Ova mama je gejmer
29.11.2023.
Autor: Danica Manojlović

Zavisnost od gejminga

Provjerite da li ste u rizičnoj grupi

Gejming je tu, i činjenica je da i dalje nisjemo sigurni u to koliko je dobar ili loš, i kako se prema njemu postaviti.

Osnovna konstatacija, iako je dokazano da je Svetska Zdravstvena Organizacija loše uradila, ili nije ni uradila, ispitivanja i objavila tvrdnje koje se sve više u posljednje vrijeme obaraju, je da je gejming bolest zavisnosti.

Nekim roditeljima je i pola sata igranja zavisnost dok se drugi ne uzbuđuju ni kada je dete satima online u igrici jer su sigurni da je kod kuće i ne brinu o lošem društvu.

Sve je više testova koji su napravljeni kako bismo vidjeli da li smo u problemu, a ovaj je jedan od napoznatijih. Na Vama je da samo iskreno odgovorite na pitanja.

  1. Da li provodite mnogo vremena razmišljajući o igricama čak i kada ne igrate, ili planirate kada ćete sljedeće moći da igrate? Igre postaju dominantna aktivnost u vašem svakodnevnom životu.
  2. Da li se osjećate nemirno, razdražljivo, neraspoloženo, ljuto, uznemireno, dosadno ili tužno kada pokušavate da smanjite ili prestanete da igrate igre, ili kada ne možete da igrate?
  3. Da li osjećate potrebu da igrate sve duže, igrate uzbudljivije igre ili koristite moćniju opremu da biste dobili istu količinu uzbuđenja koju ste dobijali?
  4. Da li ste osjećali da bi trebalo da igrate manje, ali niste u mogućnosti da smanjite količinu vremena koje provodite igrajući igrice?
  5. Da li ste zbog igranja izgubili interesovanje – ili ste smanjili učešće – za druge rekreativne aktivnosti?
  6. Da li ste nastavili da igrate igru iako ste znali za negativne posljedice, kao što su nedovoljno spavanje, kasnjenje u školu/na posao, trošenje previše novca, svađanje sa drugima ili zanemarivanje važnih obaveza?
  7. Da li ste lagali porodicu, prijatelje ili druge o tome koliko igrate? Ili ste pokušali da spriječite svoju porodicu ili prijatelje da saznaju koliko igrate?
  8. Da li igrate da biste pobjegli ili zaboravili na lične probleme, ili da biste se oslobodili neprijatnih osjećanja kao što su krivica, anksioznost, bespomoćnost ili depresija?
  9. Da li ste rizikovali ili izgubili značajnu vezu, posao, mogućnost obrazovanja ili karijere zbog igranja igara?

Odgovori su jednostavni, DA ili NE.

 

 

 

1 do 2 DA odgovora znače da niijste u opasnosti da gejming postane zavisnost.

3 do 4 DA odgovora prikazuje rizično igranje igara i vrijedi ga dalje istražiti kako bi se izbjegli ozbiljniji problemi

4 i više – IMATE problem!

 

Ukoliko ste u prvoj grupi, nastavite pametno da igrate i odaberite najbolje igre za vas.

Druga grupa je ono što se zove ispunjenje kriterijuma za rizično igranje. Možda igrate igrice nekoliko sati dnevno, ali to počinje da utiče na različite oblasti vašeg života kao što su škola, posao, higijena i odnosi. Skloni ste da želite da igrate sve više i više dok ulažete manje napora da budete produktivni, a kada ne možete da igrate osjećate se razdražljivo i neraspoloženo. Počinjete, ili ste već krenuli da gubite interesovanje za druge hobije i aktivnosti i postajete sve više izolovani od fizičkih prijatelja i porodice. Duboko u sebi možete se osjećati kao da počinjete da se gubite u virtuelnom svijetu, a možda i ne razumijete zašto.

Treća grupa je ona koja definitivno označava bolest zavisnosti od igranja!

 

Uskoro više tekstova o ovoj temi.

 

Izvor slika Canva Pro

Slični članci

21.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Pandemija je pokazala da ne moramo da izlazimo iz stana da bismo ostali u formi. Sa druge strane, natjerala nas je da shvatimo koliko je vježbanje bitno.
11.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
U posljednje vrijeme se sve više govori o načinima na koji djeca možda mogu biti uvučena u svijet klađenja kroz video igre
13.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
"Vajde ti si poseban, ovo je tvoja prilika....da budeš heroj veći od svih"