Focus on
30.10.2022.
Autor: Danica Manojlović

GOD OF WAR Šta znamo o Atreusu?

Raganarok i dalje krije tajnu

Kratos je oduvijek bio zvezda igre "God of War," dok su ga igrači pratili kroz putovanje ispunjeno tragedijom, bijesom i osvetom. Međutim, „God of War“ iz 2018. je upoznao igrače sa novim deuteragonistom u Kratosu,  mladim sinom po imenu Atreus. Tokom igre, igrači posmatraju kako se Kratos bori da nauči kako da bude dobar otac Atreusu. Kratos se plaši sopstvene traume i grešaka koje će se prenijeti na njegovog sina, i kroz igru uči da je jedini način da to izbjegne tako što će biti iskren i ranjiv sa sinom. Ali... na kraju igre igrači takođe saznaju da se Atreus takođe zove Loki, i to od strane Frost Giantsa. Ovo implicira njegovu umješanost u događaj koji završava svijetom poznat u nordijskoj mitologiji kao Raganarok. Imajući sve ovo na umu, čini se da je nemoguće da Atreus ne igra veliku ulogu u  "God of War Ragnarök." 

Ali, šta sve treba da znaju igrači koji do sada nijesu igrali o Atreusu prije nego što uskoče u najnoviji "God of War" naslov.

 

 

Atreus na početku

Ubrzo nakon što se igrači upoznaju sa Atreusom na početku „God of War,“ utvrđeno je da je veći dio djetinjstva bio bolestan. Iz tog razloga, Kratos se bori protiv koncepta putovanja sa njim kako bi raznosio pepeo svoje nedavno preminule supruge i njegove majke. Međutim, Kratos na kraju osjeća da nemaju drugog izbora osim da krenu na putovanje.

Tokom čitavog putovanja, igračima se otkriva koliko je tanka veza između njih. Veoma im je teško da uopšte komuniciraju jedan sa drugim, a Kratos je dosta brz sa želom da grdi i grdi Streusa. U pratećoj knjizi  "God of War: Lore and Legends" fanovi dobijaju detaljniji pogled na Atreusovo emocionalno stanje i mišljenja na početku igre. Ovo se radi kroz odlomke iz njegovog dnevnika. U tim odlomcima, Atreus istražuje kako se osjeća i navodi kao da čak i ne poznaje Kratosa zbog njegove emocionalne distance. Atrus takođe govori o borbama u sebi zbog tako bolesnog odrastanja i o tome kako se brine da neće biti dovoljno jak.

Zanimljivo je da u dnevniku Atreus takođe objašnjava kako je mogao da osjeti prisustvo drugih stvorenja, pa čak i emocije. Međutim, kaže da te njegove sposobnosti nikada nijesu djelovale na Kratosa.

 

Atreus i njegovo poreklo

Pred kraj "God of War," Kratos konačno govori Atreusu o svojoj pravoj prirodi. Dok je Atrus pretpostavio da je običan smrtnik, Kratos mu kaže da je on u stvari bog, baš kao i njegov otac. Ovo pokreće nešto u Atreusu i on počinje da vjeruje da ne samo da je dovoljno jak da završi putovanje, već da je i poseban. Informacija mu brzo obija o glavu, čineći ga samouverenim, punim prezira prema drugima i naglim.  

Atreus čak ide toliko daleko da napada Kratosa i počinje da se žali i manje misli na puteve Sindri i Broka koji su Kratosu i njemu stalno pomagali tokom njihovog putovanja. Djela koja čini Atreus su toliko strašne da Mimir, legendarni čovek ogromnog znanja iz nordijske mitologije, počinje da brine da je Atreusu suđeno da bude nasilni i destruktivni bog. To je upravo ono čega se Kratos plašio za svog sina od početka i pokazuje mu da je užasno blizu toga da je iznevjerio svog sina. 

 

Atreus i njegov glas

U prvom "God of War" Atreus je star oko deset godina, a nastavak je smješten nekoliko godina kasnije. Zbog načina na koji su programeri snimili scene i animacije igre sa snimanjem performansi, Atreusa je igrao Sunny Suljić, glumac sličnog uzrasta ovom liku. Period između dvije igre doveo je Suljića do puberteta, što je donijelo promjene u njegovom glasu. U principu, ovo se dobro slaže sa Atreusom koji stari i njegovim glasom koji postaje sve dublji. Međutim, Suljićev glas se često mijenjao između snimanja. Suočavanje sa promjenom glasa otežalo je Suljiću izvođenje Atreusa i zahtjevalo je od programera da naknadno izmjene i uređuju njegov glas kako bi pokušali da ga održe dosljednim tokom cijele igre. Ovo je dodalo još više poteškoća jer je studio morao da održava sesije snimanja sa ograničenjima zbog mjera tokom pandemije COVID-19.

