Nintendo
27.10.2023.

Nintendo tim koji je opstao 38 godina!

Kako prvi Bros. tako i Bros. Wonder!

Pre par dana smo imali tekstove o tome koliko je Nintendo specifičan i drži do tradicije. Sada, kada smo dobili najnoviju igru, Super Mario Bros. Wonder, cijela priča dobija novu dimenziju. 

Potvrda toga koliko je Nintendo drugačiji je činjenica da je na ovoj igri radio tim koji je i prije 38. godina napravio prvi Super mario Bros.! Originalni Super Mario Bros. na NES-u je napravio tim od pet osoba, a čini se da je svaki od njih još uvijek u Nintendu, jer im je ime na credits Super Mario Bros. Wonder.  

U vreme NES konzola, video igre su bile dovoljno male da ih razvijaju apsolutno mali timovi. Super Mario Bros, objavljen u Japanu 1983. godine, napravilo je samo njih petoro: reditelj Shigeru Miyamoto, pomoćnik režisera Takashi Tezuka, programeri Toshihiko Nakago i Kazuaki Morita i na kraju i muzičar Koji Kondo.  U nevjerovatnom podvigu kontinuiteta industrije igara, sva petorica su i dalje zaslužni za Super Mario Bros. Wonder.

Miyamoto je bio supervizor, sa Tezukom kao producentom, Nakagoom kao savjetnikom za dizajn specijalnog nivoa, a Kondoom kao režiserom zvuka. Morita je u međuvremenu u odjeljku za posebne zahvalnosti. Sa četiri od pet originalnih programera koji su obavljali glavne nadzorne uloge 38 godina kasnije, ovo bi mogao biti samo najnevjerovatniji dio kontinuiteta programera u istoriji igara.

Koliko je ovo nevjerovatno!

Pa zamislite samo da ti ljudi koji prave Mario igre to rade u neprekinutom nizu, pošto je većina kreativnog rukovodstva u drugim kompanijama u vrijeme kada su oni počinjali bila deca.

Naravno, Wonder je napravio mnogo veći tim od samo onih originalnih 5 članova tima, uključujući i neka manje poznata imena u ključnim ulogama. Najistaknutiji je režiser Shiro Mouri, koji je, uprkos tome što je bio u Nintendu više od 25 godina, tek nedavno diplomirao da bi vodio sopstvenu kompletnu, originalnu igru. Prethodno je bio direktor programiranja na New Super Mario Bros. U i glavni direktor na Switch portu te iste igre.

Industrija igara je kako znamo izuzetno nestabilna, a čak je i među japanskim studijima izuzetno neuobičajeno da legendarni dizajneri igara nastavljaju da rade na seriji koju su proslavili nakon toliko godina. I evidentno je da oni i dalje nijesu izgubili osjećaj za dobru igru jer je Mario  Bros Wonder igra koja ovih dana oduševljava igrače širom svijeta.

 

Slični članci

24.
Jun.
2024.
Nintendo
Ovih dana je veoma živo u svijetu video igara. Još nismo ni uspjeli da utvrdimo šta je sve viđeno na Nintendo Direct prezentaciji, a novosti na...
06.
Jun.
2024.
Nintendo
Od karata do konzola… Put velikog giganta može biti naporan, težak ali i zanimljiv kada istraživači puste mašti na volju i požele da naprave pr...
06.
May.
2024.
Nintendo
Nikad dosta Maria i prijatelja!