PC
26.04.2021.

Trust GXT 853 Esca Metal tastatura

Za gejmere koji ne mogu bez svog smart telefona

Trust GXT 853 Esca tastatura ima jedan detalj koji će vam odmah zapasti za oko i to je ona mala stvar koja je čini drugačijom od ostalih u grupi gejmerskih tastatura - postolje koje služi za držanje mobilnog telefona i lakši pregled notifikacija bez potrebe da zapostavite igru koja je u toku. Da budemo iskreni, neki ovde su pomislili da je u pitanju ručka za nošenje tastature... Dolazne poruke na telefonu zaista mogu da vam odvuku pažnju i mislimo da se postavljanjem telefona u integrisani držač lako može videti da li imate neku važnu poruku, a da ne morate duže od sekunde da skrenete pogled sa ekrana. Samo pazite da ne budete baš grubi kada pomerate telefon jer možete pomeriti i tastaturu. 

Klasično Trust pakovanje gejmerskih tastatura krije novi model koji ima  metalnu gornju ploču koja je dosta drugačija od standardnih gejming tastatura. Jednostavno, dok je držite u rukama imate osećaj kao da je u pitanju dosta skupa tastatura. U ovoj grupi tastatura za početnike je uobičajeno da se kao glavni proizvodni materijal koristi čvrsta plastika ili ABS. U ovom slučaju, Trust se odlučio da odigra neočekivano i ponudi metalnu ploču koja je neverovatno specifična na dodir. Metalni deo je mat sive boje dok ivice tastature, umesto jednostavnih ravnih linija, imaju malo upadljiviji stil sa mnogo uglova i nepravilne linije sa šupljinama. Nešto između futurističkog i vojnog što je opet u skladu sa gejmerskim okruženjem.Teška je 668 grama ali je to manje nego što pomislite kada je prvi put vidite. Dimenzije su 465 x 167 x 46 mm. Kada se uključi podesivo LED osvetljenje dobija dodatno na svojoj gejming estetici. Moguće je podesiti brzinu boja i osvetljenost na nivo koji vam se najviše sviđa. LED pozadinsko osvetljenje je zonsko i fiksno, nećemo naći pojedinačno osvetljenje za svaki taster. Ovo osvetljenje karakteriše dugin efekat koji se kreće od zelene levo do plave desno. Efekat nije toliko dobar kao kod tastera sa providnim slovima, ali i dalje izgleda prilično dobro.  Što se tiče softvera, možemo samo da uključujemo i isključujemo osvetljenje, da se prebacujemo između statičnog ili režima disanja i nivoa osvetljenosti. Osvetljenje tastera za zaključavanje je zeleno. Detalj sa ikonama koje označavaju svaki od 3 tastera za zaključavanje izrezane na metalnoj ploči je odličan! Svakako će vam se svideti. 

