Nintendo
22.11.2022.

Pokemon Scarlet and Violet

Veliki skok u odnosu na strukturu ruta i gradova u Pokemon igrama prije njega

Nintendo je zadirkivatizovao Pokemon igru otvorenog svijeta još od Pokemon Sword i Pokemon Shield, ali do sada nije u potpunosti ušao u taj svet.

Pokemon Scarlet i Pokemon Violet donose sve ono što su fanovi serijala zahtjevali godinama: veliki svijet bez ograničenja za istraživanje, i bez ograničenja ruta. Imajte na umu da su ova dva različita naslova samo jedna igra, pošto sve generacije Pokemona imaju varijante sa nekim razlikama, ali one su u stvari iste. Igra i dalje više liči na naslov glavne serije Pokemon nego, recimo, Skyrim, ali otvara mapu i omogućava vam da istražujete sopstvenim tempom.

Za ovu promjenu, Pokemon Scarlet i Violet dobijaju sve pohvale!

 

Otvoreni svijet Paldea

Pokemon Scarlet i Violet priča se odvija  regionu Paldea, koji je pomalo labavo napravljen po uzoru na Španiju. Igrate kao dijete koje pohađa čuvenu akademiju Naranja/Uva i naučite kako da trenirate Pokemone dok tamo studirate. Ovo može zvučati kao novi pristup seriji, ali nakon nekoliko scena u školi, bačeni ste u svijet i upućeni da pronađete ono što vas ispunjava. Tada vam se daju tri skupa ciljeva sa kojima možete da radite i poznata Pokemon formula se u potpunosti pojavljuje.

Možete da pratite Victory Road, gdje posjećujete osam regionalnih teretana i kako bi pobjedili vođe teretana da biste dobili njihove značke, što je standardni cilj za bilo koju igru Pokemona. Ili možete krenuti u Starfall Street, gdje istražujete i zaustavljate Team Star grubijane Akademije, tipični sekundarni cilj većine Pokemon igara. Ne mislimo posebno na Team Star, već neki veliki  tim koji služi kao negativac. A možete ići niz Stazu legendi Path of Legends, jureći pet mitski masivnih Pokemona.  

The Path of Titans je pomalo odmak od formule Pokemona, koja uključuje hvatanje legendarnog Pokemona igre pri kraju. Umjesto toga, nailazite na legendarne Pokemon Koraidon ili Miraidon rano na svojim putovanjima, i od tog trenutka možete ih koristiti kao način za brzo putovanje oko Paldee. Oslabljeni su, tako da ih još ne možete koristiti u borbi. Umjesto toga, vaš odgovarajući legendarni Pokemon, koji izgleda kao moderan motocikl sa licem, na kraju otključava više sposobnosti kretanja, poput plivanja, kako bi se još lakše kretao po regionu.

Tri različite rute se ne isključuju međusobno. Oni su rasipanje objektivnih markera na mapi koje možete posjetiti u slobodno vrijeme. Svaki set ciljeva je razlog da istražite Paldeu, i na kraju ćete morati da ispunite sva tri da biste u potpunosti pobjedili igru. Tri puta kojima možete ići su polovina dizajna Pokemon Scarlet i Violet kao igre otvorenog svijeta. Druga polovina je izgled same Paldee i način na koji se krećete po njoj. Počinjete u svojoj akademiji blizu centra mape i možete ići u bilo kom pravcu ka bilo kom cilju. Za razliku od drugih Pokemon igara, Scarlet i Violet naslovima nedostaju različite rute. Umjesto toga, postoje putevi koji labavo vijugaju oko različitih oblasti Paldee.

To je oslobađajući pristup koji nijedna prethodna Pokemon igra nije koristila. Divlje oblasti Sword and Shield bile su ograničene i zatvorene, a Pokemon Legends: Arceus je imao pregršt prostranih zona, ali nijednu kontinuiranu mapu. To je dobrodošla promjena koja vam omogućava da istražujete i pogađate tipične ritmove igre Pokemon sopstvenim tempom. Različiti putevi takođe nude različite izazove.

