Ova mama je gejmer
10.05.2024.
Autor: Danica Manojlović

Najinteresantnije gejming vesti u aprilu

Rekordi, otkazivanja, pomeranja i naravno curenja

Preneto sa bloga Indijanka Danka

 

Na momente se čini da se stvari polako ubrzavaju ove dosadne godine, ali nijdsam sigurna koliko je to stvarno i dovoljno. Kao da idemo korak naprijed a nazad dva. Sa svakom novom najavom igre stignu bar dva otkazivanja. Dokle? Vidjećemo!

Početak aprila, pored standardnih oglasa proizvoda koji ne postoje (ponavljaju se brendovi ali uvek ima onih koji nasednu, kao ja na Frikom 4 vrste sira sladoled), ima i dosta “normalnih vijesti.

  • Platforma za kompjuterske video igre Steam korporacije Valve postavila je novi rekord sa preko 34 miliona istovremenih igrača. Rekordna cifra kojom se hvale Palworld i drugi popularni naslovi su pomogli da se korisnici privuku platformi, zajedno sa desetinama indie naslova koji se izdaju svakog dana. Sada je sam Steam postigao još jednu ogromnu prekretnicu, označavajući veliko dostignuće za decenijama staru platformu.
  • Visoki zvaničnik CD Projekt Reda objavio je da studio ne vjeruje da je mikrotransakcijama mjesto u igrama za jednog igrača. I dok je taj potez efektivno ponovio dugogodišnji stav kompanije o monetizaciji igrica, CD Projekt Red ne isključuje u potpunosti mogućnost implementacije mikrotransakcija u budućnosti.
  • Nakon lansiranja Final Fantasy 14 na konzolama Xbox Series X/S, igrač je prijavio da je dobio zabranu Xbox usluga, zbog korišćenja uobičajenog termina iz ovog popularnog MMORPG. Nakon što je žalba na njegovu privremenu zabranu prvobitno odbijena, igrač Final Fantasy 14 je kontaktirao druge korisnike da mu pomognu u ovoj situaciji. A termin? Čovjek je korisio termin “free company”. Toliko o slobodi.
  • Fortnite je vratio klasičnu Marvel kozmetiku u igru nakon skoro pet godina, ponovo dodajući ekskluzivni pijuk Black Widow u prodavnicu u igrici. Omiljena igra iz Epic Games-a je tokom svog života predstavljala širok izbor krosovera i saradnje, od kojih svaki donosi jedinstvenu kozmetiku iz drugih igara, TV emisija, filmova i još mnogo toga. Ipak, ovaj je bio jedan od najvoljenijih.
  • Popularni youtuber Addison Pierre Maalouf, poznat kao YourFellowArab, pušten je nepovrijeđen nakon što je kidnapovan na Haitiju prije nekoliko nedjelja. Poslije kažu da je biti influenser jednostavno.

Nedjelja se nastavila sa sljedećim vijestima.

  • Warner se suočava sa čudnom peticijom. Potpisnici peticije traže da nenajavljeni nastavak Hogwarts Legacy ne pretvaraju u igru uživo. Hogwarts Legacy je bio ogroman uspjeh, obarajući rekorde u trenutku objavljivanja i postao je najprodavanija igra u 2023. Nažalost, fanovi su već zabrinuti za Hogworts Legacy 2, a on još uvijek nije ni najavljen.
  • Palworld GO pokreće otvorenu beta verziju ranog pristupa u tri zemlje, dajući odabranim korisnicima priliku da isprobaju mobilnu verziju hit igre. Ograničena beta verzija ranog pristupa za Palworld GO će biti dostupna samo na tri teritorije. Programer Pocket Pair navodno želi da testira infrastrukturu koja okružuje mobilnu verziju, prije nego što kasnije proširi beta verziju širom svijeta.
  • Senua’s Saga: Hellblade 2 neće doći na PlayStation 5, objavio je poznati insajder Xbox-a. Tvrdnja je ponuđena kao odgovor na novonastale glasine da Ninja Theory već radi na Hellblade 2 PS5 portu.

  • The Sims 4 i dalje napreduje, ali ipak, Maxis je zauzet drugim projektima u radu. Fanovi već znaju za Project Rene, a još nije poznato da li će to biti The Sims 5 koji svi čekaju ili sasvim drugačija ponuda. Saznali smo i za Project Dolores, nenajavljenu igru Maxia i EA. Postoji mnogo pitanja oko ovog projekta i da li je povezan sa The Sims 4 i ostatkom franšize. Neki tragovi se mogu pronaći, iako ne otkrivaju mnogo.
  • 8 april je bio tužan dan za Nintendo fanove jer su onlajn servisi za Wii U i 3DS sisteme zatvoreni zauvijek. Isključivanje usluga na mreži je tužna realnost modernog igranja igara i to efektivno blokira igrače da uživaju na mreži igranjem različitih igara i, u nekim slučajevima, brišu čitave igre iz svijeta postojanja. Ovo nije prvi put da je Nintendo ugasio onlajn usluge za svoje konzole, pa su mnogi obožavaoci očekivali da će se ovo desiti.
  • Assassin’s Creed Red je vjerovatno najočekivaniji Assassin’s Creed naslov do sada jer će navodno odvesti igrače u feudalni Japan, okruženje koje su mnogi fanovi tražili posljednjih godina. Činjenica je da je u posljednje vrijeme dosta igara koje su smještene u feudalni Japan, sa Ghost of Tsushima ili Rise of the Ronin. Ipak, igra Assassin’s Creed smještena u ovaj period, biće jedinstvena za seriju koja je podsjetila neke značajne periode. Većina priča i razvoja Assassin’s Creed Red je obavijena velom misterije, jer je mnogo glasina na nema zvaničnih potvrda od kompanije Ubisoft. Ove glasine i prijavljena curenja podataka uključuju protagoniste igre, što može biti ništa drugo do prom,ene u igrici za franšizu Assassin’s Creed.

