Playstation
11.05.2023.
Autor: Dzoni Kvid

Live A live recenzija

Live A live klasik iz Snes ere

Mnogi ljubitelji JRPG igara kažu da su devedesete zlatno doba ovog žanra igara, složili se vi sa tom konstatacijom ili ne, jedno je sigurno - mnoge igre koje su danas prepoznatljive potiču iz tog perioda.

Naravno, sve nove igre su prelijepo odrađene i nijesu u pikselima kao ranije ali mehanika svih tih igara potiče iz devedesetih. Kompanija koja je prednjačila u ovom žanru je sada nadaleko poznati Square Enix tada poznatiji kao  Square ili SquareSoft. U to vrijeme dizajneri igara niijsu imali problema da eksprimentišu sa mehanikama igre, dizajnima ili pričom tako da se s vremena na vrijeme pojavio i neki eksperiment koji ustvari nije loš, čak šta više.

Live A Live  igra predstavlja jedno od najkreativnijih igara  iz vremena Super Nintendo ere, koje spaja različite žanrove u jednoj igri.

 

Jedna od ključnih prednosti ove igre je njena priča.

Igrači imaju priliku igrati kao različiti likovi u različitim vremenima i mjestima, gdje svaki lik ima svoju jedinstvenu priču, ciljeve i izazove koje moraju savladati. Tačnije, igra prati osam likova rasporedjene u različite vremenske periode, tako da posjećujete praistoriju, carsku Kinu, divlji zapad, Japan u Edo period, srednji vijek, današnjicu, blisku budućnost, daleku budućnost. Priče likova su ispričane na vrlo originalan način, a neke od njih sadrže neke vrlo neočekivane preokrete koji će vas ostaviti zapanjenima. Osim toga, priče se međusobno prepliću na različite načine, stvarajući jedinstveno i uzbudljivo iskustvo.

Jedna od priča koja me je oduševila je praistorija gdje nema narativa nego se sve objašnjava kroz slike  u oblačiću i mimike.

Osim zanimljive priče, jedna od najvažnijih aduta igre je njena sposobnost kombinovanja različitih žanrova.

Igrači će se susresti s RPG elementima, borilačkim igrama, naučnom fantastikom, hororom i još mnogo toga. Naprimjer u priči koja se dešava u sadašnjem vremenu nema kretanja nego je borilački turnir a naš protagonista uči poteze od protivnika što nači da mora da prima udarce kako bi napredovao, a opet mora da se vodi računa o zivotnoj skali odnosno o HP-u.

Uz to, grafika i zvuk u igri su takođe impresivni što i ne čudi s obzirom da muziku potpisuje Yoko Shimomura (kompozitor koji je komponovao za The KINGDOM HEARTS serijal i FINAL FANTASY XV). Remaster verzija na Playstation 5 konzoli pruža još bolji kvalitet grafike koja se izvodi u HD-2D rezoluciji i zvuka, što igru čini još vizualno impresivnijom i atraktivnijom. Osim toga, dodatni sadržaji u remaster verziji daju igračima priliku za još dublje uranjanje u ovaj svet.

Iako je igra stara više od 25 godina, još uvijek pruža izazov i zabavu, posebno za ljubitelje klasika iz ere Super Nintendo konzole. REmaster verzija na PS5 konzoli također pruža priliku novim igračima da iskuse ovaj klasik u svom novom sjaju.

Sve u svemu, Live A Live je igra koja će biti dobrodošla na bilo kojoj gamerskoj polici, a posebno za one koji su ljubitelji originalne verzije. Kombinacija jedinstvene priče, različitih žanrova, originalne grafike držaće većinu ugrača zakovane za fotelje stolice kaučeve satima.

 

Slični članci

07.
Jun.
2024.
Playstation
Soni PlayStation State of Play 2024. je predstavio niz trejlera igara za predstojeće projekte koji će stići na PlayStation 5, kao i pogled na neke ...
02.
Apr.
2024.
Playstation
Izlistali smo neke od najboljih PS4 igara koje se i u 2024. godini i dalje prodaju bolje od igara za najnoviju konzolu, zato ih obavezno probajte