Ova mama je gejmer
19.10.2020.
Autor: Danica Manojlović

Video igre i TV serije

Ko od koga uzima ideje

Svakog meseca se pojavi neka informacija o tome da se planira ili počinje sa snimanjem serije ili filma zasnovanog na video igri. 

 

Smatra se da je prva igra koja je postala film bio čuveni brkati italijan, Mario, u filmu Super Mario Bros iz 1993. godine. Nastavili su Double dragon, Street fighter, Mortal Combat, Wing Commander, Lara Croft... Poslednji u nizu je bio Sonic the Hedgehog a lista onih koje očekujemo broji preko 20 fenomenalnih naslova.

Ako postavimo pitanje "Koja serija ili film su postali inspiracija za igru?" mislim da će nastati muk. Setićemo se Aladina, Kung Fu Pande, Male sirene, Stitcha-a... Pretežno ideje za igre za najmlađe.

A za odrasle?

Fast and furious, Harry Poter, Indiana Jones, Rambo, Rocky, Matrix, Desperate Housewives, Grey's Anatomy, Iron Chef... Sve u svemu, manje ih je i o njima se nešto i ne govori. Uspeh većine je upitan i postavlja se pitanje da li su igre odrađene samo da bi se iskoristila popularnost likova sa ekrana. Koliko je studio koji je radio na igrama ušao u priču i potrudio se da ponudi nešto novo?

Kada bi imali dobar studio koji bi odvojio vreme da u igru stvarno prenese priču, likove i duh serija, šta bi bilo idealno igrati?

 

1. The 100

Prošle godine se, uoči snimanja sedme sezone serije THE 100, se na zvaničnom twiter nalogu Jason Rothenberg-a pokrenula diskusija o tome da li bi i ko trebalo da seriju pretoči u video igru. O tome se priča još od 29. Decembra 2015. godine ali je prošle godine cela priča dostigla vrhunac upitom koji je poslat kompaniji CD Project Red da možda oni urade igru. 

Ono što je zajedničko je da su svi zaključili da igra treba da ima neki Fallout vibe ali i opcije istraživanja i sada, nakon poslednje epizode, svakako drugačiji kraj. Lista predloženih developera je poveća ali je poslednjih godinu dana prvi CD projekt Red. Obožavaoci serije su se složili da bi jedino oni mogli da unaprede priču i ponude još više.

The 100  je post apokaliptična naučno fanastična drama, zasnovana na knjigama Kess Morgan. Premijerno je prikazana 19. Marta 2014, na The CW a neočekivano loša poslednja sedma sezona se završila 30.Septembra 2020 sa epizodom koja je uspela da nekako odobrovolji razočarane obožavaoce. Nakon prvih par sezona, priču je nastavio da razvija idejni tvorac serije, Jason Rohenberg. Mladi glumci i čudna priča su postigli mnogo veći uspeh nego što je bilo ko očekivao. Vremenom su neki od njih postali prave i velike zvezde, ali i odlični glumci.

Serija prati grupu onih koji su preživeli apokalipsu na zemlji, živeli jedno vreme u svemiru a onda su morali da se vrate na zemlju i suoče sa onim što je preosalo od života kakav sada živimo. Serija je mračna ako imate u vidu da nas tera na razmišljanje o nama samima. Glumci serije bi svakako trebalo da budu ilikovi u igrama, skenirani kao Kianu Reeves u Cyberpunk 2077.  Clarke Griffin (Eliza Taylor), Bellamy Blake (Bob Morley), Octavia Blake (Marie Avgeropoulos), Jasper Jordan (Devon Bostick), Monty Green (Christopher Larkin), Raven Reyes (Lindsey Morgan), John Murphy (Richard Harmon), Dr. Abby Griffin (Paige Turco), Marcus Kane (Henry Ian Cusick), Thelonious Jaha (Isaiah Washington)...

Večita dilema i pitanje koje serija postavlja je da li je u nama samima ta potreba da se borimo za lične interese. Zbog čega sebe stavljamo iunad ostalih? Moralne dileme i večita pitanja "Koliko naše odluke utiču na sve oko nas?" i "Kako bi se neke stvari završile da smo doneli drugačije odluke?". Baš ta opcija različitih tokova igre bi The 100 pretvorila u igru koju bi igrali svi oni koji su seriju pratili, bar u početku.

 

2. The Umbrella Academy

 

Druga serija, koja bi trebalo da postane igra je svakako The Umbrella Academy. Priča o neobičnim super herojima, koji i pored toga što imaju neverovatne moći, poseduju toliko ljudskog u sebi je odmah postala hit na striming platformi Netlix pa su već posle prve epizode krenuli sa snimanjem druge sezone. Druga sezona ove serije je već više nedelja na listi najgledanijih na ovoj platformi. Scenario za seriju je rađen na osnovu stripa.

