Ova mama je gejmer
25.08.2023.

Najpopularnije boje u video igrama

Faktor koji nam stvara asocijaciju na određenu igru

Da li ste ikada razmišljali o uticaju boja u pojedinim igrama? Sebi sam po prvi put postavila to pitanje kada je izašla igra Far Cry New Dawn. Upala mi je u oči nenormalna količina roze boje, a u isto vrijeme se ta boja pojavila i u igri Fortnite, pa i u nekim drugim igrama.

 

Boje kao element igre

Boje su neizostavan element vizuelne estetike video igara i igraju ključnu ulogu u stvaranju atmosfere, komuniciranju sa igračima i prenošenju emocionalnih aspekata igre. Kroz vjekove, odabrane boje su postale prepoznatljive i imaju duboka značenja unutar konteksta igara.

Pravilno odabrane boje imaju moć da stvore dubinu i identitet igre. Svaka boja ima svoju inherentnu simboliku i asocijacije koje se prenose na igrače. Na primjer, topla crvena boja može izazvati uzbuđenje i energiju, dok hladna plava može stvoriti osjećaj tajanstvenosti i smirenosti. Kroz kombinacije i kontraste ovih boja, igre mogu naglasiti određene elemente ili emocije unutar priče.

Boje i atmosfera

Atmosfera igre zavisi od pažljivo izabranih boja. U horor igrama, tamne i mutne boje se koriste kako bi stvorile osjećaj napetosti i straha. S druge strane, svijetle i jarke boje se često pojavljuju u igrama za djecu kako bi izrazile radost i zabavu. Na taj način, boje postaju sredstvo komunikacije sa igračima, stvarajući odgovarajuću emocionalnu reakciju i pružajući im jasnu orijentaciju unutar svijeta igre.

Atmosfera je suštinski element u video igrama koji se postiže kombinacijom vizualnih i auditivnih elemenata, a boje imaju ključnu ulogu u stvaranju željene atmosfere. Kroz odabir paleta boja, igre mogu kreirati različite osjećaje i tonove, od napetosti do opuštanja.

Na primjer, u horor igrama tamne boje kao što su crna, tamno ljubičasta ili tamno plava se često koriste kako bi stvorile osjećaj tajanstvenosti i straha. Ove boje često dominiraju okruženjem i dodatno pojačavaju osjećaj nelagodnosti kod igrača. U kontrastu sa tim, svjetlije i jarke boje se često koriste u igrama za djecu ili avanturističkim igrama kako bi stvorile osećaj svjetlosti, slobode i otvorenosti.

Uz to, boje se često koriste kako bi se prikazala promjena u okruženju ili raspoloženju igre. Na primjer, prelazak iz turobnog i sumornog okruženja u svijetlu atmosferu može označiti prelazak iz opasnosti u bezbjednost ili postignuti emotivni trenutak u priči.

Boje i likovi

Boje takođe igraju ulogu u stvaranju vizuelne prepoznatljivosti. Likovi, predmeti i okruženje često su povezani sa određenim bojama koje pomažu igračima da ih identifikuju brže i lakše.

U mnogim igrama, protagonisti se često prikazuju u svjetlijim bojama koje ih čine vidljivim i ističu njihovu herojsku prirodu. Na primjer, “Super Mario” nosi prepoznatljivu crvenu odeću koja odmah privlači pažnju i sugeriše na hrabrost i akciju. Sa druge strane, negativni likovi se često prikazuju u tamnijim bojama kao što je crna, koja dodatno naglašava njihovu mračnu i tajanstvenu prirodu.

Pored toga, boje igraju ključnu ulogu u kreiranju vizualne prepoznatljivosti likova. Određene boje često postaju simbol određenih likova ili serijala igara. Na primjer, ikonička zelena boja Linkove odjeće u “The Legend of Zelda” serijalu postala je neizostavna karakteristika ovog junaka. Ova boja ne samo da prenosi asocijaciju sa prirodom i istraživanjem, već takođe povezuje igrača sa prepoznatljivim likom.

Boje i povezanost sa igrom

Najvažnije, boje doprinose emocionalnoj vezi između igre i igrača. One pomažu igračima da se emocionalno povežu sa likovima, pričom i svetom igre. Dubina i širina emocija koje boje mogu izazvati pomažu u stvaranju nezaboravnih igračkih iskustava. Osjećaj nostalgije koji izaziva prepoznatljiva paleta boja u određenim igrama često postaje dio igračkog identiteta.

