Ova mama je gejmer
31.08.2023.

Zbog čega su Logitech i RAZER san svakog gejmera?

Uvod u priču

Kada neko želi da uđe u svijet gejminga, san mu je da ima Logitech ili Razer opremu. Sve ostalo je ono što se podvodi pod zamjene koje moraju imati jer ova dva brenda nisu jeftina. Tu i tamo se može desiti da neki od velikih retailera ili gejmerski orijentisanih radnji imaju pojedine modele po ekstra cijenama ali to je rijetko i količine su ograničene.

 

Logitech

Logitech je meni jedna od omiljenih kompanija i prva za koju sam radila toliko toga. U pitanju je kompanija sa bogatom istorijom koja je ostavila dubok trag u svijetu gejming periferija, i nastavlja da pomijera granice. Osnovana je 2.10. 1981. godine u Švajcarskoj, vaga kao i ja.

Logitech je započeo svoj put kao inovativni proizvođač računarske opreme jer su osnivači Daniel Borel, Pierluigi Zappacosta i Giacomo Marini prepoznali globalnu potrebu za kvalitetnim i preciznim proizvodima koji će unaprijediti korisničko iskustvo rada i igranja na računarima.

Logitech je od svog početka evoluirao i prilagodio se promjenama u tehnologiji ali i potrebama korisnika. Kompanija je postala poznata po proizvodima koji su fokusirani na preciznost i funkcionalnost.

Najbolji proizvodi

Logitech je lansirao niz proizvoda koji su ostavili značajan uticaj na svijet gejminga. Neki od najboljih proizvoda u njihovom asortimanu uključuju:

  1. Logitech G Pro X Tastatura: Ova tastatura je postala popularna među gejmerima zbog svojih mehaničkih tastera koji omogućavaju brz odziv i preciznost pri unosu komandi.
  2. Logitech G502 Miš: Ovaj miš je stekao reputaciju zbog svoje preciznosti i prilagodljivosti. Nudi niz tastera koji se mogu konfigurisati u skladu sa potrebama igrača.
  3. Logitech G29 Volan: Sa G29 modelom, Logitech je ponudio gejmerima realistično iskustvo vožnje. Ovaj volan je postao neizostavan dio za simulacione vožnje.

Uticaj na svijet gejminga

Logitech je imao značajan uticaj na svijet gejminga kroz svoje proizvode i nove patente koje su istraživački i razvojni timovi usavršavali godinama. Njihova angažovanost u stvaranju visokokvalitetnih uređaja pomogla je postavljanju standarda za gejming periferije. Logitech proizvodi nisu samo prepoznati kroz tehničke inovacije, već imaju dizajn koji je uvijek u skladu sa trendovima i potrebama gejmera.

Wireless tehnologija

Jedan od najbitnijih napora koje je tokom svoje istorije Logitech izdvojio od ostalih je trud u razvoju wireless tehnologije. Uvođenjem bežičnih miševa, tastatura i drugih periferija, omogućili su poslovnim ljudima, gejmerima, slobodu pokreta i eliminisali ograničenja koja su dolazila sa gomilom kablova. Dan danas se sjećam prve reklame koju su napravili za ove bežične periferije.

Razer

Razer je mlađi brend u odnosu na Logitech i moglo bi se čak reći da su neki od njihovih proizvoda zasnovani na novitetima koje je Logitech prvi ponudio. Ipak, Razer je ime koje se s pravom koristi kao sinonim za revolucionarnu gejming opremu. Osnovan je 1998. godine s vizijom stvaranja proizvoda koji će zadovoljiti potrebe gejmera širom svijeta. Troje suosnivača – Min-Liang Tan, Robert Krakoff i Liang Ting Ming – zajedno su započeli ovaj put, a danas je Razer postao jedan od najprepoznatljivijih brendova u gejming industriji.

Najbolji Proizvodi

Niz proizvoda koje je Razer predstavio osvojio je srca gejmera širom svijeta. Neki od najboljih Razer proizvoda uključuju:

  1. Razer DeathAdder Miš: Ovaj miš je postao simbol preciznosti i udobnosti za gejmere. Njegov ergonomski dizajn i visoko osjetljiv senzor nude izuzetno iskustvo igranja.
  2. Razer BlackWidow Tastatura: Tastature iz Razer BlackWidow serije postale su legendarne među gejmerima zbog brzih i odzivnih tastera, kao i personalizacije putem Razer Synapse softvera.
  3. Razer Kraken Slušalice: Ove slušalice su postale popularne zbog kvalitetnog zvuka i udobnosti prilikom dugih igračkih sesija.

Jedna od ključnih karakteristika Razer kompanije je njihova predanost inovacijama. Razer je jedan od pionira u uvođenju Chroma RGB osvjetljenja, koje omogućava gejmerima da prilagode svoje uređaje bogatom spektru boja. Ova inovacija je dodatno personalizovala gejming iskustvo i podigla ga na viši nivo.

