Vijesti/Najnovije
28.10.2020.

Watch Dogs Legion - Anarhija u UK

Sjajan nastavak serijala

IGN Adria i Nick su pre svih imali mogućnost da provere kako izgleda ova nova Ubisoft igra. Naravno, zbog NDA ugovora nije bio u mogućnosti da objavi svoju recenziju, ali danas vam prenosi sve što je primetio i naravno, da li je igra vredna preporuke.

Danas živimo u veoma interesantnim vremenima, pored laganog učenja kako da zaboravimo na mnoge slobode i većeg povlačenja u online svet, nikada više infomacija o vama nije bilo dostupno korporacijama, drugim državama i hakerima. Linija između zavijanja glave u alumnijumsku foliju i gledanja "The Social Dilemma" na Netflixu nikad nije bila manja. Šta je teorija zavere a šta realna opasnost kada Facebook pravi AI koji oponaša svakog korisnika ne bi li mu bolje servirao reklame kao i kuda sve to vodi na vama je da sami zaključite.

Ubisoftov Watch Dogs serijal nas je od svog početka preselio u ne toliko daleku mračnu budućnost gde su se najveći tech-strahovi obistinili, bile su to priče koje je trebalo da posluže kao opomena, a sada nekih šest godina kasnije stvar sve manje deluje kao fikcija. Posle Čikaga i San Franciska, ova priča o tehnologiji, prvatnosti, slobodi i naravno otporu u vidu hakeraja seli se na novo mesto koje savršeno odgovara postavljenoj tematici, mesto gde veliki brat i danas gviri iza svakog ćoška – London. Kinu tj. Srbiju su valjda ostavili za sledeći nastavak.

Distopijski London u ne toliko dalekoj budućnosti je postao mnogo gore mesto za život nakon što je posle događaja iz Watch Dogs 2 tehnologija značajno napredovala, pre svega u oblasti veštačke inteligencije koja je učinila da Britanska ekonomija procveta, ali i da radnička klasa ostane bez posla, dok kriptovalute postaju vrednije od britanske ljubljene funte. Grad je prepun električnih i self-driving automobila, kamera na svakom ćošku, dronova koji non-stop nadleću, kao i mnogih AR i VR sistema koji su postali deo svakodnevnice. Situacija je postala još gora nakon što je Londonskoj DedSec ekipi nameštena odgovornost za aktiviranje brojnih bombi širom grada. Hakerska grupa poznata samo kao Zero Day je zapravo pravi krivac, a njihova nameštaljka učiniće da naši heroji hakeri postanu omraženi među narodom kao i da se da zeleno svetlo za uvođenje još veće opresije u gradu sa privatnom vojskom koja zavodi red.

Na vama, odnosno na vašoj ekipi nasumično sakupljenih NPC-ova (ili APC-ova kako Ubi insistira, All Playable Characters) je da polako povratite poverenje naroda iz dela do dela Londona, kao i da se suprostavite najvećim opresorima u gradu bilo da je to ekipa koja vadi organe izbeglicama iz Evropskog Koncentracionog Logora, tehnološkim kompanijama koje su nametnule monopol, spomenutoj privatnoj vojsci i na kraju i misterioznom Zero Day-u.

Pored uobičajenog hakovanja svega živog mobilnim telefonom i standardnog GTA-ovanja po Londonu, novi Watch Dogs donosi kao najveću novinu mogućnost regrutovanja u vašu Legiju bukvalno bilo kog prolaznika na ulici. Kao i uvek likovi imaju svoje profile koje možete skenirati telefonom i pored njihovog imena, posla i interesovanja možete videti i perkove koje ćete moći da koristite ako ih regrutujete. Ubi tvrdi da su svi likovi skroz unikatni sa svojim posebnim pričama, ličnošću i setom veština, da dok ih ne pokupite oni žive svoje živote idu na posao, bleje u pabu, i pamte interakcije koje su imali sa vama. Koliko je ovo tačno ne možemo da znamo ali dodavanje likova je uglavnom vezano za neku sporednu misiju koju morate da završite za njih nakon čega postaju igrivi. Naravno, neke likove i neće biti tako lako ubaciti u DedSek, posebno ako pripadaju nekoj protivničkoj frakciji, ali kako vaša kontrola nad određenim delom grada raste moguće je čak i njih preokrenuti.

Unikatne stvari koje likovi donose mogu biti stvarno raznovrsne, recimo bogata socialite Indijka sa kojom sam počeo igru (verujte mi to je bila najbolja opcija od ponuđenih) ima perk da summonuje svoj novi hypercar, dok recimo radnik sa gradilišta može da pozove teretni dron za nošenje stvari koji može da posluži i kao prevozno sredstvo, transrodna pankera hakerka koju sam kasnije otključao je recimo došla sa gomilama pasivnih perkova vezanih za brže hakovanje i pribavljanje ključeva itd. Izbor lika sa pravim perkovima koji odgovaraju misiji ili vašem stilu igranja je ključan, a vaše omiljene otporaše možete dodatno i obući po želji i opremiti ih dodatnim techom koji se razvija sakupljanjem tech poena rasutih po gradu. Kada vaša legija postane brojčana, pomalo postaje i naporno praćenje toga koji lik ima šta i uglavnom ćete se držati vaših par omiljenih agenata, nakon što fore radi regrutujte mnoge joke likove sa ulica Londona uključujući i britanske babe i dede koje mogu i da umru od starosti tokom misije.

