Vijesti/Najnovije
05.05.2021.
Autor: Danica Manojlović

Da li ste odgledali UMBRELLA ACADEMY?

O prvoj sezoni

Superheroji...

Ja nisam ljubitelj likova sa natprirodnim moćima!

Naravno, nisam ljubitelj ni filmova i serija sa pričama u kojima se takvi likovi bore sa raznim zlikovcima i iznova i iznova brane svet koji uvek neko želi da uništi. Znam da nisam normalna ali eto, priznajem pa mi se pola i prašta.

Priznajem i da je mom detetu trebalo mesec dana da me natera da odgledam deset epizoda prve sezone i da mi je za to trebalo dva dana. Pored posla koji me ne ostavllja na miru, morala sam da odvojim par sati za spavanje kako bi seriju odgledala što brže. Jednostavno, bila mi je drugačija od standardnih serija ovog tipa i prijalo mi je da malo promenim fokus sa trilera.

Serija je nastala na osnovu kolekcije stripova i grafika koje je napisao pevač My Chemical Romance Gerard Way-a.

Jednog dana 1989. godine, 43 deteta se neobjašnjivo rađa od strane žena koje nisu bile trudne, i koje nisu povezane na bilo koji način. Ova činjenica navodi milijardera i industrijalca Sir Reginalda Hargreeves, da pronađe i usvoji što više ove po njemu, drugačije dece. Sedmoro njih postaju njegova usvojena deca. Svestan potencijala svojih štićenika on otvara Umbrella akademiju i istražuje i usavršava natprirodne moći svoje dece i priprema ih za nadolazeću apokalipsu. Teško je imati jednog tinejdžera a kada ih je sedam imamo porodične probleme. Posle više godina odvojenosti, šestoro preživelih se vraća kući nakon vesti da je Hargreeves preminuo. Oni zajedno rade na rešavanju misterije oko njihovog oca i njegove čudne smrti. I tu krećemo sa zapletima.

 

Deca su u početku umesto imena imala brojeve po kojima ih je otac zvao.

Jedan – kasnije nazvan Luther – i on je neverovatno jak. Dva (Diego) je mačo men koji savršeno barata noževima. Tri je Allison koja je... tračara.. njena moć je da ubedi ljude da urade šta ona želi i to rečenicom „Priča se...“. Četiri (Klaus) komunicira sa mrtvima. Pet (nema ime jer je kao mlad nestao) može da se teleportuje ali ne baš uvak gde i kada želi. Šest je mogao da se pretvori u čudovište koje jede ljude ali je mrtav. I Sedam (Vanya) je anomalija: nema nikakve moći. Ili to bar tako izgleda na početku serije? I sve do negde pete epizode.

Tu su i mama robot i batler u obliku majmuna. Neverovatna kombinacija.

Seriju bi mogli okarakterisati kao mrašnu Sc-Fi komediju koju mogu gledati i deca preko 12 godina.

S01E01 (We Only See Each Other at Weddings and Funerals) ima malo konfuzan početak i potrebno je da odgledate prve tri epizode da bi vam neke stvari bile jasnije. Iskreno, malo je falilo da prekinem sa gledanjem na pola prve epizode. Mračne slike, čudni likovi, naizgled konfuzna priča i sve to začinjeno majmunom koji priča, majkom koja je robot i možda čak malo predimenzioniranim osobinama pojedinih likova. Imamo narkomana, imamo glumicu, imamo astronauta, imamo bivšeg policajca... Sve pod jednim kišobranom. Ali vas tera da gledate dalje. Ono što mi je bilo najupadljivije i najinteresantnije u prvoj epizodi je fenomenalna muzika. Totalno nepovezana sa pričom a opet nekako na svom mestu. Ukoliko niste odavno čuli pesmu Istambul od They might be Giants, bićete oduševljeni. O muzici u svih 10 epizoda ću malo više na kraju teksta.

Monokl Sir Gimleta nedostaje i Luter postaje sumnjičav i pretpostavlja da im je otac ubijen. Klaus, koji inače ima moć da priča sa mrtvima, nije u mogućnosti da pomogne jer nije bio „čist“ godinama. Kanal za razgovor sa mrtvima je moguć samo ako si svega svestan i ne pod opijatima Iznenada nastaje elektromagnetna oluja i izbacuje njihovog davno nestalog brata pravo ispred vrata. Pet, izgleda kao dete koje je bio kada je nestao iako sada ima 58 godina pošto je živeo u budućnosti.

Konfuzno i blesavo, zar ne?

