Vijesti/Najnovije
14.08.2020.

Apple i Google protiv igre Fortnite

Epic podnosi tužbe

Fortnite je definitivno hit!

Fortnite je mašinerija koja obrće i donosi neverovatne zarade svojim tvorcima ali i svima koji su nekako uključeni u ovaj projekat. A kada je neko uspešan, i kada se obrće veliki novac, dođe do problema. Ipak, ono što se poslednjih dana dešava je otišlo predaleko.

Prvo je Epic u okviru Epic store promenio cenu za V bucks i to sa 9.99$ na 7.99$ za 1000 za konzole, PC i Mac. Mobilna varijanta funkcioniše nešto drugačije, jer igrači i dalje mogu kupovati na Apple ili Google nalozima po višoj ceni, ali će im biti ponuđeno direktno Epic plaćanje prilikom kupovine V-Bucks na mobilnim uređajima uz 20% popusta. Epic je napomenuo da je to učinjeno kako bi se uštedama nagradili igrači, uz navode o preterano visokim nadoknadama od 30% koje Apple i Google uzimaju od svake V-Buck uplate. Epic je naveo da je otvoren za promenu dogovora, ako Apple i Google sniže naknadu za plaćanja. 

Umesto da podrži zdravo nadmetanje i nadmeće se kvalitetom svoje ponude, Apple je je rešio da skine Fortnite iz prodaje u App Store-u, što znači da novi korisnici ne mogu da preuzmu aplikaciju, a korisnici koji su već preuzeli prethodne verzije aplikacije sa App Store neće moći da ažuriraju na najnoviju verziju.

Sada Epic tuži Apple zbog pravila vezanih za App Store podnošenjem pravne žalbe u Kaliforniji, navodeći da je Apple postao ono protiv čega se nekada bunio: gigant koji pokušava da kontroliše tržišta, blokira konkurenciju i uguši inovacije.

Skidanje igre Fortnite još je jedan primer kako Apple pokazuje svoju ogromnu moć u cilju nametanja nerazumnih ograničenja i nezakonitog održavanja 100% monopola nad tržištem za obradu plaćanja u aplikaciji iOS. Apple nameće nerazumna i nezakonita ograničenja kako bi se u potpunosti monopolizovala oba tržišta, U žalbi se navodi i problem sa 30% nadokande ne samo na kupovinu aplikacije već i na kupovine unutar igre, i Epic veruje da ponašanje kompanije Apple ima sve oznake nelojalne konkurencije. 

Epic je prikazao svoje viđenje svega. Događaj u igri, novi kratki film pod nazivom „Nineteen Eighti-Fortnite", direktna parodija na čuvenu reklamu iz 1984. godine. U videu tekst glasi: Epske igre su prkosile monopolu App Store-a. Kao odmazdu, Apple blokira Fortnite na milijardu uređaja. Pridružite se borbi da zaustavite 2020. da ne postane 1984; uz  hashtag  #FreeFortnite.

Najnovija vest je da je i Google odlučio da ukloni Fortnite iz prodavnice Google Play za Android uređaje.  U izjavi za The Verge, Google je objasnio da, iako Fortnite ostaje dostupan na Androidu, više neće biti dostupan u Play prodavnici jer krši njihove smernice. Međutim naveli su i da pozdravljaju dalje razgovore s Epicom o vraćanju igre Fortnite na Google Play. 

Fortnite se i dalje može instalirati na Android uređaje direktno putem aplikacije Epic Games.

Slični članci

28.
Mar.
2024.
Vijesti/Najnovije
Igra će se odigravati u regionu Kalos i sigurno ima mnogo poznatih prijatelja, pa evo svih do sada potvrđenih.
26.
Mar.
2024.
Vijesti/Najnovije
Ne može se reći da smo imali jaku zimu i da smo željni lijepog vremena i sunca, ali ako želite da zaigrate neku igru koja će vas ubaciti u proljećni vajb. ov...
26.
Mar.
2024.
Vijesti/Najnovije
Nakon Assassin's Creed Mirage i Assassin's Creed Nexus igrači su nestrpljii i željni vesti o budućim igrama