Ova mama je gejmer
21.08.2023.

Najbolje video igre bazirane na epskoj fantastici

Od predanja i kniga do video igara

NAJBOLJE VIDEO IGRE BAZIRANE NA EPSKOJ FANTASTICI

Od predanja i kniga do video igara

Nedavno sam dobila poziv da budem učesnik na Festivalu epske fantazije, i odmah sam pomislila na par igara koje su tipičan primer uticaja epske fantazije na svijet video igara. Sigurna sam da ćemo se odmah složiti oko par naslova, ali i oko toga da je ova jedna velika i obimna tema kojoj se može pristupiti na toliko interesantnih načina.

 

Uvod u svijet mašte i predanja

Epska fantastika je pravac, žanr u književnosti, video igrama i umjetnosti koji koristi magiju i druge natprirodne oblike kao primarne elemente u zapletu, temi ili postavci. Žanr se obično od naučne fantastike i horora razlikuje po opštem utisku i temi pojedinačnih radova, mada između ova tri postoji značajno preklapanje, toliko da se ponekad nazivaju zajedničkim nazivom spekulativna fikcija. U širem smislu, epska fantastika pokriva djela mnogih pisaca, od umjetnika i muzičara iz drevnih mitova i legendi do mnogih modernih djela koja danas prihvata veoma široka publika.

Ima i onih koji tvrde da je ovo noviji pravac u književnosti koji je nastao sredinom dvadesetog vijeka i da je osnivač pravca Dž. R. R. Tolkin, te da je najpoznatije delo epske fantastike „Gospodar prstenova“. Neki pak za osnivače ovog žanra uzimaju autore sa početka vijeka, kao što je Robert E. Hauard i njegov serijal o Konanu Varvarinu. Kako god gledali, ovo je tema koja ne prestaje da inspiriše i stvaraoce video igara.

Svijet epske fantastike pruža beskrajne mogućnosti za istraživanje čarobnih svjetova, herojskih priča i epskih avantura. U svijetu video igara, ova čarolija prelazi sa stranica knjiga na konzole i TV ekrane, omogućavajući igračima da postanu junaci svojih sopstvenih priča. Igara je puno, ali možda je ovo pet najinspirativnijih i najpopularnijih video igara koje su bazirane na epskoj fantastici a koje su postale neprocjenjive avanture za igrače širom svijeta.

The Witcher 3: Wild Hunt

Serijal “The Witcher” Andrzeja Sapkowskog dobio je novo značenje sa igrom “The Witcher 3: Divlji Lov.” Igrači preuzimaju ulogu Geralta od Rivije, lovca na čudovišta, dok istražuju ogroman svijet prepun političkih intriga, magije i neispričanih priča. Dubina priče, moralne dileme i otvoreni svijet čine ovu igru jednom od najvećih dostignuća epske fantastike u video igrama.

The Witcher 3: Wild Hunt je akciona igra uloga iz 2015. koju je razvio i objavio CD Projekt Red. To je nastavak igre The Witcher 2: Assassins of Kings iz 2011. godine i treća igra u seriji video igrica The Witcher, koja se igra u otvorenom svijetu sa perspektivom trećeg lica. Igre prate seriju fantastičnih romana The Witcher koje je napisao Andrzej Sapkowski. Igra se odvija u izmišljenom svijetu mašte zasnovanom na slovenskoj mitologiji. Igrači kontrolišu Geralta od Rivije, plaćenog ubicu čudovišta poznatog kao Witcher Veštac, i traže njegovu usvojenu ćerku, koja je u bekstvu iz onostranog Divljeg lova. Igrači se bore sa mnogim opasnostima u igri oružjem i magijom, komuniciraju sa likovima koji nisu igrači i završavaju zadatke za sticanje bodova iskustva i zlata, koji se koriste za povećanje Geraltovih sposobnosti i kupovinu opreme. Priča igre ima tri moguća kraja, određena izborom igrača u ključnim tačkama naracije.

