Ova mama je gejmer
18.12.2020.
Autor: Danica Manojlović

Harry Potter

Dečko koji nas neprestano osvaja

Harry Potter... Ima li nešto što nije napisano i objavljeno o ovom momku?

Čini mi se da JK Rowlling nije mogla ni da pretpostavi da će njen junak postići toliki uspeh i inspirisati više generacija da ga čitaju, gledaju ali i puste u svoje živote sa svim ostalim stvarima koje čine život.

Poslednjih par godina sam uvek imala kod sebe spisak sa imenima dece svojih prijatelja i napomenama šta vole i šta bi mogla da potražim i donesem im ukoliko posetim Primark radnje. Svaka njihova radnja u Evropi ima bar jednu policu sa HP sitnicama i naravno odećom. Primark radnje u Londonu imaju celo odeljenje pretvoreno u Harry Potter svet. Tu jednostavno možete naći sve što pomislite. Mislim da ceo kofer ne bi bio dovolljan da se sve spakuje i donese.

Kod nas se pored knjiga i spacijalno upakovanih kompleta filmova ponekada mogla pronaći neka šolja, štap ili podmetač i to u knjižarama, naravno pored Warner igrica koje su ipak namenjene mlađim generacijama. Ove godine su stvari počele da se menjaju pa sada u prodavnicama odeće imate razne modele pidžama, dukseva i majica. Kada sam videla koliko je novih i zanimljivih sitnica stiglo u Games radnje, osetila sam se kao dete. Spisak poklona za Novu godinu će svakako biti ispoštovan. Ali to nije ono o čemu sam htela da pišem.

Šolje i čaše su me inspirisale da potražim na internetu recept za najpopularnije Harry Potter piće!

I tu sam naišla na problem. Znam da postoje kuvari inspirisani pojedinim igrama i filmovima ali nisam očekivala da postoji toliko izdatih kuvara sa HP receptima. Isprobala sam par pića ali će svakako trebati više vremena da isprobam sva koja su mi bila interesantna.

Za sada, ukoliko rešite da sebe ili nekog drugog, obradujete Harry Potter šoljom ili čašom, evo par recepata.

 

SOK OD BUNDEVE dečiji

Namirnice

Jedna manja bundeva, 250 ml soka od jabuke, 200 ml soka od ananasa, kašika meda

PRIPREMA

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Isecite bundevu na pola, izvadite semenke i stavite bundevu presečenom stranom nadole na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite jedan sat da bundeva omekša. Kada se bundeva dovoljno ohladi, odstranite koru i komade mesa propasirajte u činiju. Propasiranu bundevu zajedno sa sokom od jabuke i ananasa izmiksujte u blenderu da se smesa ujednači. Ohladite je i služite sa ledom.

 

SOK OD BUNDEVE za odrasle

Namirnice

1/2 šolje apple cider *
1 kašika pirea od bundeve 
1 kašičica kristal šećera 
1/4 kašičice začina za bundevu** 
50 ml burbon viskija 
1 šolja leda i dodatno led za serviranje   

* Kupila sam Somersby a onda sam našla i recept. Treba vam 10 velikih jabuka isečenih na četvrtine, 1/2 pomorandže, 4 prepolovljena štapića cimeta, 1 kašika karanfilića, 1 kašičica pimenta, 1 celi muškatni oraščić, braon šećer. U veliku posudu dodajte jabuke, pomorandže, začine i braon šećer i kuvajte na srednje jakoj vatri . Dodajte vodu najmanje dva prsta preko sastojaka. Pustite da provri, a zatim smanjite temperaturu i ostavite da se krčka 2 sata, poklopljeno.  Sklonite polovine narandže, a zatim ignječite jabuke kašikom ili gnječilicom za krompir. Vratite da se krčka još 1 sat. Procedite kroz cediljku, pritiskajući čvrste materije kašikom da iscedite sve sokove. Odbacite ostatke. Jabukovaču najbolje poslužite toplu.

** Pravi se lako od 1 kašičice mlevenog cimeta, ¼ kašičice mlevenog muškatnog oraščića,  ¼ kašičice mlevenog đumbira i ⅛ kašičice mlevenog karanfilića. Sve se izmeša i ostavi u teglici za začine. Ide uz sve što pravite od bundeve.

