Vijesti/Najnovije
18.03.2021.
Autor: Dzoni Kvid

Demon's Souls Remake - Recenzija

Obavezno igranje!

Demon's Souls za PS5 je zapanjujući remake igre koja je pokrenula novi žanr. 

Pomalo zaboravljen naslov je dobio svoj iznenađujući remake i to ni manje ni više nego za next gen konzolu PS5. Prvo izdanje Demon's Soul je izašlo u Japanu davne 2009. godine za PS3. Igra nije naišla na topao prijem i to u tolikoj meri da je Sony odustao od svojih planova da objavi igru na zapadu. Međutim, Atlus je imao njuh za dobru igru i ipak je rešio da igru objavi na zapadnom tržištu. Demon's Souls je toliko dobro prošao da je nakon objavljivanja u Americi brzo postao kultni fenomen, stekavši priznanja kritičara kao i nekoliko nagrada za igru godine.

Iznenađujući uspeh igre je podstakao programere iz FromSoftware da postanu lideri industrije u domenu akcionih RPG-ova.

Za neupućene, Demon’s Souls Remake se odvija u kraljevstvu Boletaria, zemlji obavijenoj neprobojnom maglom. Kralj zemlje, Allant, probudio je Old One obnavljanjem Soul Arts, oslobađajući horde demona koji će polako uništavati zemlju ukolikoOld One ne bude uspavan. Kao ratnik iz zemlje izvan magle, igrači se probijaju kroz Boletariju  prepunu demona u nadi da će Old One ponovo zaspati. Ovo je lakše reći nego učiniti.

Iydavanjem varijante za potpuno novu konzolu, nesumnjivo je da će igra steći mnogo novih igrača, onih željnih da isprobaju novi hardver sa naslovom dizajniranim da ga u potpunosti iskoristi. Biće tu i onih koji odlično poznaju serijal ali nikada nisu uspeli da igraju original. Bez obzira na sve, obe ove grupe moraće da računaju na činjenicu da je ovo ne samo ramake jedanaestogodišnje igre, već je i modernizovana i  očišćena na mnogo načina. Iako govori više o kvalitetu originala, a manje o samom rimejku, možda je najupečatljiviji deo Demon's Souls Remake koliko se dobro drži, ako ne u obimu ili uglađenosti, u najmanju ruku u tome koliko je jedinstven po svom identitetu. Čak i usred brojnih igara koje su izašle posle, ova se izdvaja.

Nakon stvaranja lika i završetka prve faze, igra nudi igračima mogućnost da istraže pet različitih nivoa po svom izboru. Sistem igre odnosno smrti je jako dobro poznat igračima Souls igara, što znači da se akumulirane duše (koriste za levelovanje karaktera a stečene pobedom nad neprijateljima) gube smrću. Mogu se povratiti, ali ako to ne učini pre ponovne smrti, zauvek će biti izgubljeni.

Stvaranje likova je slobodne forme i pruža igračima dovoljno prilika da prilagode svoj stil igre jer ima deset klasa. Jednom kada se otključa sposobnost levelovanja, igrači mogu distribuirati exp kako god žele. Svaki nivo se izjednačava sa jednim statom koji se povećava. Statistika prikladnije diktira koje oružje i predmeti su upotrebljivi, mada će određeno oružje postajati sve moćnije kako se određene statistike povećavaju. Nedostaje pomalo raznolikost kasnijih naslova ali Demon’s Souls Remake i dalje pruža mnoštvo različitih načina za prolazak kroz igru.

Borba takođe ostaje uglavnom nepromenjena. Dodate su neke nove animacije kako bi se oružje bolje razlikovalo, ali u celini ono ostaje netaknuto. Veteranima franšize neće trebati previše vremena za prilagođavanje, ali novi igrači će morati da nauče detalje borbenog sistema. Zajednička stvar za ovu franšizu je da su Souls igre teške, ali poštene i Demon’s Souls Remake se uglavnom drži do te činjenice.

Koliko god je teška ova igra mogla da bude, borba protiv neprijatelja obično je jednostavna. Najtupiji aspekti Demon's Soul Remake su njegove brojne neobičnosti koje je teško shvatiti bez pomoći vodiča. Za početak, igrač započinje igru u ljudskom obliku, što im daje puni HP bar, ali ih neprijatelji lakše otkrivaju zbog buke koju prave. Umiranje u ljudskoj formi vraća igrača u Soul Form, gde je maksimalni HP prepolovljen. Vraćanje ljudske forme zahteva ili pobedu nad Boss-om ili angažovanje u multiplay modu bilo invazijom na svet drugog igrača ili pozivanjem u tuđi.

 

Sa netaknutim temeljima igre, developer Bluepoint je većinu pažnje usmerio na audiovizuelnu prezentaciju igre. U tom pogledu, revizija koju je igra dobila nije ništa drugo do transformišuća.

Demon’s Souls Remake je prekrasan, sa okruženjima koja odišu velikim nivoom detalja i usavršavanjem . Igra takođe zvuči izvrsno, posebno na način na koji se koristi DualSense kontroler, od zvuka bačene čarolije do varnice mača koji se odbija od kamenog zida. Vremena učitavanja su takođe minimalna i smanjuju frustraciju jer se brže vraćate u akciju, a omogućava i prebacivanje između nivoa u deliću sekunde, što pomaže kada se osećate zaglavljeno.

Kao tehničku predstavu za novi hardver, Demon’s Souls Remake nadmašuje samo Astro’s Plairoom, igra dizajnirana da prikaže sve nove funkcije kontrolera. Ponovno podsećanje  na Demon's Souls u ovom novom paketu bilo je nešto najzabavnije što sam igrao u tekićoj godini. Povratak u Boletariju bio je prijatan podsetnik na to koliko je dobra igra, a priliv novih igrača čini je trenutnim izborom za nekoga ko želi da uđe u franšizu.

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50048
Control Ultimate Edition sadrži: Osnovnu igru DLC ekspanziju The Foundation DLC ek...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
45,99 EUR
Veličina
Nova
45 ,99 EUR
Korišćena
45 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50046
U PS5 Assassin’s Creed Valhalla, ti si Eivor, svirep ratnik, uzgajan uz priče bor...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
26,99 EUR
Veličina
Nova
26 ,99 EUR
Korišćena
26 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50010
Od razvojnog tima Bluepoint Games dolazi rimejk PlayStation klasika, igre Demon’s Souls...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
74,99 EUR
Veličina
Nova
74 ,99 EUR
Korišćena
74 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
Slušalice HSL00766
Spremi se za udobnu igru sa bežičnim slušalicama sa mikrofonom fino pode&sc...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
99,99 EUR
Veličina
Nova
99 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50001
Call of Duty Black Ops - Cold War nas vraća u doba Hladnog rata koji je prećutno okupir...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
52,99 EUR
Veličina
Nova
52 ,99 EUR
Korišćena
52 ,99 EUR

Slični članci

24.
Feb.
2021.
Playstation
PlayStation blog postaje vrlo aktivan. A evo i najnovije vesti.
14.
Feb.
2021.
Playstation
PlayStation 5 je impresivna konzola i to ne samo zbog svoje procesorske snage i grafičkih mogućnosti već i zbog DualSense kontrolera koji predstavlja ve...
06.
Feb.
2021.
Vijesti/Najnovije
Square Enix je najavio da će verzija Final Fantasy 14 za PS5 ući u Open Beta 13. aprila 2021. godine i imaće podršku za 4K rezoluciju, brže vreme...