Focus on
30.11.2023.

Društvene igre za 4 osobe koje nećete moci da prestanete da igrate

Zabave nikada dovoljno!

Ukoliko ste tražili najbolje društvene igre za 4 igrača, ovo je pravi tekst za vas!

Odabir društvenih igara za četiri igrača je težak izazov. U ovom tekstu smo razmotrili starost igrača, temu, dužinu, složenost i druge faktore koji čine vaše iskustvo igranja za četiri igrača prijatnim. Bilo da tražite ležernu igru koju ćete ponijeti na porodična druženja ili nešto što želite da dodate svojoj kolekciji hardcore-gejmera, nadamo se da ćemo imati nešto za vas.

Ovo je tabela koja rezimira društvene igre za četiri igrača!

 

PANDEMIC LEGACY - Najbolji Co-Op narativ

Pandemic Legacy je kooperativna igra zasnovana na strategiji u kojoj radite sa 1 do 3 druga igrača u timu na iskorjenjivanju bolesti prije nego što dobije priliku da se širi izazivajući izbijanje pandemije i uništi svijet. Kao i kod većine igara u stilu kampanje, svaki igrač bira lika sa specifičnim sposobnostima. Možete igrati likove poput lekara, istraživača ili dispečera.

Biranje komplementarnih likova olakšava saradnju u vašoj potrazi za pronalaženjem ljekova, mobilizacijom pomoći i zaustavljanjem infekcija koje se brzo šire.

Ovo je igra je igra tradicionalnog, starog tipa. To znači da akcije preduzete tokom igre imaju nepovratne efekte i trajne su, uključujući i fizičke promjene na samoj tabli. Likovi završavaju sa ožiljcima i gube svoje sposobnosti, bolesti se mogu mjenjati naljepnicama i olovkama, pločom se može manipulisati, ili se karte mogu čak pocjepati i zauvijek izgubiti. Svaki scenario koji igrate je jedinstven i zavisi od prošlih događaja i donijetih odluka.  

Stalno promjenljiv, nepovratan način pandemijskog nasljeđa dobro se uklapa u temu apokaliptične kuge. Možda ćete pobjediti u ratu i spasiti ono što je ostalo od čovječanstva, ali svijet vaše igre nikada više neće biti isti.

Mogućnost oblikovanja sopstvene priče je sama po sebi neprocjenjiva, što je čini jednom od najboljih strateških društvenih igara za 4 igrača koje smo ikada igrali.

Pandemic Legacy je veoma uključena i detaljna igra koja je odlična za hardcore igrače ili grupu prijatelja koji mogu da se obavežu da će igrati kroz svih 10 scenarija kampanje. Uzbudljivo je i tužno trajno ukloniti gradove sa table i pocjepati karte. Istovremeno, igra pruža više od obične sesije društvenih igara, ona pruža iskustvo koje je toliko emotivno i stvarno da će vam biti teško da zastanete i popijete šolju čaja.

JEDINI MINUS - Nije za mlađe i možete igrati kampanje samo jednom!

 

THE QUACKS OF QUEDLINBURG - Najbolja zabava za porodicu

Igra Quacks je zasnovana na poenima sa neobičnom, srednjovjekovnom temom.

Quacks je osvojio nagradu za igru godine. Ovdje igrate kao nadriljekar i takmičite se da skuvate čudesni napitak dodavanjem žetona iz svoje torbe sa sastojcima. Što više sastojaka dodate, vaš napitak postaje vrijedniji, ali ovo je igra u stilu pokreta na sreću, pa budite oprezni!  Samo jedan pogrešan sastojak može biti previše i uništiti cijeli vaš lonac.  

Svako od vas i vaših kolega šarlatana počinje sa prostirkom za kazan i vrećom sastojaka. Tokom svake runde, možete uzeti onoliko sastojaka koliko želite iz svoje torbe da dodate u svoj lonac. Dodavanje žetona sa sastojcima vas pomjera dalje duž table i zarađuje više poena, ali u torbi vrijebaju i negativni sastojci. Svoje sastojke hvatate na slijepo, tako da u jednom trenutku morate da odlučite, da li je vrijedno toga da probate još jedan dobar sastojak ili će to biti dodatak koji pokvari cijeli recept?  

Kada svi igrači prestanu da dodaju sastojke, najvrijedniji napitak pobjeđuje u rundi.