I onda imamo i drugu epizodu (Run Boy Run) S01E02 u kojoj dobijamo čak i plaćene ubice!

I to kakve plaćene ubice! Cha Cha Hazel, žensko i muško, dve boje kože i dva fantastična glumca. Tu je fenomenalna Mary J. Blige i ako ste gledali seriju Mindhunter, poznati Cameron Britton. Oni su pratili broj Pet u vremenu pošto je rešio da naruši ono što je neminovno i vratio se u prošlost kako bi sprečio apokalipsu. I na raspolaganju mu je samo 8 dana. Pojavljuje se i njihova šefica, ni manje ni više nego Kate Walsh koju znate iz serija Grey’s anatomy, Private practice ili 13 reasons why.. I dalje vam sigurno priča izgleda nenormalna ali mi verujte kada vam kažem da ste u ovom momentu već uvučeni. Epizoda dva vam donosi još šest fenomenalnih pesama ali je meni najdrža Goody two shoes i Adam and the ants. Cela scena sa pesmom Run boy run od Woodkid je „obavezno pogledati“.

S01E03 (Extra Ordinary) donosi dosta pucanja i jurnjave. Plaćene ubice dolaze čak i u kuću ovih nekada boraca protiv zlih sila. Otkiva se više detallja oko njihovog odrastanja i načina na koji se ekscentrični bogataš ponašao. Majka Allison, robot, pokazuje probleme u svom softveru jer se ne seća nekih detalja par dana unazad a vezano za smrt svoga „muža“. Mada, Allison nije klasična žena. Ona je robot koji je napravljen kako bi pomogao u vaspitanju dece ali je pored savršenog izgleda opremljena i mogućnošću da oseća i voli decu. Diego počinje da sumnja da je majka umešana možda u ubistvo oca. Ovde shvatamo koliko su svi oni željni ljubavi i nesrećni zbog načina na koji su odrasli. Pesma koja ovde odskače je Sinerman od Nine Simon mada je iznenađenje We're Through The Hollies.

S01E04 tj. četvrta epizoda (Man on the Moon) nam donosi po prvi put pitanje, da li je Vanya stvarno obična? Odjednom se ispostavlja da ona od malena pije pilule za smirenje, i to u momentu kada se budi kod svog “dečka Leonarda“ koji iritira od prvog kadra u kome se pojavio. Jednostavno, znate ono kada vam je neko „mutan“ bez nekog određenog razloga. Isti osećaj ima i Allison koja uporno pokušava da istraži više Leonarda. Plaćene ubice kidnapuju Klausa i muče ga kako bi saznali gde je Pet. Za jednog narkomana moram priznati da je više nego tvrd orah. I da prestaje da bude ljigav i dosadan. Jednostavno, od prve epizode ga sve više gotivite. U ovoj epizodi se sve vrti oko doktora koji ne samo da proizvodi veštačke delove tela, pa i oko koje je Pet našao posle apokalipse i koje mu je osnovna tačka oko nalaženja načina da spasi svet, već dragi doktor pravi i razne malverzacije sa osiguranjem. I taman kada je Pet na korak od informacije ko je kupio oko, Cha Cha i Hazel pale laboratoriju sa svom dokumentacijom. Ako nista povezali, ne samo da žele da ubiju Pet već je potrebno da unište sve sto mu može pomoći u tom naumu. Njima svet nije bitan jer žive u nekom svom vremenskom kontinuumu. Pesma Blood like lemonade od Moorcheba i Shingaling od Tom-a Swon-a.

 

Peta epizoda S01E05 (Number Five) nam prikazuje kako je Pet bio usamljen u budućnosti posle apokalpse. Prosto vam ga je žao dok gledate kako se bori sam sa sobom i usamljenošću jer je jedino preživelo biće na planeti. Društvo pronalazi u lutki iz radnje, Dolores, i ona postaje njegov saputnik dok vuče kolica i nalazi načine da preživi. Dečak postaje čovek koji puni 58 godina i ima bradu kao dokaz godina samoće. Pronalaskom vinskog podruma on sebi daje oduška i da popije. I tada mu se pojavljuje zenska prilika, Meri Popins tip kostima i izgleda, koja mu nudi posao!? Ona je Handler i predstavlja kompaniju koja sebe naziva Commision I čiji je zadatak da čuva sve onako kako se i desilo i dešava, bez promena koje bi mogli da naprave putnici kroz vreme.

