Focus on
22.03.2023.

Koje Legend of Zelda igre probati pre nego izađe Tears of the Kingdom?

Najbolje sve!

Super Mario je zaštitni znak Nintenda i tako ga prepoznaju širom svijeta. Zelda je tu nekako neopravdano stavljena na drugo mjesto iako njene brojke prodaje govore drugačije.

Dugoočekivani nastavak Breath of the Wild, The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom je uskoro tu, ali još uvijek ima dovoljno vremena da se pozabavimo nekim informacijama i igrama prije toga. Dok svaka generacija Zelda igara može da stoji i igra se samostalno, ima mnogo onih koji Breath of the Wild igraju ponovo. Tears of the Kingdom neće biti ništa drugačiji ako su njegovi trejleri nešto na šta se treba osloniti, ali postoji pregršt prethodnih avantura koje su izgleda dobar izbor za igranje u fazi čekanja. Dok igranje Breath of the Wild treba da se podrazumjeva, najbolji način da se započne priča je povratak na početak.

Kao što je otkriveno u Hyrule Historia, Skyward Sword je prva igra na vremenskoj liniji, koja detaljno opisuje reinkarnaciju boginje Hylia, njenog izabranog heroja i demona sa kojim je zaključana u vječnoj borbi: Demise. Dok će Demise kasnije postati Ganondorf, čini se da je ta moć samo rasla sa svakom reinkarnacijom, a Tears of the Kingdom izgledaju kao kulminacija ovog rasta.

Sa nedavnim izdanjem Skyward Sword HD-a, neki igrači su spekulisali da bi se još jedan važan lik mogao vratiti i to duh samog Master Sword-a, Fi. Bez obzira da li se Fi pojavi ili ne, vidjeti kako zloba kvari Blade of Evil's Bane biće još upečatljivije saznanje o duhu koji ga je nekada nastanjivao. Od Master Sword do ruševina na nebu, jasno je da  Tears of the Kingdom crpi mnogo inspiracije iz Skyward Sword-a.

Sljedeća igra koju treba razmotriti bila bi Twilight Princess. Dok bi igrači mogli da trčkaraju sa Vukom Linkom u Breath of the Wild ako imaju ispravan amiibo, Breath of the Wild nudi više od jednostavnih kameja. Lokacije iz Breath of the Wild su u velikoj meri zastupljene u Breath of the Wild; od kultnog Bridge of Hylia do Arbiter's Grounds zakopanog ispod peska u pustinji Gerudo Gerudo Desert. Izumrlo pleme Zonai igralo je suptilnu, ali važnu ulogu u Breath of the Wild, a dugo se teoretisalo da postoji veza sa misterioznim Mračnim interloperima Dark Interlopers iz Twilight Princess.

Dok će Mračni interloperi postati Twili nakon što su prognani iz Hyrule, postoje i paralele sa Zonai pričama, magijom i ikonografijom. Zonai ikonografija se nalazi svuda po plutajućim strukturama u trejlerima Tears of Kingdom, a same strukture podsjećaju na plutajuća ostrva u Twilight Realm. Trenutno je nepoznato zašto je zamak Hyrule podignut sa zemlje, ili kako se ostrva iznad Hyrule iznenada pojavljuju, ali alternativna carstva su u velikoj mjeri zastupljena u seriji Zelda. Suze i alternativne dimenzije bile su konzistentna tema od Twilight Princess. Link je morao da sakupi Tears of Light razbacane po Hyrule prepunoj sumraka da bi obnovio svoje duhove čuvare, a ova karakteristika je prenijeta u Skyward Sword, gde je Link morao da sakupi Sacred Tearse u Silent Realm kao test od strane boginja. Ovaj koncept će vjerovatno igrati važnu ulogu u Tears of the Kingdom, sudeći samo po imenu.

Još jedna tema koja se ponavlja u cijeloj seriji Zelda je sedam mudraca seven sages. Prvi put su se pojavili u vezi sa prošlošću, a u drugom trejleru za Tears of the Kingdom, pojavljuje se misteriozna blistava žena u kitnjastom ogrtaču i pruža ruku Linku. Iako se spekuliše da bi ovaj lik mogao biti bilo ko od Zelde do same Hylia/e, nedavno curenje iz Art book Tears of the Kingdom pokazuje potpuno novog lika u sličnoj odjeći. Podsjećaju na djevojke u Link to the Past, potomke mudraca, koji koriste svoje moći da zapečate Ganona (sedma je sama Zelda).

Sjledeća igra koju treba razmotriti bila bi Ocarina of Time, jer mnoge njene teme imaju odjek u Breath of the Wild na način koji se nadovezuje na Tears of the Kingdom. Shiekah su predstavljeni u Ocarina of Time, iako priča implicira da su postojali mnogo prije događaja u igri na način koji se odražava kroz Skyward Sword. Kao odani zaštitnici kraljevske porodice Hyrule, ova tajna rasa je učinila užasne stvari u ime svoje zakletve. Posljedice njihovih postupaka igraju glavnu ulogu u Breath of the Wild kroz korumpirane Čuvare i pobunjeničko izdanje - klan Jiga. Čak i u Ocarina of Time, Link može da putuje do dna bunara koji se udvostručuje kao bukvalna tamnica.

Ocarina if Time je takođe mjesto gdje počinje Ganonova veza sa Gerudom. Gerudo su rasa žena ratnica kojima se svakih 100 godina rodi samo muškarac, pa umjesto toga biraju da uzmu muževe drugih rasa. Pre događaja Ocarine of Time, kralj demona Demise je reinkarniran kao Ganon. Kao što je tradicija, Ganon je postao njihov kralj, a rasa Gerudo je od tada patila. Ovo ostavlja mnoga pitanja otvorenim za Ganonov povratak u Tears of the Kingdom. Da li će se Gerudo podeliti kao frakcija i izabrati da slijedi svog nemrtvog vođu ili će konačno zauzeti stav protiv čudovišta.

Iz svega viđenog do sada, Tears of the Kingdom obećava da će biti ambiciozna igra koja povezuje priče koje su bile ranije.

Ove teorije, mehanika i ritam priče samo su zagrebali površinu veza između igara, a više će nesumnjivo biti otkriveno nakon objavljivanja. Dok igrači mogu da se raduju igri bez prethodnog igranja, Tears of the Kingdom nudi mnogo više onima koji su dugogodišnji obožavaoci.

 

Slični članci

28.
Mar.
2024.
Focus on
Čovjek je uvijek imao želju da ide u svemir, a ako volite da igrate igre sa tom tematikom, evo par prijedloga.
12.
Feb.
2024.
Focus on
Ljubitelji životinja su primetili pakovanje igre ARK NOVA na policama naših radnji. U čemu je tajna uspjeha ove igre?
10.
Feb.
2024.
Focus on
Originalni Shin Megami Tensei: Persona 3 je jedan od najvažnijih i najuticajnijih JRPG-ova svih vremena