Ova mama je gejmer
26.01.2021.
Autor: Danica Manojlović

Roditelji protiv novih tehnologija i gejminga

Borba koju nećete dobiti

Ja gejming obožavam iako postoji toliko toga što ne umem da uradim ili jednostavno ne znam. Ali, za razliku od nekih mojih prijatelja, nemam problem sa tim da to i priznam i pitam one koji znaju. Život je nepredvidiv i sve se brzo menja i mislim da je nedopustivo dozvoliti sebi da tvrdite da sve znate i da ne postoji nešto novo što možete naučiti. Još ukoliko to novo naša deca znaju bolje od nas, nastaje pravi problem.

Gejming definitivno nije toliki problem koliko je to problem zbog roditelja koji se plaše da to priznaju. Biti roditelj ne znači da treba da budemo uvek savršeni i da sve moramo da znamo najbolje. Biti dobar roditelj znači da ponekada treba da se suočimo sa izazovima, prevaziđemo neke naše netrpeljivosti prema onome što deca vole i da pokušamo da im na pravi način prikažemo sve pozitivne i sve negativne strane onoga što ih interesuje. Ukoliko ne umete da igrate igre, red bi bio da naučite bar najosnovnije o njima. Možete pitati prijatelje ali ja vam predlažem da pustite decu da vam pričaju i da vas nauče.

Iako je gejming nekako tema o kojoj se najviše govori, realno bi bilo govoriti o tome da kod mnogih roditelja u Srbiji postoji strah od svih novih tehnologija.

Milioni pametnih telefona, tablet računara i drugih prenosnih uređaja prodaju se svakog meseca. Cifre koje se u Srbiji prodaju tokom Crnog petka ili pred Novu Godinu su neverovatne. Veliki broj njih završi u rukama naše dece. Mnogo toga roditelje iznenadi dok pokušavaju da shvate šta učiniti. S jedne strane, postoji nevinost i vrednost kada je u pitanju učenje preko nekih prilično neverovatnih aplikacija. Da ne spominjemo predavanja koja su poslednjih godinu dana obavljana preko interneta. I deca koja nisu imala laptop, dobila su svoj kako bi mogli da ispoštuju plan i program koji su dale škole. Koliko vas je, iako ste svesni da je to neminovnost, osetili strah kada vam je dete zatražilo telefon prvi put?

Pisala sam već o tome da postoje oni koji bi da urade drastično i da isključe Wi-Fi, isključe telefone i Facebook i odluče da deca jednostavno neće imati pristup nijednom od njih. Iako biste mogli zabraniti tehnologiju u svom domu, ne biste je mogli zabraniti u školi ili kod prijatelja svoje dece. Oni mogu da mu pristupe bilo gde! I šta ste onda uradili nego ono poznato da je zabranjeno voće najlađe?

Šta je najbolje uraditi?

Ograničenja su sjajna stvar. I trebalo bi da postoje ograničenja i pravila za gotovo sve što naša deca koriste, od automobila do televizora, mobilnih telefona i interneta. Ta ograničenja se moraju razlikovati u zavisnosti od vaših uverenja, porodične tradicije i kulture i, iskreno, ličnosti i karaktera vašeg deteta. Svako dete je priča za sebe. I tu dolazimo do prvog problema. Sami ćete otkriti ono što i vaša deca a to je da spolja nametnuta ograničenja ne nose snagu vrednosti u unutrašnjem vlasništvu. Većina nas se opire tim pravilima koja se nameću spolja. Zbog toga ste se odmarali spavanjem u podne vikendom kao dete ili ste morali da pojedete sve iz tanjira jer su vam to tražili roditelji. Ja sam sa mojom majkom imala velike prepirke oko toga kada moje dete treba da ide u krevet jer je ona potpuno zaboravila da je za mene i brata važilo pravilo da se večera uz Laku noć deco i nakon toga ide na spavanje, i smatrala je da preterujem kada insistiram da se u krevet ide najkasnije u 10. U svima nama postoji nešto što nas tera da se protivimo pravilima koja nismo mi izmislili.

Šta to ima moć u životima naše dece?

Ista stvar koja ima moć u našem životu kao odrasle osoba. Vrednosti u internom društvu imaju moć. Vi ste ti koji imate moć i određujete kako ćete živeti. I zato je čak i kod dece toliko važno da se karakter rano razvije. Jer karakter ispravlja ono što tehnologija otkriva. Sada je lakše nego ikada pre da na internetu nađete u isto vreme i najdivnije i najsumnjivije stvari. Karakter  je to što vas vodi ka dobrom i tera da izbegavate loše.

Kako naučiti dete da odgovorno rukuje tehnologijom?

Da bi sa detetom govorili o pravilnim i nepravilnim stvarima, prvo je potrebno da i vi sami imate najosnovnije informacije o istim. Poricanje važnosti novih tehnologija nije pravi put. Samo kritika nije pravi put. Razgovor ne samo o tome, već o svemu što je bitno za vaše dete je ključ svega.

1. Započnite razgovor rano.

Počnite da razgovarate o društvenim mrežama i načinu korišćenja istih i pre nego vam prvi put sami zatraže da im otvorite nalog. Otvorite put ka toj temi i dajte detetu hrabrosti da vas sve otvoreno pita.  Početak dijaloga, pre nego što deca sama reše da započnu svoj život na mrežama, o tome šta je dobro a šta loše, vodi ka pravilnom oblikovanju karaktera deteta. 