Stvarno dobri agenti se najčešće otključavaju u posebnim misijima kao sporedni cilj, ali kao što rekoh nakon što se dokopate par likova sa dobrom osnovom koje ćete nabudžiti ostatak igre ćete uglavnom završavati sa njima. Neki likovi su zaista unikatni i deluju kao da su posebno dizajnirani da budu glavni junaci igre, dok drugi mogu delovati pomalo generično. Sad, pošto bukvalno možete da igrate sa bilo kim, svaki od likova ima gomilu dijaloga vezanih za priču, a način na koji su autori rešili toliku količinu glasovne glume mi iskreno i nije baš najjasniji ali pretpostavljam da su snimili nekoliko osnovnih glasova i da su kasnije isti modifikovani po pitchu real time. Ovo rešenje je super u teoriji međutim može i da zvuči pomalo čudno kao moja transrodna pank hakerka koja gotovo da ima muški glas, ili radnik sa niskim testosteronom koji zvuci kao da je udisao helijum. Indijka zvuči top.

Od sporednih aktivnosti najviše vremena su mi defnitivno uzele underground bare knuckle borbe bez pravila. Prosto je sjajno doći na ova borilišta sa nekim od čudnih likova i ostvariti uspeh. Recimo moja bogata indijska žena se šiba u suknji i štiklama bez ikakvih problema. Pobede na ovim free for all golorukim festivalima pesničenja donose naravno nove agente za regrutaciju. Druga sporedna aktivnost kojom se i nisam mnogo bavio ali treba je spomenuti svakako je poštarko-kurirska služba (mali tribjut Death Strandingu?). Sandučića ima svuda po gradu a paketi mogu biti različitih vrsta recimo neki su ograničeni vremenom dok su drugi lomljivi pa morate lagano da pređete pola mape da bi ste ih dostavili. Zašto bi iko želeo da se bavi ovim nisam siguran ali neko u Ubiju je bio u fazonu pa čekajte Kojima je napravio kompletnu igru sa ovom mehanikom, 'ajde i mi to da ubacimo neće da škodi.

Legion ima poprilično dobar tok, uvek će priča biti dovoljno interesantna da vas gura dalje a sporedne stvari su tu da po želji gubite stotine sati na iste, ipak je jedan veliki sandbox u pitanju. Ako želite da otključate sve najbolje tehnologije i da regrutujete pola grada, stvari mogu postati i pomalo grindy, posebno kada uzmemo u obzir da postoji nekoliko različitih valuta koje treba nagomilati. Naravno tu je i ona koja se plaća pravim novcem sa kojom se kupuju fensi kozmetički dodaci ali i boostovi, što sami zaključite koliko je cool i dobrodošlo. Svakako moguće je lagano prelaziti igru i uživati u svemu i bez da ikada uplatite WD Credits, so there is that.

Za

  • London iz bliske budučnosti je jedno prelepo igralište
  • "Anyone is playable" sistem je zapravo zabavan
  • Priča i teme koje igra pokriva su nikad relevantnije
  • Odlaganja su pomogla, sa tehničke strane ovo je izuzetno utegnut naslov (za Ubi standarde)

Protiv

  • Postoji tona filler materijala kao što su generičke misije koje vam NPC-ovi daju
  • Bespotrebne različite valute i mikrotransakcije

Zaključak

Watch Dogs: Legion je sjajan nastavak serijala i jedno fino upakovano iskustvo u GTA ključu sa dodatnim hakerajem i par novih fora. Može vam biti veoma zabavno ako niste dugo igrali ništa slično, a najverovatnije i niste jer nije bilo mnogo ovakvih igara u poslednje vreme (a ni taj GTAVI neće baš skoro). Pored proširivanja koncepta prethodnih Watch Dogs igara koji su bili najava mračne budućnosti koja sledi, Legion nam donosi priču o neophodnoj kolektivnoj akciji, i podseća nas da se moramo ujediniti sa drugim "NPC-ovima" protiv zala opresije, jer jedino zajedno možemo da spasimo našu kolektivnu budućnost pre nego što nas potpuno ne porobe powers that be zaverenici sa svojim opresorskim visokim tehnologijama /plays Sex Pistols - Anarchy In The UK.

 

Nikola Jovanović "Nick" je jedan od najpriznatijih autoriteta za gejming u Srbiji.

Urednik je gejminga na IGN Adria, vlasnik sajta i autor na https://www.emuglx.org , autor i voditelj na prvoj gejmerskoj Televiziji Bit emisije "First hour" i naravno, gostujući autor i prijatelj na našem blogu.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4995
Akcija traje od 27.09. do 17.10. London je na koljenima, svevideći nadzorni sistem vrš...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
23,99 EUR
Veličina
Nova
23 ,99 EUR
Korišćena
23 ,99 EUR

Slični članci

22.
Oct.
2020.
Vijesti/Najnovije
Sigurno je da smo na pragu onog perioda godine kada nam stiže veliki broj hit naslova koji se bore za svoje mesto u radnjama. Pojedini naslovi imaju odličnu ...
21.
Oct.
2020.
Vijesti/Najnovije
Nikola Nick Jovanović je imao tu sreću da bude pozvan od strane kompanije Ubisoft da proveri kako izgleda novi Watch Dogs: Legion