Nintendo
27.10.2023.

Nintendo tim koji je opstao 38 godina!

Kako prvi Bros. tako i Bros. Wonder!

Pre par dana smo imali tekstove o tome koliko je Nintendo specifičan i drži do tradicije. Sada, kada smo dobili najnoviju igru, Super Mario Bros. Wonder, cijela priča dobija novu dimenziju. 

Potvrda toga koliko je Nintendo drugačiji je činjenica da je na ovoj igri radio tim koji je i prije 38. godina napravio prvi Super mario Bros.! Originalni Super Mario Bros. na NES-u je napravio tim od pet osoba, a čini se da je svaki od njih još uvijek u Nintendu, jer im je ime na credits Super Mario Bros. Wonder.  

U vreme NES konzola, video igre su bile dovoljno male da ih razvijaju apsolutno mali timovi. Super Mario Bros, objavljen u Japanu 1983. godine, napravilo je samo njih petoro: reditelj Shigeru Miyamoto, pomoćnik režisera Takashi Tezuka, programeri Toshihiko Nakago i Kazuaki Morita i na kraju i muzičar Koji Kondo.  U nevjerovatnom podvigu kontinuiteta industrije igara, sva petorica su i dalje zaslužni za Super Mario Bros. Wonder.

Miyamoto je bio supervizor, sa Tezukom kao producentom, Nakagoom kao savjetnikom za dizajn specijalnog nivoa, a Kondoom kao režiserom zvuka. Morita je u međuvremenu u odjeljku za posebne zahvalnosti. Sa četiri od pet originalnih programera koji su obavljali glavne nadzorne uloge 38 godina kasnije, ovo bi mogao biti samo najnevjerovatniji dio kontinuiteta programera u istoriji igara.

Koliko je ovo nevjerovatno!

Pa zamislite samo da ti ljudi koji prave Mario igre to rade u neprekinutom nizu, pošto je većina kreativnog rukovodstva u drugim kompanijama u vrijeme kada su oni počinjali bila deca.

Naravno, Wonder je napravio mnogo veći tim od samo onih originalnih 5 članova tima, uključujući i neka manje poznata imena u ključnim ulogama. Najistaknutiji je režiser Shiro Mouri, koji je, uprkos tome što je bio u Nintendu više od 25 godina, tek nedavno diplomirao da bi vodio sopstvenu kompletnu, originalnu igru. Prethodno je bio direktor programiranja na New Super Mario Bros. U i glavni direktor na Switch portu te iste igre.

Industrija igara je kako znamo izuzetno nestabilna, a čak je i među japanskim studijima izuzetno neuobičajeno da legendarni dizajneri igara nastavljaju da rade na seriji koju su proslavili nakon toliko godina. I evidentno je da oni i dalje nijesu izgubili osjećaj za dobru igru jer je Mario  Bros Wonder igra koja ovih dana oduševljava igrače širom svijeta.

 

Trenutno nema komentara

Slični članci

07.
Dec.
2023.
Nintendo
Nintendo Switch ponuda stalno raste, a kraj godine je svakako period kada očekujemo još hitova ovog giganta video igara
03.
Dec.
2023.
Nintendo
Milijarde kopija, još više milijardi zarade, likovi koje obožavamo i igre koje su promjenile istoriju gejminga, evo nekih od najbitnijih Ninten...
10.
Nov.
2023.
Nintendo
Wes Ball će režirati novi Zelda film
03.
Nov.
2023.
Nintendo
Postoji zdrava količina sadržaja nakon igre u Super Mario Bros. Wonder-a, koji ohrabruje igrače da se još malo zadrže u Cvijeetnom kraljevstvu
01.
Nov.
2023.
Nintendo
Nintendo je podnio patent za prividnu konzolu sa dva ekrana koja se može podijeliti na pola i postati dva odvojena ručna uređaja.
24.
Oct.
2023.
Nintendo
Prva Mario igra izašla je daleke 1985. godine, što znači da ovaj brka sada ima oko 37 godina. Neko bi rekao da će ga uskoro hvatati kriza sredn...
24.
Oct.
2023.
Nintendo
Godine prolaze, ali Super Mario se ne predaje! Ili bolje reći, Nintendo voli i radi na svojoj maskoti kao prvog dana!
06.
Sep.
2023.
Nintendo
Ni igraći nisu više ono što su bili.
11.
Aug.
2023.
Nintendo
Mali, brkati vodoinstalater je tokom godina izbacio mnogo video igara i čini se da su skoro sve odlične. Upak, da li su neke best of the best?