Pet postaje ubica koji putuje ne samo u razne krajeve sveta već i u različite dekade kako bi ispunio zadatke koje mu daje Handler. Kao vremenski portal koriste torbu. Naravno, shvatićemo da je on mogao biti jedan od ubica JFK-ja ali je ipak rešio da je to kap koja preliva čašu i bacio oružje uz nenormalan napor da se vrati u vreme iz kojeg je nekada davno otišao. Da se vrati svojoj porodici! I onda za njim kreću Hazel i Cha Cha koji nisu ni svesni koliki će im problem predstavljati ovi superheroji. Naročito Klaus, koji im krade kofer portal i sprečava putovanje kroz vreme. Blesav kakav jeste, i nesvestan moći kofera, ubeđen da je unutra novac, on ga otvara i biva teleportovan u 1968. godinu i to ni manje ni više nego u Vijetnam. Pojedine scene ovde podsećaju na čuveni film Kosa kada Burger ide u Vijentnam nepripremljen i izgubljen. Tamo će se čak i zaljubiti, u svog saborca koji gine na ratištu. To je verovatno bila jedina osoba koja mu je prižila ljubav. Po povratku u sadašnje vreme, Klaus odlazi u barove za veterane i tu ga napadaju jer misle da se šali sa njima, nesvesni da se on nalazi na jednoj od slika na zidu. Iako da su njegovi jedva i primetili da ga nema, Klaus je na drugoj strani proveo godine u borbi i nagledao se svakakvih strahota. Ono što primećujete na pola sezone je ta konstantna fascinacija putovanjem kroz vreme. Nekima idealna prilika da možda steknu izvesnu dobit u većini serija i filmova je prikazano kao prokletstvo ponavljanja istih grešaka ili nemogućnost da sve bude savršeno.

U ovoj epozodi vidimo kako se i krvoločni ubica Hazel zaljubljuje u jednostavnu i iskrenu konobaricu Agnes i shvata da mu je potreban odmor od vremena, ubijanja i izvršavanja naređenja. Svi oni se u jednom momentu nalaze na autoputu koji nekima može biti i simbolika života i pokušavaju da se izbore za život il posao, propast ili kraj sveta... Ali, eto preokreta, Handler se pojavljuje i predlaže Pet da se vrati na posao a zauzvrat će pokušati da pomogne njegovoj porodici dapeživi apokalipsu. Apokalipsa kao nešto što je suđeno mora da se desi i tu nema dogovora! Pet pristaje na pogodbu ali znate da nema šanse da ne nastavi da traži način d aspasi svet, dok sa druge strane, nema šanse da će mu bilo ko posle svega verovati.

Muzika je i dalje odlična. (Feels Like) Heaven od FICTION FACTORY je fenomenalno uklopljena sa scenama. Iznenadiće vas Symphonija No. 7 A major, Op. 92: II. Allegretto JOHANNES WALTER, EUROPEAN FESTIVAL ORCHESTRA, a Happy Together (feat. Ray Toro) GERARD WAY, RAY TORO podseća na neka lepša vremena.

 

S01E06 (The Day That Wasn't) počinje sa Pet koji je za sve što je uradio za službu unapređen i ostavljeno mu je telo dečaka. Dok se upoznaje sa načinom rada u firmi, on pokušava da nađe način da promeni stvari koje su dovele do apokalipse. Upoznajete likove koji kao da su izašli iz našeg Boljeg života i one rupe od kancalarije u kojoj je radila Koka. Heftalice, olovke i brojke umesto ljudi i događaja. Iako pod stalnim oko Handlera, Pet uspeva da pošalje poruke Hazel i Cha Cha i naredi im da ubiju jedno drugo. Iako su mi ni jedan ni drugi lik nisu dragi, scena kada razmišljaju kako da ubiju jedno drugog je ipak nekako tužna. I možda po prvi put kada su oni u pitanju, ljudska. Klaus, po prvi put rešava da ostane čist kako bi mogao da dođe u kontakt sa svojom ljubavi iz rata, Daveom. U ovoj epizodi vidimo i da se nastavlja dečačka zaljubljenost između Lutera i Alison. Nekima je to možda čudno ali nekako ide uz celu priču. Imamo i prvi poljubac. Vanya takođe ima svoje momente sa Leonardom. Otkriva dnevnik koji je leonard našao i u kome je njen otac pisao da je ona nepredvidljiva, neobuzdana i opasna. Saznaje i zašto je morala da pije pilule. Neko bi u tom momentu bio srećan i podelio sa porodicom, a nesigurne ličnosti gaje ona ružnija osećanja i Vanya se prepušta besu. U isto vreme, Pet saznaje da je osoba odgovorna za apokalipsu Harold Jenkins.