 

 

 

Atreus i njegov stav

Na vrhuncu raskola između Kratosa i Atreusa, Atreusovo ponašanje se primjetno mijenja i utiče na borbu u igri. Obično, igrač može da naredi Atreusu da ispaljuje strijele na neprijatelje kako bi ih omamio ili prekinuo njihove napade. Ako igrači umru, oni takođe mogu naložiti Atreusu da vaskrsne Kratosa sve dok imaju kamen vaskrsenja u svom inventaru.  

Međutim, tokom dijela u kojem je Atreus ljut na Kratosa, to više nije slučaj. Tokom ovog dijela igre, Atreus će napasti neprijatelje prije nego što to učini igrač, nasumično će bacati strijele i može da ignoriše Kratosove komande da se puca na neprijatelje. Možda je najveći uticaj, međutim, to što će Atreus u potpunosti odbiti da vaskrsne Kratosa, čak i ako igrač ima kamen uskrsnuća u svom inventaru. Ovaj sistem radi odličan posao da natjera igrače da osjete podjelu između Kratosa i Atreusa, kao i da ih gura da svoje emocije usklade sa Kratosovom frustracijom. Srećom, ovo stanje traje samo dok Kratos ne izgrdi Atreusa u Helheimu i stvari se vrate u normalu.

 

Atreus menja svoj put

Atreus menja pravac njihovog putovanja i vodi sebe i Kratosa u Helheim. Ubrzo nakon toga, Kratos počinje da viče na Atreusa i grdi ga. Iako ovo ne rješava u potpunosti problem, spriječava Atreusa da se dalje ponaša na isti način. Umjesto toga, on se povlači ponovo u sebe. On prati sva Kratosova naređenja ali nerado, očigledno je frustriran i posramljen, bez želje da bilo šta uradi. Iako ovo privremeno spriječava Atreusa da se ponaša loše, Kratos shvata da treba da se otvori prema svom sinu da bi zaista pomogao da on bude bolji nego što je bio Kratos.  

On to radi nakon što su ubili Baldura na kraju igre, kada se Atreus pita da li je stalna smrt sve što treba da bude bog. Konkretno, on se pita da li mu je suđeno da ubije samog Kratosa nakon što ga je napao i gledao kako je Freya bila spremna da dozvoli njenom sinu Balduru da je ubije. U tom trenutku Kratos priča Atreusu o svojoj prošlosti koja je uništila panteon u grčkoj mitologiji. Ova ranjivost omogućava Kratosu da se poveže sa Atreusom i objasni mu da će obojica pokušati da budu bolji od toga i da budu bogovi koji ne podležu nasilju i svađama koje čine drugi. 

 

Snaga Bogova

Mimir u "God of War" objašnjava da se svaka Božija moć manifestuje na jedinstven način. Međutim, djelovi Atreusovi moći su, čini se, moći dobijene preko njegovog nasljeđa od Kratosa, poput njegove nevjerovatne snage, izdržljivosti i agilnosti za njegovo doba. Iako se Atreus rano razbolio i to je umanjilo efekte ovih moći, saznanje o njegovom božanskom statusu mu je omogućilo da počne u potpunosti da pristupa svojoj snazi. Takođe, ima generativne sposobnosti slične Kratosu, što mu omogućava da se brzo leči i oporavi od štete koju zadobije u borbi.

Atreus takođe pokazuje dokaze da ima svoju verziju Spartanskog bijesa, iako su sve njegove sposobnosti koje podsjećaju na Kratosa mnogo slabije od njegovih oca. Pored ovih moći, Atreus takođe ima veoma visok nivo inteligencije za svoje godine, posebno kada su u pitanju jezici. Atreus ne samo da zna niz jezika koji mu dobro služe tokom putovanja, već i brzo uči nove jezike sa relativnom lakoćom. Savladavanje drevnih jezika takođe mu pomaže da baca čini svojim lukom, pa čak i da razumije životinje. On ima i urođen osjećaj za druga živa bića, kao i njihove emocije, pored toga što je u stanju da vidi uvid u budućnost - pretpostavlja se zahvaljujući njegovom nasljeđu Frost Gianta.

 

Tetovaže

Uprkos svojim godinama, Atreus ima razne tetovaže koje su predani fanovi preveli.

