Vijesti/Najnovije
27.03.2021.

It Take's Two - Recenzija

Kandidat u grupi Najveće iznenađenje 2021

Volite li dobar izazov?

Da li je dovoljno dobar izazov 1000 dolara koje kompanija Hazelight daje onima koji budu izjavili i tvrdili da im je igra dosadna?

Kreativni direktor Josef Fares je toliko siguran u ovu igru da mu ovo obećanje nije nikakav problem.  I na njegovu sreću, metacritic ocena ove igre obećava zaista veliku zabavu jer je 90!

U čemu je fora?

Napokon imamo nešto novo i drugačije!

I to kao igru za dve osobe.

Svima je poznata rom-com formula: emotivna i zabavna priča o paru ljubavnika koji su naizgled namenjeni jedni drugima, ali se drže odvojeno u neskladnim okolnostima. Međusobna interakcija između dva glavna lika je srž rom-com žanra i to je odnos koji je teško pretočiti u igre. Hazelight Studios je ipak to pokušao da postigne u It Take's Two, co-op avanturi koja se igra u paru.  Samo, ovde je par malo specifičan!

Igrate kao Cody ili May.

Oni imaju razvod, imovinu i dete. Dete je detalj koji čini igru zanimljivom iako neki, naročito oni koji nemaju decu, to nikada ne bi pomislili.  Toliko smo polako oguglali na sve da jedan razvod više ili manje ne čini razliku. Ali čini kada je u pitanju njihova ćerka Rose. Njene suze i saveti iz onih nenormalno dosadnih i čudnih knjiga o samopomoći na neobjašnjiv način ubrzavaju i savetovanje u vezi sa brakom i promene ovog para.

U igri se vi i vaš partner igrate kao roditelji Cody i May koji su se magično transformisali u lutke nakon što su objavili vest svojoj ćerki da se razvode. Razlog njihove transformacije je ekscentrični dr. Hakim, brkati, antropomorfni udžbenik odnosa samopomoći koji je osmislio plan koji će naterati par da pomiri razlike snagom saradnje. Lukavi plan dr. Hakima je metoda zbog koje je par sve samo ne srećan, ali na obećanje da će se vratiti u svoja ljudska tela, dvojac mora da pređe više svetova da bi prekinuo čini i vratio se svojoj ljubimici.

Maštoviti način na koji se različiti delovi kuće prenamenjuju u nadrealne pozadine za avanturu su stvarno uživanje. Verujte da će vam se na nekim nivoima činiti da ste se zaista izgubili u nekad utešnom kućnom okruženju, koje je sada postalo prepreka vašoj novoj veličini. Sve postaje površina kojomv lada neprijateljski vakuum, besne biljke i preslatki pauci. U ćerkinoj spavaćoj sobi kartonski zamak kroz koji prolazi minijaturni voz postaje ogromna staza s preprekama, a njena punjena igračka Moon Baboon sa svemirskom tematikom prebacuje vas u orbitalni komandni centar pun portala i lasera. Petljaćete se sa vremenom unutar sata sa kukavicom, bežati iz jazbine divljih krtica, putovati na leđima džinovskog sablasnog soma, pesničiti se sa vevericom na vrhu letećeg aviona... i toliko toga što vam možda neće ni pasti na pamet da pomislite. 

Svaki nivo uvodi novu mehaniku dizajniranu oko sveta tog područja, ali čak i tada se neprestano menja način na koji se ta mehanika koristi. Prvo mesto koje trebate da istražite je porodična garaža, a Cody i May dobijaju čekić i eksere kao pomoć za prelazak kroz platformu slagalice. Cody može da zakuca eksere u zid kako bi se May mogla zaljuljati na njima kukom čekića a to je samo jedan od načina na koji se ovi alati mogu koristiti. Stalne promene stila, sposobnosti i čak uglova kamere, sa nivoima koji se odnose na RPG-ove odozgo nadole, beat-up-ove i Mario Kart fore nisu dezorijentisani, i nijedan od njih se na kraju ne oseća nedovoljno razvijenim, mada će se svako ko igra ITT pomučiti ukoliko nije dobro upoznat sa igrama uopšte. Dosadnih problema koje je izazvala kamera sa podeljenim ekranom nije bilo! Sve ide "kao po loju".

Vi i vaš saigrač dobijate različite sposobnosti na svakom nivou, pa postoji osećaj iščekivanja kada dođete u novo područje. Šta treba da radim ovog puta? Mislite i nadate se da je nešto zabavno. Da se razumemo, neki zadaci su malo manje zabavni od drugih, ali imaju zanimljiviju svrhu u rešavanju zagonetki. Postoji mnogo toga što se može zaglaviti i zakomplikovati. Taman mislite jedno a igra vas brzo prebaci na nešto novo. Toliko mnogo malih i zabavnih interakcija koje možete propustiti ukoliko požurite kroz igru.