Povezivanje između igrača i igre često se postiže kroz emocionalno angažovanje i identifikaciju sa likovima i svijetom igre. Boje igraju ključnu ulogu u ovom procesu, jer se igrači mogu povezati sa igrom kroz interpretaciju i emotivno reagovanje na odabrane boje. Evo kako igrači mogu da se povežu sa igrama kroz boje:

  1. Emocionalna Reakcija: Igrači često reaguju emocionalno na određene boje koje evociraju emocije i asocijacije. Na primjer, topla crvena boja može izazvati uzbuđenje i strast, dok plava može stvoriti osjećaj smirenosti i tuge. Igrači se mogu povezati sa likovima i situacijama u igri na osnovu emocija koje boje izazivaju.
  2. Identifikacija sa Likovima: Boje se često koriste kako bi se karakterizovali likovi i naglasile njihove osobine. Igrači se mogu lakše povezati sa likovima čije boje odražavaju njihove osobine ili ulogu u priči. Na primjer, svijetla i vesela boja odjeće glavnog junaka može signalizirati hrabrost i dobrota.
  3. Atmosfera i Okruženje: Boje igraju ključnu ulogu u stvaranju atmosfere igre. Igrači se mogu povezati sa svijetom igre kroz interpretaciju boja koje odražavaju ton i raspoloženje. Tamne boje mogu stvoriti tajanstvenu ili opasnu atmosferu, dok svijetle boje mogu stvoriti osjećaj slobode i avanture.
  4. Interakcija i Nagrade: Boje se često koriste kako bi se istakli predmeti, staze ili nagrade. Igrači se povezuju sa igrom kroz emocionalni odgovor na boje koje ukazuju na važne elemente ili puteve ka uspjehu. Na primjer, zlatna boja se često koristi za označavanje vrijednih predmeta ili postignuća.

Najpopularnije boje u istoriji video igara i njihova značenja

Crvena: Crvena je često korišćena kako bi istakla akciju, opasnost i energiju. U mnogim igrama, crvena se koristi za prikazivanje krvi, ali takođe može ukazivati na neprijatelje, vatrene elemente ili emotivne trenutke. Na primjer, u igrama kao što su “Doom” i “Resident Evil,” crvena je povezana sa borbenim scenama i napetim trenucima.

Plava: Plava se često koristi za prikazivanje mira, hladnoće i vode. Ona može da prenese osjećaj tajanstvenosti i dubine. U igrama kao što je “The Legend of Zelda: Ocarina of Time,” plava se često koristi za prikazivanje vode i okeana, stvarajući osjećaj istraživanja i avanture.

Zelena: Zelena je često povezana sa prirodom, rastom i obnovom. U mnogim avanturističkim igrama, zelena se koristi za prikazivanje šuma, šumovitih područja i oaza. Na primjer, u igri “The Witcher 3: Wild Hunt,” zelena se često pojavljuje u prirodnim okruženjima, stvarajući osećaj prirodnosti i otvorenosti.

Žuta: Žuta simbolizuje svjetlost, sreću i energiju. Ova boja se često koristi kako bi se privukla pažnja igrača, označili važni predmeti ili stvorila iluzija svjetla. U igrama kao što je “Super Mario” serijal, zlatna žuta se često koristi za označavanje bonus predmeta ili puteva ka nagradama.

Crna: Crna često predstavlja misteriju, tamu i tajanstvo. Ona se često koristi kako bi istakla kontrast između svijetla i tame, kao i za stvaranje atmosfere napetosti. U igrama kao što je “Limbo,” crna boja dominira svijetom igre, stvarajući osjećaj nepoznatog i mračnog.

Bela: Bijela se često povezuje sa čistoćom, svjetlošću i nevinosti. Ona se često koristi za prikazivanje svijetlih i pozitivnih trenutaka. U igrama kao što je “Portal,” bijela se koristi za stvaranje kontrasta sa tamnim okruženjem i istaknuti svijetla rešenja za zagonetke.

Najpopularnije boje u igrama posljednjih 5 godina

  1. Plava: Plava je i dalje jedna od najčešće korišćenih boja u igrama. U igri “The Last of Us Part II,” plava se koristi za prikazivanje hladnoće i tuge u postapokaliptičnom svijetu.
  2. Crvena: Crvena boja i dalje dominira u igrama, često označavajući opasnost ili akciju. U igri “DOOM Eternal,” crvena boja je povezana sa nasiljem i brzinom.
  3. Zelena: Zelena boja se često koristi za prikazivanje prirode i obnove. U igri “The Legend of Zelda: Breath of the Wild,” zelena boja je povezana sa prirodnim okruženjem i avanturom.
  4. Crna: Crna boja se često koristi za stvaranje tajanstvenosti i napetosti. U igri “Bloodborne,” crna boja doprinosi mračnoj i strašnoj atmosferi.
  5. Narandžasta: Narandžasta boja se povezuje sa energijom i toplinom. U igri “Celeste,” narandžasta boja se koristi za označavanje sigurnih zona i prelazak na novi nivo.