2. Budite iskreni u pogledu pozitivnih i negativnih stvari

Često se toliko bojimo onoga što bi moglo da pođe po zlu da napravimo vrlo negativnu sliku onoga što bi moglo biti i dobro, ukoliko se sve pravilno postavi. Naša deca će prilično brzo shvatiti da na mreži postoji dobro i loše. Kad smo iskreni prema njima, to olakšava dijalog. Previše drame nikada ne pomaže iskrenom dijalogu. Na žalost, nama je nekako u karakteru da uvek strepimo od lošeg, neuspeha i razočarenja da možda ne vidimo i ne doživimo sve one lepe stvari koje nam se mogu dogoditi. Pravilno iskorišćen potencijal dobrih stvari interneta i IT tehnologija donosi dosta uspeha kasnije u životu.

3. Naučite ih da njihovi izbori imaju dugoročne posledice.

Pomozite svojoj deci da vide da to kako će se sada odlučiti da se ponašaju utiče na to kakva će osoba postati sutra. Ako možete da pomognete svom detetu da vidi ono što možda mogu lako propustiti, a to je da sadašnji izbor utuče na ono što će se desiti sutra, sigurno je da će vam kasnije biti zahvalni na tome.

4. Objasnite im zbog čega i zašto.

Roditelji su poznati po tome da deci govore šta treba da rade. Nikada nisam bila pristalica ni kao dete, a ni kao radnik, kada mi se kaže da radim nešto što ne volim, ne razumem ili ne odobravam. I uvek sam bila otvorena za promenu mišljenja kada mi se daju pravi argumenti. Bilo bi dobro da uvek kada govorimo šta treba da urade, objasnimo i zbog čega tako mislimo. Naša deca često ne mogu nekada da shvate zašto su njihovi izbori toliko važni. Tu možete da pomognete. Kada objasnite zašto je recimo pornografija loša, ili zašto ogovaranje ili nasilje štete, kao i zašto je samokontrola tako dragocena veština koju treba razviti, upravo ste pomogli svojoj deci da postanu daleko motivisanija da rade ono što je najbolje za sve i izbegavaju ono što nije. Kada shvatite zašto, postajete motivisani da to radite. Naša deca će grešiti. O tome uvek pišem. I mi odrasli grešimo jer niko od nas nije savršen. Razlika je u tome da se na greškama uči i da se greške ne ponavljaju. Karakter je to što ispravlja ono što tehnologija otkriva jer vrednosti u nama samima nose mnogo više snage od ograničenja koji nam drugi nameću. Iako su neka ograničenja važna.

5. Postavite se na mesto deteta

Previše obaveza, problemi na poslu, materijalni problemi, i onda još i deca. Nekako zaboravimo kako je njima dok čekaju da im se posvetimo u potpunosti i odgovaramo na mnogobrojna pitanja. Oduvek su deca bila riznica fenomanalnih pitanja. Ranije smo u njima uživali a sada ih se plašimo. Bitno je da im na sva odgovorimo! Setite se kako je bilo kada ste vi bili dete. Da li ste prihvatali NE ili zato što ja tako kažem kao pravi odgovor? Naše iskustvo nam ne daje za pravo da ne dajemo objašnjenja. Svi smo imali nikada ja neću kao moji roditelji kada budem imao dete. Sada je vreme da to primenite u praksi! Čim primetite kod sebe ono što nista voleli kod svojih roditelja, uzdahnite i ispravite se. Da li bi vaše objašnjenje vama bilo dovoljno? Ukoliko je odgovor negativan, budite sigurni da 'e dete postavljati dodatna pitanja i budite spremni da im odgovorite. Razgovor je najbitniji u okviru porodice. Ne dozvolite da dete traži odgovore od neke druge osobe.

6. Učite zajedno!

Ne mislim na školske knjige već na sve one stvari koje su nove, vezane za tehnologije, razvoj društva i nove trendove. Što više i vi sami znate, bićete bolji uzor i izvor informacija svom detetu. Ne prebacujte to na nastavnike, stariju braću ili sestre, drugog roditelja ukoliko je veći autoritet ili na nekoga iz vašeg okruženja. Budite vi najbitniji autoritet svom detetu.

Svakoga dana se svet oko nas menja i zatvaranje očiju i želja da sve bude po starom nam neće pomoći. Prihvatite pozitivno, odbacite negativno i nikada nemojte zaboraviti da su deci najbitniji ljubav i razumevanje i ako im to pružimo, sve ostalo će se lakše rešiti.

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41026
Akcija traje od 27.09. do 10.10. Okupite se i podjelite sa svijetom: Vrijeme je za ples...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
29,99 EUR
Veličina
Nova
29 ,99 EUR
Korišćena
29 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41021
Hero izdanje sadrži Hero Cape, dva skina za igrača, ljubimca pile i dvije ekspanzije: J...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
36,99 EUR
Veličina
Nova
36 ,99 EUR
Korišćena
36 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
100,00 EUR
Veličina
Nova
100 ,00 EUR

Slični članci

07.
Sep.
2020.
Ova mama je gejmer
Svi mi imamo momente kada ne želimo da naučimo nešto novo jer mislimo da smo sve već videli i probali. I to je normalno. Poenta je u tome da shvatimo ...
01.
Sep.
2020.
Ova mama je gejmer
Protiv gejminga ne treba voditi bitke. Gejming je tu i sigurno je da se neće povući. Na nama je da nađemo način da se pravilno postavimo prema ovom fenomenu....
10.
Aug.
2020.
Ova mama je gejmer
U praistoriji su se igrali kamenčićima kako prikazuju neki nađeni crteži. Kamenčići su unapređeni u platnene lopte, platnene lopte u klikere a klikeri u prav...