Ova mama je gejmer
22.08.2023.

Najbolje video igre za djecu

Zabava i edukacija kroz igranje

Video igre su postale neizostavan dio dječijeg svijeta zabave i edukacije. Kroz interaktivnost i raznovrsnost tema, video igre mogu pružiti djeci priliku da razvijaju vještine, kreativnost i razumijevanje različitih koncepata. U nastavku ćemo istražiti neke od najboljih video igara namijenjenih djeci, uzimajući u obzir različite uzraste i interesovanja.

Ponuda video igara namijenjenih djeci je velika, uz sve veći broj igara za bolje zdravlje, o čemu sam dosta pisala. Ove igre ne samo da pružaju zabavu, već i podstiču razvoj kreativnosti, logičkog razmišljanja i motoričkih vještina.

Evo deset najboljih video igara namenjenih djeci:

Minecraft: Ova popularna igra nudi beskrajne mogućnosti kreativnosti i istraživanja. Igrači mogu graditi svoj svijet, istraživati resurse, boriti se sa čudovištima i interagovati sa drugim igračima. Minecraft podstiče razvoj logičkog razmišljanja, planiranja i timskog rada.

Pokémon serijal: Pokémon igre su idealne za mlađe igrače koji vole avanturu i prijateljstvo. Igrači istražuju svijet pun različitih Pokémon stvorenja, hvataju ih, treniraju i bore se sa drugim trenerima. Ova serija igara podstiče maštovitost i strateško razmišljanje.

LEGO serijal igara: LEGO igre spajaju popularne franšize sa LEGO svijetom. Igrači rješavaju zagonetke, istražuju svjetove i prolaze kroz priče inspirisane filmovima i crtanim serijama. Ove igre podstiču kreativnost, logiku i saradnju.

Animal Crossing: Ova opuštajuća igra omogućava igračima da žive na tropskom ostrvu i uređuju svoj životni prostor. Igra podstiče organizaciju, estetski osjećaj i socijalne vještine putem interakcije sa virtuelnim komšijama. Pročitajte svakako neke od tekstova o ovoj igrici na mom blogu.

Super Mario serijal: Klasične Super Mario igre pružaju beskrajnu zabavu kroz skakanje, trčanje i rješavanje zagonetki. Ove igre razvijaju reflekse, motoričke vještine i prostorno razmišljanje.

Plants vs. Zombies: Ova igra kombinuje akciju sa strategijom, gdje igrači koriste biljke kako bi se odbranili od zombija. Igra podstiče razmišljanje unaprijed, strategijsko planiranje i brzinu reakcije.

Disney Infinity: Ova igra omogućava djeci da igraju kao svoji omiljeni Disney likovi i istražuju različite svjetove. Osim toga, igrači mogu i sami kreirati svjetove i priče, podstičući kreativnost i imaginaciju.

Sesame Street: Once Upon a Monster: Ova edukativna igra je idealna za predškolsku djecu. Kroz priče i aktivnosti sa likovima iz “Sesame Streeta,” djeca uče o brojevima, slovima i socijalnim vještinama.

Nadzor umesto zabrane

Pri odabiru video igara za djecu, važno je uzeti u obzir uzrast, interesovanja i sadržaj igre.

Roditelji i staratelji treba da budu svjesni ocjena igara i sadržaja kako bi osigurali da su igre primjerene djeci. I o ovoj temi imate dosta tekstova na mom blogu, a ukoliko i dalje niste sigurni da li je igra primerena uzrastu djeteta, slobodno mi pišite na Instagram profilu indijanka_danka.

Zabrana nikada nije dobar izbor, uvek birajte razgovor.

Video igre mogu biti korisno sredstvo za učenje i zabavu, ali važno je postaviti granice i ravnotežu između igre i drugih aktivnosti.

Slični članci

21.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Pandemija je pokazala da ne moramo da izlazimo iz stana da bismo ostali u formi. Sa druge strane, natjerala nas je da shvatimo koliko je vježbanje bitno.
11.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
U posljednje vrijeme se sve više govori o načinima na koji djeca možda mogu biti uvučena u svijet klađenja kroz video igre
13.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
"Vajde ti si poseban, ovo je tvoja prilika....da budeš heroj veći od svih"