The Elder Scrolls V: Skyrim

“Skyrim” je postao sinonim za epsku fantastiku u svijetu video igara. Ova igra nudi igračima ogroman otvoreni svijet pun nepreglednih pejzaža, tajni i izazova. Igrači mogu postati Dovakhiin, “dragonborn” junak sa sposobnošću da kontroliše zmajeve, dok se suočavaju sa sukobima i odlukama koje utiču na sudbinu svijeta.

U pitanju je akciona video igra uloga koju je razvila Bethesda Game Studios, a objavila Bethesda Softworks. To je peti glavni dio serije The Elder Scrolls, nakon The Elder Scrolls IV: Oblivion (2006), a objavljen je 11. novembra 2011. Radnja igre je smještena 200 godina nakon događaja iz Oblivion i odvija se u Skajrimu Skyrim, najsjevernijoj provinciji Tamriel, kontinentu na planeti Nirn. Njegova glavna priča se fokusira na lik igrača, Zmajevorođenog Dragonborn, na njihovu potragu da pobjede Alduina Žderača Svijeta Alduin the World-Eater, zmaja za kojeg je prorečeno da će uništiti svijet. Tokom igre, igrač završava zadatke i razvija lik poboljšavajući vještine. Igra nastavlja tradiciju otvorenog svijeta svojih prethodnika dozvoljavajući igraču da putuje bilo gdje u svijetu igre u bilo koje vrijeme i da ignoriše ili odlaže glavnu priču na neodređeno vrijeme.

Dark Souls

Dark Souls serijal spaja epsku fantastiku sa izazovnim i zahtjevnim igranjem. Ova igra je poznata po svom mračnom i atmosferičnom svijetu, gdje igrači moraju preživjeti i napredovati kroz neobične i opasne prepreke. Priča je često zagonetna i ostavlja igračima da sami tumače dublje značenje događaja.

U pitanju je serija akcionih igara za igranje uloga koje je razvio FromSoftware i objavio Bandai Namco Entertainment. Počeo je izdavanjem Dark Soulsa (2011) i imao je dva nastavka, Dark Souls II (2014) i Dark Souls III (2016). Seriju je kreirao Hidetaka Miyazaki i i dobila je priznanje kritike, sa visokim nivoom težine među aspektima o kojima se najviše raspravlja, dok se prva Dark Souls često navodi kao jedna od najvećih igara svih vremena.

Do 2022. godine, serija je isporučena u preko 33 miliona primjeraka. Druge FromSoftware igre, uključujući Demon’s Souls, Bloodborne, Sekiro i Elden Ring, dijele nekoliko povezanih koncepata i obično se grupišu kao Soulsbornes.

Dragon Age: Inquisition

Dragon Age: Inquisition kombinuje duboku priču i izazovne taktičke borbe. Igrači preuzimaju ulogu Inkvizitora, vođe grupe koja pokušava ponovo uspostaviti red u svijetu punom političkih intriga i magije. Ovaj naslov nudi igračima priliku da donose odluke koje oblikuju svijet oko njih.

je akciona video igra uloga iz 2014. koju je razvio BioWarea objavio Electronic Arts. Treća velika igra u Dragon Age franšizi, Inquisition je nastavak Dragon Age II (2011). Priča prat, kako smo već naveli, i lika igrača poznatog kao Inkvizitor koji je na putu da sredi građanske nemire na kontinentu Tedas Thedas i zatvori misterioznu suzu na nebu zvanu “Breach”, koja oslobađa opasne demone na svijet . Igra je slična svojim prethodnicima, iako se sastoji od nekoliko poluotvorenih svjetova koje igrači mogu istražiti. Igrači kontrolišu Inkvizitora ili njihove pratioce uglavnom iz perspektive trećeg lica, iako je dostupan i tradicionalni ugao kamere odozgo nadolje u ​​igranju uloga.