Pet uspeva da se vrati kroz vreme 24 časa pre odlaska i idemo opet ispočetka jer se niko ne seća onoga što se desilo, i kao da se nije desilo. Možda nepotrebna epizoda koja ispunjava vreme do desete epizode ili epizoda koja nam pokazuje da svaki potez i svaka odluka odlučuju naše dalje sudbine. Na kraju, sa dovoljno saznanja o tome koliko im je očuh bio nemilosrdan i bez emocija, morate se zapitati zašto nije ubio Vaniy ako je znao da je ona uzrok apokalipse. Ova epizoda nam donosi Soul Kitchen THE DOORS, Dancing In the Moonlight (2001 Remix) TOPLOADER i Kill of the Night GIN WIGMORE. Čudna ali odlična kombinacija.

S01E07 tj. sedma epizoda (The day that was) je možda ponavljanje svega što smo do sada videli. Saznajemo da je Leonard u stvari Harold Jenkins i da je ubica koji za sve loše u životu krivi naše superjunake. Iako rođen istoga dana kao i oni, on nije imao nikakve moći ali ja maštao o tome da bude heroj. Čak je pokušavao i njihovog očuha da ubedi u to, ali bezuspešno. Mržnja prema svima ga tera da ubije i sopstvenog oca (doduše alkoholičara). Po izlasku iz zatvora, on igrom slučaja nalazi dnevnik koji je Klaus bacio i u kojem su sve tajne ove porodice. I to pokreće događaje koji su doveli do kraja sveta. U ovoj epizodi Luther saznaje da Hargreeves nikada nije ni otvori izveštaje koje je on slao sa meseca i po ko zna koji put postaje razočaran bezdušnošću „oca“. Klaus, umesto kontakta sa Dave-om ima susret sa ocem i to u berbernici. U razgovoru saznaje da je otac znao za apokalipsu i da ih je spremao za to. Iznenađenje je da otac priznaje da se ubio kako bi ih okupio ponovo u cilju odbrane zemlje. Cha Cha i Hazel i dalje igraju igru oko ubijanja ali shvatamo da i Cha Cha ima neka osećanja i da se ponadala da Hazel priča o životu sa njom a ne prodavačicom krofni. I postaje ljuta, jako ljuta. Vanya i Leonard ulaze u problem sa pijancima na ulici i u želji da odbrani Leonarda, ona ispoljava svoje moći i uništava sve oko sebe. Iako u tom momentu nije prikazano, jednostavno znate da je tuča bila nameštaljka njenog dečka kako bi je naterao da pokaže moći. I toga je koštalo oka. Oko! Možda baš ono veštačko oko koje Pet ipak jeste neki znak!

Muzika.. I dalje fenomenalna i čudno iskombinovana. Caffeine DJ ROC, Party in the Hague DJ ROC i Exit Music (For a Film) RADIOHEAD.

 

S01E08 (I heard a rumor) nam pokazuje kuću u koju je Leonard odveo Vanyu kako bi mogla da radi na svojim moćima. Alison pokušava da pronađe Vanyu jer nema poverenja u Leonarda. Ostavlja joj poruku na telefonu da je voli i kreće ka kući u kojoj je Vanya. Dolazi u bolnicu u kojoj je jedini od tri preživela napadača i saznaje da Vanya počinje da koristi moći. Saznajemo da je Alison imala problema u životu zbog svojih moći i da je zbog toga i izgubila starateljstvo nad ćerkom. Ona je nekako najljudskiji lik u seriji. Vanya svoje moći pokušava da kanališe kroz muziku ali scene iz detinjstva polaku počinju da naviru i ona shvata koliko je bila ugnjetavana od strane oca. Bes raste i njene moći takođe. Kada shvati da je za zaborav svega kriva Alison i njena moć, kap preliva čašu. Svojim moćima ona preseca vrat Alison i beži.

Muzika Stay With Me ROD STEWART ali i verzija Mary J.Blidge, Mad About You HOOVERPHONIC i Stormy Weather EMMY RAVER-LAMPMAN.

