Ova mama je gejmer
25.03.2023.
Autor: Danica Manojlović

Budućnost učenja kroz igranje video igara

Učenje zasnovano na igrici jedno je od rješenja koje će prije ili kasnije zaživjeti u školama

Početak ideje

Projekat koje sam započela i koji čekaju neko razrješenje je gejming sekcije u osnovnim školama. I dalje mislim da je to više nego idealan način da se djeca druže, unaprede znanja i urade nešto dobro za sebe i školu. Ideja je bila da se organizuju turniri škola a nagrade budu ono što je školama najpotrebnije, od opreme do knjiga ili plaćenih ljetovanja onima koji nemaju. Uslov je bio, i tu ne treba mijenjati, da učenici moraju biti odlični.

Ipak, postavilo se pitanje udžbenika, rukovodioca projekta po školama i učitelja koji bi sve to nadzirali. Ništa što nije nemoguće rješiti ali je jako teško. Dešavanja u svijetu sve više idu u prilog mom mišljenju da je učenje kroz igranje video igara budućnost uz pravi nadzor i izbor alata.

Osnove učenja kroz igre

Učenje zasnovano na igricama uključuje karakteristike i principe igre u aktivnosti učenja. Aktivnosti učenja inspirišu angažovanje učenika i entuzijazam za učenje. Sistemi poena, pinova, tabele sa rezultatima, table za diskusiju, kvizovi i sistemi odgovaranja u učionici su sve komponente učenja zasnovanog na igricama. Poeni mogu biti praćeni akademskim beneficijama koje se mogu davati u skladu sa pravilima škole.

I dalje vlada široko rasprostranjeno uvjerenje da igranje igara na mreži šteti razvoju djece. Međutim, to nije slučaj. Postoje mnoge prednosti učenja zasnovanog na igricama u pomaganju kognitivnom razvoju djece. Jedna od najznačajnijih prednosti povezanih sa tim je razvoj aktivnog učenja među djecom. Igre se mogu lako modifikovati na osnovu željenih planova i instrukcija. Nekoliko igara ima alate za praćenje učenika. Ovi alati su veoma korisni, jer omogućavaju osobama koje su odgovorne da prate učinak učenika i da na vrijeme izvrše željene promjene.

Učenje kroz igru

Game-based ili Učenje zasnovano na igrici je tehnika aktivnog učenja koja koristi igre za poboljšanje učenja učenika. Učenje, u ovom slučaju, dolazi od igranja igre koja promoviše kritičko razmišljanje i vještine rješavanja problema. Učenje zasnovano na igricama može se postići putem digitalnih ili nedigitalnih igara i simulacija koje omogućavaju učenicima da iskuse učenje iz prve ruke. Pristupi mogu biti različiti i usklađeni sa preferencijama škole i nastavnika.

Kakva igre postoje?

Postoji širok spektar igara i to je moža ono što neke od nastavnika i edukatora plaši. Da budemo iskreni, djeca u školi nekada znaju mnogo više od nastavnika o novim tehnologijama. Uvijek govorim da “zatvaranje očiju nije rješenje” i da je bolje naučiti nešto novo bez obzira na godine. Svijet video igara je raznovrstan i šarolik i potrebno je pravilno usmjeriti djecu na ono što je najbolje za njih. Postoji dosta žanrova ali neki od onih koji se preporučuju za ovaj vid učenja su:

Igre iz stvarnog života

Igre iz stvarnog života, kao što samo ime kaže, zasnivaju se na scenarijima zasnovanim na stvarnosti. Ove igre su se pokazale kao veoma uspješne i veliki motiv deci da uče, ali takođe mogu izazvati stres u nekim situacijama. Od djece se zahtjeva da prave pokrete tijela i koriste svoj mozak. Ove igre uključuju učenike u skoro svaki aspekt njihovog obrazovanja.

Učenje zasnovano na igrici u hibridnom prostoru

Hibridni prostori za učenje su prostori koji se mogu ispuniti različitim resursima. Možete da koristite digitalne resurse na različite načine, kao što su multimedijalne igre, kao i korišćenje fizičkog prostora kao kreativnog prostora u kojem se možete baviti resursima.

Društvene igre

Opšte je poznato da su društvene igre bile osnov za video igre. “Monopol” se može smatrati edukativnom igrom. Sadrži sve potrebne elemente, uključujući priču, likove, poene, takmičenje i mnoge druge karakteristike. Postoje brojni primjeri školskih igara poput „Monopola“ sa modifikovanim pravilima za različite predmete, kao što je „Monopol iz istorije“; ili “Matematički monopol.”

Učenje zasnovano na igrici je odličan način da unaprijedite kreativnost mlađih učenika, kritičko razmišljanje i vještine rješavanja problema. Zasnovan je na upotrebi mašte. Instruktori mogu dati đacima slobodu da dođu do rješenja i ideja koje podižu njihov nivo kreativnosti.

Igre koje se mogu igrati nakon škole

Minecraft ili Animal Crossing su igre koje unaprijeđuju komunikaciju između učenika, jezik, nadogradnju i razmišljanje. Završavanje određenih zadataka ili projekta može biti idealan način za povezivanje učenika i timski rad.

