Vijesti/Najnovije
06.10.2020.

Egipat je otkrio 59 drevnih kovčega

Možda budu inspiracija za neku novu igru

Pre tri dana je svetom odjeknula vest o neverovatnom pronalasku u Egiptu. Čini se da je ova zemlja još uvek puna tajni o starim civilitacijama.

Arheolozi u Egiptu objavili su otkriće 59 dobro očuvanih i zapečaćenih drvenih kovčega koji su bili zakopani pre više od 2.500 godina.  Otvarajući jedan od neverovatno ukrašenih sarkofaga pre nego su ih prikazali okupljenim medijima u subotu, tim je otkrio mumificirane ostatke umotane u tkanine koje su se koristile za sahrane a na kojima su bili hijeroglifski natpisi u jarkim bojama.

Izvor Internet

Neverovatan nalaz otkriven je južno od Kaira u poznatom prostranom groblju Saqqara, nekropoli drevne egipatske prestonice Memphis, koja je pod zaštitom UNESCO-a.  „Veoma smo srećni zbog ovog otkrića“, rekao je Mostafa Waziri, Generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikviete.  

Otkako je pre skoro tri nedelje objavljeno otkriće prvih 13 kovčega, još više ih je otkriveno u oknima na dubinama do 12 metara. Nepoznati broj kovčega možda još uvek leži zakopan tamo, rekao je Ministar turizma i antikviteta Khaled al-Anani na tom mestu, u blizini 4.700 godina stare Djoser-ove piramide.

Otkriće kovčega je prva velika objava od izbijanja COVID-19 u Egiptu, što je dovelo do zatvaranja muzeja i arheoloških nalazišta na otprilike tri meseca od kraja Marta. Na tom području pronađene su i desetine statua, uključujući bronzanu figuricu koja prikazuje Nefertema, drevnog boga cveta lotosa. Prve studije pokazale su da su sarkofazi verovatno pripadali sveštenicima, visokim državnicima i istaknutim ličnostima drevnog egipatskog društva 26. dinastije.

Egipat je definitivno zemlja koja izaziva ineresovanje i strahopoštovanje zbog svoje stare i tajanstvene kulure. Egipat je kultno mesto, pa i ne čudi što se pojavljuje često u video igrama. Preko stotinu igara je bilo inspirisano Egiptom.

Hajde da se podsetimo nekih od njih.

 

Assassins’ Creed: Origins - Definitivno jedna od najlepših igara iz ove franšize postavlja Egipat u centar dešavanja, u period Kleopare i Cezara. Ova igra može biti dobar podsticaj da deca nauče što više o kulturi Egipa.

Tomb Raider - Ako ste vi istraživač koji istražuje grobnice i artefakte, Egipat mora biti na vrhu vaše liste sa bogatom kulturom i istorijom. Stoga ne čudi otkriće da je Tomb Raider u svojim igrama predstavio Egipat osam puta.

 

Age of Mythology - Deca 80-ih i 90-ih pamtiće ovu stratešku igru, jer su iz određenog panteona morali da izaberu boga, bio on grčki, nordijski ili egipatski kao što su Ra, Isis i Set.

 

Overwatch - ima raznovrstan izbor mapa i likova, međutim hajde da izdvojimo Temple of Anubis i lik Pharah.

Call of Duty - Egipat je nekoliko puta prikazan u ovoj igri dok je u COD 2 Egipat predstavljen kao deo severnoafričke kampanje u glavnoj igri, pri čemu je glavni fokus bila bitka za Al-Alamien iz Drugog svetskog rata. U COD Ghosts, Egipat je dobio dodatnu kartu za multiplay pod nazivom Pharoah.  U COD Black Ops 3 smo imali egipatsku vojsku, kao i železničku stanicu Ramses dok su se igrači borili sa egipatskom vojskom.

Curse of the Pharaoh: The Quest for Nefertiti - Avantura smeštena u 1930. godine a izdata Marta 2008. Bila je toliko uspešna da je izdata cela serija Curse of the Pharaoh: Napoleon's Secret i Curse of the Pharaoh: Tears of Sekhmet.

Nancy Drew: Tomb of the Lost Queen - Kako zaobići Nancy i njene avanture? Grobnica izgubljene kraljice je 26. izdanje u serijalu avanturističkih igara. Igrači preuzimaju first person igranje i moraju da reše misteriju ispitivanjem osumnjičenih, rešavanjem zagonetki i otkrivanjem tragova. Postoje dva nivoa igranja, amaterski i master režim rada, svaki od njih nudi različit nivo težine slagalica i sugestija, međutim nijedna od ovih promena ne utiče na stvarnu radnju igre. Igra je zasnovana na knjizi pod naslovom Secrets of the Nile (1995).

Spisak video igara sa temom Egipta, ili mestom dešavanja u Egiptu je podugačak. Tu si i James Bond, Lego Indiana Jones, Marvel, Crash Bandicoot, Battlefield 1942, Duke Nukem 3D...

Podsetite nas i vi na neke koje fale na spisku.

 

 

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4988
Dr. Cortex, dr N. Tropi i Uka Uka bježe iz svog svemirskog zatvora i stvaraju prolaz u ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
49,99 EUR
Veličina
Nova
49 ,99 EUR
Korišćena
49 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4842
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
44,99 EUR
Veličina
Nova
44 ,99 EUR
Korišćena
44 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
LEGO Marvel Super Heroes 2 je epska avantura i nastavak hit igre LEGO Marvel Super Hero...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
42,99 EUR
Veličina
Nova
42 ,99 EUR
Korišćena
42 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4512
PS4 Assassin"s Creed Origins
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
24,99 EUR
Veličina
Nova
24 ,99 EUR
Korišćena
24 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
XBOX ONE igre XBO297
XBOX ONE Assassin"s Creed Origins
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
26,99 EUR
Veličina
Nova
26 ,99 EUR
Korišćena
26 ,99 EUR

Slični članci

28.
Mar.
2024.
Vijesti/Najnovije
Igra će se odigravati u regionu Kalos i sigurno ima mnogo poznatih prijatelja, pa evo svih do sada potvrđenih.
26.
Mar.
2024.
Vijesti/Najnovije
Ne može se reći da smo imali jaku zimu i da smo željni lijepog vremena i sunca, ali ako želite da zaigrate neku igru koja će vas ubaciti u proljećni vajb. ov...
26.
Mar.
2024.
Vijesti/Najnovije
Nakon Assassin's Creed Mirage i Assassin's Creed Nexus igrači su nestrpljii i željni vesti o budućim igrama