S01E09 (Changes) U devetoj epizodi se priča sve više zahuktava i otkrivaju porodične tajne. Svi provode svoj poslednji dan na zemlji a da toga neki nisu ni svesni. Allison je živa, ipak je ona neki super heroj! Ali, pošto su joj presečene glasne žice, nikada više neće moći da priča ili sprovodi svoje moći. Sada ona postaje ono sto je Vanya bila, obična. Allison je svakako i pre okršaja sa sestrom rešila da više ne koristi svoje moći. Ona stara, pazi šta poželiš jer se može ostvariti. Vanya sve više otkriva onu tamnu stranu u sebi kako joj se vraćaju sećanja. Njigov očuh sigurno nikada ne bi dobio nagradu za najboljeg oca, ali se vidi da mu je bilo teško da se pomiri sa činjenicom da dete sa najjačim moćima nije sposobnno da ih kontroliše, i da ga treba obuzdati. Saynajemo da je mala Vanya imala probleme sa dadiljama koje je svojim moćima uništavala. Tako je Hargreeves napravio Grace, robota koji je svima zamenio majku. Svestan činjenice da dete nije moguće držati stalno odvojeno od drugih, on preduzima radikalan korak i kreće da joj daje tablete uz malo pomoći od Allison koja hipnotiše sestru i ubeđuje je da nemanikakve moći.

Uz pomoć svog novog mentora, Lenarda, Vanya ojačava svoje moći ali saznaje i da je on bio svestan njenih potencijala jer ima beleške njenog očuha. O kako nekada ljudi mogu da budu nonšalantni i da ne paze gde ostavljaju stvari. I onda toliko naljute super heroja koji od besa podigne sve po kuhinji i izbode dotičnog gomilom noževa. Ljubav ubija! Ipak, negde vam radi i onaj crvić koji vas pita da li je Lenard možda i namerno žrtvovao sebe kako bi Vanya prešla na mračnu stranu i osvetila se svima u Umrella Academy. Pomalo izgubljena, Vanya se vraća u svoj dom gde saznaje da joj je sestra živa ali je vraćaju u tamnicu u kojoj je odrasla.

Jedni su za to da se pusti, drugi da se sačeka da se vidi kako je savladati a ona uspeva da se spasi sama. Naravno, tu su i ostali likovi. Hazel pronalazi Cha Cha i njegovu Agnes koju dotična želi da ubije. I opet tu imamo zamrzavanje vremena i Handler koja dolazi sa nekim skrivenim namerama. Klaus takođe počinje da koristi svoje moći jer je sada trezan. Možda je jedna od najinteresantnijih scena kada Pet proverava da li ipak ono veštačko oko koje nosi u džepu pripada Lenardu iako je mrtav. Kao priča o Pepeljugi i cipelici.

Muzika i dalje specifična. Ubistva i kraj sveta uz Sunshine, Lollipops and Rainbows LESLEY GORE, malo francuskog  Lundi Matin LA SUPERSTAR DES COMPTINES RONDES ET BERCEUSESAll Die Young SMITH WESTERNS i dok je Vanya u ćeliji Vanya Locked Up JEFF RUSSO.

 

S01E10 Deseta epizoda i finale!

Vanya prolazi kroz transformacije do prave zloće. Handler traži da sačuva ovu zloću i za uzvrat će ona sačuvati Agnes. Ellen Page ovde nema mnogo teksta ali savršena šminka i gluma pokazuju kako se menja. Njen bes ruši porodičnu kuću, ubija ljude u njoj (ili bolje reći majmunabatlera i majku), plaši njene najbliže i shvatamo da je kraj sveta neizbežan. Nekako u ovoj epizodi svi imaju svoje finale. Klaus koji mi je postao jedan od omiljenih likova, Alison kojasamo želi da bude majka, Pet koji želi miran život pored ljudi koje voli...

Da ne pričam mnogo o kraju, pogledajte i možda vas kraj iznenadi!

I da, muzika! Barracuda HEART, vrtela sam je jedno dva dana posle odgledane epizode. Saturday Night BAY CITY ROLLERS me definitivno podsetila na neka mnogo lepša vremena. Hazy Shade of Winter (feat. Ray Toro) GERARD WAY... kada ste je poslednji put čuli?I tu je naravno par fenomenalnih instrumentala koji se izvode na sceni pozorišta dok se sprema apokalipsa Apocalypse JEFF RUSSO.

I meni cela priča i dalje izgleda čudna ali je verujte mi, zarazna!

Pogledajte prvu sezonu na Netflixu a  o drugoj pišemo ovih dana!

 

 

 

 

 

 

Slični članci

05.
May.
2021.
Klan RuR
Dugoiščekivani League of Legends anime, Arcane, koji je najavljen još krajem 2019. godine je konačno dobio datum izlaska!
27.
Apr.
2021.
Vijesti/Najnovije
Prošlog meseca smo vam dali informacije o filmovima i serijama koje prestaju da se prikazuju na striming platformi Netflix u aprilu. I neki od nas su ...
10.
Sep.
2020.
Ova mama je gejmer
Sedam sezona i umesto velikog finala imamo veliko razočarenje.