Focus on
02.11.2022.
Autor: Danica Manojlović

Priča u igri BAYONETTA

Čudan svet u koji ćete se odmah zaljubiti

Šta je Bayonetta?

"Bayonetta" serijal iz Platinum Games-a ispunjena je nevjerovatnim scenama, blistavim sekvencama i zamršenom borbom. Igra stavlja naglasak na igrače koji povezuju napade u dugačke kombinovane nizove protiv velikog broja neprijatelja koristeći akrobacije, magične sposobnosti i oružje glavnog protagonista. Jedinstveni stil igre, pored njenih likova i tona, pomogao je serijalu da pronađe posvećenu bazu obožavatelja koja je dovoljno velika da podrži dva puna nastavka, prekuel film, pa čak i uključivanje u Nintendo " Super Smash Bros." seriju.  

Sve što je natjeralo mnoge fanove da se zaljube u "Bayonettu," međutim, zasnovano je na načinu svijet i priča, koja je ispunjena anđelima, demonima, magijom i obiljem Easter egg. Uprkos tome, iskustvo igre može biti malo teško povezati sa svim pucanjima, džinovskim pesnicama napravljenih od kose i smešnih likova. Međutim, ne shvatajući temeljno znanje i pozadinu igara, ovaj svijet može da ostavi igrače zbunjenim i izgubljenim dok likovi otkrivaju tajne identitete, magične sposobnosti kojese pojavljuju niotkuda, a drevne relikvije se vraćaju da utiču na događaje iznova.

Početak

Osnova za svijet u igri Bayonetta počinje 500 godina pre prve igre. U to vrijeme cijelom Evropom su dominirala dva klana magičnih bića. Oba klana su bila nevjerovatno moćna i bila su odgovorna za održavanje odgovarajućeg protoka vremena i prostora dok su oba crpila svoju moć iz jednakih, ali suprotnih univerzalnih sila. Prve su bile Umbra vještice Umbra Witches, koje su obožavale moći tame. Bavile su se mračnim vještinama i svetski vladari su ih se plašili zbog njihove sposobnosti da crpe moć iz najmračnijih delova čovječanstva. Umbra vještice su se ogledale u klanu svijetlosti  Lumen Sages, Lumenskim mudracima. Lumenskih mudraca su se takođe svi plašili zajedno uz Umbre, i dok su dva klana bila direktne suprotnosti jedan drugom, među njima je postojalo veliko poštovanje.

Dva klana su uspjela da žive u miru stotinama godina i čak su radili zajedno na nekim projektima uz dogovor da će njihovi klanovi ostati različiti i da se nikada neće mješati. To je bilo tako sve dok nije došlo do sindikata između dva člana iz suprotstavljenih klanova, što je izazvalo rat koji je skoro u potpunosti uništio oba klana u tom procesu.

Ključni deo identiteta i svrhe i Umbra veštica i Lumenskih mudraca bile su Oči sveta  Eyes of the World. Oba klana su prvobitno nastala poklanjanjem po jednog Oka sveta, pri čemu su Lumenski mudraci dobili desno oko, a Umbra vještice lijevo. To im je dao Aesir, Bog Haosa. Aesir je stvorio univerzum tako da ima carstvo svjetlosti po imenu Paradiso, carstvo tame po imenu Inferno i carstvo haosa God of Chaos. Carstvo haosa je naš svijet, i malo prije nego što je Aesir nestao, poklonio je Oči svijeta dva najmoćnija klana na svijetu na čuvanje. Ovo je dalo Lumenskim mudracima moć nad Paradisom, a vješticama Umbra moć nad Infernom. Klanovi koji dele oči takođe su biliprimorani da rade zajedno kako bi održali kruta pravila stvarnosti.

