Ova mama je gejmer
23.06.2022.
Autor: Danica Manojlović

Da li je pad kriptovaluta dobar za gejmere?: Promjene nam stižu

Prenijeto sa bloga Indijanka Danka.

Ja nijesam nikada bila luda za kriptovalutama.

Kao neko ko je uspio da ne uđe u piramidu Jezde i Dafine, i neko ko je vidio uspon i pad mnogih kolega i prijatelja u to vrijeme, pojava kriptovaluta mi je izgledala kao neka slična opcija. Tamo neko radi nešto na mom računaru a ja nemam pojma šta, ni koliko i kada šta vrijedi, možda je moglo da mi donese dobit ali... Vjerujte mi da sam bila na izvoru komponenti, od početka znam za priču ali mi je bila čudna. I znam da su svi oko mene samo profitirali i da ih trenutno padanje vrijednosti kriptovaluta ne pogađa toliko, opet se pitam šta je sa onima koji su se "posljednji" nakačili na vagon.

Zbog čega je možda krah kriptovaluta odlična vijest za igrače?

Tržište kriptovaluta žestoko pada, a investitori gledaju kako vrijednost njihovih portfelja brzo opada. Ipak, Kripto pad nije loša vijest za sve. Kriptovalute su bile u padu od početka godine, ali su u posljednje vrijeme doživjele još veći pad. Globalna tržišna kapitalizacija, ili, kombinovana vrijednost svih kriptovaluta, pala je za 80 milijardi dolara samo između 15. i 16. juna. Od 16. juna, sve glavne kriptovalute su zabilježile značajan pad u odnosu na maksimume koje su dostigle prije samo nekoliko mjeseci.

Bitkoin, koji je dostigao vrhunac od 69.000 dolara, sada vrijedi manje od trećine, 21.000 dolara, a Ethereum, koji je trgovao sa čak 4.811 dolara, sada je pao na 1.117 dolara. Šire kripto tržište je takođe teško pogođeno. Terra nestaje sljedećeg mjeseca, a kompanija za deponovanje kriptovaluta Celsius je u teškim problemima.  

Kripto rudari, koji održavaju blockchain i primaju kriptovalute kao nagradu za svoje napore, takođe su doživjeli pad profita. Neki od njih sada zarađuju manje od jednog dolara dnevno kada se uračunaju troškovi, i možda neće uskoro vidjeti smisao u tome da nastave. A to je...fantastična vijest za PC gejmere.

Kao što je gejming uticao na napredovanje i razvoj grafike, tako su kriptovalute uticale na nevjerovatno visoke cijene istih.

Visoke cijene grafika godinama muče PC igrače. Iako rudarenje kriptovaluta nije bio jedini faktor koji je podizao cijene, bio je definitivno glavni pokretač nestašica. Rudari su imali finansijska sredstva da plate dva ili tri puta veću cijenu za vrhunsku grafičku karticu, dok su igrači bili suočeni sa izborom ili da plate znatno više od ostatkasve svoje opreme zajedno, ili da jednostavno odustanu. Od maja se sve više povećavaju zalihe a cijene padaju na preporučene od strane proizvođača. Sada je kripto tržište ponovo palo i uzrokovalo i pad cijena GPU-a. Neki modeli su u inostranstvu već dostupni za više od trećine niže cijene nego što su se prodavali prije samo nekoliko mjeseci. Ovo se dešavalo i ranije, kada se kripto tržište srušilo 2018. godine na primjer, dobavljači su se suočili sa ogromnim zalihama grafičkih kartica, a cijene su kao rezultat toga značajno pale. Ako trenutni pad prati isti trend, gejmeri ​​bi mogli da kupe kartu o kojoj maštaju po znatno nižoj cijeni od njene maloprodajne cijene, i za djelić cijene koja je bila pre nekoliko mjeseci. Igrači koji su očajnički željeli nadogradnju ili planiraju novu verziju tokom nestašice mogu da vide pad kao idealno vrijeme za potez.

Konstantno se postavlja i pitanje da li se isplati kupiti karticu koju je koristio neki majner. Pad uzrokuje da kripto rudari smanje svoje operacije, i sigurno je da će se pojaviti i jeftinije i korišćene grafičke. Studija nekih proizvođača navodi da će kartica koja se koristi za rudarenje 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, gubiti 10% svojih performansi svake godine. Nalazi su objavljeni nakon što je tržište preplavljeno jeftinim polovnim karticama kada je kineska vlada razbila kriptovalute. PC Gamer je pisao da je izuzetno teško reći da li je polovni GPU korišćen za rudarenje ili igranje igara, zbog čega bi sve korišćene kartice podrazumjevano bile sumnjive. Pojedini novinari, kao Linus iz Linus Tech Tips, temeljno su testirali GPU koji je korišćen za intenzivno rudarenje u poređenju sa potpuno novom karticom iste marke i modela. Nije našao nikakvu razliku u performansama između dve kartice i opisao je situaciju kao "binarnu," govoreći da će korišćena kartica ili raditi ili neće. Ono što neće učiniti je da izgubi procenat svojih performansi zbog onoga za šta je korišćen. Međutim, on je istakao da ako se kartica loše održava, ne čisti se redovno, nakupljanje prašine može izazvati probleme sa hlađenjem što bi spriječilo da kartica radi efikasno i uticalo na njene performanse. Linus nastavlja da preporučuje preuzimanje rizika sa korišćenim GPU-om ako je dostupan uz značajan popust, kao što je 50%. On takođe kaže da bi stanje kartice i njenog sistema za hlađenje trebalo da se pregledaju prije kupovine, obavezno.

E sada, da li će se sniženje i povećanje ponude desiti i kod nas, veliko je pitanje. Nadajmo se prvo da će na tržište uopšte i stići dovoljna količina pa tek onda da jurimo cijene.

 

Slični članci

13.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
"Vajde ti si poseban, ovo je tvoja prilika....da budeš heroj veći od svih" 
08.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
Igra koja je mnogo obećavala, ali to nije odmah ispunila i to ne svojom greškom! Ko je kriv?
09.
Jan.
2024.
Ova mama je gejmer
Ovog vikenda sam posjetila Milano sa ćerkom. Kako je ona zaljubljenik u manga i anime, rješili smo da posjetimo par specijalizovanih radnji. I te...