Nintendo
07.02.2021.

Nintendo Game & Watch

Mali, zabavan i idealan

Mnogo pre Nintendo Switch-a postojao je Game Boy.

I mnogo pre Game Boy-a postojale su Game & Watch igre.

Nintendo je više puta bio pionir u prenosnim igrama, a Game & Watch serija je bila prvi veliki hit. Da bi proslavio nasleđe kompanije u "prenosnim igrama" i 35. godišnjicu Super Mario Bros., Nintendo je objavio Game & Watch: Super Mario Bros. Uređaj je urađen po uzoru na originalnu igru ali je opremljen LCD ekranom u boji i ima mogućnost igranja Super Mario Bros-a. To je ograničen, zabavan i mali sistem koji bi trebao u potpunosti da zadovolji dugogodišnje fanove Nintenda.

Istorijat Game & Watch pogledajte na ovom linku.

Game & Watch: Super Mario Bros. je je ručna konzola u veseloj crvenoj i zlatnoj boji, malih dimenzija i sa izuzetno popularnim retro igrama. Ima 2,5" LCD ekran u boji. Tu je i crna pločica za smer na levoj strani i crvenim tasterima A i B na desnoj strani. Kontrole su male u poređenju sa kontrolerom NES Classic, ali su i dalje upotrebljive. Dugmad za igru, vreme i pauzu i  podešavanje nalaze se u gornjem desnom uglu uređaja.

Game & Watch: Super Mario Bros. na desnoj strani ima USB-C port za punjenje (kabl je u pakovanju), zajedno sa dugmetom za napajanje. Ekran se automatski isključuje nakon nekoliko minuta kada se ne koristi (može se ponovo uključiti dodirom dugmeta za napajanje). Na levoj strani se nalazi utičnica za zvučnik.

Ekran je svetao i živopisan a to su dve stvari koje originalna igra nije imala. Originalna igra iz 1980. godina je imala monohromatske ekrane sa tečnim kristalima bez pozadinskog osvetljenja sa unapred podešenom grafikom koja je treperela i gasila se dok ste igrali. Super Mario Bros. u osnovi ima mali ekran telefona. Boje su bogate kad ih pogledate direktno, ali se lako "ispiru" iz uglova. Ipak, to je velika nadogradnja u odnosu na prethodnu varijantu.

Sat je sa temom Super Mario Bros. i prikazuje, naravno, vreme. To je sat sa temom Super Maria i prikazuje vreme kao različite blokove dok Mario neprekidno trči sleva nadesno, gazeći neprijatelje dok padaju s vrha ekrana. Crni kvadrat polako otkucava na ivici ekrana kako bi prikazao sekunde, dok se sami blokovi razbijaju i zamenjuju kada se promene minut i sat. Sekunde se broje zvukom „otkucavanja“, ali možete ga jednostavno utišati i podesiti osvetljenost ekrana pomoću dugmeta Pause / Set.

Sat je pun malih Easter egg-ova i interaktivnih delova. Kada pritisnete tastere A ili B učinite da više Koopa Troopa i Goombasa pada sa neba, a pritiskom na oba istovremeno učinite da vreme "zatreperi". Pozadina se menja kroz različite dnevne i noćne teme u zavisnosti od doba dana, a možete odabrati različite stilove za „scenu“ preko koje Mario prolazi pritiskom na dugme Time - vreme. Luigi povremeno iskače umesto Maria, a animacije za prelaze u minutima i satima variraju.

Pored "šminke", tu su i igre.

Super Mario Bros. su tri igre koje možete birati i igrati pritiskom na dugme Game. Konzola sadrži Super Mario Bros., Super Mario Bros. 2 (japanska verzija, prvobitno objavljena kao Super Mario Bros.: Izgubljeni nivoi na Super Mario All-Stars u Severnoj Americi) i Ball, prvu Game & Watch igru.

Super Mario Bros. je klasična i revolucionarna igra Famicom/NES iz 1985. Dobro se igra i odlično izgleda na malom ekranu. Čak ni veliki palčevi nekih prijatelja koji su igrali sa nama, nisu imali problema sa sitnim kontrolama. Malo je toga novog moguće reći o Super Mario Bros-u, a da već nije rečeno. Ono što je sigurno je da je to bila prva sjajna Mario igra, koja je pokrenula carstvo. OK, Mario je postojao pre SMB-a, ali ovo je igra koja je zaista pokrenula serijal i verovatno pomogla da se sačuva koncept kućnih video igrara.

Super Mario Bros.2 je japanska verzija igre, koju ne treba mešati sa re-skinovanom verzijom potpuno drugačije igre Doki Doki Panic koja je bila izdata u Severnoj Americi. Grafički i mehanički je skoro identičan Super Mario Bros-u, samo mnogo teži. Uključivanje je lep bonus, ali šteta je ne videti američku verziju Super Mario Bros.2 ili Super Mario Bros.3 na uređaju. One su u svakom pogledu daleko superiorniji od japanskog Super Mario Bros.2 . Ti nastavci su takođe bili mnogo uticajniji na Mario seriju u celini i uspostavili su likove i koncepte koji su u Mario igrama ostali do danas.

Treća igra je Mario verzija Ball-a, prve Game & Watch igre. To je vrlo jednostavna igra žongliranja u kojoj pomerate Mariove ruke levo i desno kako biste hvatali lopte koje mu lete iznad glave, pri čemu svaki ulov donosi poen. Jednostavno je, ali je i zabavno. To je takođe dobar podsetnik na Game&Watch nasleđe koje nije opstalo ni približno toliko koliko Mario.

Game & Watch: Super Mario Bros. nije zamišljen da bude sveobuhvatna kolekcija ili čak posebno koristan uređaj za bilo šta osim brzih gejming sesija i pokazivanja vremena. Ovo je jednostavno zabavan, mali uređaj koji se vraća na prenosne korene Nintendovih video igara i slavi 35 godina Super Mario Bros.

Dobijate mali prenosni uređej, idealan za svaki džep i tri odlične igre koje vam nikada neće dosaditi. Namenjen je svim generacijama i možda je idealan način da svoje dete upoznate sa Super Mario svetom. Kada ovome dodate i činjenicu da je u pitanju proizvod koji je izdat u ograničenom broju i da je savšeni saputnik za putovanja (a putovaćemo opet), imate našu preporuku!

ZA

  • Klasičan dizajn
  • Svetao ekran u boji
  • Tri igre

PROTIV 

  • Ograničena upotreba
  • Japanski Super Mario Bros. 2 nije toliko baš zabavan

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
Pridružite se Mariu, Luigiju, princezi Peach i Toad-u u misiji spašavanja kralje...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
69,99 EUR
Veličina
Nova
69 ,99 EUR
Korišćena
69 ,99 EUR

Slični članci

18.
Mar.
2024.
Nintendo
Amiibo tek sada kod nas postaje popularan, dok se u svijetu mnogi bore da dođu do najrjeđih figura iz Amiibo kolekcije.
07.
Mar.
2024.
Nintendo
Opšte je mišljenje svjetskih analitičara da će ovo najnovije odlaganje Switch 2 konzole uticati na Nintendo i donijeti im malo klimavu godinu, ...