Oči su izuzetno moćne i za njih se kaže da su čak sposobne da stvore univerzalne koncepte kao što je slobodna volja. Za Oči se takođe govorilo da su dovoljno moćne da mogu da vaskrsnu dugo uspavano božanstvo Jubileja Stvoritelja God of Chaos ako se spoje, što bi omogućilo carstvu Raja tj. Paradiso da proširi svoj uticaj na druga dva carstva postojanja i vlada njima sa gvozdenom pesnicom.

Sledeći važan deo priče dolazi na početku prve "Bayonetta" igre.

Osnovna priča

Igra prati titularnu vešticu Umbra nakon što se probudila iz 500-godišnjeg sna sa Lijevim okom svijeta u svom posjedu. Uvodna scena igre prikazuje je prerušenu u časnu sestru koja obavlja pogrebne obrede za misterioznu osobu po imenu Rodin. Sa njom je trgovac informacijama na crnom tržištu po imenu Enzo, koga često angažuje da kupi informacije i da joj pomogne da putuje. Međutim, otkriva se da su pogrebni obredi trik da se prizovu anđeli iz Paradisa da dođu i pokušaju da prikupe Rodenovu dušu, omogućavajući Bayonetti da ga vaskrsne. Kada se Rodin probudi, dvojac se udružuje kako bi ubio hordu anđela u elegantnoj borbi koja je ispunjena šalama, akcijom i puno duha.

Anđeli su na kraju poraženi, a Roden može da se vrati u svoj bar nazvan Kapije pakla Gates of Hell, gdje radi i kao barmen i kao poznati majstor demonskog oružja. U zamjenu za njegovo vaskrsenje Rodin obećava da će Bayonetti dati sve informacije koje može o lokaciji Desnog oka svijeta, pa ga Bayonetta i Enco prate do njegovog bara.

 

Jeanne

Međutim, put Bayonette i Enza do Vrata pakla je poremećen kada ih zamalo udari komercijalni avion koji se srušio. Ispostavilo se da avion napada horda anđela, a nakon što Bayonetta odvede Enza na sigurno, počinje da ih brani. Dok to radi, nailazi na drugu Umbra vješticu koja joj se čini čudno poznata, ali ne može da se sjeti njenog imena. Na kraju se otkriva da je vještica Umbra Jeanne, i njih dve se nakratko svađaju nakon što su anđeli pobjeđeni. Međutim, Jeanne pobjegne nakon što je ismjevala Bayonettu, dozvoljavajući njoj i Enzu da nastave put. Kada stignu do Gates of Hell, Rodin otkriva da nema nikakve korisne informacije o drugom oku svijeta. Da bi nagradio Bayonettu za to što ga je spasila, on joj umesto informacija daje par prilagođenih pušaka koji postaju njeno omiljeno oružje do kraja igre. Enzo tada otkriva da je zapravo uspio da pronađe informacije o mogućem mjestu gde se Desno oko nalazi, a sve ukazuje na to da je u pitanju evropski grad po imenu Vigrid.

Da bi nastavila potragu, Bayoneta odlazi u grad Vigrid, gde je čekaju bezbrojni vojnici u službi Paradisa. Shodno tome, ona mora da se probija kroz veći dio grada. Dok to radi, nailazi na Jeanne više puta. To joj daje različite vizije njihove moguće prošlosti, uključujući i jednu u kojoj je naizgled ubila Jeanne. Međutim, ona nikada nije u stanju da u potpunosti shvati kako poznaje drugu Umbra vješticu. Dok putuje gradom, Bayonetta upoznaje i novinara avanturistu po imenu Luka. Kada se prvi put sretnu, Luka veruje da je Bayonetta odgovorna za ubistvo njegovog oca, pa počinje nemilosrdno da je prati kako bi pokušao da otkrije njene tajne i privede je pravdi. Dok je Luka prati, Bayonettu napada grupa visokorangiranih Pardiso generala poznatih kao Kardinalne vrline  Cardinal Virtues. Ubrzo nakon toga, nailazi na mladu djevojku po imenu Cereza ​​koja kaže da je izgubila roditelje. Bayonetta obećava da će je zaštititi i pomoći joj da pronađe roditelje dok zajedno putuju kroz grad. Međutim, nedugo nakon toga, Bayonetta počinje da ima vizije koje impliciraju da bi i sama mogla biti Cerezina izgubljena majka.

