Vijesti/Najnovije
30.04.2021.
Autor: Milan Radosavljević

Prvi pogled na Resident Evil Village - Castle Demo

Dok uveliko odbrojavamo...

Capcom radi na dva fronta.

Prvi je modernizacija starih naslova, Resident Evil 2 i 3, koji su izdati 2019 i 2020 godine. Drugi je pokušaj revitalizacije franšize koja je započeta sa Resident Evil 7 iz 2017. godine. Informacija koja kruži internetom je da Capcom pokušava da se distancira od numerizacije svojih naslova. To i nije novost u igračkoj industriji. Call of Duty je odavno to uradio ali i Ghost Recon franšiza, i mnoge druge. Upravo zbog toga je rimska sedmica umetnuta u Resident Evil naslovu iz 2017. Village se vodi istom logikom, samo je osmica ubačena u podnaslovu. Distanciranje nije samo zbog gomilanja naslova u franšizi, već je i deo jedne šire slike. Sedmica je navodno, početak zatvorene trilogije, naslova koji će deliti zajedničku priču. Kako smo čuli, sva tri dela, sedmica, Village i takozvana „devetka“ će biti isprepletane sa zaključkom priče koja se završava u sledećem, još uvek ne najavljenom naslovu.

Ovo je, možemo reći, i razlog zbog kojeg je sedmica bila poprilično konfuzna sa nekim dešavanjima i zapletima koja nisu dobila svoj zaključak ili objašnjenje. Kako navode insajderi na internetu, razvoj sedmice, osmice i devetke je uporedo počeo da se odvija još pre 2017. godine, pa će sve nejasnoće biti razjašnjene a priča će vremenom dobijati veći smisao.

Tokom igranja prva dva demoa za Resident Evil Village, dobili smo neki uvid u to kako je Capcom zamislio da se priče stapaju u jednu. Ponovo ste u ulozi Ethan Wintersa, a pojaviće se i poznati protagonista prošlih RE igara, Chris Retfield. Ethan u ovom delu pokušava da pronađe svoju otetu ćerku u zabačenom selu negde u Istočnoj Evropi. Najzanimljivije je što se čini da Chris Retfield stoji iza ubistva njegove supruge Mie u sedmici, kao i otmice njegove ćerke u ovom delu. Kako će se priča odvijati, to nam još ostaje da vidimo, a sigurno nas čeka i dosta iznenađenja. Za početak, ovo je više nego dovoljno kako bi se zaintrigirali igrači koji su se upoznali sa RE serijalom sa sedmim delom, ali i oni stari, hardkor fanovi. 

Imajte na umu da se Resident Evil Village već pojavio „na ulicama“ u pojedinim zemljama, pa je internet pun spojlera u ovom trenutku. Pazite koje sajtove i forume posećujete ukoliko ne želite da vidite informacije koje vam mogu pokvariti užitak igranja igre kada je uzmete. Zanimljivo je da po navodima igrača koji su već prešli igru, ona traje oko petnaestak sati. To je najčešće subjektivno i zavisi od vremena koje jedan igrač želi da provede u Village svetu. Village će biti jedan od najbrutalnijih i najkrvavijih Resident Evil naslova do sada, a na osnovu informacija koje smo dobili sa više strana.

Kada je u pitanju gameplay, bitno je da je izvođenje identično kao i u sedmici. Naravno, grafika je neuporedivo bolja. Iako igra koristi isti RE grafički endžin, ona izgleda jednostavno... prelepo. Sirova snaga novih konzola je dozvolila razvojnom timu da sebi da oduška i ispuni sve artističke zamisli svojih dizajnerskih timova i verno ih prenese u igru. Preko tekstura, efekata pa i do savršenih modela, Village jednostavno sija i još više približava brutalni horror ove kultne franšize stvarnosti. Ray Tracing refleksije će biti prisutne u igri ne samo za PC igrače, već za sve vlasnike PlayStation 5 i Xbox Series konzola. One su tu da realistično oponašaju osvetljenje i refleksije u igri na osnovu svetlosti u određenoj sceni. Nebitno je da li je to vaša refleksij, elemenata koji se nalaze u određenoj prostoriji ili možda refleksija čudovišta.

Igra se i dalje zasniva na pažljivom istraživanju a manje na okršajima sa neprijateljima, iako ćete imati razne igračke na raspolaganju. Novina je to što je ubačen sistem pravljenja potrebština u igri. One će vam pomoći u nekim trenucima kada ostanete bez municije ili nekih drugih stvari. Svesni smo da je pravljenje stvari bilo prisutno i u prošlim delovima ali bi to moglo više da se definiše kao kombinovanje već postojećih materijala koje imate sa sobom.

Jedina zamerka koju imamo je činjenica da još uvek nije povećan FOV u igri iz prvog lica, a to je prostor koji igrač vidi ispred sebe dok igra ovu igru, takozvani Field of View. Razumemo ovu dizajnersku odluku jer ograničenost vidljivog prostora ispred vas vam daje još veću tenziju i povećava taj horror momenat u određenim trenucima. Ipak, to nekada zna da bude neprijatno, pogotovo na konzolama gde je potrebno mnogo vremena da se jednostavno okrenete oko svoje ose kako bi videli šta se dešava pored ili iza vas.

Novina je da jemultiplayer mod igre, koji je trebao biti deo Village-a na izlasku, odložen za leto ove godine. Verujemo da impresije nisu bile najsjajnije posle javnog demoa koji je bio dostupan svim igračima na PlayStation 5 platformi. U poslednjem naslovu koji je izašao, Resident Evil 3 Remake, Resistance multiplayer mod nije bio popularan kako se Capcom nadao. Možda su se zbog toga odlučili da povuku izbacivanje multiplayer moda na izlasku igre i razmisle o mogućim promenama koje će ga unaprediti.

Ne zaboravite da igra izlazi već sledeće nedelje i to 07. maja.

Ovaj demo možete odigrati ukoliko imate PlayStation 5 konzolu ali ne zaboravite da je ograničen na jedan pokušaj u trajanju od 30 minuta pa budete pažljivi i pratite tajmer u gornjem desnom uglu.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS5 igre PS50040
Resident Evil Village, osmi glavni nastavak čuvene Resident Evil franšize donosi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
57,99 EUR
Veličina
Nova
57 ,99 EUR
Korišćena
57 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41096
Resident Evil Village, osmi glavni nastavak čuvene Resident Evil franšize donosi...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
53,99 EUR
Veličina
Nova
53 ,99 EUR
Korišćena
53 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4901
Doživi dramatične događaje koji su se odigrali u gradu Raccoon u potpuno novom izdanju ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
29,99 EUR
Veličina
Nova
29 ,99 EUR
Korišćena
29 ,99 EUR

Slični članci

17.
Apr.
2021.
Vijesti/Najnovije
Capcom je objavio datume prve serije multiplatform demoa za Resident Evil Village.
10.
Apr.
2021.
Vijesti/Najnovije
Zlo nam se polako približava a na vama je da se pripremite na vreme...
24.
Mar.
2021.
Vijesti/Najnovije
Resident Evil serijal proslavlja 25 godina postojanja pa je tim povodom Capcom najavio još jedan Resident Evil Showcase za april.