Ova mama je gejmer
17.08.2023.

Da li je isto igrati igre ili gledati serije i filmove?

Nije isto!

Da li ste se zapitali zbog čega je nekima normalno da na primjer satima gledaju i bindžuju seriju The Witcher, a da se zamjera igraču koji istu igru igra? Reč bindžovati je odmah u startu negativan pojam, ali ako bindžujete Netflix i to je ok. Igra je loše, serija je dobro.

U modernom digitalnom dobu, i igranje video igrica i gledanje TV emisija postali su popularni oblici zabave. Iako obe aktivnosti imaju svoje prednosti, pozabaviću se razlozima zašto se igranje video igrica može smatrati superiornijim od gledanja TV emisija. Dok kritičari mogu tvrditi da su video igre često povezane sa negativnim efektima, kao što su zavisnost i nasilje, važno je prepoznati pozitivne aspekte i kognitivne prednosti koje igranje nudi.  

Aktivno angažovanje i kognitivna stimulacija

Za razliku od gledanja TV emisija, koje pasivno troše našu pažnju, igranje video igrica zahtijeva aktivno angažovanje. Igračima se često postavljaju složeni izazovi, zagonetke i scenariji donošenja odluka koji stimulišu kognitivne funkcije. Strateške igre, na primjer, zahtijevaju kritičko razmišljanje, rješavanje problema i strateško planiranje. Ove aktivnosti pomažu u poboljšanju kognitivnih vještina, poboljšavaju zadržavanje pamćenja i podstiču kreativno razmišljanje, čineći igranje igara mentalno zanimljivim iskustvom.  

Razvoj vještina i mogućnosti učenja

Mnoge video igre su dizajnirane sa namjerom da nauče igrače novim vještinama ili da ih urone u istorijski tačna podešavanja. Obrazovne igre mogu efikasno prenijeti znanje dok omogućavaju igračima da praktično primjenjuju koncepte. Na primjer, istorijske simulacije mogu pružiti uvid u različite epohe, dok igre rješavanja zagonetki promovišu logičko rezonovanje i deduktivne vještine. Ovaj aspekt razlikuje video igre od TV emisija, koje često imaju ograničenu obrazovnu vrijednost.  

Društvena interakcija i saradnja

Igranje video igrica često uključuje režime za više igrača koji podstiču društvenu interakciju i saradnju. Igrači mogu da se povežu sa prijateljima ili da steknu nove preko onlajn platformi, podstičući osećaj zajednice. Kooperativne igre promovišu timski rad i komunikacijske veštine dok igrači kreiraju strategiju i rade zajedno.Nasuprot tome, gledanje TV emisija je usamljena aktivnost kojoj nedostaje isti nivo međuljudskog angažmana.  

Prilagodljivost i fleksibilnost

Video igre nude različite stepene interaktivnosti i prilagodljivosti, omogućavajući igračima da oblikuju svoja iskustva. Igrači mogu birati različite puteve, donositi odluke koje utiču na priču, pa čak i modifikovati ili prilagođavati igre prema svojim željama. Ovaj nivo fleksibilnosti ovlašćuje igrače da kontrolišu svoje narative i podstiče osjećaj djelovanja koji je odsutan u pasivnom činu gledanja TV emisija.  

Koordinacija ruku i očiju i motoričke vještine

Mnoge video igre zahtjevaju preciznu kontrolu i koordinaciju između ruku i očiju. Akcije i sportske igre, na primjer, zahtjevaju brze reflekse, fine motoričke vještine i koordinaciju ruku i očiju. Redovno igranje igara može pomoći u poboljšanju ovih vještina, koje mogu imati primjene u stvarnom svijetu izvan virtuelnog carstva. TV serije, s druge strane, ne nude isti nivo fizičkog angažovanja.

Postavljanje ciljeva i uspjeh

Video igre često predstavljaju igračima ciljeve, izazove i dostignuća kojima treba da teže. Ovaj aspekt podstiče osjećaj postignuća i motivacije dok igrači rade na prevazilaženju prepreka i napredovanju u igri. Nasuprot tome, gledanju TV serija nedostaje isti osjećaj ličnog dostignuća, pošto su gledaoci pasivni posmatrači, a ne aktivni učesnici. Sem ako ne gledate reality pa učestvujete sms porukama.

Iako igranje video igrica i gledanje TV emisija imaju svoje prednosti, aktivno angažovanje, kognitivna stimulacija, razvoj vještina, društvena interakcija, prilagodljivost i razne kognitivne i fizičke prednosti koje nude video igre čine ih ubjedljivo boljim oblikom zabave. Video igrice pružaju mogućnosti za učenje, rast i društvenu interakciju koje prevazilaze pasivnu potrošnju televizijskog sadržaja. Kako tehnologija nastavlja da se razvija, pozitivni aspekti igranja igara su sve očigledniji, što daje jak argument za njegovu superiornost u odnosu na gledanje TV emisija.

Šta vi birate, igre ili serije?

Slični članci

21.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Pandemija je pokazala da ne moramo da izlazimo iz stana da bismo ostali u formi. Sa druge strane, natjerala nas je da shvatimo koliko je vježbanje bitno.
11.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
U posljednje vrijeme se sve više govori o načinima na koji djeca možda mogu biti uvučena u svijet klađenja kroz video igre
13.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
"Vajde ti si poseban, ovo je tvoja prilika....da budeš heroj veći od svih"