Focus on
26.01.2023.

Hogwarts Legacy Hands-On Preview (PS5)

Pogled na svet magije koji obećava fenomenalanu igru

Najnoviji uvid u Hogwarts Legacy pokazuje da Vam neće biti potrebno veliko znanje na osnovu ranijih filmske adaprtacije, jer bez obzira da li ste ljubitelj Potera ili obični fan, osjetićete se trenutno dobrodošli u ovoj, raskošno realizovanoj rekreaciji svijeta čarobnjaka.

Radnja Hogworts nasljeđa smještena je u kasne 1800-te, tako da gledamo na oko 100 godina pre događaja iz Harry Potter-a. Vi ste novajlija u Hogwortsu u njegovoj petoj godini, što je u to vrijeme gotovo nečuveno.

Praktično iskustvo počinje sa ekranom za prilagođavanje karaktera, u rasponu od pola, odjeće, frizure, obrva i svih uobičajenih stvari koje biste očekivali. Naravno, većina će izabrati čarobnjaka sa naočarima kao svog lika a nazvaće ga vjerovatno po sebi jer... volimo to, zar ne?  Nije nam dato mnogo praktičnog rada i to nije bilo dugo igranje. Bili smo prebačeni na različite tačke igre, od ranih faza do oko 14 sati. Daleko najveća lokacija koju smo probali je Hogworts i okolna područja, uključujući Summon's Court. Sam zamak je središnji dio, prostrana i raskošno detaljna struktura koja se nadvija nad svime, emitujući gotovo patrijarhalnu auru. Obožavaocima Pottera će se sigurno dopasti. na primer,  L1 + Krug koristite da biste izvadili metlu i poletjeli u nebo, i realno, kontrole za metlu su bile prilično lako dostupne. Analogni štap se koristi za upravljanje vašim karakterom, dok vam L2 daje povećanje brzine koje se mora dopuniti tokom vremena. Definitivno je lak način, a osjećaj je odličan. Ozbiljno, navigacija metle je sve čemu se možete nadati i više od toga.

U međuvremenu, ćaskanje sa kolegama studentima dalo je razne mini-igre, uključujući lekcije o metli i savijanje vašeg magičnog mišića levitiranjem i povlačenjem lopte što bliže ivici platforme, a da ona ne padne.  Čak i tokom ovog kratkog pregleda, jasno je da je Portkey Games uradio fantastičan posao u stvaranju izgleda i osjećaja Wizarding World-a. Učenici naseljavaju teren i unutar Hogwortsa, baveći se svojim poslom, sablasne figure veličanstveno lebde vazduhom prije nego što nestanu iz vidokruga, a unutrašnjost zamka odiše fantastičnom atmosferom.

Nakon što smo istraživali po Hogwortsu, započeli smo obuku za Duelist sa partnerom i solo. Ovde dobijate dobru predstavu o tome kako borba funkcioniše. Usmjeravaćete svog učenika analognom palicom i koristiti Krug za izbjegavanje, dok uzastopno udaranje R2 baca osnovnu čaroliju napada.  Međutim, ne radi se samo o pritiskanju R2. Neki neprijatelji nose zaštitne štitove i to žute, koje se moraju razbiti korišćenjem Levioso prije nego što se mogu normalno povrijediti. Drugi u međuvremenu imaju fizičku barijeru i to ljubičastu koju morate da razbijete udarajući objekte na njih koristeći R1. Ovo daje poseban duh strategije i brzo ulazite u prijatan ritam izbegavanja, napada i bacanja objekata da biste savladli više protivnika.

Bitke mogu postati prilično uzavrele i povremeno neuredne zahvaljujući nekim problemima sa kamerom, ali sve u svemu, to je bila solidna fantazijska zabava. Sigurno je da će ovo sa kamerom biti rješeno. 

Uvid se završio sa misijom u kojoj smo imali pristup više čarolija i odmeravanju snaga sa lovokradicama, goblinima, pa čak i kentaurima. Borba i istraživanje ovde su isprekidani segmentima istraživanja u stilu Assassin's Creed iako ostaje da se vidi koliko će oni biti prisutni u ukupnoj šemi stvari. Neke od bitaka ovde su bile prilično epske. na primer, gomila čarobnjaka koji su uništili most, zbog čega ćete se strmoglaviti u smrt. Nije da se nećete brzo vratiti u borbu.  

Jasno je da se Portkey Games zabavlja kada je u pitanju niz čarolija u ponudi. Razočarenje vas čini gotovo nevidljivim a to ćete već shvatiti kako da iskoristite da na primjer, prođete pored nekih brbljavih goblina ili drugih neprijatelja.

Koristićete legendarni  Expelliarmus, koji nanosi veliku štetu nezaštićenim neprijateljima.

Teško je dobiti dobru predstavu o tome kako će se sve u kompletnoj igri odigrati, pošto djelovi nisu bili baš kohezivni. Narativ, šire istraživanje i interakcije sa vašim učenicima iz Hogwortsa ostaju misterija u ovom trenutku, ali je jedno sigurno - UŽIVANJE! 

Portkey Games je sigurno estetski briljirao sa Wizarding World, a borba odlično koristi čarolije iz serije, tako da se zaista osjećate kao sposoban čarobnjak ili vještica. Kako se sve ostalo oblikuje, sada je u vazduhu, jer je očigledno sa ovima samo zagrebana površina onoga što Hogworts Legacy ima da ponudi.

 

Svi oni koji su poručili unaprijed Deluxe Edition već za par dana će moći da urone u svijet čarobnjaka, i to prije onih koji čekaju standarno izdanje.

 

Slični članci

28.
Mar.
2024.
Focus on
Čovjek je uvijek imao želju da ide u svemir, a ako volite da igrate igre sa tom tematikom, evo par prijedloga.
12.
Feb.
2024.
Focus on
Ljubitelji životinja su primetili pakovanje igre ARK NOVA na policama naših radnji. U čemu je tajna uspjeha ove igre?
10.
Feb.
2024.
Focus on
Originalni Shin Megami Tensei: Persona 3 je jedan od najvažnijih i najuticajnijih JRPG-ova svih vremena