Najbolje igre su one koje ne samo da podstiču interakciju između vas i vašeg saigrača u igri, već i izvan igre na kauču, a ITT to je majstorski podstiče.

Svim ovim mehanikama je potrebna saradnja, pa je i ćaskanje sa saigračem 2 neophodno, ali postoji i više mini-igara na svakom nivou koje će zadovoljiti vaš takmičarski duh. Premlaćivanje svog partnera može biti tako zabavno. Mada, on se posle može osvetiti na nekom drugom zadatku. Bitno je da tu i tamo budete fer jer je ovo ipak partnerska igra. ITT nema gotovo ništa za šta vam nije potreban saigrač da vam pomogne. To je, pošteno, igra sa velikim nominativnim determinizmom. Vodeni pištolj vam je recimo potreban za zalivanje zemlje tako da Cody može da iskoristiti sopstvenu sposobnost da se pretvori u razne korisne biljke poput kaktusa koji pljuje bodlje. Oboje će povremeno morati da premeštaju ili upravljaju platformama u korist drugog igrača. Biće potrebno veliko strpljenje i odlična komunikacija. Ovo je najatraktivnija co-op igra koju ste odigrali. Šaljiva i relativna nesloga u vezi ova dva glavna lika je neverovatno zabavna kombinacija. On je sanjivi, osećajni roditelj koji ostaje kod kuće a ona je besmislena praktična naučnica koja radi prekovremeno. Zbog toga igra i ima dva malo različita koncepta, zbijena na neki način neusklađeno, kada je gledate kao celinu.

Postoje pokušaji da se istraži i zbog čega je par doneo odluku o razvodu, ali It Take's Two samo malo zagrebe po površini bilo kog dubljeg emocionalnog odnosa. Razvod je komplikovan i težak kako za roditelje tako i za decu koji se zaglave u sredini odnosa, ali ovde to nikad dublje od detinje prepirke. Njihove razlike se na kraju svode na to da je jedan radoholičar, a drugi nema strast u svom životu i povremeno zaboravi da iznese smeće. Rose i njena osećanja se često zanemaruju i ona se koristi  samo kao krajnji cilj zbog koga par treba da ostane zajedno. Hazelight je verovatno želeo da stvari budu lagane kako bi se podudarale sa rom-com vibracijom, ali neki misle da je to propuštena prilika jer ovaj co-op gameplay stvara tako snažnu vezu između igrača i mogao je da se koristi za naglašavanje priče. Možda to nadoknade u nekom sledećem delu. 

Ovo je definitivno igra za igranje tokom nekoliko noći sa prijateljem koji sedi pored vas ili je online. Za online igranje je dovoljno da jedan od vas poseduje kopiju igre kako bi igrali oboje. Na konzolama možete da pozovete prijatelje kroz glavni meni, a na računaru igra podržava Steam Remote Play Together, što olakšava online igranje sa prijateljem.  

Osvežavajuće je i zanimljivo igrati co-op igru koja nije toliko arkadna a It Take's Two je jedna od najboljih igara za više igrača!

Nešto najluđe što smo probali!

Proverite i javite nam kako vam se dopada!

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50045
Ratchet i Clank putuju u drugu dimenziju Nove moći, novo oružje i alatke Veliki broj no...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
54,99 EUR
Ušteda 21%
70,00 EUR
Veličina
Nova
70,00 EUR
54 ,99 EUR
Korišćena
70,00 EUR
54 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41102
Pozovi prijatelja i krenite zajedno u novu avanturu u igri It Takes Two.Igra te uvodi u...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
44,99 EUR
Veličina
Nova
44 ,99 EUR
Korišćena
44 ,99 EUR

Slični članci

16.
Nov.
2020.
Ova mama je gejmer
Danas je The Guardian objavio interesantan tekst o istraživanjima koje je sproveo Oxford University a koje potvrđuje neka ranija o kojima sam pisala. Ukratko...
07.
Sep.
2020.
Ova mama je gejmer
Svi mi imamo momente kada ne želimo da naučimo nešto novo jer mislimo da smo sve već videli i probali. I to je normalno. Poenta je u tome da shvatimo ...
10.
Aug.
2020.
Ova mama je gejmer
U praistoriji su se igrali kamenčićima kako prikazuju neki nađeni crteži. Kamenčići su unapređeni u platnene lopte, platnene lopte u klikere a klikeri u prav...