Vijesti/Najnovije
06.11.2020.

Igre koje će vas namučiti

Za one koji vole izazove

Ove godine je dosta igara dobilo epitet "laka" i "brzo se prelazi". Pojedini developeri su imali dosta problema zbog toga. Kada negde pročitam ili čujem ovakav komentar odmah pomislim na devedesete i igru koja je tada dolazila na tri cd-a - Atlantis. To je definitivno igra koja me je najviše namučila u periodu kada sam radila na TV Politika emisiju CD Byte. 

Da me sada pitate zbog čega, iskreno nemam pojma. Da li je u pitanju bio splet okolnosti, previše posla ili jednostavno nije išlo, teško da ću ikada saznati. Ali, definitivno ostaje pitanje - Šta je to što jednu igru čini teškom? Priča, grafika ili nešto treće?

Pokušali smo da se setimo igara koje su namučile neke od nas ali slobodno dopunite spisak i napišite nam vaše komenare.

 

Alantis

Ova igra je izdata 1997. godine i tada je imala neverovatno dobru grafiku i konstantno dobar kvalitet bez obzira na deo priče ili teritoriju na kojoj se nalazite. Igra sadrži brojne zagonetke zasnovane na inventaru i zdravu dozu logičkih zagonetki. Lokacije koje ćete posetiti prepune su misterioznih izuma koji čekaju da Seth razume i otključa. Uz izuzetak nekoliko prilično nejasnih tragova, izazovi su uglavnom razumni. Međutim, zagonetke u igri imaju nekoliko problema koji mogu ozbiljno da vas iznerviraju, kao mene. Pre svega, Atlantis ima previše mogućnosti da izgubite igru. Na primer, samo par trenutaka u kojima se od igrača traži da prihvati ili odbije ponudu. Seth-u se uvek daju samo dve mogućnosti, a odabir pogrešne rezultira trenutnim gubitkom igre. Tačan izbor nije uvek očigledan, pa će igrači verovatno bar jednom odabrati netačan odgovor. Sa samo jednim tačnim i jednim pogrešnim odgovorom i bez alternativnih puteva kroz avanturu može biti frustrirajuće. 

 

Monster Hunter World

Ovu igru objavio je Capcom i to je definitivno njihova najprodavanija igra. Igra je teška jer ne možete ići u borbu bez razumevanja i znanja o tom kako se napajaju različita čudovišta. Svako čudovište koje sretnete u igri ima drugačiji skup veština, što se vidi po obrascima napada.  Kao igrač, morate naučiti obrazac napada svakog od njih pre udara. Takođe možete odabrati između 14 različitih oružja, a svako oružje ima jedinstvenu karakteristiku koja vam može pomoći da lako pobedite ove monstrume. Sve u svemu, igra ima ukupno 48 čudovišta. Nije mali broj jer morate pobediti sva čudovišta da biste završili igru. Ni malo lak zadatak.

 

Dark Seed

Vremenska ograničenja su bila ono što je izazivalo bes u avanturama devedesetih. Dark Seed je tu ideju doveo do nove krajnosti. Stvari koje treba da učinite da biste napredovali moraju da se obave u vrlo preciznim vremenskim rokovima, u protivnom igra postaje teška. Nema šanse da pobedite i zauvek ćete zaglaviti u svom bio-organskom Hellscape-u. Sve u svemu, prilično užasno iskustvo, ali Dark Seed je bio zapažen jer je njegov umetnički direktor bio niko drugi do H.R. Giger, švajcarski nadrealista koji je možda najpoznatiji po dizajniranju xenomorph-a u Alienu. 

 

Sekiro: Shadows Die Twice

Ono što Sekiro izdvaja od ostalih igara je velika zavisnost od veštine.  Nema tajnog oružja koje treba nabaviti, niti oklopa koji treba otkriti. Glavno otključavanje su kombinacije i napadi a ovladavanje borbenim sistemom je jedini način da se dođe do kraja. Kriva učenja je brutalna! Potrebno je pariranje a igrači će gledati Wolf-a kako umire više puta. Ali, ako se usavrše i nauče, doćiće do kraja. Ako to ne učine, u redu je. Nekima je ovo najteža igra za PS4.

 

Tom Clancy's Ghost Recon

Ghost Recon danas nije ni izbliza teška na onaj način na koji je bila 2001. godine. Bila je to je beskompromisna simulacija specijalnih snaga. Bez mesta na kome biste se mogli sakriti, bili ste primorani da se probijete preko praznog terena čekajući da vam kamuflirani snajperista prosvira glavu.

 

X-COM: Terror from the Deep

Nakon što je UFO: Enemy Unknown, prvi X-COM dobio kritike da je suviše lak za igranje, developer MicroProse je činilo se to shvatio lično i napravio nastavak koji je bio sve samo ne lak. Terror from the Deep je super težak! Kasnije se ispostavilo da je to zbog greške koja je setovala težinu na beginner, bez obzirana to koju vi odaberete ali je greška već bila napravljena. Terror from the Deep je ne samo PC klasik već i okrutna misija iz dva dela sa jakim neprijateljima koji nekima i danas zadaju probleme.

 

Wolfenstein II: The New Colossus

Igra je objavljena 2018. godine, kao nastavak Wolfenstein II, ali i dalje ostaje jedna od najtežih igara koje treba odigrati.  U igri se čini da su svi neprijatelji zaista programirani da vas uhvate.  Bez obzira gde se nalazite, čini se da neprijatelji znaju gde se krijete. Igra nema puno naznaka da vam kaže odakle dolaze snimci. Ne možete lako da shvatite kako se možete sakriti. Sve u svemu, zdravlje i šteta su smanjeni, pa morate biti oprezni. Postoji čak i nivo težine gde imate samo jedan život tokom igre. Ipak, možda je baš poenta u tome da vas baš namuči?

 

Koju igru vi dodajete na ovaj spisak?

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4366
PS4 Tom Clancy"s - Ghost Recon Wildlands
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
23,99 EUR
Veličina
Nova
23 ,99 EUR
Korišćena
23 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4225
PS4 Dark Souls 3
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
27,99 EUR
Veličina
Nova
27 ,99 EUR
Korišćena
27 ,99 EUR

Slični članci

19.
Oct.
2020.
Ova mama je gejmer
Spisak serija i filmova koji su zasnovani na hit video igrama je poduži. I često se postavlja pitanje šta bi još bilo ineresantno za snimanje. ...
31.
Aug.
2020.
PC
Kako je još jedno u nizu dela epske fantastike postalo legendarni serijal igara za kojim ne jenjava interesovanje?