Nintendo
22.10.2022.

Platinum Games neće da plaća glumce

Hellen Taylor iz igre Bayoneta iznosi optužbe

Obožavaoci su bili iznenađeni viješću da Hellena Taylor neće ponoviti svoju naslovnu ulogu u Bayonetta 3, ali je nedavno izazvala još veću pometnju optužbama da Platinum Games nudi nisko plaćanje za njene usluge.

Taylor je objavila nekoliko postova na društvenim mrežama pozivajući na bojkot igre Bayonetta 3 nakon što je objasnila šta je doživjela. Zatim su uslijedile druge poruke, neke direktno kreatoru serije Hideki Kamiya, Nintendu i drugim rukovodiocima industrije igara. Kamiya je takođe na društvenim mrežama tvrdio da Taylor pogrešno predstavlja situaciju, a Kamiy-in nalog na Twitteru je od tada ograničen, možda zbog toga što je masovno blokirao korisnike koji su branili glumicu i upućivali mu kritike.

Sve dok Platinum Games ne objavi zvaničnu izjavu ili dok se Kamiya ne vrati na društvene mreže, fanovi imaju samo glumičinu verziju događaja na osnovu kojih mogu da rade, iako izgleda da njena iskustva odražavaju veći problem sa maltretiranjem glasovnih glumaca u industriji igara.

Osnovni detalj na koji su se fanovi fokusirali je tvrdnja Tayler da joj je ponuđeno samo 4.000 dolara da ponovi svoju ulogu Bayonette. Niska cifra koju Tejlor odbacuje navodeći svoje akreditive, doprinos seriji i profit koji je serija Bayonetta ostvarila. U kontekstu kada je Teyjlor stavljena na ponovnu audiciju za ulogu Bayonette, mnogi su sugerisali da je ovo primjer kako se istočne kompanije ponašaju kada pokušavaju da „otpuste“ nekoga stvaranjem nepovoljne situacije da poželi da ode. Ovo je navelo mnoge fanove da na društvenim mrežama objave svoju podršku, uprkos njihovom prethodnom iščekivanju Bayonetta 3.

 

To se ne odražava dobro na Platinum Games jer se sa novim otkrićima čini da je promjena bila posljedica poslovnih afera iza scene. Navodni tretman Tayler-ove od strane Platinum Games čini se indikativnim za stavove koji se nalaze u cijeloj industriji igara. Preovlađujuća nada među igračima je ne samo da podrže glumicu, već i da iskoriste ovaj incident da izazovu značajniju promjenu. Fokusirajući se posebno na Taylor i njen odlazak iz Bayonetta, i to da glumica ističe da je željela samo poštenu platu za svoj život. Za serijal koja je zaradio milione i koji je predviđen da profitira još više nakon Bayonetta 3, njena uloga se uglavnom smatra vrijednom više od 4.000 dolara. Uopšteno govoreći, manje poznati glumci se obično plaćaju po riječi, što rezultira potcjenjenim radom i glasovnim glumcima koje programeri lako zamenjuju. Praksa ponovnog postavljanja audicije za glumca koji se vraća je neuobičajena i obično znači da programer želi da zamjeni ulogu ili traži alternative. Obeshrabrivanje glumaca nepotrebnim audicijama treba zamjeniti sa više transparentnosti i iskrenosti. Ako je Platinum Games planirao preoblikovanje Bayonette, trebalo je samo da preseče i kaže, umjesto da potencijalno vrijeđa Taylor kao profesionalca.

Bayonetta je samo jedan od nekoliko likova koji su promjenjeni ali dok su neki slučajevi nastali zbog toga što su glumci lokalizacije preuzeli ulogu ili zvanični glumci odstupili, postoje druge teme koje se ponavljaju a o kojima bi trebalo da se priča. Na primjer, loše plaćanje je takođe razlog zašto je Clancy Brown prestao da oglašava kao Neo Cortex u Crash Bandicoot. Još jedna uobičajena pojava je zamjena glasovnih glumaca sa istaknutijim ličnostima visokog profila. Primeri ovoga uključuju  Troy Baker-a ​​koji je zamjenio  James Sunderland-a u igri Silent Hill. Ili kao u Metal Gear Solid kada David Hayter morao da se povuče da bi došao Kiefer Sutherland.

Iako će programeri često reći da su ove odluke neophodne za inovaciju igre, fanovima je teško da ih ne protumače kao unovčavanje sa poznatim imenima. U Hayter slučaju, on je bio u stalnoj borbi sa Kojimom da bude zamjenjen, više puta se ponavljao na audicijama za tu ulogu i skoro izgubio od Kurt Russell-a. Ova želja za slavnim ličnostima u odnosu na glasovne glumce nije isključiva za preoblikovanje postojećih uloga, pošto nedavni niz igara predvode već uspješni, istaknuti glumci. Iako su poznate ličnosti i sličnosti u igricama nekada bile samo cameo, nedavni naslovi kao što su Cyberpunk 2077 sa Kianuom Revesom ili Star Wars Jedi sa Cameron Monaghan pokazuju sve veću upotrebu poznatih ličnosti putem snimanja pokreta za rad sa prepoznavanjem imena i glumačkom vještinom. Na kraju, ovo bi moglo da zapostavi manje poznate glumce, što bi rezultiralo industrijom igara koja samo podržava i održava Hollywood.

U  slučaju Byonetta, ona je oslikana u glumici Jennifer Halle, koja izgleda voli objave na društvenim mrežama zbog kojih mnogi pretpostavljaju da je njeno ćutanje posljedica NDA. U ovoj fazi, malo je vjerovatno da će se Tayor ikada vratiti u igru sada kada je sve iznijeto, ali postoji nada da će njen gubitak podstaći da se nastave razgovori o pravičnosti u pogledu mogućnosti, plate i zahvalnosti za glasovne glumce i ono što donose industriji.

 

Preneto sa Indijanka Danka

Slični članci

18.
Mar.
2024.
Nintendo
Amiibo tek sada kod nas postaje popularan, dok se u svijetu mnogi bore da dođu do najrjeđih figura iz Amiibo kolekcije.
07.
Mar.
2024.
Nintendo
Opšte je mišljenje svjetskih analitičara da će ovo najnovije odlaganje Switch 2 konzole uticati na Nintendo i donijeti im malo klimavu godinu, ...