Ova igra se uglavnom svodi na sreću, nagrade poput rubina vam daju malo kupovne moći i kontrole, tako da postoji određena strategija. Početnicima je lakoda prate jer ne morate da pamtite mnoga pravila. Sve što treba da znate je vešto opisano direktno na vašoj tabli za igru i kartama. 

JEDINI MINUS - Nedosledan kvalitet komponenti i štampe, i možda je previše brz za veoma malu djecu.

 

TICKET TO RIDE - Najbolji izbor za porodično igranje do 4 osobe

Ticket to Ride je izuzetno popularna, nagrađivana društvena igra u kojoj igrači preuzimaju uloge željezničkih barona sa zadatkom da grade pruge, završavaju ugovore o ruti i na kraju skupljaju poene za pobjedu.

  

Kao željeznički baron, pokušavate da zauzmete što je moguće više željezničkih nekretnina na mapi. Kada međusobno povežete gradove, to rezerviše isključivo  za vašu upotrebu. S obzirom na to da bi mnogi igrači potencijalno željeli da prođu kroz tu stazu, samo igrač koji je istu izgradio to može.  

Postoje samo dvije glavne vrste kartica u Ticket to Ride, voz i odredište. Karte za voz vam omogućavaju da postavite svoje vozove na šine i izgradite najdužu rutu. Kartice odredišta, s druge strane, su kao ugovori koji zahtjevaju rutu od jednog određenog grada do drugog. Oni vrijede mnogo poena na kraju utakmice. Suprotno tome, ako ne održite svoju riječ, ti poeni se oduzimaju od vas, tako da je bolje da se nadate da možete završiti posao koji ste preuzeli.

Postoji više načina da se odnese pobjeda. Možete imati najviše poena kreiranjem najduže rute, popunjavanjem najviše odredišnih karata, ili možete jednostavno pobjediti nesrećom drugih. Dodatna proširenja unose još više raznolikosti. 

Ticket to Ride je društvena igra za 4 igrača sa najviše nagrada širom svijeta, prodata u milionima primjeraka. Izgradnja željezničkih pruga nikada nije bila toliko zabavna a mogu da je dijele i odrasli i djeca. Čini odličnu porodičnu ili malu partijsku igru jer je nevjerovatno laka za učenje i pruža zdrav, ali zabavan nivo takmičarske igre.

 

JEDINI MINUS - Zauzima mnogo prostora.

 

ARKHAM HORROR - Najbolja horor igra

Godina je 1926. i vrhunac je burnih dvadesetih. Flappers plešu do zore u mjestima punim dima i piju alkohol koji snabdjevaju krijumčari ruma i mafija. To je proslava da se okončaju sve proslave nakon rata da se okončaju svi ratovi. Ipak, tamna sjenka raste u gradu Arkhamu. Vanzemaljski entiteti poznati kao Drevni vrijebaju u praznini izvan prostora i vremena, izvijajući se na vratima između svijetova.

 

Ove kapije su počele da se otvaraju i moraju biti zatvorene pijre nego što Drevni učine naš svijet svojom uništenom dominacijom. Samo šačica istražitelja se suprotstavlja Arkham Hororu. Hoće li oni pobjediti? Arkham Horror je kooperativna avanturistička igra sa temom HP Lovecraft-ovih Cthulhu Miths-a. Igrači biraju između 16 istražitelja i izlaze na ulice Arkham-a. Prije igre, bira se jedan od osam Drevnih i na Istražiteljima je da ga spriječe da upadne u naš svijet. Tokom igre, igrači će nadograditi svoje likove sticanjem vještina, saveznika, predmeta, oružja i čarolija. Na igračima je da očiste ulice Arkham-a boreći se sa mnogo različitih vrsta čudovišta, ali njihov glavni cilj je da zatvore kapije ka drugim dimenzijama koje se otvaraju širom grada. Sa previše otvorenih kapija, Drevni se budi i igrači imaju samo posljednju šansu da spasu svijet - pobjedi Drevnog u borbi

U GameS-u možete pronaći Arkham Horror igru sa kartama, pa provjerite kako ta igra izgleda u drugom obliku.

Slični članci

25.
Apr.
2024.
Focus on
Čak i kada je neka igra stara kao Read Dead Redemption 2, uvijek ima neki novi trik u rukavu
28.
Mar.
2024.
Focus on
Čovjek je uvijek imao želju da ide u svemir, a ako volite da igrate igre sa tom tematikom, evo par prijedloga.
12.
Feb.
2024.
Focus on
Ljubitelji životinja su primetili pakovanje igre ARK NOVA na policama naših radnji. U čemu je tajna uspjeha ove igre?