Nintendo
18.09.2020.

Super Mario 3D All-Stars

Kakvi su prvi utisci igranja ove kompilacije?

Ako pratite naše vesti znate da jedan jedini Mario sa svojim stvaraocima slavi svoj 35. rođendan.

Kada kažemo stvaraoci mi mislimo na Nintendo koji je rešio da obeleži ovaj jubilej sa mnogo posebnih izdanja o kojima smo pisali. Za neke već primamo preordere jer se radi o limitiranim količinama.

Pojedini retaileri u svetu su bili primorani da otkazuju preordere ove igre zbog velikog interesovanja i nedovoljnih količina..

Games je uspeo da za sada uveze dovoljno ne samo za one koji su uradili preorder. već i redovnu prodaju koja je krenula danas.

Super Mario 3D All-Stars je kompilacija tri najznačajnije 3D Mario avanture. Verovali ili ne, na sajtu Amazon je ova kompilacija uspela da već u predprodaji zauzme drugo mesto najprodavanije igre u 2020. godini. Prvu je dosta vas već odigralo a radi se o Animal Crossing New Horizons.

Mlađe generacije se možda pitaju zbog čega se diže tolika frka i galama oko starih Mario 3D igara.

Prvo, radi se o limitiranoj seriji. Prodaje se samo ono što je na zalihama i neće se praviti nove kopije.

Drugo, ako se sećate iz našeg prethodnog teksta,  i digitalna verziju prodavati samo do Marta 2021.

One koji su se ponadali da će se u nekom momentu ova kompilacija ponuditi po nižoj ceni podsećamo na činjenicu da Nintendo nema naviku da spušta cene i pravi velike rasprodaje, čak ni kada su u pitanju klasici stari 30 godina. A još kada su u pitanju limitirana izdanja, cena samo može ići gore.

Šta nam donosi Super Mario 3D All-Stars pored music playera koji nam pušta muziku iz sve tri igre?

Osnovno - Donosi nam savršenu lekciju iz istorije gejminga.

Super Mario 64 – Nintendo 64 iz 1996. godine

Prvi 3D Mario ikada i klasika Nintenda 64 je igra koja je postavila temelje za moderni 3D gejming. Posle dosta pokušaja da se platformske i akcione igre stave u treću dimenziju došao je Mario 64 i napravio revoluciju. Analogno kretanje, odlična kontrola kamere, brzi pokreti i vanvremenski dizajn nivoa doprineli suda ova igra bude uspešna i u svoje vreme revolucionarna. Sigurno ste Maria 64 već igrali u nekoj opciji, N64, Wii, Wii U ili 3DS. 

Osećaj igranja N64 igre na Switch konzoli je neverovatan. Sve je odrađeno ponovo i kao nekada. Ovaj nastavak je najmanje remasterovan kada je u pitanju ova kompilacija. Odnos slike je i dalje 4:3 a frame rate zaključan na 30. Tu je blago dodatno filtriranje i doterivanje 3D modela uz sjajne 2D elemente koji od ovoga prave najbolju verziju ikada. 

Super Mario Sunshine – Game Cube  iz 2002. godine

Neki bi rekli da je ova igra čudan izbor. U pitanju je po nekima najređi 3D Mario naslov tj. naslov koji je najmanje ljudi igralo. GameCube i ekskluzivne igre za taj sistem su ostali u senci. Nintendo GameCube igračima ne nudi samo Mario 64 sa boljom grafikom i novim nivoima već mnogo više. Da se razumemo odmah, ovo je donekle čudna igra. A priča... Mario dolazi na ostrvo Delfino kako bi se odmorio pored princeze Peach. Ali, jedno ali sreću kvari. Tu je i njegov dvojnik. Jedan veoma mračan i problematičan tip. On nam donosi neprilike, hapšenje, suđenje, kaznu kroz gomile nivoa. Malo drugačija priča u verziji koja u ovoj kompilaciji izgleda više nego odlično. Dodata je podrška za widescreen i HD grafika uz odličan rame rate. Nekada impresivne stvari sada izgledaju još impresivnije. 

Super Mario Galaxy – Nintendo Wii iz 2007. godine

Prvi Galaxy je izašao za Wii. To je bila konzola koja je donela revoluciju. Wii povezan na TV sa motion kontrolerom bio je hit i kod nas. Svaka promocija ove konzole u nekom tržnom centru je okupljala veliki broj ne samo dece već i roditelja. Posle duže vremena smo imali konzolu koja je bila atraktivna svim generacijama. Tenis je naročito bio popularan i sigurno se sećate dece koja su mahala rukama ispred ekrana.

Super Mario Galaxy iako je uspeo da iznedri fenomenalnu grafiku. Fanovi su bili oduševljeni i  dizajnom nivoa koji je bio izuzeno kreativno urađen. Konzole su se zatim menjale ali ovaj naslov nije uspeo da se izbori za ponovno objavljivanje, sve do sada. 35 godina nije mala stvar i Nintendo zbog toga mnogima ispunjava želje.

Igra je full HD i nudi full motion kontrole koje rade ako želite da se bacakate sa Joy Conom a takođe su pretvorene i u touch kontrole ako igrate u portable modu.

Ono što je fascinantno u igranju ovih igara što sada vidimo različite načine na koje se približavamo istom cilju. U Mario 64 stvari su relativno jednostavne. Nintendo je prvi put stvorio ovu vrstu igrališta otvorenog sveta, a nivoi su svi relativno slobodni prostori u kojima igrači mogu skakati. Zaista izgledaju kao klasični 8-bitni nivoi preimenovani u tri dimenzije. Synshine sledi sličnu strukturu ali predstavllja novi alat za interakciju  sa vodenim paketom koji Mario pušta da privremeno leti i mlazom vode da povredi negativce ili očisti glib preko tropskog ostrva. U međuvremenu, Galaxy je dramatičan i uvodi planetoide veličine zalogaja koji igru neprestano suočavaju sa novim konceptima igranja, što često podrazumeva pomeranje gravitacije.

 

Sve je mnogo, mnogo bolje nego ranije!

Dok igrate sve ove igre, prosto se pitate zbog čega nisu još neke stare naslove unapredili i ponudili nam remasterovane. Nintendo je čudna kompanija i sa njima se nikada ne zna.

Možda nas očekuju još neka iznenađenja do kraja godine.

Slični članci

04.
Sep.
2020.
Nintendo
Nekada je dobro vratiti se na početak.
04.
Sep.
2020.
Nintendo
Sve igre u Super Mario 3D All-Stars kompilaciji biće posebno optimizovane za Switch.
27.
Aug.
2020.
Nintendo
Pogledajte naš kompletan vodič za povezivanje Nintendo Switch konzole i kreiranje nalova, kao i par korisnih saveta.