Focus on
10.05.2024.

TOP SPIN 2K25 - Gejm, set i meč!

Nema hit igre bez Novaka

Ok, malo smo pretjerali sa najavom i vi sad mislite da ćemo igru kritikovati, ali ovo je samo naš način da iskažemo nezadovoljstvo igrom u kojoj nema glavnog lika kojeg svi očekuju. 

Kako igra o tenisu može da bude najbolja, ili dobra ako u njoj nema najboljeg igrača?

2K je sasvim neočekivano, i bez curenja, najavio igru TOP SPIN 2K25 prije samo par mjeseci. Kratak trejler nije otkrio mnogo i nagađanja su krenula. Ovaj potez 2K je najnoviji trend gejming industrije, da nam igre najavljuje u kratkom vremenskom roku prije D1. Da li su se developeri opametili i imaju problem sa time da obećaju mnogo i isporuče manje, ili je u pitaju nešto drugo, ostavićemo za neki sljedeći tekst.

Tenis je, svi znamo, jedan od fizički najzahtjevnijih sportova na planeti i Top Spin 2K25 radi dobar posao ponovo kreirajući igru. Intenzitet znojenja dlanova dugog nadigravanja ili veselja, koje slijedi nakon prekida servisa opozicije je verno preslikano u igri. U tome ćete sigurno uživati.

Ova franšiza za simulaciju tenisa provela je 2000-te godine takmičeći se sa Seginom Virtua Tennis serijom, prije nego je napravila malo dužu pauzu nakon objavljivanja Top Spin 4 i to 2011. godine. Više od decenije kasnije, TopSpin je čini se spreman da se vrati na centralni zeleni teren i dokaže da je neprikosnoveni šampion virtuelnog tenisa. Šampion bez šampiona ako ćemo konkretnije! Top Spin 2K25 je pažljivo osmišljena rekreacija brzog sporta. Oduševiće entuzijaste, ali i igrače amatere. Možda će čak i igrači, koji nisu toliko spretni sa reketom, uživati u igranju. Izbor režima ne može da parira najvećim sportskim igrama, ali je igranje TopSpin 2K25 konstantno prijatno.

Moramo reći da je slab izbor modova donekle moguće oprostiti kada su osnove ovako dobre.

Top Spin 2K25 ima sve detalje koje očekujete od modernog i licenciranog sportskog sim-a. Svi ključni stadioni i šampionati su ovdje, a okruženja za igru su dovoljno detaljna. U uvodnom spisku ima 25 zvijezda i to nije veliki izbor koji uzrokuje da kvalitet sličnosti varira. Nadamo se da će 2K dodati još igrača u budućnosti.

Kod dobre sportske sim igre je najbitnije iskustvo na terenu, i to je da ponovimo, odlično urađeno. Kontrolni sistem je pomalo zamršen, ali je i pristupača. Dugmad na džojpedu omogućavaju pristup opcijama flat, slice, lob, topspin i dropshot, dok se snaga kontroliše time koliko dugo držite dugme pritisnuto. Kao i kod Top Spin 4, tajming i pozicioniranje su ključne vještine igre. Ako ste ljubitelj Mario tenisa, odmah da napomenemo da ovo nije igra za pogodak i nadu u stilu Mario tenisa. Pucajte prerano ili prekasno i on će pasti u mrežu, baciti se na gornje tribine ili lako razbiti drugog igrača. Stalno razmišljate o tome gdje se vaš igrač nalazi na terenu u odnosu na udarac koji nameravate da izvedete. Mogući povrat od vašeg protivnika i proces odlučivanja su zahtjevniji zbog izuzetno dobre fizike igrača, koji repliciraju pozicioniranje težine i zamah tjela sa više nego suptilnom tačnošću. 

Osećaj u ovoj igri je pomalo kao da igrate šah. Taj strateški element tenisa je najveći plus igre. Razmjena moćnih udaraca dok šetate protivnika po cjelom terenu i tjerate ga na trošenje energije je uzbudljiva baš zahvaljujući osjećaju brzine i udarca. Izvući se iz iste situacije vraćanjem lopte na nezgodno mjesto neoprezno okretanjem, terajući drugog igrača na grešku je nevjerovatno dobar osjećaj. Šah, ali sa reketima u kojem dominacija na terenu zavisi od donošenja odluka koliko i od čistih v,eština korišćenja štapa.

