Ova mama je gejmer
14.08.2023.

GRAN TURISMO

Od gejmera do profesionalnog vozača

Prvo su se pravile video igre na osnovu filmova i serija. Zatim je posljednjih par godina trend da se rade serije i filmovi na osnovu video igara. Ali, malo je filmova i serija urađeno na osnovu istinite priče o nekome iz svijeta gejminga. Zbog toga je GRAN TURISMO nestrpljivo očekivan širom svijeta. To je film o igri koji nam donosi istinitu priču o pro gejmeru. Tema priče je Jann Mardenborough, tinejdžer čije su vještine pobjedile u nizu Nissan takmičenja da bi postao pravi profesionalni vozač automobila u trkama

Na prvi pogled zvuči kao kliše priča o modernoj Pepeljugi, ali se čini da donosi dosta dobre zabave i uzbuđenja.

Kao neko ko je jedan dio života imao tu čast da radi za PlayStation i njihovog predstavnika kod nas, sasvim je očekivano da sam od prvog momenta kada sam vidjela trejler poželjela da gledam film. Serijal video igara Gran Turismo ima ono što sve oduševljava a to je glavna prodajna tačka od koje igra zavisi – njen realizam i tačnost.

Režiser filma je mnogima poznat po District 9.  Južnoafričko-kanadski reditelj Nil Blomkamp nam je tu donjeo  naučno-fantastičnu basnu koja je koristila strahove od vanzemaljaca kao osvajača da bi ispričala staru priču o rasizmu i segregaciji. Tu su u  Elysium (2013) i Chappie (2015). Od fantastike do istinite priče gdje to  zasnovano na istinitoj priči prikazuje gejmera koji je postao vozač trkačkih automobila. Malo čudan izbor za zaokret u temama koje obrađuje. zar ne?

Možda i ne!

Ako priča o sinu bivšeg profesionalnog fudbalera rođenom u Darlingtonu koji umijeće vještine video igara pretače u uspjeh na međunarodnoj trkačkoj stazi nije stvar fantazije, šta je? Osnova priče je stvarna ali se na osnovu trejlera možemo zapitati kakvi su to automobili i tehnologije. Archie Madekve Archie Madewke, koji je proglašen 2017. zvezdom budućnosti, dokazuje svoju hrabrost na ekranu kao Jann, vatreni poklonik PlayStationa koji odrasta u Kardifu i koji svaki slobodan trenutak provodi usavršavajući svoje vještine Gran Turismo na konzoli.

Pre ili kasnije, moraćeš da napustiš ovu sobu, izjavljuje njegov otac kojeg glumi Djimon Hounsou, a isto misli i majka, koju glumi Geri „Ginger Spice“ Halliwell. Ni jedno od njih dvoje, sigurna sam, nije mislilo na životnu bajku u kojoj  im je sin glavni lik.

Od kako je film najavljen, dosta je polemika oko toga koliko je tu bitna priča, a koliko unakrsna promocija. Zamjerke su upućene na  3D grafiku pretočenu u Jann-ov život, kako bi gledaoci mogli da imaju uvid u osjećaj igranja Gran Turismo 7. Uz PlayStation Studios koji producira film i Sony koji prikazuje svoje proizvode u filmu, možda je donekle opravdano. Sa druge strane, ko ne bi ispričao istinitu priču o svojim proizvodima da je ima? I nisam sigurna da bi je prepustio nekom drugom studiju ili producentu.

U trejleru smo vidjeli kako su neke scene napete, i sigurno je svima ostala upečatljiva ona jurnjave automobilom u kojoj Jann zamišlja sebe kako igra Gran Turismo ne bi li izbjegao da ga policija uhapsi. Pro igrači GT pak tvrde da je ta scena mogla biti uglađenija i bolja. Mislim da će scene u 3D svijetu kojih ima dosta u ovom filmu biti  vizuelno zanimljiv dio filma. Mene lično zanima kako će ta gejming video fantazija izgledati na velikom platnu i uz savršen zvuk.

Još jedna činjenica pravi nedoumice kod budućih gledalaca koji nisu gejmeri ali ih ova tema interesuje, jer ipak, svi mi volimo uspješne životne priče. Ima tu neke razlike između onoga po motivima i na osnovu… istinite priče.

