Vijesti/Najnovije
01.03.2021.

Google Stadia je u problemu

Studiji su zatvoreni a Google obećava bar 100 igara ove godine

A mogla je biti prosta priča, uspešna i duhovita, malo igre malo hita, i poneki gamepad... da nije bilo pandemije.

Svaki problem neke kompanije ove godine pravdaće se pandemijom. Šta je istina a šta igra velikih, saznaćemo! Šta muči Google Stadia korisnike?

Pojavilo se više izveštaja koji veoma detaljno opisuju probleme sa kojima se bori Google Stadia koji uključuju sve, od unutrašnjih borbi u razvojnom timu do desetina miliona dolara potrošenih na AAA igre kao što su Red Dead Redemption 2 i to na prevazilaženje prepreka u razvoju i probleme koje je stvorio sam Google.

Uprkos svom hajpu koji je Google stvorio oko Stadije, igrači širom sveta su bili razočarani. To je dovelo do nesrećnog lansiranja i navodi se da je Stadia definitivno omašila targete sa brojkama za prodaju kontrolera i mesečno aktivnih korisnika i to u stotinama hiljada. Ni igre pojedinih najboljih izdavača poput Ubisoft-a i Take2 Interactive Software ne bi mogle da pomognu da se Stadia povrati i ponovo pokrene. Te igre nisu bile jeftine, jer izvori navode da su koštale desetine miliona dolara za kupovinu i postavljanje na platformu (npr. Red Dead Redemption 2). Neki od problema na Stadiji su doveli na kraju do zatvaranja internih studija Google Stadia u kojima su zaposleni radnici pokušavali da se naprave AAA igre.

Google je poznat po svom dugom i napornom procesu zapošljavanja koji može trajati od šest do devet meseci. Sada dodajte i to da je Google morao da promeni svoje standarde zapošljavanja jer je želeo da dovede programere igara i nije tradicionalno bio angažovan i upoznat sa tim pozicijama.  To je onaj momenat kada mislimo da sve možemo ukoliko jednu stvar dobro radimo. Realno, ne možemo svi sve. Iako je oko 150 zaposlenih bilo pogođeno zatvaranjem internih studija Stadije, izvori navode da je cilj bio dovesti više od 2.000 novih radnika tokom pet godina. Čini se da Google nije razumeo proces nastajanja igre i mnogi programeri su smatrali da Google nije finansirao igre za njihovu prodaju već da je finansirao igre za bolji položaj i prodaju članarine Stadije. Umesto da razvojnim programerima daju slobodu da istinski kreiraju ono što žele, rečeno im je da dizajniraju prototipove koji predstavljaju Stadia tehnologije poput Cloud-a ili State Share-a. Svakako frustrirajuće!  Mnogi su se ipak osećali nedodirljivo na svojim pozicijama u Google-u, sa visokim platama i malim strahom od otpuštanja sa kojim se suočavaju u drugim studijima.

A onda nam je stigao COVID-19.  

Na početku pandemije je Google primenio zamrzavanje zapošljavanja za sva odeljenja, izuzev malog broja strateških područja u kojima se korisnici i preduzeća oslanjaju na Google po pitanju stalne podrške. Video igre svakako nisu bile toliko bitne i ugrožena je sposobnost i kreativnost za pravljenje novih sadržaja.

Krajem januara, Potpredsednik Google Stadia i generalni direktor Phil Harrison su poslali mailom obaveštenje zaposlenima i pohvalili tehnologiju platforme. Samo pet dana kasnije, Harrison okuplja radnike i obaveštava ih da se interni studiji gase. Dosta se nagađalo o razlogu otazivanja horor igre kompanije Kojima Productions, a o problemu sa Jorney to the Savage Planet smo pisali prošle nedelje.

Google uverava korisnike Stadia platforme da će platforma dobiti  više od 100 igara  2021. godine.

Da li im verujete?

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Travis Touchdown vraća se u Santa Destroy nakon deset godina odsustva. Tamo pronalazi ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
67,99 EUR
Veličina
Nova
67 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
Zakorači u najstariju Zelda priču i saznaj više o porijeklu Master Sword, mača k...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
67,99 EUR
Veličina
Nova
67 ,99 EUR
Korišćena
67 ,99 EUR

Slični članci

23.
Feb.
2021.
Vijesti/Najnovije
Kažu da nevolja nikada ne dolazi sama a ima i ona o tome kako je potrebno vreme da bi se uverili u kvalitet nekog proizvoda, ili igre. Jedna od takvih je&nbs...
06.
Jan.
2021.
Playstation
Ovo je period kada se dosta pozajmljuju i iznajmljuju konzole, ukoliko nemate svoje. Napraviti nalog je jednostavno, i to većina zna. Obrisati nalog je jo&sc...
24.
Oct.
2020.
Playstation
Hajde da se podsetimo tutorijala koji je uradio Dušan Srbljak na kanalu AXE.   P.S. Pratite našu ponudu PS4 konzola