Playstation
16.09.2020.

Šta raditi kada je vaš PS4 bučan?

Možda smeta samo vama, a možda i komšijama

Možda vama zvuk konzole ne smeta i niste ni primetili kada je postala tako glasna. Tu i tamo vam neko od ukućana možda skrene pažnju na problem ali ako vam komšija zakuca na vrata i krene da se žali, imate problem.

Postoje rešenja koja mogu pomoći u sprečavanju ovog jakog zvuka koji se čuje iz vaše konzole. Međutim, u mnogim slučajevima je normalno da vaš PS4 ventilator proizvodi glasan zvuk kako bi pomogao da se konzola ohladi.

Jedno opšte rešenje za ovaj problem ne postoji, da se odmah razumemo. Postoji više uzroka a samim tim i više rešenja.

PS4 se bliži kraju svog ciklusa i nove igre "troše" konzolu do maksimuma. To povećava temperaturu konzole a sistem za hlađenje radi sve više. Kada fen ne bi radio jako, konzola bi se pregrejala i prestala da radi, ili igra ne bi mogla da se igra kako treba.

Znate i sami da je nemoguće promeniti ventilator na konzoli i jedino vam ostaje da pokušate da mu pomognete da bolje radi. Na stranim sajtovima postoji čitava paleta eksternih ventilatora koji se mogu dodati konzoli. Dobro pročitajte komentare onih koji su ih kupili jer pojedini modeli ne pomažu mnogo a stvaraju još veću galamu. 

Prvo i osnovno je pravilno održavati čistoću konzole i prostora oko konzole. Nije dovoljno samo krpom obrisati površinu konzole jer će se prašina možda spustiti do ventilatora. Jednom nedeljno usisajte svu prašinu sa konzole i rešetki ventilatora. Ovim ćete sprečiti da prašina dospe u sistem konzole. Za svaki slučaj da napomenemo, iako se to podrazumeva, konzola mora biti ugašena kada je čistite.

Ukoliko se ipak desi da se u konzoli nakupi prašina pojedinci će pokušati sami da je otvore i očiste. To ne preporučujemo iz više razloga. Ako je vaša konzola u garantnom roku dovodite u pitanje garanciju. A ako niste baš vični baratanju sa komponentama vrlo je lako napraviti neki problem i kvar. Otvaranje i čišćenje konzole prepustite servisima koji se time bave.

Ako baš rešite da sami otvorite konzolu, evo par osnovnih koraka:

1: Isključite konzolu i skinite sve kablove koji su povezani na uređaj.  

2: Uklonite nalepnice na zadnjoj strani i zavrtnje. Da biste to postigli, pre svega morate konzolu okrenuti naopako tako da je zadnji deo konzole okrenut prema gore.

3: Skinite poklopac. Kada uklonite zavrtnje koji zatežu konzolu, možete skinuti poklopac. Nežno povucite sa ivica i pazite da ne vučete previše jako.  Nastavite na isti način duž ivice dok se poklopac ne odlepi.  

4: Uklonite napajanje. Potrebno je ukloniti jedinicu za napajanje (PSU) da biste došli do hladnjaka.

5: Oduvajte prašinu. Sada kada imate pristup ventilatoru i hladnjaku vreme je da uklonite prašinu sa sistema. Stavite slamku/cevčicu u limenku komprimovanog vazduha kako biste omogućili koncentrisanije čišćenje.  

6: Zatvorite svoj PS4. Nakon što ste temeljno sve očistili, potrebno je da vratite sve na mesto prateći redosled po kojem ste otvarali.

Za još temeljnije čišćenje možete očistiti deo HDD-a, jer je moguće da je vremenom nakupio prašinu. Ovo nije bitno ali može biti korisno.  Da biste dobili pristup ležištu za HDD, pritisnite i gurnite sjajni deo na vrhu PS4 konzole levo. Ovo će vam omogućiti pristup. 

Kada završite sa ćišćenjem, vratite konzolu na mesto i povežite sve ponovo.

Bitno je da vam konzola stoji tako da je oko nje sa svih strana dovoljno prostora, naročito kod zadnjeg dela na kome se nalazi sistem za hlađenje. Nosači za konzole koji je smeštaju iza televizora su jako loši jer nema dovoljno strujanja vazduha. Rešavate vizualni problem ali pravite tehnički.

Ukoliko je toplo u prostoriji u kojoj se nalazi konzola vi se potrudite da je ohladite. Klima neće pomoći samo vama već će i konzola lakše raditi. 

Kada ste pokušali sa čišćenjem i hlađenjem prostorije, a to nije dalo neke rezultate, zvuk koji se i dalje čuje je ipak možda uzrokovan zahtevnom igrom. Tu već nema pomoći. Sem možda nekih kvalitetnih slušalica...

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 konzole HKO0307
PS4 je najbolje mesto za igranje PS4 konzola, pruža izuzetnu snagu za igranje, nevjerov...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
340,00 EUR
Veličina
Nova
340 ,00 EUR
Trenutno nema komentara

Slični članci

15.
Nov.
2022.
Playstation
Devet kraljevsta Boga rata u Singapuru.
12.
Nov.
2022.
Playstation
Developeri su predstavili nove igre koje stižu na VR2 sljedeće godine.
20.
Oct.
2022.
Playstation
Kažu da je PS Plus servis dao sebi autogol, ili još gore, pucao sam sebi u noge ovog oktobra, uz ponavljanje grešaka od prošle godi...
15.
Oct.
2022.
Playstation
13.10 za Evropu  Sony je  pokrenuo novi program lojalnosti pod nazivom PlayStation Stars koji će igračima dati bodove lojalnosti i nagrade.
12.
Aug.
2022.
Playstation
Naughty Dog je izbacio kratak video u kojem upoređuje scene iz PS4 verzija igre sa Remake verzijom za PS5.
27.
Jul.
2022.
Playstation
Nakon 30 godina EA-ovog iskorišćavanja imena FIFA, najavljenja je i posljednja u njihovoj režiji FIFA 23. I baš za tu poslednju FIFU, EA obećav...
27.
Jul.
2022.
Playstation
Iako je rad na ovoj igri jedna od najlošije čuvanih tajni u gejming industriji, Noughty Dog i dalje mudro ćuti, a internet su preplavile slike iz trej...
12.
Jul.
2022.
Playstation
Svaki početak ima neke sitne problem pa će i ove PlayStation svakako uskoro riješiti. A o kojim problemima uopšte i govorimo?
12.
Jul.
2022.
Playstation
Posljednja posjeta Boga rata našem svijetu.
09.
Apr.
2022.
Playstation
Šta nam donosi april kada su PS igre u pitanju?