Zbog čega je učenje kroz igranje igara dobro?

Tradicionalno se sa generacije na generaciju prenosi učenje kroz knjige. Ranije se nisu tako često mjenjala a danas svaka škola bira knjige koje će koristiti i to je veliko opterećenje. Učenje kroz igre malo menja situaciju i pristup. Učenje zasnovano na igrici je veoma fleksibilno, prilagodljivo i može se vrlo brzo ažurirati, što ga čini efikasnim alatom za učenje. Nekoliko web lokacija pruža veoma zabavne i edukativne igre za mlade učenike. Ove igre im pomažu da kontrolišu miš i tastaturu i omogućavaju da nauče da pregledavaju web, i nauče osnove kap što su kako se kreiraju korisnička imena, kako da postavljaju lozinke, itd. Ovo je izuzetno važno jer se u današnje vrijeme naši životi vrte oko tehnoloških alata i gadžeta.

Igre na mreži omogućavaju deci da razumiju funkcije računara, kako on funkcioniše i kako da se nose sa njim. Gejmifikacija uključuje elemente igre kao što su sistemi poena, rang-liste, pinovi i druge funkcije vezane za igru u “tradicionalne” aktivnosti učenja za povećanje angažovanja i motivacije. Gejmifikacija i učenje zasnovano na igrici su slične u podsticanju angažovanja i dugoročne motivacije u obrazovanju, ali su različite prakse i mogu se dosta razlikovati. Diskusije o unaprijeđenju nastavnog plana i programa moraju uključiti rješenja za održavanje angažovanja učenika i obezbjeđivanje da nauče kako da budu kritični, samouvjereni i kreativni, sposobnosti potrebne za uspjeh na savremenom radnom mjestu. To je kod nas vjerovatno problem jer sam se sa istim susrela i kod gejming sekcija.

Činjenica je da ipak postoji mala razlika. Gejming sekcije su trebale da budu nešto što će djeca sama birati da rade kao dodatnu aktivnost, i tu je jako teško naći nastavnike koji bi željeli da se time bave. Prosto rečeno, za sport je lako naći trenera u školi, ali za eSport nema zainteresovanih, što je velika šteta.

Zašto treba razmisliti o ovom načinu učenja?

Igranje igrica značajno povećava kapacitet mozga da zapamti činjenice. Igre poboljšavaju sposobnost razmišljanja na kritičan način, što povećava kapacitet zadržavanja informacija na duže vrijeme. Većina igara zahtjeva od djece da brzo razmišljaju. Oni moraju da koriste logiku i da razmišljaju tri koraka ispred igre, da rješe probleme i završe nivoe. Ovo pomaže djeci da razviju svoju logiku, tačnost i sposobnost da razmišljaju samostalno i van okvira kasnije u životu.

Potencijalni problemi

Moje iskustvo je da je promjena sistema koji je tu decenijama teško promjeniti. Instrukcije ili knjigu nije teško napisati, ali hajde realno, da li će neko objaviti, na primjer, moju knjigu “Kako organizovati gejming sekcije u školama”? Šanse su minimalne, a još manje da neka škola istu uvrsti kao dio učenja. Potrebno je dakle da neko bitan to uradi, i neko ko može knjigu da ubaci u škole. Modernizacija kod nas teško ide, a modernizacija bez veza i podrške još teže.

Programi za ovaj vid učenja moraju uključiti rješenja za održavanje angažovanja učenika i obezbjeđivanje da nauče kako da budu kritični, samouvjereni i kreativni, sposobnosti potrebne za uspjehom na savremenom radnom mjestu.

Učenje zasnovano na igrici jedno je od rješenja koje će prije ili kasnije zaživjeti u školama. Ovaj pristup nastavnom planu i programu i podučavanju je veoma pogodan da iskoristi sve prednosti digitalnog nastavnog plana i programa. Bilo bi dobro da o ovome razmišljamo na vrijeme i ponudimo djeci nešto novo i drugačije, pa da možda čak i postanemo lideri u regionu u ovom načinu učenja.

Možda se ponavljam ali vjerujem da nam gejming može donijeti mnogo dobrog ako ga pravilno koristimo i usmjerimo. Ignorisanjem se ništa ne postiže, niti nestaje.Gejming je tu, a na nama je da od njega izvučeno ono najbolje i pomognemo svojoj djeci da se snađu u digitalnom svijetu budućnosti sa pravom, a ne vještačkom inteligencijom.

Ja sam naravno tu za one koji požele da možda rade na ovome i da čak i zajedno pokušamo da napravimo neka uputstva i smjernice za bolju implementaciju učenja kroz video igre.

 

Preneto sa bloga INDIJANKA DANKA

Slični članci

13.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
"Vajde ti si poseban, ovo je tvoja prilika....da budeš heroj veći od svih" 
08.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
Igra koja je mnogo obećavala, ali to nije odmah ispunila i to ne svojom greškom! Ko je kriv?
09.
Jan.
2024.
Ova mama je gejmer
Ovog vikenda sam posjetila Milano sa ćerkom. Kako je ona zaljubljenik u manga i anime, rješili smo da posjetimo par specijalizovanih radnji. I te...