Prva je na desnoj strani njegovog vrata, odmah iza uha. Ta tetovaža se prevodi kao "stabilan um." Tačno zašto je to stavio na vrat nikada nije objašnjeno, ali se dobro povezuje sa Atreusomovom borbom da da se nosi sa bijesom koji je naslijedio od Kratosa.

Takođe ima tri tetovaže na ruci koje su sve jedna pored druge. Ovo je prevedeno da znači "srećan pogodak", "brza ruka" i "snažna ruka", što se čini da je sve usredsređeno na njegovu sklonost da koristi luk i strijelu.

Atrej takođe ima ožiljak na licu koji prelazi preko lijevog oka. Šta je tačno uzrokovalo ožiljak tek treba da se otkrije, ali njegovo postavljanje odgovara crvenoj liniji koja prolazi preko Kratosovog lijevog oka. Međutim, to ide i malo dublje od toga. Ne samo da Kratos ima odgovarajuću crvenu liniju preko levog oka, već je i Kratosov brat Deimos imao sličan ožiljak na istom mestu.

Iako nema jasnog odgovora u vezi sa oznakama, to je nešto što fanovi mogu da razmotre kao deo Atreusovog karaktera.  

 

Ime

Kratos i Atreus kreću do najvišeg vrha da bi rasuli Fayin pepeo, i nailaze na seriju starih rezbarenja Frost Giants. Ovo otkriva da je Faye imala vizije cijelog njihovog putovanja i da ih je namjerno postavila na putovanje kako bi im pomogla da se zbliže. Zajedno sa ovim otkrićem, međutim, uočava se i detalj da je Fay Atreusa nazivala Loki togom predstavljanja Frost Giant rodbini. Takođe je otkriveno da je Faye htela da Atreusu da ime Loki kada je rođen, što nagovještava tačno ono što bi Atreusu moglo da se sprema u budućnosti.

Kako Atreus preuzima ulogu Lokija u vremenskoj liniji "God of War" u velikoj mjeri ostaje da se vidi. Čini se vrlo vjerovatnim da će događaji iz "God of War Ragnarok" crpiti inspiraciju iz nekih Lokijevih mitova i predanja.

 

Loki u Nordijskoj mitologiji

"God of War" oduvek mnogo svojih narativa izvlači iz mitologije.

"God of War Ragnarok" nije ništa drugačiji, pa je sigurno pretpostaviti da to što je Atreus prikazan kao Loki ukazuje na nešto od onoga što mu se sprema. Prema Britanici, Loki je bog varalica u nordijskoj mitologiji koji je bio dijete dva ledena diva, uprkos tome što je više puta putovao zajedno sa bogovima Aesira. On je predstavljen u mnogim mitovima, jer često putuje sa Odinom i Torom, iako je takođe poznato da je prelazio na stranu Frost Giantsa kada mu je to odgovaralo.

Lokijeva prevarantska priroda takođe često dovodi njega i druge u nevolje jer se miješa u tuđe poslove ili se previše šali. Međutim, Lokijev smisao za humor je spasio njega i druge Aesire u više mitova. Jedan tradicionalni mit koji ima paralelu u „God of War“ je da li Loki ubija Baldura. U nordijskoj mitologiji, Baldur je bio voljeni bog, a ne nasilni i opasni bog predstavljen u "God of War." Jedan detalj koji njih dvojica dele je Lokijeva uloga u otkrivanju da je Baldurova slabost imela. Dok je Loki u mitologiji tada ubio Baldura kopljem napravljenim od imele, "God of War" Atreus je još uvijek taj koji izlaže Baldura imeli da bi uklonio magiju koja ga je sprječavala da osjeti bol.

 

Uloga Lokija u Ragnarök

Ragnarök je termin koji se u nordijskoj mitologiji koristi za označavanje kraja svijeta.

Kako se ovaj termin pojavljuje u imenu igre "God of War Ragnarök" čini se sigurnim pretpostaviti da će se igra odigrati tokom ovog apokaliptičnog događaja. Dakle, pogled na to kaku ulogu Loki igra u događaju u nordijskoj mitologiji može nagovjestiti šta će igrači vidjeti u igri. Prema norse-mithologi.org, Ragnarök doživljava rat između Frost Giants i bogova Aesira.

