Focus on
07.05.2022.
Autor: Nikola Aksentijevic

Lego Star Wars: Skywalker Saga - Play!Zine recenzija: Saga u možda najidealnijem ruhu do sada

Saga u možda najidealnijem ruhu do sada

Skywalker Saga je odlagana više nego bilo koja druga Lego igra, ali definitivno mogu reći da se čekanje isplatilo. Poslije jako dugo vremena konačno vidimo neku istančaniju evoluciju formule Lego igara i šta bi one mogle biti.

Lego Star Wars: Skywalker Saga je ogromna igra koja, ne samo da pokriva svih devet filmova ove kultne franšize, već i mijenja strukturu igre i svijeta na nešto slično otvorenom univerzumu. Imaćete opciju da putujete širom galaksije, posjećujući pregršt planeta koje ne moraju uvijek biti nužne za dalji napredak. Sloboda igrača je ovdje veća nego ikad, dok je veličina i atmosfera ovog univerzuma možda ono što ova igra najbolje prenosi. Priča će pratiti svih devet filmova od kojih svaki ima tri čina sa veoma filmski odrađenim sekvencama, ponajviše zbog promjena u samom gejmpleju.

U Skywalker Sagi ćete imati više od 380 likova raspoređenih u nekoliko različitih kategorija, konkretno deset. Prvo što se da primjetiti jeste promjena perspektive, prvenstveno kod likova koji koriste blastere, gdje se kamera prebacuje iza vašeg ramena, što je tipično za akcione igre iz trećeg lica. Ovaj zum kamere koji vas dovodi do neposredne akcije izbliza predstavlja znatno veću promjenu i na nivou dizajna i na nivou gejmpleja. Pored toga što ćete zapravo nišaniti dok budete rokali neprijatelje, imate i, relativno rudimentarne, kombo udarce za svaku od kategorija likova, dok neki specijalni likovi imaju i specifične poteze kojima se mogu dičiti. Borba ne predstavlja neki veliki izazov ali je osvježena, s obzirom da se sada posmatra da li ste pogodili glavu ili noge protivnika, time mu nanoseći više štete ili ga onesposobljavajući za kretanje. Pogotovu u glavnim misijama (kroz koje ćete i otključavati najveći broj karaktera), ova perspektiva dovodi do izražaja najbitnije i najbolje momente filmske sage, s obzirom da su određene promjene dijaloga ili tajminga samih događaja odlično izmiksovane i uklopljene u prepoznatljivi Lego humor koji će ponovo biti zabavan svim uzrastima. 

Sakupljanjem ‘’novčića’’ i specijalnih kajber kocki, otključavaćete nove sposobnosti za svaku kategoriju likova, dodajući im nove razarajuće kombo udarce, specijalne poteze i skillove koje mogu čak i uticati na rješavanje nekih zagonetki ili potencijalno gustih situacija. Iako je borba i dalje poprilično jednostavne prirode uz sve ove poteze, ovo osvježenje je bilo preko potrebno u Lego igrama, s obzirom da je jedan od najdosadnijih segmenata u igrama upravo bila bazična borba. Dosta kajber kocki i drugih bitnih predmeta se krije iza apsurdno velikog broja zagonetki koje možete naći u skoro svim segmentima igre, ali njihova upotreba koja se ovde ogleda u nadogradnji vaših likova im dodaje poseban značaj i znatno satisfaktorniji osjećaj napredovanja. 

Zagonetke su slične prethodnicima, zahtjevajući određene tipove likova kako biste pristupili određenim zonama, dok su ovdje ukombinovane i sa njihovim inherentnim sposobnostima kao što je prevođenje teksta kod protokola droida i slično, uvodeći još više te SW atmosfere u cjelokupno iskustvo. Univerzum je prepun sadržaja, uz svemirske bitke sa preko sto različitih brodova na raspolaganju. Česti će biti i nasumični susreti sa protivnicima u vidu lovaca na ucjenjene glave ili imperijalnim lovcima. Nažalost ove svemirske mape nekada umiju biti premale, to jest tijesne za pojedine bitke sa nešto više borbenih brodova, što naravno ne znači da je to uvijek slučaj, pogotovu kada govorimo o Zvezdi Smrti i bitkama u nivoima gde se ona pojavljuje.