Staza Titana obično uključuje višestepene borbe sa Pokemonima, ali Victory Road iskače iz standardne formule treneri-manje borbe-pre-borbe-lidera-teretane. Umjesto toga, svaka teretana ima test gdje učestvujete u aktivnosti, kao što je kotrljanje džinovske masline do cilja ili igranje žmurke sa Pokemonima. Onda se možete boriti protiv vođe teretane.

Starfall Street vam daje zadatak da trčite po bazi Zvjezdanih trenera Star Trainer i bacite tri Pokemona da se automatski borite protiv neprijateljskih talasa pre nego što se borite sa šefom odreda. Nudi lijepu raznolikost od tipične borbe zasnovane na potezu.

Ipak, to još uvijek nije najubjedljiviji i naidealniji otvoreni svijet. Poput  Pokemon Legends: Arceus, Scarlet i Violet imaju otvorene oblasti koje su uglavnom prazne, osim Pokemona, naravno. Postoji nekoliko trenera sa kojima se opciono možete boriti, sada morate da stupite u interakciju sa njima umjesto da im samo fiksirate pogledom, a tu su i specijalne jazbine Terastalizovanih Pokemona Terastallized Pokemon koje možete izazvati napadima sa četiri trenera kao u Pokemon Sword and Shield.

Inače, Paldea se uglavnom sastoji od raznolikih pejzaža sa divljim Pokemonima protiv kojih se možete boriti. Srećom, za razliku od Pokemon Legends: Arceus, postoje pravi gradovi koji su puna mapa i nude predah i ometanje u Pokemon centrima, prodavnicama i teretanama. Čak su ispunjeni vašim tipičnim Pokemon NPC-ovima u jednoj liniji.

Čini se da su nivoi snage Pokemona zaključani u različitim Paldeinim oblastima, tako da je lako istražiti predaleko i naći se preplavljeni Pokemonima koji lako mogu uništiti vaš tim. Ako počnete prema uputstvima, istražujući istočno i zapadno od Akademije i krećući se odatle, trebalo bi da se suočite sa prilično glatkom krivom težine.

Za sve ove elemente, otvoreni svijet se ne osjeća tako privlačno ili živahno kao najbolje RPG igre otvorenog svijeta, kao što su Cyberpunk 2077, Skyirim ili The WVitcher III. Očigledno, to traži mnogo od igre Pokemon, ali skakanje sa te vrste igara na ovu čini Paldea malom i praznom. Međutim, to je veliki skok u odnosu na strukturu ruta i gradova u Pokemon igrama pre njega, i značajan je korak u pravom smjeru da bi se Pokemoni osjećali životnijim i ubjedljivijim kao serijal.

Mehanika

Mehanički, ovo je i dalje Pokemon igra od početka do kraja. Zadržavate tim od šest Pokemona koje koristite za izazivanje trenera i borbu protiv divljih Pokemona.

Svaki Pokemon ima svoje elementarne karakteristike, snage i slabosti i ima četiri poteza za upotrebu u borbi.

Borba je potezna afera i oslanja se na igranje kamen-papir-makaze koliko i na bolju statistiku.

Hvatanje sada uključuje neke lagane opcione stelt mehanike, ali ne na nivou Arceusa.

Ovo je ista borba koju je serija imala od početka, i postoji razlog zašto je ovoliko trajala. Jednostavno je, ali zadovoljavajuće, sa toliko različitih Pokemona za prikupljanje, obuku i borbu (nekoliko stotina u Pokemon Scarlet i Violet, kako novi tako i oni koji se vraćaju). Postoje dublji elementi, kao što su individualne sposobnosti i temperamenti Pokemona, ali oni su opcioni osim ako ne shvatate ozbiljno onlajn bitke. Jednostavno je zabavno sakupljati čudovište i boriti se.

Igre Pokemon Scarlet i Violet imaju dodatni trik u linijama Dynamax/Gigantamax iz Pokemon Sword and Shield, i Mega Evolution iz Pokemon X, I, Sun i Moon. Možete Terastalizirati svoje Pokemone, što ih pretvara u šarene, kristalne verzije samih sebe kako biste poboljšali njihove elementarne poteze, pa čak i dodali dodatne elemente njihovim tipičnim karakteristikama. Kao i pojačanja u drugim Pokemon igrama, Terastalizacija pruža veliku korist u borbi, ali to možete učiniti samo jednom Pokemonu tokom borbe. Generalno, možete Terastalizirati samo jednom između odmora u Pokemon centru, tako da ćete ga vjerovatno sačuvati za vođe teretana i vođe timova zvijezda.