 

Ko je Careza?

Ubrzo nakon susreta sa Cerezom, Bajoneta se ponovo susreće sa Jeanne na obližnjem ostrvu. Ovog puta, međutim, njih dvije odlučuju da se konačno bore do kraja. Bayonetta jedva uspjeva da pobjedi Jeanne, koja u posljednjim trenucima odgovara na njena pitanja. Jeanne otkriva da su ona i Bayonetta poslednji preostali članovi Umbra vještica i da postoji samo jedan preostali Lumen Sage na celom svijetu po imenu Balder. Jeanne takođe govori Bayonetti da je ona bila rezultat ilegalne zajednice između vještice Umbra i Lumen Mudraca, što je dovelo do rata koji je uništio oba klana.  

Jeanne tada otkriva da su ona i Bayonetta bile najbolje prijateljice pre više stotina godina i da je ona odgovorna za to što je Bayonetta bila zapečaćena stotinama godina. Ona kaže Bayonetti da je to uradila da bi zaštitila lijevo oko svijeta koje ima Bayonetta od Lumenskih mudraca koji žele da ga iskoriste da bi Paradisu dozvolili da vlada svim trima domenima postojanja. U posljednjim trenucima pre smrti Jeanne Bayonettu takođe oslovljava njenim pravim imenom: Cereza.

 

Otac

Nakon što je ubila Jeanne, Bayoneta nastavlja prema masivnoj kuli u gradu zvanoj Ithavoll Tower, gdje vjeruje da se nalazi Desno oko svijeta. Kada se popne, na kuli se suočava sa posljednjim preostalim Lumen Sageom, Balderom. Prije ove borbe Balder otkriva više istine Bayonetti. Prvi je da on stoji iza čitavog njenog puta do ove tačke. Otkriva se da je Bayonettu vratio iz njenog sna i da je u nju usadio želju da pronađe Desno oko svijeta kako bi ona dovela lijevo oko direktno k' njemu. Balder tada takođe otkriva da je on Bayonettin otac, Lumen Mudrac koji se zaljubio u Umbra vješticu i doveo do uništenja sopstvenog naroda. On objašnjava Bayonetti da su Oči sveta ljudi, a ne objekti i da je sama Bayonetta lijevo oko svijeta. Konačno, Balder otkriva Bayonetti da je mlada devojka Cereza ​​zapravo mlađa verzija nje, otrgnuta sa svog mjesta na vremenskoj liniji.

Nakon što Bayoneta pobedi Baldera, ona vraća Cerezu u svoje vrijeme i daje djevojci sat kako bi je zaštitila.

Promjena vremenske linije

Kada se Bayonetta vrati u svoju sadašnjost, otkriva da je vraćanje Cereze u njeno vrijeme uveliko promenilo tok stvari. To je zbog toga što joj je Bayonetta dala sat, koji joj je pomogao da se zaštiti od kidnapovanja. Ovo je sprječava da izgubi pamćenje na početku igre, što zauzvrat oslobađa moć lijevog oka u njoj. Kada se Bayonetta vrati u sadašnjost, ovo efikasno dovršava Balderov plan. Zatim je hvata u zamku u kuli Itavol Ithavoll Tower, koja se pretvara u raketni brod koji treba da je odvede u Paradiso i vaskrsne Jubileusa.  

U Paradisu Bayonetta ponovo pobjeđuje Baldera, ali tek nakon što je Jubileus vaskrsao. Srećom, njoj pomaže Jeanne, koja nije ubijena u novoj vremenskoj liniji. Njih dvoje tada zajedno pobjeđuju Jubileusa šaljući njegovu dušu da leti kroz svemir na sunce stvarajući džinovsku moć sa svojim kombinovanim moćima. Jednom kada je Jubileus poražen, vještice Umbra padaju nazad na Zemlju zajedno sa njihovim konačnim sudbinama koje ostaju misterija.