PRIPREMA

Potopite obod šolje u javorov sirup ili med, a zatim ga umočite u smešu cimeta i šećera. Šolju do pola napunite slomljenim ledom. Ostavite po strani. Kombinujte sve sastojke u mućalici za koktele i snažno promućkajte 30 sekundi. Procedite u šolju preko leda.

Sledeće piće je svakako BUTTERBEER, ali tu nastaje problem jer ih ima bezbroj. Sa alkoholom, bez alkohola, sa više vrsta alkohola, sirupima.. Definitivno će vam zafaliti čaša i šolja da ih sve isprobate.

Harry Potter's Butterbeer

Namirnice

1 šolja svetlog ili braon šećera, 2 kašike vode, 6 kašika putera, 1/2 kašičice soli, 1/2 kašičice jabukovog sirćeta, 3/4 šolje pavlake, 1/2 kašičice ekstrakta ruma, 350 do 400ml krem sode*

PRIPREMA

U malom loncu na umerenoj vatri sipajte šećer i vodu. Neka lagano proključa i kuvajte uz mešanje, dok smeša ne počne da se zgušnjava. Umešajte puter, so, sirće i 1/4 teške pavlake. Ostavite sa strane da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se smeša ohladi, umešajte ekstrakt ruma. U srednjoj posudi izmešajte 2 kašike braon šećera i preostalih 1/2 šolje teške pavlake. Mikser koristite samo dok se ne zgusne, oko 2 do 3 minuta.

Za serviranje: smesu braon šećera podelite na 4 visoke čaše (oko 1/4 čaše za svaku čašu). U svaku čašu dodajte 1/4 šolje sode krema, pa promešajte da se sjedini. Svaku čašu napunite skoro do vrha dodatkom soda kreme, a zatim kašikom dodajte šlag.

 

* Krem soda - 30ml tečnog aromatizovanog sirupa po izboru, 30ml kašuke pavlake i 150ml hladne gazirane vode pomešate, dodate po potrebi još malo vode ili sirupa i prelijete u flašu u kojoj ćete ga čuvati.

 

Butterbeer Latte ili Kafa

Kafa je definitivno nešto bez čega većina teško može da pregura dan. Pa i čarobnjaci! Najpoznatiji je Butterbeer Latte koji je čak i Starbucks imao u svojoj ponudi, a možete ga praviti ne samo kao toplu i hladnu kafu, već i varijante sa i bez alkohola.

Količine i recept za jednu kafu (a vi dodajte u zavisnosti za koliko osoba spremate)

Namirnice

1 šolja mleka

1 kašika putera

1 kašika smeđeg šećera

1 kašičica ekstrakta vanile ,

malo cimeta

Zagrejte braon šećer i puter u tiganju na srednje jakoj vatri. Bitno je da tiganj bude dovoljno veliki da možete d asipate celu količinu mleka. Mešajte i nastavite da zagrevate dok ne počne da se karamelizuje i dok vidite velike mehuriće koji se stvaraju na površini. Polako dodajte mleko i mešajte dok se potpuno sve ne umeša. Ne brinite ako se čini da su se braon šećer i puter stvrdnuli kad dodate mleko; samo nastavite da mešate na srednje jakoj vatri i sve će se rastopiti i pomešati.  Kada se mleko umeša, dodajte ekstrakt vanile i cimet i promešajte i to. Zatim isključite vatru, prelijte latte u šolju, pospite cimetom i dobićete latte od putera!

 

Varijanta sa kafom

Napravite espesso po želji, može i dupli, i umešajte u smesu. Po želji dodajte šlag. U ovoj varijanti možete smanjiti količinu mleka.

 

Varijanta sa alkoholom

Najbolje je ukoliko dodate neki od "čokoladnih" likera ili džin.

 

Hladna

Jednostavno dodajte led a za Frapuccino varijantu, izmiksujte u blenderu sa ledom.

 

 

 

 

Slični članci

13.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
"Vajde ti si poseban, ovo je tvoja prilika....da budeš heroj veći od svih" 
08.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
Igra koja je mnogo obećavala, ali to nije odmah ispunila i to ne svojom greškom! Ko je kriv?
09.
Jan.
2024.
Ova mama je gejmer
Ovog vikenda sam posjetila Milano sa ćerkom. Kako je ona zaljubljenik u manga i anime, rješili smo da posjetimo par specijalizovanih radnji. I te...