PC
10.04.2021.

AEROX 3 Wireless

Šta o ovom mišu kažu momci i RuR-a

Svedoci smo da se proizvođači gejming miševa trude da naprave što lakši model što se najčešće postiže upotrebom rupa u obliku saća u samoj površini tela miša. Ovom trendu je sada pribegao i SteelSeries lansiranjem nove Aerox 3 serije miševa a mi smo sada bacili pogled i na bežični model.

Aerox 3 oblik

Aerox 3 Wireless zapravo i nema potpuno novi oblik – identičan je i na SteelSeries Rival 3 Wireless mišu, s tim da je Aerox šupalj da tako kažemo. Naravno sam oblik je identičan kao i Aerox 3 sa kablom koji smo već imali prilike da testiramo ranije. SteelSeries ove miševe preporučuje za Claw i Finger grip način držanja miša što je i logično – prosto je oblik premali za Palm grip, a verovatno i za druge ako su vam šake malo veće, tako da to treba imati u vidu. Sami otvori ne prave nikakav problem prilikom korišćenja, tačnije pod rukom ćete u svakom trenutku imati osećaj da imate potpuno normalan, iako doduše izuzetno lagan, gejming miš. Bitno je naglasiti da su sve komponente unutar Aerox 3 modela presvučene posebnim slojem AquaBarrier materijala koji ih štiti od prosipanja vode, prašine i drugih spoljnih uticaja. Dok ovo kod klasičnih miševa nikada nije bio problem jer bi tečnost i prašina najčešće ostali sa spoljne strane uređaja kod ovakvog modela svakako pozdravljamo ovaj korak jer mislim da nisam jedini kome se prosto prečesto prospe nešto po stolu. Sami svičevi unutar miša su takođe IP54 sertifikovani da su otporni na vodu i prašinu ali i dva glavna dugmeta su sertifikovana na impozantnih 80 miliona klikova što bi trebalo da vam obezbedi mnogo sati igranja.

Drugačiji dizajn je omogućio i neke vrlo interesantne svetlosne efekte kada je RGB osvetljenje u pitanju. Naime na neki način je cela donja površina miša kao veliki LED panel, pa em što imate traku sa donje strane koja svetli, em što se isti raspored boja vidi i kroz samog miša, sa gorenje i donje strane, tako da je vizuelni dojam zaista zanimljiv. Interesantno je primetiti međutim da točkić ne svetli, ali realno verovatno nema ni potrebe.

Moram priznati da nisam imao prilike da probam mnogo laganih bežičnih miševa, ali je Aerox 3 sa težinom od samo 66 grama definitivno najlakši koji sam do sada probao! Prosto neverovatno deluje da je samo 9 grama teži od običnog Aerox 3 a da je tu uključena i punjiva baterija. Baterija se puni preko istovetnog USB-C kabla kao i na običnom Aerox 3, a koji je izrađen od Super Mesh laganog končanog materijala i proizvođač tvrdi da može da izdrži do vrlo impozantnih 200 sati korišćenja. Ono što je takođe jako bitno jeste da ima fast-charging koji omogućava da za samo 15 minuta punjenja bateriju napunite za više od 40 sati igranja. Dakle ako ste zaboravili da ga napunite, samo ga na kratko priključite na kabl da imate dovoljno struje za ceo dan a posle možete uveče da ga napunite u potpunosti, vrlo korisna stvar. Jedna mala nezgoda za neke korisnike jeste što je risiver za bežičnu konekciju koji dolazi uz uređaj prilagođen USB-C standardu. Ukoliko na kućištu ili ploči imate ovaj, noviji, konektor to je sasvim ok, ali ako nemate USB-C znači da ćete morati da iskoristite kabl pa da preko priloženog adaptera u njega ubacite USB-C wireless konektor.

Sam wireless adapter je nešto većih dimenzija nego što bismo voleli pa je realno teško ga koristiti uz neki laptop gde bi bio non-stop uboden u port na računaru. Međutim tu na svenu dolazi druga dobra karakteristika ovog miša – osim SteelSeries Quantum Wireless 2.0 tehnologije koja omogućava brzinu komunikacije identičnu kao i preko kabla, Aerox 3 na računar možete povezati i preko Bluetooth 2.0 što praktično znači da ćete ga na laptop računar najčešće i povezivati na ovaj način. Sa donje strane uređaja se nalazi prekidač kojim birate da li je miš isključen, u 2.4GHz Wireless modu ili u Bluetooth modu. Slično rešenje smo već videli na Rival 3 modelu i zaista funkcioniše odlično, s tim da se u Bluetooth modu morate navići da miš relativno brzo „zaspi“ pa mu treba jedno pola sekunde da se ponovo poveže na laptop, ali ništa što bi suštinski bio problem. Sa donje strane uređaja se nalaze i PTFE klizači koji funkcionišu jako dobro po svakoj podlozi, a opet nešto sitno dodatno smanjuju težinu uređaja. Naravno glavne uštede u težini su napravljene na spoljnoj školjci, ali i korišćenjem elektronskih komponenti koje su čak i do 50% lakše od standardnih. 

Srce Aerox 3 Wireless miša jeste TrueMove Air senzor ali ovde u varijanti sa čitavih 18.000 CPI maksimalne osetljivosti što je u rangu sa najboljim miševima trentuno na tržištu i tu nema nikakvih kompromisa.

Zaključak

Aerox 3 serija miševa spada među najlakše modele gejming periferija ovog tipa koje smo do sada imali priliku da probamo. Sad da li će to biti za svakoga je veliko pitanje. Ja na primer i dalje koristim miša koji ne samo što je sam po sebi težak već ima i dodatne tegove da ga se još više oteža. Prosto to koliko je miš lagan ili težak je stvar individualnih potreba, navika i slično. Ono što je sigurno jeste da tehnologija sve više napreduje i da je sada moguće napraviti izuzetno lagane miševe iako je kompromis da mora se priznati izgledaju malo čudnije od standardnih miševa.

Aerox 3 Wireless je čak i relativno povoljan, jer ako njegovu cenu od oko 100 evra uporedimo na primer sa Logitech G Pro Wireless ona je značajno niža i to je ono što raduje, više konkurencije u tom domenu donosi i niže cene za krajnjeg korisnika pa se mogućnost izbora umnogome proširuje.

 

Karakteristike:

Model Steelseries Aerox 3 Wireless
Tip Optički miš
Povezivanje 2.4GHz Wireless, Bluetooth 5.0
Senzor 18.000 CPI
Dodatno CPI prebacivanje, RGB Osvetljenje, Quantum Wireless 2.0, težina 66 grama, vodootporan

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Miš HMI00351
Tip senzora: Optical CPI: 100–18,000 IPS: 400, na SteelSeries QcK podlozi Br...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
76,99 EUR
Veličina
Nova
76 ,99 EUR

Slični članci

28.
Mar.
2021.
PC
Lagani i sa rupicama, novi modeli gejming miševa stižu u ponude!
15.
Jan.
2021.
PC
Trendovi su trendovi i iako mislite da su svi miševi koji na sebi imaju rupice )saće dizajn)  isti, grdno se varate. Nije svejedno koji re&scaron...
31.
Dec.
2020.
PC
Čini se da je naš tekst o novitetima koji nam stižu bio interesantan pa ćemo se potruditi da damo malo više informacija i odgovore na neka va&s...