Esca je tastatura pune veličine, što znači da imate potpunu kontrolu nad svime, čak i ako to nije povezano sa igrom. Ima 104 tastera koji su napravljeni od ABS plastike u crnoj boji sa odštampanim slovima, tako da osvetljenje ne prolazi kroz njih. Tasteri su membranski, imaju tihi klik i gumirani osećaj kada ih dodirnete. Potrebno je povremeno malo pritisnuti taster da biste aktivirali tastere, posebno u tasteru za razmak, koji je veći i ostaje bez pritiskanja u mnogim prilikama.. Tu je 12 medijskih i kancelarijskih funkcijskih tastera. Kompletna numerička tastatura je dobra opcija ne sa za gejming već i za rad od kuće. Jedine razlike u odnosu na konvencionalne tastature su tasteri F1 do F12 koji takođe imaju funkcije multimedijalnih tastera kada se pritisnu zajedno sa tasterima Fn. Ovi tasteri su uobičajeni za upravljanje multimedijalnim sadržajem, a neki pokreću otvaranje početnog ekrana pretraživača, otvaranje pošte, otvaranje direktorijuma Moj računar i tastera Favoriti.  Tastatura uključuje druge kombinacije sa tasterom Fn koje vam omogućavaju da zaključate Windows taster u režimu igre kako ga ne biste pritisnuli greškom. Ima i  mogućnost promene tastera sa strelicama između strelica i WASD tastera i podešavanje pozivanja, jer sistem pritiska tastere prepoznaje manje ili više brzo. Srećom, ovaj put je uključena mala brošura sa informacijama o kombinacijama, čak i ako je polje označeno drugačije. Zanimljivo je da se osvetljenje ne aktivira ili deaktivira pomoću tastera Fn, već za to ima određeni taster. Taj taster je zamenio taster menija na tastaturi i to je nešto što se, iako manjini, možda neće svideti onima koji ga koriste. Vek trajanja tastera je 5 miliona klikova i to je mnogo više od onoga što se očekuje kada se testira i kupuje osnovni i najjeftiniji model tastature. Trust GXT 853 Esca nema potpuni anti-ghoting, tako da je moguće pritisnuti samo 6 tastera istovremeno. Nešto što generalno može biti dovoljno za igre, ali ponekad može stvoriti probleme ako moramo više pritisnuti bilo koji taster.

Esca ima poseban režim igranja koji onemogućava Windows taster kako biste bili sigurni da vas slučajno neće izbaciti na desktop.  Dolazne poruke na telefonu zaista mogu da vam odvuku pažnju. Postavljanjem telefona u integrisani držač lako ćete videti da li imate važnu poruku, a da ne morate duže od sekunde da skrenete pogled sa ekrana.

Ova tastatura je kompatibilna sa PC računarima i laptopovima i namenjena za FPS, MMO, MOBA, RPG i RTS igre.

Tastatura nije ergonomska i nema delove za odmor ruke ali iskreno, nećete se žaliti. Jedini problem se može javiti ukoliko dugo igrate ili radite, a navikli ste na mehaničke tastature i onda ove membranske tastere pritiskate po navici a i nema zvuka pa se ponekada možete prevariti i pomisliti da ste nešto uradili a niste. Kada smo kod zvuka, to je veoma čudna stvar kod gejmera. Neki tvrde da gejming tastatura nije prava ako ne budi osobe u susednoj sobi dok su drugi oduševljeni kada je tiha i kada mogu da igraju bez brige da će nekoga probuditi. Možete čak i odigrati neki gejm na poslu a da niko ne primeti.

Ovo je idealna tastatura za one koji nemaju veliku kupovnu moć.

Trust GXT 853 Esca je kvalitetna tastatura koja će vam dugo raditi i odlično izgledati zahvaljujući svojoj superiornoj metalnoj konstrukciji. Za igrače početnike su ovi tasteri odlični, a mogu biti dobri i korisnicima koji neko duže vreme igraju igre a ne traže izvrsnost ili maksimalan pritisak tastera. Nije za one koji puno kucaju a slot za pametni telefon je neočekivana karakteristika koja spada u ono "nismo ni znali da nam treba dok nismo probali".

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Tastature HTA00213
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
109,99 EUR
Veličina
Nova
109 ,99 EUR

Slični članci

05.
Apr.
2021.
Vijesti/Najnovije
Stanislav Hristov je u kompaniji Trust International BV odgovoran za zapadni Balkan, Hrvatsku i Bugarsku i zahvalni smo mu na vremenu koje je odvojio za ovaj in...
21.
Jan.
2021.
PC
Play!Zine je odradio odličnu recenziju najnovijeg Trust miša koji izgleda totalno drugačije od ostalih na tržištu. Prenosimo vam recenziju u po...
31.
Dec.
2020.
PC
Čini se da je naš tekst o novitetima koji nam stižu bio interesantan pa ćemo se potruditi da damo malo više informacija i odgovore na neka va&s...