Što se tiče samog svijeta i univerzuma, on je prelijepo prenesen u Lego okruženje, gdje se sada senke, osvjetljenje i teksture stvarno mogu uočiti na jednom dosta višem nivou nego u prethodnicima. Pored samog izgleda, Skywalker Saga savršeno kreira i atmosferu, gde su glavna mjesta na planetama jako živopisna, puna NPC likova i naravno velikog broja različitih lokacija do kojih ćete neretko putovati u nekim od kopnenih vozila. Zvuk je više nego solidan, čiji efekti jedino popuštaju kod raznoraznih tipova blastera koje koristite, dok je blago izmjenjena muzika Džona Vilijamsa tu svakako maestralna. Glasovna gluma je jako dobra, uz neka kultna imena koja daju glasove svojim i pojedinim drugim likovima u serijalu, čak i u ovom izmešanom izdanju priče, koje se, ponovo, odlično uklapa u ovaj Lego svijet. 

Igra će raditi i na dosta zastarjelim konfiguracijama, te performans ne treba predstavljati nikakvu brigu, što je za svaku pohvalu jer igra stvarno ume impresivno izgledati bez obzira na to što je u pitanju Lego. Konzole imaju dva moda, performansni za 60 FPS-a i onaj koji se više fokusira na kvalitet sa 30 FPS-a. Međutim, postojanje ovog 30 FPS moda mi nikako nije jasno, jer poboljšava kvalitet slike, dok zauzvrat daje čudne tajminge frejmrejta, pa će osjećaj usporenosti biti sveprisutan dok budete igrali. Na performansnom modu ovih problema nema. 

Multiplejer i dalje dolazi jedino u obliku lokalnog, online kooperativni multiplejer i dalje nije fokus TT Games-a, te jedini način da igrate sa nekim jeste da upalite split screen. Isprobao sam ovu opciju, koja čitavo iskustvo čini još zabavnijim, mada umije malo pomučiti hardver u nekim prenatrpanim momentima koji iziskuju više resursa u duplom prikazu. 

Lego Star Wars: Skywalker Saga i dalje nije igra bez mana, ali predstavlja jednu fascinantnu evoluciju potencijala ovog „žanra“ ka onome čemu su se mnogi fanovi nadali. Iako su pojedine svemirske zone premale, i side questovi i dalje ne briljiraju pričama i dušom, cjelokupno iskustvo je toliko dobro ukombinovano sa filmskim serijalom i znatno zabavnijom borbom u ogromnom univerzumu, da je nemoguće ne preporučiti ga svim fanovima, bilo Lego igara, Star Warsa ili dobre combat/puzzle zabave.

Trenutno nema komentara

Slični članci

29.
May.
2023.
Focus on
Toliko je sadržaja dostupno u Tears of tһe Kingdom da je potrebno preko 130 sati da se igra odigra do kraja, i to kompletno!
29.
May.
2023.
Focus on
Od prvog susreta sa Bilbom, pa do posljednjeg „zagrljaja“ sa Frodom, Golum je bio jedan od fascinantnijih i tragičnijih Tolkinovih likova. Dvije ...
26.
May.
2023.
Focus on
LEGO 2K Drive je igra koja je iznenadila mnoge ne samo svojim objavljivanjem, već i svojim sadržajem. 
25.
May.
2023.
Focus on
Godina se mnogi pitaju da li su pametno investirali kada su nekada davno riješili da kupe Amiibo i par figura. Sada je napokon došlo njihovih p...
19.
May.
2023.
Focus on
Univerzum Mortal Kombat je ponovo rođen, smješten u novu priču sa legendarnim herojima i zlikovcima koji su ponovo zamišljeni kao što ih...
15.
May.
2023.
Focus on
Najnovija polemika gejming svijeta je da li je licemjerno uživati u Tears of the Kingdom i kritikovati Redfall kada imaju istu brzinu kadrova.
29.
Apr.
2023.
Focus on
Jedi: Fallen Order nas je relativno skoro oduševio i našao se visoko na top listi najboljih Star Wars igara, a sad je stigao i nastavak –...
27.
Apr.
2023.
Focus on
Dvije moždane bube iz dalekog svemira su preuzele kontrolu nad igračima i primoravaju ih da na bojište izbacuju kojekakve životinjske hibride u borbi ...
18.
Apr.
2023.
Focus on
Ukoliko još uvijek nijeste odlučili da li da poručite unaprijed neku od opcija najnovije Zelda igre, krajnje je vrijeme da razmislite jer su neke opci...