Ova mama je gejmer
09.04.2022.
Autor: Danica Manojlović

SJEĆAMO SE... Fitnes igara: Pametni satovi i zaboravljeni kontroleri

Pametni satovi i zaboravljeni kontroleri

Igrice su prošle kroz mnoge promjene kao medij od svojih najranijih dana. Mnoge stvari su ostale dosljedne još od vremena Atari 2600. Vremenom su mnogi specifični trendovi u svijetu video igara postali previše zastarjeli za modernu industriju.  Postoje desetine i desetine žanrova u igricama: pucačine, platformeri, RPG igre i slagalice. Međutim, unutar svake od ovih kategorija postoje specifičniji podžanrovi koji dolaze i prolaze s' vremenom.

Prvo sam mislila da sve ove žanrove smjestim u jedan poduži tekst, ali sam shvatila da bi bilo bolje da svakom od njih posvetim po jedan cijeli pregled na ono najbolje i najgore po čemu ih pamtimo.

Tokom evolucije virtuelne stvarnosti, ideja da video igrice mogu uključiti elemente vježbanja je dugo bila u razvoju, i primjeni. Jedan od najranijih pokušaja da se fitnes spoji sa video igrom je zabiležen osamdesetih sa HighCycle od Autodesk i Puffer-om odfirme Atari. Oba su koristilaj stacionarne bicikle koji su pratili i davali informacije na ekranu, uključujući brzinu, pređenu udaljenost, sagorjele kalorije i još mnogo toga. Danas mnogi moderni stacionarni bicikli imaju slično praćenje statistike na monitoru.

Wii Fit U - Balance Board and Fit Meter Set | Nintendo Wii U

Nintendo je pokušao da iskoristi ovaj trend 1988. sa Power Pad-om, kao i Dance Dance Revolution. Međutim, tek kada je Nintendo Wii izašao 2006. godine, san mnogih je postao stvarnost.  Nintendova nova franšiza zvala se Wii Fit, upakovana sa Balance Board-om. Imam ga još uvijek i skuplja prašinu u pregradi ispod televizora. Žal za mladost, bačene pare ili nešto treće, nemam pojma ali i dalje čuvam. Igra je sadržala mini-igre koje bi funkcionisale kao vježbe, kao i vodiče za vježbe joge. Moja ćerka je tada bila mala i više je njoj prijalo da se igra nego što sam se ja naradila vježbi. Koji god da je razlog, slatko smo se smijale i uživale. Wii Fit je svakako pomerio granice između video igara i svakodnevne fizičke kondicije na način koji nijedna druga igra prije ove to nije uradila u prošlosti. Tokom svog životnog vijeka i posljednji put mjereno u martu 2012, Wii Fit je naveden kao prodat u impresivnih 22,67 miliona jedinica širom svijeta, korišćenih u domovima, fizioterapijskoj rehabilitaciji, rehabilitaciji od igranja i u fitnes centrima.

Wii Fit U]WiiフィットUのラテンダンスでトップダンサーになりたい。 - YouTube

Iskreno, pad popularnosti ovih igara nisam očekivala. Naročito kada su krenuli sa svim modernim trendovima kao što je bila i zumba. A onda, možda je baš to što su pratili baš sve trendove, pa i neke dosadne reality serije o promjenama fizičkog izgleda, doprinijelo tome da se tržište zasiti. Ili se predugo čekalo sa nekim unapređenjima i novim modelima fit boarda?

Danas postoji nekoliko načina na koji video igre mogu pomoći u dobijanju kondicije, a veliki dio raznolikosti je zahvaljujući stalnim poboljšanjima u tehnologiji. Ring Fit Adventure. To  je jedan od najpopularnijih i najčešćih izbora na tržištu dijelom zahvaljujući marketinškom napadu koji je Nintendo pokrenuo sa ciljem da podigne svijest o njegovoj vrijednosti i prije lansiranja.  Kao duhovni nasljednik Wii Fit-a, ovo je periferni uređaj koji igračikoriste za vježbanje. U obliku je prstena i i zahtjeva mali prostor za korišćenje. Sa malim plastičnim prstenom, igrači mogu da rade čučnjeve, trčanje, joga pokrete, podizanje nogu i još mnogo toga. Igra se može izvoditi bilo kojim tempom, a uz vježbu, cilj je da budete u stanju da uradite više poteza za manje vremena, sve bez žrtvovanja tehnike, pomažući u fleksibilnosti i ukupnom kretanju. 

