Ova mama je gejmer
05.01.2023.
Autor: Danica Manojlović

Najbolje ocenjene igre u 2022. godini

Da li se podudaraju sa mišljenjem igrača?

2022. je bila čudna godina!

Mnogo smo očekivali a dosta toga nijesmo dobili. Neke igre su nas razočarale, pojedine su nas iznenadile a ima onih koje nijesmo ni dočekali. Usponi i padovi sa ponekim iznenađenjem. 

Moje iznenađenje i igra za koju sam osjećala da će biti hit čim sam čula za nju, dok mi mnogi nijesu vjerovali, je STRAY. Ova godina je bila posebno dobra za indie naslove, jer postoji samo nekoliko AAA igara koje su uspjele da se probiju u prvih 10. Ako stavimo na stranu DLC, rimejkove, remastere i kolekcije koje su bile u prvih 10 ostaju nam naslovi koji će se možda i poklopiti sa ukusima igrača širom svijeta. Ovoga puta smo provjerili situaciju na OpenCritic, a Metacritic ostavljamo za neki sljedeći tekst.

 

  • Elden Ring - 95

  • God of War Ragnarok - 93

  • Chained Echoes - 91

  • Freshly Frosted - 91

  • Norco - 91

  • Not for Broadcast - 89

  • Neon White - 89

  • Hyper Demon - 89

  • Rogue Legacy 2 - 89

  • Immortality - 88

Hmm... Neke igre mi se čini da nijesmo ni primjetili, a evo ih na listi.

 

 

Ono što nije iznenađenje, i igra oko koje nema podjeljenih mišljenja je Elden Ring koji zauzima prvo mjesto sa impresivnim ukupnim prosjekom od 95. Ne samo da ovo Elden Ring čini najbolje ocjenjenim novim izdanjem video igara 2022. godine, već ga takođe čvrsto postavlja kao jednu od najbolje ocjenjenih video igara svih vremena. Elden Ring je dobio nagradu za igru godine na The Game Awards, a to bi u kombinaciji sa njenim komercijalnim uspjehom trebalo da osigura da će igra ostaviti dugotrajan uticaj na industriju.

 

 

God of War Ragnarok, igra koja se suočila sa Elden Ringom na dodjeli nagrada The Game Awards i koja je zapravo došla i osvojila više nagrada, druga je najbolje ocjenjena igra u 2022. sa ukupnom ocjenom 93. God of War Ragnarok je dočekan i ocjenjen kao dostojan nastavak ambiciozne igre iz 2018. godine. Zaslužuje posebne pohvale za glumačku ekipu i emotivnu i pametno napisanu priču.

 

 

Na trećem mjestu je nedavno objavljeni Chained Echoes, okretni RPG klasičnog stila koji služi povratku na JRPG iz SNES ere koji ima ukupnu ocjenu 91. Chained Echoes je iga o kojoj ovdje nijesmo pisali a kako vidimo zaslužuje priznanje kritike, uz posebne pohvale iako je dostupan na Xbox Game Pass-u, tako da pretplatnici mogu da ga isprobaju bez potrebe da ga kupe. A oni koji nemaju ovu opciju... sačekaće. Da li smo Vam rekli da nijesmo ljubitelji ovih konzolnih ekskluziva?

 

 

Još jedna igra sa ukupnom ocjenom 91 je puzzle igra Freshly Frosted. Dok su prve tri igre akcione igre sa elementima fantazije, Freshly Frosted je igra o organizovanju pokretnih traka zamrznutih krofni. Kritičari su bili impresionirani jednostavnim, ali izazovnim konceptom Freshly Frosted, muzikom i generalno pozitivnim vibracijama. Iskreno, nijesmo je odigrali ali vjerovaćemo im na riječ.

 

 

Peta najbolje ocjenjena igra u godini takođe ima ukupnu ocjenu 91, ali ne funkcioniše kao Freshly FrostedNorco je avanturistička igra point and click koja je smeštena u futurističku verziju Luizijane. Ima čudan i oštar smisao za humor, mračne teme i nezaboravnu priču koja će ostati sa igračima dugo nakon što je završe. Kao i prethodno pomenuti Chained EchoesNorco je dostupan za igranje na Xbox Game Pass-u, i iako je nekada bio ekskluzivan za PC, sada je stigao i do konzola.

 

 

PC igrači su jedini koji mogu da provjere sljedeću igru na listi, takozvani propagandni simulator igru Not for Broadcast. Prvobitno objavljena kao early access 2020. godine, potpuno izdanje Not for Broadcast stiglo je početkom 2022. Kritičari su pohvalili političku satiru i pametno korišćenje video snimka u punom pokretu. Dobio je ukupnu ocjenu 89 na OpenCritic.

 

 

Odmah iza Not for Broadcast nalazi se Neon White, jedinstvena pucačina iz prvog lica koja koristi sistem karata da primora igrače da budu selektivni u akcijama koje preduzimaju dok se bore protiv neprijatelja i ispunjavaju izazove platforme. Neon White je zadatak u tome da što je brže moguće prođe kroz nivoe, ali kada igrači ne uklanjaju demone, mogu da provode vrijeme u interakciji sa drugim likovima i učenju o svačijoj pozadinskoj priči. Neon White nije bio jedini FPS koji je impresionirao kritičare 2022.

Ljubitelji FPS-a bi takođe mogli da obrate pažnju na Hyper Demon, igru koja koristi bizaran, neodoljiv umjetnički stil da bi udarila igrače jarkim svjetlima i beskrajnom akcijom. Hyper Demon ima izuzetno pozitivne kritike na Steam-u a i kritičari se slažu, podržavajući indie kao jedno od najboljih novih izdanja 2022. godine.

 

 

Rogue Legacy 2 je još jedan indie koji je impresionirao kritičare 2022. Dugoočekivani nastavak je pružio više od onoga što se fanovima dopalo kod originalnog Rogue Legacy, ali je uveo važna poboljšanja kvaliteta života i generalno poboljšao iskustvo širom svijeta.

 

 

Immortality je takođe u 10 najbolje ocjenjenih novih izdanja video igrica u 2022. godine, sa ukupnom ocjenom 88. Najnovija igra reditelja Her Story, Sem Barlou-a, Immortality, nudi igračima da klikću kroz filmske isečke kako bi rješili misteriju. Recenzije o Immortality pohvalile su jedinstvenu narativnu strukturu igre, koja donosi priču koja je daleko zlokobnija nego što se čini na površini.

 

Nama je iskreno ova lista bila iznenađenje ali nam je dala ideju koje sve igre bi trebalo da provjerimo i odigramo. Šta vi mislite o ovih 10 najboljih u 2022?

Slični članci

11.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
U posljednje vrijeme se sve više govori o načinima na koji djeca možda mogu biti uvučena u svijet klađenja kroz video igre
13.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
"Vajde ti si poseban, ovo je tvoja prilika....da budeš heroj veći od svih" 
08.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
Igra koja je mnogo obećavala, ali to nije odmah ispunila i to ne svojom greškom! Ko je kriv?