Vijesti/Najnovije
15.05.2023.

Desert posle gozbe: Horizon Forbidden West: Burning Shores recenzija

Nema preskakanja

Horizon Forbidden West, jedan je od najgrandioznijih naslova nove generacije i dio franšize za koju ćemo nesumnjivo vidjeti još nastavaka. I dok će treći dio verovatno svjetlost dana ugledati tek na narednoj generaciji konzola, idealan dodatak za sve one željne još sadržaja, stiže u vidu DLC-a pod nazivom Burning Shores.

Ukoliko ste voljeli osnovnu igru, Burning Shores je nešto što nikako ne smete da propustite. I da, u najširem smislu on praktično predstavlja produžetak svega onoga što smo vidjeli, ali ja bih ga više poistovjetio sa trešnjom na vrhu torte. Kao dezert nakon odličnog obroka, Burning Shores kompletira cijelo Forbidden West iskustvo baš onako kako dolikuje.

 

Osnovna igra, prema mom skromnom mišljenju jedna je od najljepših igara ikada proizvedenih. No ovaj DLC nekako uspjeva da grafiku podigne na još viši nivo. Posvedočio sam jednom od najljepše oslikanih svjetova u nekoj video igri, ispunjen vegetacijom, krajolicima, pejzažima, mehaničkim životinjama i nekim od najbolje modeliranih ljudskih karaktera ikada.

DLC je smješten na lokaciju današnjeg Los Anđelesa, koja je površinski velika koliko i trećina prethodne mape. A s obzirom na maestralno dobar dizajn i pregršt detalja, ovo je bez sumnje mjesto koje je uživancija za istraživati. Pa čak i meni koji sam ovog mjeseca, postapokaliptični Los Anđeles oko 40 sati već istraživao i u Dead Island nastavku…

 

Zahvaljujući novom prevoznom sredstvu, Eloj će sada ovaj svet moći da posmatra iz još laskavijeg ugla, gdje svaki prizor napada u namjeri da vam oduzme dah. U vizuelnom smislu, ova igra je pravi dragulj. A naspram originala, sve je mnogo ljepše ispolirano i ispeglano, tako da nema više ni približno tehničkih poteškoća kao ranije.

I dok je borba gotovo istovjetna kao u prethodniku, sa izuzetkom novog naoružanja kao i nekih novih sposobnosti i vještina, akcenat igre i dalje vode njeni karakteri i svet. Akcija nekome može biti neprivlačna, s obzirom da većina okršaja ostavlja utisak natezanja sa protivnikom dok neko prvi ne popusti. Ali bez obzira da li vas oduševljava ili ne, da biste voleli ovu igru morate voljeti njene likove i način na koji su izgrađeni.

 

Kao po običaju, to je ovdje urađeno fantastično. Od već izgrađenih likova preko spektakularne glasovne glume do značajne količine vremena uložene u svakog od njih kako bi delovali što živopisnije – svako ko se uživio u Horizon univerzum imaće čemu da se raduje. Novi likovi i oni na koje je sada više bačen akcenat, naročito dobro nose cijelu atmosferičnu priču.

Ulaganje u izgradnju likova naravno povremeno povlači i izvjesne nuspojave. Tako ovaj put, u skladu sa danas popularnom propagandom, opciono će biti dalje istražena seksualnost protagonistkinje. Za mene potpuno suvišan i usiljen detalj ali na svu sreću ne kvari generalni utisak.

 

Jedino što manjka a da ima veze sa likovima, jeste nedostatak vremena kako bi se neki još više izgradili. DLC naravno nema dužinu osnovne igre i traje svega nekih petnaestak sati, što je nedovoljno da se svaki značajniji karakter probije kako dolikuje, ali oni koji su najznačajniji bar nemaju tih briga jer su savršeno dočarani. Naravno, sve ovo predstavlja samo uvertiru u još grandiozniju pustolovinu koja nas čeka u budućnosti, ali istovremeno i nezaobilazan dodatak za svakog obožavaoca Horizon igara.

Alternativni nedostatak moglo bi biti i previše narativnog sadržaja koji igračima koji ne mogu da se užive ovakvu igru, može predstavljati dodatni teret. Priča kao i u originalu, više se oslanja na postepeno otkrivanje, dobro natopljeno dijalozima gdje svaka rečenica za cilj ima da vam još bolje dočara univerzum igre. Ukoliko nijeste neko ko se u ovom svetu može lako izgubiti, sve ovo vas ipak može i dodatno odbiti, što bi bila prava šteta.

 

Ukoliko ste prešli Forbidden West i uživali u njemu, bez razmišljanja nabavite Burning Shores i kompletirajte cijelo iskustvo. A ako je prelazak još uvek u toku ili nameravate tek da krenete da igrate osnovnu igru, pričekajte da je završite kako se DLC bukvalno nastavlja na kraj originala. Do tada, možda vas ukači i neki lijep popust.

Horizon Forbidden West: Burning Shores je dostupan za PlayStation 5

 

 

Prenijeto sa Play!Zine

 

Trenutno nema komentara

Slični članci

26.
May.
2023.
Vijesti/Najnovije
Dead Island 2 dostiže značajnu prekretnicu u prodaji, a izdavač Deep Silver kaže da je to postalo najuspješnije izdanje u istoriji kompanije.
16.
May.
2023.
Vijesti/Najnovije
Iznenada i neočekivano smo dobili horor dan u junu sa naslovima koji će nas plašiti, a kojima se nismo nadali.
16.
May.
2023.
Vijesti/Najnovije
Prvi tizer za Mortal Kombat 12 je tu! Neke stvari nam ipak nisu jasne.
11.
May.
2023.
Vijesti/Najnovije
WWE 2K23 najavljuje da će predstaviti svoj prvi besplatni dodatni Superstar koji se može igrati nakon sljedećeg izdanja ažuriranja.
09.
May.
2023.
Vijesti/Najnovije
Igra umije da bude zaraznija od zombi virusa, pa je važno biti na oprezu.
09.
May.
2023.
Vijesti/Najnovije
Najnovije ažuriranje Hogwarts Legacy uglavnom se fokusira na ispravke grešaka, ali je jedna mala promjena pohvaljena od strane obožavalaca koji su je ...
29.
Apr.
2023.
Vijesti/Najnovije
Hit igra je hit igra, ali svaka ima svoje nedostatke na kojima bi trebalo raditi. U posljednje vrijeme igrači širom svijeta sve više komentari&...
27.
Apr.
2023.
Vijesti/Najnovije
Ljubav iz djetinjstva pretočena u savršenu igru
25.
Apr.
2023.
Vijesti/Najnovije
Od svega po malo a da ne dosadi