Film naglašava da je zasnovan na istinitoj priči  i belježi Jann-ovu stvarnu priču o autsajderu dok pobjeđuje na takmičenju Gran Turismo mijenjajući svoj život na načine koje nije mogao da zamisli. Izvršni direktor Nissan (Orlando Blum) želi da testira teoriju da strastveni igrači Gran Turisma mogu da se trkaju automobilom zbog mukotrpnog realizma igre. Uvodni tekst filma prikazuje tvorca Kazunori Yamauchi , kojeg igra u filmu Takehiro Hira kako se utrkuje automobilom kako bi uhvatio pokrete igre. On ima gotovo opsesivnu potrebu da skreće pažnju na detalje kada je u pitanju njegova kultna serija igara, idući do ekstremnih dužina da savršeno rekonstruiše svaku krivinu i liniju ne samo na automobilima i trkačkim stazama, već i da uhvati sam doživljaj trke. To je razlog što je GT najprodavanija PlayStation ekskluzivna franšiza. Zbog ove potrage za ultrarealizmom, igre Gran Turismo hvale igrači i profesionalni trkači, a čini se od ovog avgusta će i zaljubljenici u akciju na velikom platnu.

Film odstupa i od priče i izmešta je iz 2011. kada je Jann pobedio u GT Academy i donosi je u današnje vrijeme. Razumljivo jer su igre i tehnologija sada mnogo napredniji i film će se više svidjeti mlađim generacijama. Da li je trebalo realno ići u prošlost, vidjećemo. Nekih tri godine života je ovdje upakovano u period trajanja filma. I verovatno potez koji mnogi ne odobravaju je užasna nesreća koju je Mardenborough imao na Nurburgring Nordschleife 2015. a prikazana je kao da se desila pre njegovog uspjeha u ​​Le Manu, a ne dvije godine nakon nje. Neki kažu jeftino sredstvo za zaplet kako bi se pružila motivacija i lakše emocionalno otkrio lik uz motivacioni govor o povratku na pravi put i uspjeh. Sami smo krivi donkle jer lako padamo na te motivacione fore koje nam nekada prenose oni koji se sa problemima o kojima pričaju nisu ni susreli. Ovde je bar neka dosljednost u pitanju.

U trejlerima smo vidjeli i kako glumac David Harbour glumi glavnog inženjera Džek Saltera Jack Salter, glavnog čovjeka Nissan akademije koji obučava elitne igrače Gran Turisma kako bi mogli da se takmiče u 24 časa Le Mana Le Mans, najizazovnijeg svjetskog takmičenja u trci izdržljivosti. Naravno, Salter ne vjeruje da će igrači ikada stići do Le Mana, a ne da se kvalifikuju za licencu. Jann na kraju pobjeđuje na takmičenju a na osnovu trejlera takođe zaključujemo da se suočavao sa dosta rivaliteta i loše energije od suparnika. Očekivano jer nije česta pojava da se gejmer iz stolice takmiči sa onima iz automobila.

Uvek je bio onih koji žele da nekako izbjegnu sistem i pogledaju film bez odlaska u boskop kako bi uštedjeli na karti. Online je i dalje sve dostupno ali meni nije razumljivo. Pirati NIKADA neće moći da isporuče osjećaj gledanja u bioskopu. Ovo je film koji morate da vidite na najvećem mogućem ekranu, po mogućnosti IMAX, jer sam sigurna da će nas staviti u sjedište automobila brže nego što bi bilo koji drugi format to ikada uradio. Zamislite scene kada automobili krenu u vazduh da se prevrću, kada imamo nesreću (ne prizivam, vidi se u trejleru), i kada adrenalin krene da se diže. Trke su oduvijek bile sport koji je najviše za bioskop i za snimanje igranog filma a priča se da je ovdje reditelj odlučio da pomjeri granice trkačke sekvence i unese inovacije u njenu strukturu i kinematografiju.

Ovo će svakako postati novi trend jer sam čitala i da Joseph Kosinski i Claudio Miranda pokušavaju da ponovo popularizuju trke kroz predstojeći film Formula One u kojem ćemo gledati poznata imena kao što su Brad Pitt i Damson Idris, u kojem će kamere biti stavljene u trkačke automobile kao što su uradili sa avionima u  Top Gun: Maverick

Premijera filma je bila zakazana za 11. avgust ali je širom svijeta došlo do odlaganja i sada se očekuje u bioskopima krajem avgusta.

Slični članci

21.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Pandemija je pokazala da ne moramo da izlazimo iz stana da bismo ostali u formi. Sa druge strane, natjerala nas je da shvatimo koliko je vježbanje bitno.
11.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
U posljednje vrijeme se sve više govori o načinima na koji djeca možda mogu biti uvučena u svijet klađenja kroz video igre
13.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
"Vajde ti si poseban, ovo je tvoja prilika....da budeš heroj veći od svih"