Vijesti/Najnovije
28.04.2021.
Autor: Dzoni Kvid

NieR Replicant ver.1.22474487139…- Recenzija

Da to je ime novog remake-a iz Square Enix-ove kuhinje

U vreme izlaska, mnogi sistemi igre nisu bili na zadovoljavajućem nivou a i izdate su dve verzije, i to za zapadno i japansko tržište. Japanska verzija je bila bolja od zapadne I to je jedan od razloga zbog kojih je originalni Niere zaboravljen. Pojavom Nier Automate 2017 ponovo se pokrenula priča o Nier univerzumu koji je inače samo mali deo mnogo većeg Drakengard sveta. Kako originalni Nier nije dobio priliku da zasija, izdavač Square Enix (čitaj japanci) odlučili su da urade remake igre pod nazivom  Nier Replicant ver.1.22474487139...

Kao ljubitelj JRPG žanra uvek sam smatrao da Nier ima mnogo bolju priču i razvoj likova od svog nastavka Nier Automata. Naravno da sam bio oduševljen kada je  Squere Enix objavio da se radi remake verziji originalne igre.

Ili ipak ne. ne u potpunosti.

Za većinu igrača ovo je remake i remaster pošto je Nier Replicant ver.1.22474487139 sveobuhvatni update verzije koja je izašla za japansko tržište gde su u fokusu bili odnosi sestre i brata. Za igrače koji dolaze sa zapada (čitaj ostatak sveta) u fokusu je bio odnos oca i ćerke. Imajući to u vidu, za japansko tržište Nier Replicant ver.1.22474487139 je remaster igre dok je za ostatak sveta remaster i remake.

Nemoguće je izbeći poređenje Nier Automata i Nier Replicant I to u svim segmentima,  pa i po pitanju mehanike borbe. Borba u Nier: Automati je  vrhunski odrađena  i potpuno sam uživao u kretanju 2B,9S i A2. NieR Replicant ver.1.22474487139… možda neće dostići iste visine, ali cenim napor koji je urađen na ažuriranju mehanike borbe za današnje standarde. Ova mehanika borbe  u Nier Replicant  je najsličnija kretanju 2B, umesto na neugodan i smiren način na koji se prvobitno kretao u originalnoj igri. Ukoliko se sećate kontrola iz Nier automate, trebaće vam malo vremena da se naviknete. Razlog je što je mehanika ista a na neki način promenjena. Umesto pod-pomoćnika u Nier Replikan će vam pomoć biti knjiga pod nazivom Grimoire Veiss koja će kao i kod Automate imati svoje specijalne napade.

Problem koji sam primetio je da raznovrsnost neprijatelja nije ni približno toliko velika koliko je bio slučaj u originalnoj igri i često ćete imati posla sa istim neprijateljima. Srećom, način na koji se neprijatelji pojavljuju tokom igre  je zanimljiv, stalno prebacivanje kamere iz 2D u 3D okručenje pa čak i Iz ptičje perspektive vas neće navesti da se žalite što je smanjena raznolikost neprijatelja

Kada je Nier izašao 2010. godine igru nisu krasili živopisni pejzaži i detalji koji bi privukli igrača da je igra samo zbog grafike. U NieR Replicant-u smo dobili baš ono sto bi i očekivali od Nier igre, prelepe detalje I pejzaže koje se prostiru u nedogled uz živopisan svet pun ljudi.

Square Enix je dosta truda uložio u ovaj update igre da je čak i glumačka postava koja daje glasove junacima ista kao i u originalnoj igri. Želja im je bila da ljubitelje originalne igre obuzme osecaj nostalgije. Jedino što mi je zasmetalo je neuverljivi titlovi sa japanskog na engleski. Dešava se da se ne podudaraju  (što ruku na srce i nije neki problem ali para uši).

 

Keiichi Okabe koji je radio fenomenalnu muziku Nier Automate pa je doveden da remasteruje čitavu zvučnu podlogu za NieR: Replicant. I još jednom, osećanje koje njegovo delo može da izazove kod vas svedoči o lepoti muzike. Kao i u Automati, radnja prati dešavanja u igri i praktično se stapa sa svim što se dešava na ekranu.

Nekoliko dodataka će vratiti ljubitelje originala i ponuditi dosta novim igračima. NieR Replicant dodaje novi sadržaj priči,  isečen iz originala, i smešta radnju u Seafront.  To je grad koji ćete  posetiti veoma ranu u igri. Uz igru dolazi i Epizoda Sirena sa novom pričom u kojoj istražujete brodolom.

Kako smo navikli od igara koje radi Yoko Taro, igra bez nekoliko završetaka nije igra!

 NieR Replicant sada ima pet završetaka, u odnosu na prvobitna četiri A, B, C, D. Završetak E je potpuno nov i napravljen je za ovo izdanje. Za razliku od Nier Automate, Nier Replikant ćete morati da pređete samo jednom kako bi dobili zadovoljavajući kraj (kako bi shvatili šta se tačno desilo pre Nier: Automate).

 

Bez sumnje, NieR Replicant ver.1.22474487139  je... dostojan remake i remaster originalne igre! Toliko da čak postavlja kamen temeljac ostalim Nier igrama (ukoliko ih bude) i donosi široj igračkoj publici baš ono što je falilo u Nier Automati - priču koja je zasnovana na odnosu ljudi ne na samoj tematici.

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS41121
NieR Replicant ver.1.22474487139… je remake i remaster igre iz 2010 napravljena ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
34,99 EUR
Veličina
Nova
34 ,99 EUR
Korišćena
34 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4749
PS4 Nier Automata - Game Of The Yorha Edition
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
27,99 EUR
Veličina
Nova
27 ,99 EUR
Korišćena
27 ,99 EUR

Slični članci

23.
Apr.
2021.
Vijesti/Najnovije
Nier: Automata igra koja je mnogima promakla, a nije trebala.
03.
Apr.
2021.
Playstation
Za sve koji žele više akcije u svojim poteznim JRPG
11.
Mar.
2021.
Blog
Postoji pregršt zanimljivih ideja, ali podređena engleska lokalizacija i uglavnom dosadan borbeni sistem nisu me dugo zadržali