Ova mama je gejmer
22.03.2023.
Autor: Danica Manojlović

UBISOFT zapošljava AI da piše dijaloge

Zbogom kreativnosti!

Ćini se da postajem opsjednuta AI, ali nekako kada počnemo da se bavimo jednom temom, sve vezano za nju nam postaje vidljivije. Ovoga puta nam iz kompanije Ubisoft stiže vijest o njihovoj novoj alatki, programu Ghostwriter koji će zamjeniti ljude koji pišu dijaloge za video igre!

 

Ubisoft je poznat po tome što se uvijek trudi da prati trendove ali nijesam sigurna da se baš svi i moraju pratiti!

 

Kada svi toliko pričaju i pišu o AI, zašto oni ne bi mogli a pokušaju da umanje troškove i pisanje dijaloga daju AI? To nije jedno, već mnogo radnih mjesta koja će sada biti ukinuta. Oni su prestavili Ubisoft Ghostwriter, interni alat za Ubisoftove pisce koji se temelji na lingvističkom modulu vještačke inteligencije. Stvar funkcionše tako što pisac odredi smjernice na osnovu kojih ovaj alat onda generiše dijaloge i monologe za likove u igrama.

 

Ghostwriter, navodi se, može izbaciti gomilu varijacija u dijalozima na određenu temu, a onda je na na piscu da odluči koje će koristiti u igri i da li će ih prepraviti. OK, i dalje se tu spominje pisac i neka njegova glavna reč ali... Nisam sigurna da će to tako i ostati!

 

Ubisoft navodi kako je Ghostwriter zamišljen tako da piscima olakša posao i oslobodi ih ponavljajućih zadataka poput pisanja dijaloga za usputne likove s kojima igrač nužno i ne komunicira. Ghostwriter je tu da ponudi više raznovrsnosti u dijalozima i monologe prolaznika u Ubisoftovim igrama. Navodno, to znači više vremena za rad na dijalozima važnih likova i na samoj priči.

 

Prve reakcije publike pokazuju da nijesu svi oduševljeni tom idejom a čitanje komentara može biti jako interesantno. Neki od njih navode da su Ubisoftove igre do sada već bile dosadne i nemaštovite u dijalozima i priči i da će ih korištenje AI alata učiniti još dosadnijim, više nalik robotskim kao i da će ih lišiti svake harizmatičnosti.

 

Drugi pišu kako je ružno da se Ubisoft hvali činjenicom da je našao način kako da generiše priču za svoje igre bez toga da za to plaćaju stvarne pisce. Dakle... nisam jedina koja je protiv AI, kada je u pitanju bilo kakva vrsta umjetnosti, pa i pisanje.

Slični članci

11.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
U posljednje vrijeme se sve više govori o načinima na koji djeca možda mogu biti uvučena u svijet klađenja kroz video igre
13.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
"Vajde ti si poseban, ovo je tvoja prilika....da budeš heroj veći od svih" 
08.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
Igra koja je mnogo obećavala, ali to nije odmah ispunila i to ne svojom greškom! Ko je kriv?