PC
01.12.2020.

U čemu je draž RGB stolica?

Volimo da svetli...

Šta su RGB stolice i zbog čega su sve popularnije ?

Najbolji način da se opiše RGB gejmerska stolica nekome ko nije gejmer je da kažemo da je to gejmerska stolica koja u sebi ima integrisano LED osvetljenje. Ovakva stolica donosi novu dimenziju igranja. Znamo da finansijske mogućnosti nisu svima iste pa samim tim nije ni ponuda. Od najjeftinijih kojima sumnjamo da svetlo može trajati duže od jedne igre, do onih skupljih koje ne samo da svetle već imaju dodatke za kičmu i izrađene su od materijala koji omogućavaju neometano sedenje satima. Kakvu god da odaberete jedno je sigurno, to će biti najupadljiviji deo vašeg desk seta. Dobra gejming stolica nije statusni simbol. Vaš gejming tron treba da bude ne samo moderan već udoban i ergonomski.

Na našem tržištu je ponuda RGB stolica jako loša. Ako se pitaju distributeri zbog čega je to tako, dobija se odgovor da tržište nije zainteresovano ali posle još jednog pitanja se dolazi do zaključka da se plaše loše prodaje jer je cena malo viša u odnosu na redovne stolice.

Ukoliko uporedite ponudu u regionu, sa ponudama u Srbiji, razlike su drastične.

Prvi koji su se na našem tržištu pojavili sa RGB modelima su White Shark i Genesis. Cene se kreću od 29.999 do 39.999 dinara. Najjeftinija NATEC GENESIS gejmerska stolica TRIT 500 RGB je izdrživosti do 120 kilograma i od eko kože. Stolica poseduje osvetljenje sa RGB i jednobojnim efektom sa dodatnim podešavanjima jačine i brzine osvetljenja. Osvetljenje se napaja putem powerbank-a koji se postavlja u džep ispod stolice. Ima odvojive jastuke za glavu i lumbalni deo kičme.

Malo skuplji model, NATEC GENESIS gejmerska stolica TRIT 600 RGB je malo robusnija i može izdržati do 150 kilograma. Sve ostalo je isto.

WHITE SHARK gejmerska stolica THUNDERBOLT RGB je skupllji model od prethodna dva navedena i stiže od brenda koji poslednjih dve godine sve više ulazi na naše tržište. Plus je što se RGB osvetljenjem upravlja putem daljinskog upravljača i poseduje više efekata osvetljenja. RGB osvetljenje se napaja putem power bank-a koji je standardno smešten ispod stolice. Jastuci za glavu i kićmu su odvojivi.

I ovde je velika zamerka opcija da se powerbank dodatno kupuje.

Sandberg koji je imao par dobrih modela stolica kod nas nije još uvek u Srbiji ponudio Commander model. Paleta boja je velika i ima mogućnost stotinu razniih podešavanja preko daljinskog upravljača. Svetlo se napaja sa powerbanka (iznenađenje -nije priložen uz proizvod) koji se može staviti u džep ispod sedišta. I ovde je u pitanju PU koža i ima odvojive jastuke za vrat i leđa.

Trust je oko Nove godine izašao sa novim modelom stolice GXT 717 koja u sebi ima RGB osvetljenje. Sve količine su odmah rasprodate u celoj Evropi. U pitanju je stolica od eko kože koja je izuzetno lepo dizajnirana, sa svim potrebnim jastucima za glavu i leđa, memorijskom penom, daljinskim upravljačem i verovali ili ne, uključenim powerbankom i USB kablom za punjenje. Sa velikim brojem mogućnosti za setovanje, od boja koje se ne menjaju već samo odaberete onu koja vam je omiljena, izmene određenim tempom pa do toga da vam se boje menjaju u skladu sa muzikom. Sa daljincem menjate jačinu svetla, zvuk i boje. Plus je i što je moguće postaviti je u totalno ležeći položaj. Cena je ista kao kod gore navedenog White Shark modela a dobija se mnogo više.

ASUS je prošle godine na CES-u predstavio svoju RGB stolicu ali u momentu pisanja teksta nismo uspeli da dobijemo informaciju da li će se i kada ova stolica pojaviti u našim radnjama. Očekuje se ASUS Rog RGB Chariot. Njihov dizajn je vrlo jednostavan ali i upadljiv. Osvetljenje će biti Aura RGB llinije okolo i u pozadini ROG loga. Oni koji su je videli i probali kažu da podseća na neki portal. 10,000 mAh baterija se nalazi u džepu ispod stolice (standard) i omogućava 11 sati RGB osvetljenja. Memorijska pena, jastuk za kičmu i materijal koji je prilagođen dugom sedenju.

Acer Predator nije stolica već ceo sistem i nismo dobili informaciju kada i da li se očekuje u prodaji. Ima šesnaest boja i četiri režima i daljinsko upravljanje. Haptika je tu za potpuni fizički povratni efekat. Osećate zvukove iz igre preko vibracija snažnog basa – bilo da je u pitanju pucanje grančice ili raketa ispaljena na demonsku hordu. Cena je stvarno visoka za naše uslove i to je verovatno razlog da je nema u ponudama retailera. Cifra je sedmocifrena.

Kada su u pitanju tržišta u regionu, situacija je drastično drugačija. Veliki broj brendova koji su nam poznati ali nismo u mogućnosti da nabavimo njihove proizvode kod nas, pa i neki brendovi o kojima nemamo mnogo informacija. Ovo je najtraženijih model od početka godine.

Vertagear Racing Serija PL4500

Od kada je Vertagear najavio novu PL4500 RGB stolicu, gejmeri su poludeli za njom. Ona je unapređena verzija prethodnog modela iz Racing serije. Menja boje do 30 sati i ima i svoj komplet boja koji osvetljava logo kompanije. Ono što je čini drugačijom je i da se adaptira NZXT CAM integraciji a to znači da se automatski prepoznaje kada je stolica povezana sa vašom konzolom i omogućava potpunu prilagodljivost boja i efekata. Postiže se bežično preko USB dongle koji se priključuje na vaš PC (ili konzolu). Izuzetno je komforna i napravljena je od vlakana kafe i ima patentiranu tehnologiju. Ovaj materijal ne upija znoj i brzo se suši.

Naša najveća zamerka dobavljačima i brendovima je da se uz stolice ne daje powerbank. Da li je stvarno to toliko skupa usluga kupcu koji će već odvojiti dosta novca za stolicu?

Ukoliko poželite da sami "unapredite" svoju stariju stolicu, evo i predloga kako u priloženom videu.

Šta vi mislite o RGB stolicama?

Slični članci

26.
Jan.
2024.
PC
Kažu da nije dobro imati loš izbor kada kupujete periferije, ali ima i onih koji tvrde da je pretjerani izbor isto loš. Imamo miševe koj...
06.
May.
2023.
PC
Loš PC port postaje trend koji treba zaustaviti po svaku cijenu
14.
Mar.
2023.
PC
SteelSeries Arctis Nova serija slušalica zaista donosi impozantna unapređenja u odnosu na prethodne modele, prije svega po pitanju udobnosti i lakoće ...