Izdanje Dragon Age II naišlo je na mješoviti prijem kod igrača koji su se žalili na gubitak složenosti prve igre, Dragon Age: Origins (2009). BioWare je nastojao da se pozabavi povratnim informacijama igrača za Dragon Age II kao glavnim ciljem, što je uticalo na dizajnerske odluke njegovog nastavka. Na kraju, BioWare je željeo da treća igra Dragon Age kombinuje elemente prve dvije igre u seriji. Pošto je započeo razvoj 2011. godine, BioWare je koristio EA DICE-ov Frostbite 3 motor za pokretanje igre, iako je to stvorilo mnogo izazova u razvoju za tim. Morali su da krančuju tokom razvoja, a zbog hardverskih ograničenja na konzolama starije generacije, nekoliko funkcija igranja je moralo da bude isječeno. Trevor Morris je komponovao muziku za igru, zamjenivši Inon Zura, koji je komponovao za prethodne igre.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Zelda serijal uvodi nas u Hyrule, svijet pun avantura i čuda. “Breath of the Wild” postavlja igrače u ulogu Linka dok istražuju prostranstva Hyrulea, rješavajući zagonetke i suočavajući se sa strahovima. Igra kombinuje epsku fantastiku sa čistom avanturističkom radoznalošću.

Akciono-avanturistička igra iz 2017. koju je Nintendo razvio i objavio za Nintendo Switch i Wii U. Postavljena na kraju Zelda vremenske linije, igrač kontroliše Linka koji ima amneziju dok namjerava da spase princezu Zeldu i spriječi Calamiti Ganon Calamity Ganon da uništi svijet. Igrači istražuju otvoreni svijet Hyrule dok sakupljaju predmete i ispunjavaju ciljeve kao što su zagonetke ili sporedne misije. Svijet Breath of the Wild je nestrukturiran i podstiče istraživanje i eksperimentisanje, a priča se može završiti na nelinearan način.

Razvoj je trajao pet godina, počevši odmah nakon objavljivanja The Legend of Zelda: Skyward Sword 2011. Predvođen rediteljem po imenu Hidemaro Fujibayashi i producentom Eiji Aonuma, Nintendo je nastojao da ponovo porazmisli o Zeldinim konvencijama i uveo elemente kao što su detaljna hemija i fizika motori. Dizajneri su crpili inspiraciju iz Shadow of the Colossus (2005) i The Elder Scrolls V: Skyrim (2011). Monolith Soft, poznat po svom radu na seriji Xenoblade Chronicles otvorenog svijeta, pomogao je u dizajniranju pejzaža i topografije.

Breath of the Wild je prvobitno bio planiran za izdavanje 2015. kao ekskluziva za Wii U. Na kraju je objavljena 3. marta 2017. kao početna igra za Switch i poslednja Nintendo igra za Wii U. Dobila je veliki broj priznanja i osvojila brojne nagrade za igru godine. Kritičari su pohvalili njegovu otvorenu igru, dizajn otvorenog svijeta i pažnju skoncentrisanu na detalje, iako su neki kritikovali njene tehničke performanse.

To je najprodavanija Zelda igra i jedna od najprodavanijih video igara svih vremena, sa 32,35 miliona prodatih primeraka do 2023.

Tema koja ne prestaje da nas inspiriše

Video igre bazirane na epskoj fantastici pružaju igračima mogućnost da pređu granice stvarnosti i postanu dio nevjerojatnih svjetova i priča. One nude uzbuđenje kroz duboke narative, epske bitke i istraživanje bogatih svjetova, dok ujedno omogućavaju igračima da postanu junaci svojih avantura. Bez obzira na to da li su u pitanju svjetovi inspirisani knjigama ili potpuno originalni, ove igre otvaraju vrata epske fantastike na nov način, spajajući književnu maštu sa interaktivnim iskustvom.

Koje su Vaše omiljene igre sa epskom tematikom?

Slični članci

21.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Pandemija je pokazala da ne moramo da izlazimo iz stana da bismo ostali u formi. Sa druge strane, natjerala nas je da shvatimo koliko je vježbanje bitno.
11.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
U posljednje vrijeme se sve više govori o načinima na koji djeca možda mogu biti uvučena u svijet klađenja kroz video igre
13.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
"Vajde ti si poseban, ovo je tvoja prilika....da budeš heroj veći od svih"