Pokemon GO je još jedan popularan izbor i zaista je odlična opcija za kretanje. Igračima je jednostavno potreban relativno noviji  telefon. Igrači preuzimaju ulogu trenera Pokemona, a aplikacija pruža mapu stvarnog svijeta vašeg okruženja. Dok se krećete, GPS pokazuje gde se obližnji Pokemoni mogu naći, a igrači moraju da odu na tu fizičku lokaciju da bi uhvatili svoje omiljene Pokemone. Svaki mjesec donosi posebne izazove, a često oni zahtjevaju pješačenje određene udaljenosti u intervalima od 2-10 kilometara. Na sreću, aplikacija prati udaljenost i napredak i to ne mora da se radi odjednom. Pokemon GO i Harry Potter: Wizards Unite su dvije slične igre i obje mogu biti odlične za solo upotrebu, sa prijateljima ili šetajući psa.

Postoje dodatne opcije koje korisnicima i dalje pružaju puno pokreta i opšte kondicije, a istovremeno dodaju muziku u miks. Beat Saber koristi moć Oculus-a da obezbjedi VR iskustvo kako bi korisnici precizno mjerili svoje zamahe i pokretejsa ciljem da pogode ulazne kutije koje odgovaraju muzici. Drugi VR naslovi koji podstiču fitnes na malo drugačije načine su BoxVR i The Climb.

Just Dance (serijal) — Википедија

Serijal Just Dance koristi muziku i igrači izvode plesne pokrete. Sada je sve toliko uznapredovalo da vam nisu potrebni džojstici već i vaši telefoni mogu da prate pogođene pokrete i bilježe rezultat. Za neke, muzika može da učini da se manje osjećaju kao da vježbaju što može biti važno ukoliko nijesu baš pristalice vježbi. U svakom slučaju, pokreće tijelo!

Kada govorimo o pokretanju tijela, jedan od glavnih razloga velike poularnosti Ring Fit je korona. Zatvaranja, karantini i nemogućnost pravog vježbanja su doveli do toga da se sve količine širom svijeta raspodaju. Dodajte tome i radnike koji nisu mogli u fabrike da proizvedu nove količine, otežan transport i dolazimo do činjenice da su se u nekim delovima svijeta ove spravice prodavale po skoro duploj ceni. Čak su se napravili i bot programi koji su pratili zalihe kod velikih kompanija i automatski kupovali online kako bi preprodavali dalje.

Ring Fit Adventure Player Sees Shocking Physical Transformation After 1  Month - NintendoSoup

Uskoro se očekuje još jedan potencijalni hit Nintendo Switch Sports! Ova igra izlazi 29. aprila i već sada se zna da su u pojedinim zemljama svi preorderi rasprodati. Sigurna sam da su tu u pitanju bivši korisnici Wii konzole koji se nadaju da je u pitanju naprednija verzija nekada omiljene igre. Nintendo Switch Sports je najnoviji dio Wii Sports serije. Odmah da se razumijemo, ovo je sigurno najbolja igra za igranje sa roditeljima, bakama i dekama i ljudima koji generalno nisu igrali video igrice.  Nintendo Switch Sports nastavlja tradiciju upravljanja pokretom preko Joy-Con kontrolera i uključuje lokalni multipyaier, plus online multiplayer za sve sportove.

O kojim sportovima je riječ, tačno?  Mini-igre uključene u Nintendo Switch Sports pri lansiranju su

  • Tenis
  • Kuglanje
  • Chambara
  • Fudbal
  • Badminton
  • Odbojka

Kao što je navedeno u nastavku, golf će biti dodat kao besplatno ažuriranje koje je planirano za jesen 2022.  Kada igra bude lansirana 29. aprila, samo jedna mini-igra će iskoristiti prednosti kaiša za noge. Moći ćete da koristite kaiš za noge dok igrate „režim pucanja“ u fudbalu. Međutim, više funkcionalnosti za kaiš za noge dolazi kasnije tokom godine. Prvo ažuriranje, koje je zakazano za ovo ljeto, omogućiće vam da koristite kaiš za noge za kontrolu redovnih fudbalskih utakmica. Drugo besplatno ažuriranje planirano za ovu jesen će dodati novu igru golfa u Nintendo Switch Sports.

Šta je po vama razlog pada popularnost Fitness igara?

Slični članci

13.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
"Vajde ti si poseban, ovo je tvoja prilika....da budeš heroj veći od svih" 
08.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
Igra koja je mnogo obećavala, ali to nije odmah ispunila i to ne svojom greškom! Ko je kriv?
09.
Jan.
2024.
Ova mama je gejmer
Ovog vikenda sam posjetila Milano sa ćerkom. Kako je ona zaljubljenik u manga i anime, rješili smo da posjetimo par specijalizovanih radnji. I te...