Vijesti/Najnovije
22.02.2021.

Ne verujte tvitovima ukoliko kupujete novi procesor

Piši briši tvitovi

Nedavno je Power GPU na svom Twitter nalogu objavio prilično dramatičnu vest za vlasnike AMD procesora serije 5000. Iako bi se na prvu loptu reklo da iza ovog zvučnog imena stoji neka bitna kompanija koja se bavi analizom i statistikama, reč je samo o firmi za izgradnju i prodaju računara.

Post je izazvao ogromno interesovanje i brda komentara, a reagovali su i priznati stručnjaci u ovoj oblasti iznevši neke relevantnije brojke. Povela se polemika i o tome da li je post plaćen kako bi se diskreditovao AMD i da li je to etički. Ako biste sad pokušali da pročitate sve ovo, imali biste mali problem, pošto je Power GPU obrisao svoje komentare, ali mi smo uspeli da ih zabeležimo:

Izvor IGN Adria

 

U sada izbrisanom tvitu, kompanija je rekla da je od 320 Ryzen 5000 CPU-a koje je dobila, oko 6% završilo „mrtvo po dolasku“, što znači da se uopšte nisu podigli.

Izvor IGN

Šest posto možda i ne zvuči tako mnogo, ali PowerGPU je uz to izneo tvrdnju da je od Intela primio samo jedan jedini mrtvi CPU do sada. Pored toga, kažu oni, serija Ryzen 5950Ks čipova koje su dobili pokazala je veću stopu DOA - čak 16%!

„Procenat kvara na novim AMD procesorima je i dalje previsok“, dodao je PowerGPU u istom tvitu. Povrh svega, tvrde, primećeni su problemi sa stabilnošću AMD-ovih čipova Ryzen 5000.

Korisnik NearATomato je odmah postovao podatke koji su dobijeni sa veoma pouzdanog sajta retailera Mindfactory i tražio objašnjenje jer se brojke razlikuju.

Ekipa IGN je pokušala da dobije nekoga iz AMD kancalarije ali nismo uspeli jer je njihov nadležni tim na odmoru. Ipak, nismo tu stali pa smo rešili da kontaktiramo najveći servis u Srbiji kada je u pitanju IT hardver, Nepo System.

Aleksandra Jeremić, CEO Nepo System-a nam je rekla da ne postoji nikakvo povećanje u procentu reklamacija na ovu seriju procesora i da su brojke čak ispod prosečnih.

Kontaktirali smo i kompaniju Gigatron, kao jednog od naših najvećih retailera i dobili smo isti odgovor.

Mail je poslat i Power GPU kako bismo saznali kongifuracije na kojima su procesori pokrenuti, ali do sada nismo dobili odgovor.

Dakle, ukoliko ste u potrazi za procesorom za sebe, ne verujte tvitovima. Nema razloga da vam glasine utiču na izbor. Mi ćemo svakako pratiti dešavanja na tržištu i obaveštavati vas.

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Volani HVO0066
Upoznaj sljedeću generaciju trkačkih volana. Nagrađivani Logitech G dizajn, redizajnira...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
389,99 EUR
Veličina
Nova
389 ,99 EUR

Slični članci

18.
Sep.
2020.
Vijesti/Najnovije
Ko je pogledao najnoviji Night City Wire zna koji su minimalni zahtevi developera CD Projekt Red kada je u pitanju igranje Cyberpunk 2077 na PC računaru.
12.
Aug.
2020.
PC
Horizon Zero Dawn je prva igra koja podržava AMD FidelityFX Single Pass Downsampler (SPD), koji ubrzava kreiranje mipmap teksture za efikasnije per...
12.
Aug.
2020.
PC
Evo kratkog rezimea nevolja velikog giganta za pravljenje čipova.