 

Bayonetta 2

"Bayonetta 2" počinje ubrzo nakon završetka prve igre. Počinje scenom koja prikazuje Bayonettu kako kupuje božićne poklone uz Enzovu pomoć. Kupovina je prekinuta kada Jeanne u panici dolazi kod Bayonette da joj kaže da je primjetila kako se energije Paradisa i Inferna ponašaju čudno otkako su resetovali vremensku liniju. Sa savršenim tajmingom, trio je tada napadnut od strane ogromne vojske anđela, pa moraju da se udruže da bi se odbranili. Tokom bitke, Bayonetta i Jeanne ponovo kombinuju svoje moći da prizovu moćnog demona poznatog kao Gomorrah, ili Devourer of the Divine. Gomorrah nakratko drži vojsku anđela pod kontrolom i Bayonette i Jeanne, ali oni na kraju potpuno izgube kontrolu nad demonom. Ovo omogućava Gomorrah da ukrade Jeanne dušu, efektivno je ubivši, dok je njen duh odveden u carstvo Inferna.

Ovo pokreće zaplet igre u kojoj se Bayoneta bori da povrati dušu svoje najbolje prijateljice.

Inferno

Nakon Jeanine otmice, Bayonetta je otputovala do Inferna da razgovara sa Rodenom za pomoć. Rodin joj govori da se duša Jeanne može izvući iz Inferna da bi je vratila u život u stvarnom svijetu, ali samo ako se to uradi dovoljno brzo da njena duša ne postane previše vezana za mračno carstvo. Rodin takođe dobro zna lokaciju portala za Inferno, tako da Bayonetta i Enzo kreću tamo. Usput nailaze na malo, ali moćno dete po imenu Loki koje im se pridružuje na putu u Inferno. Međutim, kada trio stigne na kapiju, suočeni su sa maskiranim Lumen Sage i još jednim likom po imenu Loptr.

Loptr grdi Bayonettu jer putuje sa Lokijem i govori joj da je Loki odgovoran ne samo za početak rata između Umbra vještica i Lumenskih mudraca, već i za ubistvo njene majke. Dve grupe se tada bore, ali pre nego što Loptr uspe da zada smrtonosni udarac Lokiju, on je u mogućnosti da otvori portal do Inferna, što omogućava njemu i Bayonetti da pobjegnu kroz njega.

 

Spas za Joanne i put 500 godina u prošlost

Kada Bayonetta i Loki uđu u carstvo Inferna, ulaze u trag Jeanne samo da bi otkrili da je njenu dušu apsorbovao demon po imenu Alarune. Ovo je omogućilo Alarunu da preuzme Jeanninu moć za sebe i ostavilo je Bayonettu u situaciji da mora da pobjedi Alarunu da bi oslobodila prijateljicinu dušu od nje kako bi je oživjela. Njih dvoje se tada bore i Bayonetta je u stanju da oslobodi dušu Jeanne od demona i iskoristi momenat da je oživi. Posle toga, Bayonetta odlazi da dokrajči Alarunea zauvijek, ali Rodin interveniše prije nego što ona uspije. On je ubeđjuje da je umjesto da ubije Alaruna bolje da mu dozvoli da spoji dušu demona u moćno novo oružje za nju.   Bayonetta prihvata savet i dobija novo oružje za svoj arsenal, nakon čega se vraća Lokiju i pronalazi ga pod napadom Maskiranog Lumena Mudraca. Bayonetta interveniše u borbi da pomogne da se spasi Loki i otkriva da je Maskirani Lumen Sage niko drugi do mlađa verzija Baldera. Neposredno nakon otkrivanja, obojica su poslati preko portala koji je otvorio Loki i koji ih šalje 500 godina u prošlost.