Najbolje iskorišćene specifične boje

  1. Pink (Ružičasta): U igri “Celeste” (2018), ružičasta boja se koristi kako bi označila posebne platforme i prelazak na nove nivoe. Ova boja stvara kontrast sa okruženjem i izaziva osjećaj fokusa na cilj.
  2. Violet (Ljubičasta): U igri “Hades” (2020), ljubičasta se koristi za prikazivanje mračnog podzemlja i tajanstvenosti svijeta mrtvih. Ljubičasta boja stvara atmosferu misterije i izaziva osjećaj dubine svijeta.
  3. Green (Zelena): U igri “The Legend of Zelda: Link’s Awakening” (2019), zelena se koristi za prikazivanje bujnih šuma i prirodnih okruženja. Zelena boja naglašava osjećaj istraživanja i avanture u svijetu igre.
  4. Yellow (Žuta): U igri “Untitled Goose Game” (2019), žuta se koristi kako bi istakla interaktivne predmete koje igrač može koristiti za svoje nestašluke. Žuta boja privlači pažnju i sugeriše na mogućnosti interakcije.
  5. Neon Colors (Neon Boje): U igri “Hyper Light Drifter” (2016), neon boje se koriste kako bi stvorile futuristički i elektro svijet. Ove intenzivne boje doprinose osjećaju brzine i akcije u igri.

Boje u igri Cyberpunk 2077

Vizuelna Estetika Futurističkog Sveta

“Cyberpunk 2077,” igra razvijena od strane CD Projekt RED, donijela je sa sobom ambiciozan svijet budućnosti, isprepleten tehnologijom, kriminalom i visokim rizicima. Ova igra nije samo zadivila svojom pričom i mehanikama, već i paletom boja koja je odigrala ključnu ulogu u stvaranju autentične i upečatljive vizuelne estetike.

Futurističke nijanse i neonski sjaj: “Cyberpunk 2077” se odlikuje upotrebom intenzivnih neonskih boja koje dominiraju gradom Night City. Ove svijetle nijanse odražavaju prisutnost tehnologije i užurbanost urbanog života. Neon zelena, plava, žuta i roze se često pojavljuju na reklamama, reklamnim tablama, svetlećim znakovima i vozilima, stvarajući dinamičan svijet budućnosti.

Kontrast svijetla i tame: Jedan od izvanrednih aspekata upotrebe boja u “Cyberpunk 2077” je izražajna upotreba kontrasta između svijetlih i tamnih tonova. Svijetla neon svijetla često se ogledaju na metalnim površinama, stvarajući zapanjujuće refleksije i atmosferu visoke tehnologije. S druge strane, tamne i mračne ulice i lokacije unutar igre dodaju notu tajanstvenosti i opasnosti.

Lični identitet i modifikacije: U “Cyberpunk 2077,” igrači imaju priliku da prilagode svog lika kroz različite modifikacije tela i pribora. Ove modifikacije često uključuju upotrebu metalnih implantata i uređaja koji se mogu videti na telu lika. Boje ovih modifikacija često odražavaju karakteristike likova i njihov lični identitet. Na primjer, svjetleće plave oči mogu ukazivati na tehničke modifikacije, dok tamne crvene oznake mogu ukazivati na povezanost sa kriminalnim svijetom.

Socijalna hijerarhija i estetika: Boje u “Cyberpunk 2077” takođe doprinose prikazu socijalne hijerarhije u Night City-ju. Luksuzni djelovi grada često su obavijeni sjajem zlata i svijetlih tonova, dok siromašni djelovi grada obično imaju mutnije i prigušene boje. Ovaj kontrast između bogatstva i siromaštva dodaje slojevitost svijetu igre i naglašava nejednakosti u tom futurističkom društvu.

“Cyberpunk 2077” je uspješno koristio bogatu paletu boja kako bi stvorio jedinstvenu i prepoznatljivu vizuelnu estetiku. Neon sjaj, kontrast svijetla i tame, personalizacija likova kroz boje modifikacija i prikaz socijalne strukture, sve su to elementi koji doprinose bogatom i živopisnom svijetu igre. Boje su postale nezamenjiv alat za stvaranje autentičnog iskustva “Cyberpunk 2077,” donoseći igračima dublji uvid u futuristički svijet i pridodajući emocionalnu dimenziju igri.

Koja je tvoja boja?

Boje su ključni faktor koji obogaćuje vizuelnu estetiku i emocionalnu dimenziju video igara. Kroz svoju simboliku, atmosferu i identifikaciju, boje igraju ključnu ulogu u kreiranju dubokog i autentičnog igračkog iskustva. Njihova važnost proteže se dalje od estetike, postajući veza između svijeta igre i igrača, stvarajući tako nezaboravne i duboko emotivne trenutke.

Slični članci

21.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Pandemija je pokazala da ne moramo da izlazimo iz stana da bismo ostali u formi. Sa druge strane, natjerala nas je da shvatimo koliko je vježbanje bitno.
11.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
U posljednje vrijeme se sve više govori o načinima na koji djeca možda mogu biti uvučena u svijet klađenja kroz video igre
13.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
"Vajde ti si poseban, ovo je tvoja prilika....da budeš heroj veći od svih"