Glavna karakteristika igre su turniri. Tamo se borite sa drugim vrhunskim igračima u okršaju za pob,edu i šansu da se popnete na listi teniskih rangova. Postoje različiti nivoi turnira, a dobijanje pristupa prestižnijim događajima podrazumeva povećanje vašeg statusa, od Nepoznatog do Legende. Poboljšanje vašeg statusa zaht,eva postizanje kontrolne liste ciljeva i može sadržati stvari kao što su pobjeda na određenom broju turnira, uspješno završen trening ili napredovanje u teniskom rangu. Sistem je jako dobro podešen i dobro radi posao osiguravajući da do trenutka kada budete spremni da učestvujete na turnirima višeg nivoa, oni budu izazovni, ali ne i nepremostivi.

2K Games je ponudio igru koja izgleda kao prava simulacija. Tu je niz taktičkih opcija dostupnih u svakom trenutku i zahtjeva koje postavlja pred igrača kako bi se testirala vještina. Možemo reći da će vas završetak Top Spin akademije  naučiti mnogo o teniskim strategijama u stvarnom životu i o tome kako se profesionalni igrači razlikuju u korišćenju osnovne igre. Ima mnogo prostora da rastete kao igrač ukoliko eksperimentišete sa moćnim udarcima, usavršavate lukave dropshotove ili preraspodjelu poena igrača.

Problem... Problem igre Top Spin 2K25 je što u MyCareer ne nudi opcije i dosta toga što može da se uradi osim što se nastavlja rotacija kroz tri mjesečne aktivnosti. Nije potrebno mnogo vremena da razvijete svog igrača dovoljno dobro da možete lako da pobjedite u bilo kom meču. Možete da se osjećate kao da samo prolazite kroz pokrete iznova i iznova. Svaki turnir, od takmičenja sa malim peharima do najprestižnijeg Majora ima identičnu scenu pobjede i to sa istom osobom koja vam daje potpuno isti trofej. Postoje neki zanimljivi mečevi iznenađenja, ali su ograničeni i ne pojavljuju se sve do daleko u igri.

Dodatni problem su naravno mikrotransakcije. Sportske igre su odavno postale sinonim za mikrotransakcije a Top Spin 2K25 se baš nije pokazao uspješno u borbi protiv tog trenda. Igra nudi predvidljiv niz kozmetičkih artikala, koje se mogu kupiti i sezonsku propusnicu koja se ovdje zove propusnica za centar terena. Poželjni artikli iz stvarnih brendova su zaključani izvan mikro transakcija. Početni ekran igre sadrži četiri pločice, od kojih su dvije postavljene da reklamiraju elemente mikro transakcija. Takođe postoji oglasna tabla u glavnom meniju, koja prikazuje nove artikle dostupne u Pro Shop-u kako bi se podstakla dodatna potrošnja igrača.

Top Spin 2K25 je dobrodošlo oživljavanje franšize koje zadržava korijene serije, a istovremeno ispunjava i savremena očekivanja. Nudi virtuelnu igru tenisa koja je brza, izazovna i zadovoljavajuća. Izbor režima i preopterećenje mikrotransakcijama je očekivano i dosadno. Ako volite tenis, ovo je definitivno igra koju morate igrati.

I da li smo vam rekli da nema Novaka Đokovića?

Slični članci

06.
May.
2024.
Focus on
Nakon 13 godina ćemo zaigrati novi naslov TopSpin 2K25. Dosta je pitanja o novitetima i promjenama
25.
Apr.
2024.
Focus on
Čak i kada je neka igra stara kao Read Dead Redemption 2, uvijek ima neki novi trik u rukavu
28.
Mar.
2024.
Focus on
Čovjek je uvijek imao želju da ide u svemir, a ako volite da igrate igre sa tom tematikom, evo par prijedloga.