 

Posljedice

Kada Bayonetta stigne u prošlost, brzo pronalazi svoju majku po imenu Rosa. Njih dve se zatim bore jedno uz drugo da brane utočište vještica Umbra od talasa napadačkih snaga. Na kraju većim dijelom odbijaju napadače snage, ali Bayonetta nije u stanju da spreči da Rosa bude ubijena. Pošto Bayonetta svedoči smrti sopstvene majke, saznaje da zapravo Loki nije osoba koja stoji iza rata klanova koji je ubio njenu majku, već sam Loptr.

Nakon otkrića, ona govori mlađoj verziji Baldera istinu i ubjeđuje ga da se sa njom vrati u moderna vremena kako bi se osvetio Loptru. Nakon što su se vratili u moderna vremena preko portala koji je Bayonetta otvorila, njih dvoje saznaju da je Loptr uhvatio Lokija tokom njihovog odsustva. U klasičnom antagonističkom monologu, Loptr otkriva Bayonetti da su on i Loki zapravo dve polovine duše Aesira koje su bile odvojene jedna od druge kada je stvorio Oči svijeta. Dok je Loki predstavljao dobru polovinu duše, Loptr je predstavljao zlu polovinu.

Tada se otkriva da on namjerava da spoji Oči svijeta kako bi mogao da povrati svoju pravu moć kao Aesir.

 

Kontrola i ravnoteža

Ova konfrontacija pokreće ogromnu borbu između Loptra i Bayonette. Međutim, Loptr je u stanju da savlada Bayonettu i apsorbuje iz nje moć Desnog oka svijeta, omogućavajući mu da se transformiše u zli oblik Aesira. Uprkos sve lošijim izgledima, Bayonetta odbija da odustane i nastavlja da se bori protiv Loptra.

Ovo je inspirisalo i Baldera i Jeannin da joj pomognu u borbi, a moći svo troje su se pokazale dovoljnim da pobjede Loptra. Međutim, nakon poraza, njegova duša pokušava da pobjegne u Paradiso da bi se regenerisala i vratila u budućnosti. Da bi to spriječio, Balder ubjeđuje Bayonettu da mu dozvoli da upije dušu u sebe. On priznaje da će to imati zao uticaj na njegovu dušu i ličnost, pa tjera Bayonettu da obeća da će ona biti ta koja će mu stati na kraj ako ikada izgubi kontrolu nad sobom. Zatim se vraća u svoje vrijeme, postavljajući svoju sporu tranziciju ka antagonistu prve igre.

Nakon toga, Bayonetta i Jeannin su prikazane kako kupuju tokom rasprodaje posle Božića, ali njihovo putovanje je ponovo prekinuto napadom anđela neposredno prije nego što cijene počnu da padaju na raspordajama.

 

Kuda ide Bayonetta?

Tematska progresija serijala Bayonetta postavlja pristojno linearnu progresiju odakle će serija ići odavde. Prva igra se vrtjela oko toga da se Bayonetta bori za sebe dok se borila da povrati izgubljena sjećanja i nauči o svojoj prošlosti.

Bayonetta 2 se zatim usredsredila na borbu za svoje najmilije spasavajući dušu Jeannin, boreći se zajedno sa svojom majkom u njenim poslednjim trenucima, i na kraju se čak borila uz oca. Obzirom da se širi spisak onih zakoje je Bayonetta spremna da se bori, imalo bi smisla da budući nastavci proširuju njen spisak voljenih, i na kraju ćemo je vjerovatno vidjeti kako se bori za čitavo čovječanstvo ili svijet jer zna da je ona sposobna da ih spase.  

Ono što je mnogo manje jasno je kako će serija nastaviti da širi svoju priču i univerzum. Prva dva naslova su se do sada blisko vrtjela oko njenog porijekla i Oči svijeta, ali programerima može biti teško da te tačke zapleta održe interesantnim u budućem napredovanju. 