U ovom posljednjem sukobu u mitologiji, Loki je stao na stranu Frost Giantsa. Za njega se kaže da je čak kapetan masivnog broda napravljenog od noktiju sa ruku i nogu mrtvih po imenu Naglfar. Sa Naglfarom, on vodi Frost Giants u bitku u carstvo bogova Aesira. Međutim, jedan od djelova Lokijeve uloge u Ragnaröku koji najviše privlači pažnju je njegova smrt. Mit kaže da će se Loki boriti sa Heimdall-om, čuvarom bogova, a njih dvojica su smrtno ranili jedan drugog.

Pošto su programeri rekli da će nastavak okončati nordijsku sagu "God of War", vrlo je moguće da ovo fanovima daje nagovještaj o tome kako će Atreus umrijeti.  

 

Lokijev sin Jörmungandr

Kada igrači prvi put sretnu svetsku zmiju Jörmungandr u „God of War“ to je scena koja oduzima dah. Kada se protagonisti upoznaju sa Jörmungandr, rečeno im je da se pojavio jednog dana u jezeru usred mape igre. Kasnije, Mimir objašnjava Kratosu i Atreusu da se za Jörmungandra govori da se borio sa Torom tokom Ragnaroka. Tokom te borbe, Mimir kaže da je Tor udario zmiju dovoljno jako da je vrati u prošlost.   

Ovo je važan detalj jer je Jörmungandr zapravo Lokijev sin. To znači da tokom igre Atreus upoznaje sopstveno dijete iz budućnosti, a da to i ne zna. Takođe pruža i zanimljiv kontekst za Atreusa koji uči da govori Jörmungandr mrtvi jezik da bi ga zamolio za pomoć u posljednjoj bici u igri. Bez obzira da li se ovo dešava tokom "God of War Ragnarok" ostaje da se vidi, posebno kada je u pitanju prorečena bitka između Atreusa i Thora. 

 

Atreus i Thor

Pojavljivanje Thora u igor "God of War Ragnarök" nije samo nagovješteno tokom kraja "God of War," već je takođe odigrao ključnu ulogu u reklamiranju nastavka. Do sada je dobro poznato da će se Kratos i Thor suočiti jedan protiv drugog u nekom trenutku u nastavku.

Iako Atreus nije pokazao nikakve probleme sa borbom protiv onih koji su pokušali da ometaju njega i Kratosa, moguće je da će Thor biti prvi neprijatelj protiv kojeg će se nerado boriti. To je zato što se pokazalo da je Atreus veliki obožavalac Thora. Atreusovo poštovanje prema Thoru predstavljeno je trejlerom za otkrivanje igre na E3 2016. Tokom uvoda u trejler, Atreus je viđen kako se igra sa drvenim figuricama Thora i ledenog diva. Iako scena prikazana tokom trejlera nije uključena u cijelu igru, igrači i dalje mogu pronaći Atreusove drvene figurice unutar Kratosove i Atreusove kuća.

Poštovanje Atreusa prema Toru se takođe pojavljuje tokom igre nakon što mu Kratos otkrije da je on bog. Atreusov prvi odgovor na vijesti je njegovo uzvikivanje da je kao Thor.  

 

Atreus i Cory Balrog

Kori Balrog je režiser "God of War" i bio je odgovoran za opštu režiju igre, kao i za uvođenje Atreusa u seriju. Sa temama igre koje istražuju prirodu očinstva i kako da ne prenesu traumu na njihovu djecu, nije iznenađujuće što Balrog kaže da je crpio iz sopstvenih iskustava za priču. U intervjuu za The Guardian, Balrog je otkrio da je početna podjela između Kratosa i Atreusa bila inspirisana Balrogovim sopstvenim odsustvom u ranom životu svog djeteta zbog toga koliko je često radio.  

U drugom intervjuu za Time, Balrog je otkrio da su mnogi razgovori i borbe kroz koje Kratos i Atreus prolaze tokom svog putovanja izvedeni iz razgovora koje je on doživio. Čak i sposobnost koju ima Atreus za čitanje različitih jezika Kratosa inspirisana je iskustvom koje je Balrog imao sa svojim djetetom.

 

Šta vi mislite, da li će priča pratiti mitologiju i u ovom posljednjem djelu?

 

Slični članci

28.
Mar.
2024.
Focus on
Čovjek je uvijek imao želju da ide u svemir, a ako volite da igrate igre sa tom tematikom, evo par prijedloga.
12.
Feb.
2024.
Focus on
Ljubitelji životinja su primetili pakovanje igre ARK NOVA na policama naših radnji. U čemu je tajna uspjeha ove igre?
10.
Feb.
2024.
Focus on
Originalni Shin Megami Tensei: Persona 3 je jedan od najvažnijih i najuticajnijih JRPG-ova svih vremena