Vijesti/Najnovije
15.09.2023.

Starfield: The Artifact

Zbog čega je bitan

Pisali smo o tome kako Microsoft svjesno odbacuje gomile novca jer izdaje Starfield kao XBOX ekskluzivu. Pisali smo o naporima timova Bethesde da ovu igru učini drugačijom od ostalih. 

Sada je Bethesda konačno vidjela plodove svog rada izdavanjem Starfield, ekspanzivne svemirske RPG igre koja testira granice onoga što su igrači smatrali mogućim. Čitav univerzum se otvara igračima i nudi da ga istražuju kako god žele, kad god požele. Igrači mogu ili postati jaka dobra snaga  za mornaricu ili policiju, postati podmukli svemirski gusar, ili čak raditi na pronalaženju centra svih stvari u univerzumu. Ovo posljednje možda nije toliko opciono i zavisi od igrača, ali služi kao jedna od najvećih i najvažnijih misterija igre Starfild.

Sve u Starfildu počinje kada fanovi otkriju svoj prvi "Artefakt," koji nastavlja da ih izlaže nizu jarkih svjetla i zvukova. Nakon pridruživanja Constellation, pronalaženje ovih artefakata uskoro postaje glavni cilj igre. Dok mala grupa istraživača želi da pronađe istinu, oni i igrač dobijaju nešto više nego što su očekivali, i ubrzo saznaju da ove informacije dolaze sa ogromnim komplikacijama i problemima. A kako bi drugačije?

Na samom početku igre Starfield, Artefakti su uglavnom poznati kao čudne stijene koje igrač mora da pronađe tokom mnogih početnih zadataka u igri, prije svega prepoznati po njihovom čudnom gravitacionom privlačenju koje se obično pojavljuje kao anomalija na skenerima. Ovi artefakti mogu da variraju od dosadnih poput posjete maloj planeti sa vrlo malo prijetnji, do igranja tako ključne uloge u priči da će igrači morati da se obračunaju sa najuspješnijim ljudima u Neonskom gradu da bi se dočepali jednog .

Međutim, postoji poseban razlog zašto se neki od artefakata ne nalaze na određenim lokacijama. Oni su zapravo nasumično raspoređeni sa svakim igranjem, a isto važi i za hramove moći koji se na kraju koriste da lociraju. Ovo je zbog činjenice da svaki put kada neko prođe kroz Starfield, smatra se da je to potpuno drugačiji univerzum sa razlikama sve do lokacija Artefakta.

Kada igrač dobije dovoljno artefakata, naići će na radoznalu frakciju zvanu Starborn koji prijete igraču da se ne približava istini. Ako igrači nastave da skupljaju predmete, a na kraju će morati ako žele nešto da rade osim mnogih sporednih zadataka Starfilda, oni će shvatiti da Artefakti pripadaju Armilari i da je astrološki alat koji otkriva lokaciju "Jedinstva."

Jedinstvo je opisano kao centar kosmosa, i kada igrači uđu unutra, oni će ući u potpuno novi univerzum, a takođe će ponovo pokrenuti igru u Starfield. Međutim, do trenutka kada fanovi budu u mogućnosti da iskuse ovaj jedinstveni preokret na New Game Plus, oni su sasvim svjesni da Artefakti nisu igračke sa kojima se treba igrati, već upravo ono što je možda dovelo do toga da neki njihovi saputnici, kao i sama Zemlja, budu uništeni pred njihovom moći. Na kraju svakog igranja, igrač će zavisiti koliko puta želi da ponovo iskusi igru u potpuno novom univerzumu, pri čemu promijene postaju sve očiglednije kako se broj igranja povećava.

Da li ovo ima neke mračnije konotacije, ostaje da se vidi, vjerovatno u predstojećoj ekspanziji priče, Shattered Space.

 

 

Slični članci

25.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
Dugo očekivani DLC Elden Ring, pod nazivom Shadow of the Erdtree je natjerao igrače da nestrpljivo odbrojavaju vrijeme do objaljivanja.
11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
South Park - Snow Day! je igra koja nas vraća u djetinjstvo kada su sniježni dani bili sinonim za avanturu. U ovoj igri, fanovi serijala South Park imaju pri...
11.
Apr.
2024.
Vijesti/Najnovije
U posljednje vrijeme, popularnost kolekcionarskih figura postaje sve veća. To se desilo mahom zbog proboja otaku kulture po svijetu i samim prihvatanjem da k...