Priča je donekle sandardna. Grupa heroja koji žele da spreče Apokalipsu. Nisu standardni likovi i način na koji ova serija donosi celu priču je neobičan. 

Istog dana u oktobru 1989. godine, četrdeset i tri bebe su neobjašnjivo rođene od slučajnih i nepovezanih žena koje dan ranije nisu ni pokazivale znakove trudnoće, nisu ni bile trudne.  Sedam ih je usvojio Sir Reginald Hargreeves, milijarder industrijalac, koji stvara The Umbrella Academy i priprema svoju decu za dan kada će spasiti svet. Ali, stvari ne idu uvek po planu. Kada heroji uđu u tinejdžerske godine porodica puca i tim se raspao. Sada se šest preživelih članova, sada već u tridesetim godinama ponovo sastaje nakon vesti o Hargreevesu i njegovoj smrti. Luther, Diego, Allison, Klaus, Vanya i Number Five zajedno rade na rešavanju misterije oko smrti njihovog oca. Ali otuđena porodica ponovo počinje da se raspada zbog svojih različitih ličnosti i sposobnosti, a da ne pominjemo neposrednu pretnju globalnom apokalipsom.

Ukoliko je niste još odgledali, naša topla preporuka ali budite spremni da provedete vikend u gledanju. Jednom kada krenete, nema odmora. I za kraj, muzika u seriji je fanastična, nepredvidiva i još više vas uvlači u priču. Već vidimo i Special Edition sa muzikom. Developer koji bi ovo mogao da uradi bez razmišljanja je Warner Bros.

 

3. Game of Thrones

Ovaj predlog je sasvim očekivan, zar ne? Fantazija koja sadrži ubistva, ledene zombije, golotinju i zmajeve. Dakle, u osnovi Skyrim ... Međutim, to je veličanstveni svet, naseljen časnim herojima i negativcima. Mračna je priča, nasilna je i u ranijim sezonama je imala neverovatno nijansiran pristup političkoj špijunaži. Šteta je što je serija završena kako je zavšena. Očekivao se prasak a desilo se gašenje šibice. Na žalost, isti ljudi su radili kraj serije The 100 i možda bi dobro trebalo razmisliti pre nego im se ponudi još nešto u ovom žanru. Kao da su imali nameru da nekako umanje interesovanje fanova za serije. Ali to je igra koju bi dosta ljudi volelo da vidi, sa sve posetom Winterfell, mogućnošću da John Snow dobije od vas ono "gade", da radite ljudske i stvari ali i jašete zmaja sa dugom plavom kosom koja čudesno ostaje savršena uprkos jakom vetru. Open world igra bila bi savršena na ovom svetu i možda bi igra mogla popraviti priču tamo gde je TV serija podbacila. Developer... možda Bethseda iako im baš i nije išlo u poslednje vreme.

2014 je Teltalle games izbacio grafičku avanturu GoT igra ali...

 

 

4. Stranger Things

U ovoj uzbudljivoj Netflix originalnoj drami glumi Vinona Rider kao Joice Biers, koja živi u malom gradu u državi Indiana 1983. godine - inspirisana je vremenom kada su bajke o naučnoj fantastici plenile publiku. Kada njen dvanaestogodišnji sin Vill nestane, ona pokreće zastrašujuću istragu njegovog nestanka sa lokalnim vlastima. Dok traže odgovore, razotkrivaju niz izuzetnih misterija koje uključuju tajne vladine eksperimente, uznemirujuće natprirodne sile i vrlo neobičnu devojčicu.

Moramo da napomenemo da na Google app postoji zvanična igra Stranger Things koju je uradio Netflix sa BonusX ali mi ovde govorimo o pravoj, grafički savršeno urađenoj i realnoj igri, pa ovo izdanje stavljamo u grupu sa početka teksta.

 

5. Senke nad Balkanom

Možda je nekima ovaj predlog iznenađenje, ali ukoliko ste pratili bar jednu od dve snimljene sezone znate da bi ovo bila odlična igra. Specifičan period između dva svetska rata, ubistva, istrage, tajne organizacije, lepe žene i mnogo misterije. Dodajte tome špijunažu, neke nama svojstvene mitove i dobijate open world igru koju bi mogli da igramo satima. Samo je pitanje ko bi mogao da je napravi.

 

Ša mislite o našim predlozima i napišite nam vaše.

 

Slični članci

31.
Aug.
2020.
PC
Kako je još jedno u nizu dela epske fantastike postalo legendarni serijal igara za kojim ne jenjava interesovanje?
28.
Aug.
2020.
Vijesti/Najnovije
Keanu Reeves i Alex Winter su čini se manje divlji ali i dalje razvaljuju rok.