Od samog početka, Bayonetta 3 proširuje seriju univerzuma uključivanjem zamršenog multiverzuma različitih stvarnosti. Početni dio igre prikazuje Bayonettu, u prvoj igri, kako se bori protiv čudne figure u sjenci. Ta verzija Bayonette je na kraju poražena i apsorbovana figurom. Igrači se zatim upoznaju sa Violom, novom vješticom Umbra, koja pokušava da spase Bayonettu u posljednjem trenutku, ali ne uspijeva. Prije nego što je takođe ubije mračna figura ona putuje u svijet Bayonetta 3 da tamo nađe Bayonettukao pomoć. Ova uvodna sekvenca ne samo da uspostavlja multiverzum franšize, već takođe ukazuje na to da se tri igre ne odvijaju u linearnoj vremenskoj liniji.

Pošto je Bayonetta iz prve igre ubijena na početku, umjesto toga izgleda kao da je svaka igra sopstvena paralelna stvarnost sa jedinstvenom Bayonettom i događajima u njenoj priči. Rekontekstualizacija obje prethodne igre na ovaj način je ogroman potez za Bayonetta 3, posebno na početku igranja.  

 

Haos Gears

Od samog početka, Bayonetta 3 proširuje seriju univerzuma da uključi zamršeni multiverzum različitih stvarnosti. Kada Viola pronađe Bayonettu od Bayonette 3, ona je obavještava o tome šta se desilo sa njenim verzijama iz paralelnih dimenzija. Otkriva se da je figura iz senke Singularnost Singularity.

Viola takođe kaže da Singularnost putuje između svih dimenzija u pokušaju da ubije i apsorbuje što više Bayonetta. Zatim, on teži da moć koju je stekao od njih vrati u svoju dimenziju, koju naziva Alfaverzom Alphaverse. Viola se zatim udružuje sa Bayonettom i ostalim njenim prijateljima kako bi zauvijek pokušali da zaustave Singulariti. Da bi to uradili, moraju da pronađu misteriozne uređaje poznate kao Haos Gears.

Ovaj cilj ih vodi kroz različite dimenzije i likove za igru dok se Violina istorija polako otkriva. Objašnjeno je da je Viola zapravo Bayonettino dijete iz drugog univerzuma, ali onog gde je Bayjonettu ubio Singularitet. Ovo je motivisalo Violu da pomogne preostalim Bayonettama u multiverzumu, t tako pokuša da spase druge verzije svoje majke, ali i da se osveti Singularitiju.

 

Kraj?

Nakon što su sastavili Haos Gears, Bayonetta i njen tim se konačno bore protiv Singularitija. Borba ide loše, a Singulariti je u stanju da pobjedi. Međutim, kako on počinje da apsorbuje najnoviju Bayonettu, Bayonette iz prethodne igre stižu da joj pomognu. Tri Bayonette se zatim udružuju u borbi protiv Singularnosti u sinhronizovanom prikazu vještine.

Singularnost je na kraju poražena, ali Bayonetta je smrtno ranjena u tom procesu. Dok Bayonettu vode u pakao, Luka joj pritrčava da joj prizna svoju ljubav. Par biva zajedno odvučen u pakao, gdje se očekuje da ostanu zauvjek.

U sceni igre nakon kredita, igrači kontrolišu Violu dok se bori sa tamnom stranom Bayonette u testu koji je organizovala njena majka. Kada je posljednji boss poražen, Bayonetin duh nagrađuje Violusvojim naočarima prije nego što kaže Violi da je ona nova Bayonetta.

 

Da li smo vas zainteresovali da zaigrate ovu igru?

Slični članci

28.
Mar.
2024.
Focus on
Čovjek je uvijek imao želju da ide u svemir, a ako volite da igrate igre sa tom tematikom, evo par prijedloga.
12.
Feb.
2024.
Focus on
Ljubitelji životinja su primetili pakovanje igre ARK NOVA na policama naših radnji. U čemu je tajna uspjeha ove igre?
10.
Feb.
2024.
Focus on
Originalni Shin Megami Tensei: Persona 3 je jedan od najvažnijih i najuticajnijih JRPG-ova svih vremena