Izgleda dobro

Ovo je još jedna prelijepa Pokemon igra, sa puno boja i raznim znamenitostima. Pokemoni modeli su detaljniji i animiraniji nego ikad, ali zadržavaju svoj tipičan crtani stil i ne pokušavaju da izgledaju realistično. Razdaljina povlačenja je prilično velika. Performanse igre vas neće oduševiti, jer Nintendo Switch počinje da pokazuje svoje godine. Nema usporavanja, ali teško okretanje tokom vožnje Koraidona ili Miraidona povremeno može da smanji brzinu kadrova na oko 15 fps.

Pokemon bitke su mnogo lakša iskustva jer su ograničene na fiksnu lokaciju sa ograničenim brojem elemenata za renderovanje. Ne pogađa Pokemon Legends: Arceus nivoe chugging i pop-in, tako da je Nintendo jasno smislio kako da optimizuje igru do neke mjere. Funkcije na mreži će biti dostupne pri lansiranju, uključujući trgovanje Pokemonima i zajedničko istraživanje i prepad. 

 

Najšira Pokemon igra

Pokemon Scarlet i Pokemon Violet predstavljaju veliki iskorak u dizajnu za glavne serije Pokemon igara. Oni uzimaju lekcije iz  Pokemon Sword and Shield, kao i Pokemon Legends: Arceus, nudeći istinski otvoren svijet koji možete istraživati sopstvenim tempom. Igre ne uzdrmaju stvari toliko da prestanu da se osjećaju kao Pokemon naslovi, ali to čini aspekt otvorenog svijeta pomalo slabim. Ipak, ovo je najbolji pokušaj ideje koju je serija imala, i onaj koji čini da se Paldea osjeća velikim i spremnim za istraživanje.

Odabir najbolje Pokemon igre je na kraju stvar ukusa, ali u smislu ambicije i izvršenja, Pokemon Scarlet i Violet idu dalje od bilo kojeg Pokemona pre njih, uzimajući sve pohvale.

 

 

Trenutno nema komentara

Slični članci

03.
Dec.
2022.
Nintendo
Čini se da će ovo biti odličan film.
12.
Nov.
2022.
Nintendo
Ako se ne pripremite dobro za igranje u Mario + Rabbids Sparks of Hope, može doći do katastrofalnih ishoda u svemiru.
22.
Oct.
2022.
Nintendo
Bivša glumica igre Bayonetta, Hellena Taylor, navodi da su je iz kompanije Platinum Games primorali da napusti ulogu zbog niske nadoknade.
20.
Oct.
2022.
Nintendo
Nintendo konzole važe za nevjerovatno pouzdane. Ipak, šta kada se čini da se konzola Nintendo Switch ne puni ili punjenje baterije nastavlja da opada ...
14.
Oct.
2022.
Nintendo
Brend poznat po luksuznim satovima, Tag Heuer i Nintendo su se udružili kako bi napravili dva nova Mario Kart sata. Nevjerovatno skupa sata.
13.
Oct.
2022.
Nintendo
Igrači koji žele da dodaju Callie i Marie značke svojim Splashtagovima u igri Splatoon 3, mogu da saznaju kako da ih otključaju čitanjem ovog teksta.
12.
Oct.
2022.
Nintendo
Nova slika daje uvid fanovima koji će glavni likovi biti u Bayonetta 3, uključujući neke informacije o tome kako funkcionišu u priči.
29.
Sep.
2022.
Nintendo
Funkcija crtanja Splatoon 3 je zabavan način da se povežete sa drugim igračima kroz umjetnost obožavatelja i humor, a njihovo postavljanje je prilično jednos...
22.
Sep.
2022.
Nintendo
Splatoon 3 ima režim priče koji se prilično razlikuje od svojih prethodnika.
20.
Aug.
2022.
Nintendo
Nekoliko dana nakon što je Nintendo slučajno objavio cijenu igre, fan Monkez Island-a je podijelio datum objavljivanja skriven u metapodacima web sajt...