Razer je takođe bio jedan od pionira u razvoju gejming laptopova, nudeći moćne mašine za gejmere koji žele visoke performanse i mobilnost. Njihov Razer Phone je takođe zauzeo posebno mesto kao prvi pametni telefon namijenjen gejmerima. Na žalost, Srbija nije bila na listi onih koji su mogli da prodaju ove laptopove.

Logitech i Razer u Srbiji

Nije samopromocija, ali srećna sam što sam na neki način bila dio razvoja ova dva brenda u Srbiji. ComputerLand (ili Iris mega) je bio prvi distributer za ova dva brenda, i prije nego sam počela tamo da radim, Logitech i njihov pod brend Labtech sam radila u Imtel-u.

Dakle, Logitech ima dugu istoriju prisutnosti i uticaja u Srbiji. Prvi proizvodi su se počeli pojavljivati u Srbiji u ranim 90-im godinama. Bili su to klasični miševi i tastature. Ovi uređaji su brzo privukli pažnju korisnika svojim kvalitetom i inovacijama. Distributeri poput imena kao što su bili Imtel, Pakom, Pin i velikih lanaca omogućili su široku dostupnost Logitech proizvoda širom Srbije.

Logitech proizvodi su pronašli svoje mjesto u srcima i na radnim stolovima mnogih korisnika u Srbiji. Dan danas mi je fenomen prodaja šarenih miševa dalmatinci, cvjetići ili leopard koja je u Srbiji činila više od polovine prodatih komada na svijetu. Kvalitetne tastature, miševi, web kamere i slušalice postali su nezaobilazni dio korisničkog iskustva na računarima i uređajima.

Pamte se i prve promocije gejming periferija u diskoteci Underground ali i aerodromu u Vršcu.

Logitech je jedan od prvih brendova koji je uveo velika sniženja kao i u svijetu pa ste mogli tokom ljeta da kupite zvučnike upola cijene, ili miševe tokom akcije Back to school ili Black Friday. Takođe, prvi su koji su u saradnji sa distributerom imali odvojene ponude za različite retailere pa ste mogli sasvim lijepo da se opremite ukoliko ste pratili oglase.

Razer, kao jedan od vodećih brendova u gejming industriji, takođe je ostavio svoj trag u Srbiji, donoseći inovacije i kvalitet u svijet igračke opreme, ali i to ne bi bilo tako uspješno da nisu pažljivo i uspešno odabrali distributera. vjerujte mi da nekada pogrešan izbor firme koja će raditi distribuciju može unazaditi brend. Dobar Product Manager je jako bitan, a ne samo kvalitet.

Razer je svoje prve proizvode uveo u Srbiju oko 2000-ih godina. Njihovi gejming miševi, tastature i slušalice brzo su pronašli svoj put do entuzijasta i profesionalnih gejmera u zemlji. Preciznost, ergonomija i karakteristični RGB efekti osvjetljenja postali su prepoznatljivi za Razer brend. Dodajmo ovome i boje, i sjećam se nevjerovatne akcije na slušalicama od preko 50% na Kraken slušalice kada su roditelji obilazili radnje ne bi li ugrabili posljednje komade.

Kako Logitech tako i Razer su imali značajan uticaj na gejming zajednicu u Srbiji. Njihova prisutnost, kvalitet i inovacije doprinijeli su poboljšanju gejming iskustva za mnoge entuzijaste širom zemlje, i nekako smo se osjećali kao dio svjetske gejming zajednice.

Ekologija

Oba brenda spadaju u one koji vode računa o ekologiji pri proizvodnji i prodaji svojih proizvoda. Davno sam još pisala o tome u tekstu Zeleno je in.

Svi Logitech Gaming proizvodi su ugljenično neutralni, kao i njihovi procesi proizvodnje. Logitech je bila prva kompanija za potrošačku elektroniku koja je obezbijedila detaljno obilježavanje uticaja ugljenika na ambalaži proizvoda.

Razer se obavezao da će cjelokupno poslovanje prenijeti na 100% obnovljivu energiju da bi napajao sve globalne kancelarije do 2025. Trenutno, Razer sjedište u Hamburgu u Nemačkoj i novo sjedište u Singapuru u jugoistočnoj Aziji u potpunosti se već napajaju obnovljivom energijom.

Nastavak uskoro!

Slični članci

21.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Pandemija je pokazala da ne moramo da izlazimo iz stana da bismo ostali u formi. Sa druge strane, natjerala nas je da shvatimo koliko je vježbanje bitno.
11.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
U posljednje vrijeme se sve više govori o načinima na koji djeca možda mogu biti uvučena u svijet klađenja kroz video igre
13.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
"Vajde ti si poseban, ovo je tvoja prilika....da budeš heroj veći od svih"