  • Hideo Kojima i kreativni direktor Remedi Entertainment Sem Lejk zadirkivali su misteriozni projekat u koji su uključeni u Kojima Productions. Hideo Kojima je poznat po tome što radi sa brojnim glumcima i kreatorima visokog profila i ubacuje njihove likove u svoje igre.
  • Još jedna Prince of Persia igra će izaći na tržište 14. maja nakon najave sredinom aprila, tvrdi istaknuti insajder iz industrije. Slično kao i nedavno objavljen PoP: The Lost Crown, za predstojeći naslov se kaže da je spin-off umjesto novog glavnog ulaza u franšizi Prince of Persia.
  • Disney i Sega možda sarađuju na novoj igrici, koja bi mogla biti objavljena na mobilnim telefonima u bliskoj budućnosti. To bi moglo značiti da bi fanovi Sege koji čeznu da vide ježa Sonika kako radi ukrštanje sa Diznijevim ikonama kao što su Miki Maus i Paja Patak, mogli konačno da ostvare svoje želje.
  • Konceptualni rad The Beetle, negativca za kojeg se spekuliše da će biti predstavljen u Marvelovom DLC-u Spider-Man 2, je procurila i otkrila je ažurirani izgled lika. Datum izlaska nepotvrđene ekspanzije Marvelovog Spider-Man 2 nije objavljen.
  • Današnje glasine sugerišu da se sl,edeća igra Animal Crossing ne planira za objavljivanje do 2026. godine, što bi potencijalno moglo da stvori šestogodišnji jaz između Animal Crossing: New Horizons i sljedećeg unosa u seriji.
  • Okriveno je mnoštvo novih informacija o Star Wars Outlaws, uključujući bonuse za pretprodaju igre i kako fanovi, mogu da uskoče u avanturu nekoliko dana ranije. Ubisoft i Avatar: Frontiers of Pandora programer Massive Entertainment objavili su da rade na igrici Star Wars otvorenog sveta još 2021. godine. Tek na Xbox Games Showcase-u prošlog juna igrači su dobili prvi zvanični pogled na Star Wars Outlaws u akciji.

  • 10. aprila se dosta pričalo i tome kako je kroz dvije generacije, Guerrilla Games vodio igrače na nevjerovatno naučno-fantastično putovanje kroz svoju Horizon franšizu. Igrači su pratili uzbudljive avanture Aloy u dva popularna naslova, ali su takođe mogli da istraže potpuno novu stranu svijeta kroz PSVR sa Horizon: Call of the Mountain. Čini se da nema odmora jer studio trenutno vredno radi na nastavku Horizon: Forbidden West, ali ipak postoji nešto što bi trebalo drastično da se promjeni sa sljedećim poglavljem koje označava kraj trilogije.
  • Programer Pocketpair je zvanično potvrdio da će Palworld PvP arena ovog ljeta biti dodata igri preživljavanja otvorenog svijeta. Pocketpair je zadirkivao fanove da će biti prisutan na nedavnom Triple-I događaju, i mnogi su se vjerovatno uključili da bi dobili najbolji uvid u Palvorld PvP akciju do sada.
  • Insajder iz industrije tvrdi da je rimejk Dead Space 2, o kojem se pričalo, otkazan, a da je njegov programer prešao na druge projekte.
  • 12. aprila smo saznali da nakon premijere Amazonove očekivane Fallout emisije, Bethesdin Fallout 76 uživa značajan porast popularnosti na Xbox-u, prema istraživaču tržišta Circana.

  • Godišnji Xbox June Showcase se vraća ove godine, a današnja curenja informacija o tome šta bi to moglo da podrazumjeva ukazuju na to da je to potencijalna promjena igre za ovaj brend. Xbox je učinio mnogo da obnovi svoju reputaciju nakon katastrofalnih grešaka koje su se desile tokom ranih godina Xbox One-a, a ti napori su se u posljednje vrijeme zaista isplatili.
  • Popularni strimer Dr. Disrespect žestoko kritikuje Activision kao odgovor na nedavni Call of Duty: Modern Warfare 3 “Blaze Up” događaj, direktno vrijeđajući programere. Dr. Disrespect je dugo bio jedan od najpoznatijih kreatora za igre na mreži, a postigao je uspjeh zbog svoje vještine u pucačinama kao što je Call of Duty. Dr. Disrespect je izgradio imperiju striminga, izdao knjigu, sarađivao sa NFL-om San Francisco 49, pa čak i pokrenuo sopstveni studio za video igre u Midnight Society. Sada, Dr. Disrespect ima neke grube reči za Activision.
  • Čudna ideja nam je danas stigla od bivšeg predsjednika Blizzard-a Majk Ibara. On je podjelio svoja razmišljanja o tome da bi igrači trebalo da budu u mogućnosti da “časte” programere nakon što završe igru, pokazujući malo dodatne ljubavi prema kreatorima. Cijena video igara je bila ključna tema za mnoge igrače, posebno od početka najnovije generacije konzola. Tokom posljednjih godina, mnoga od najpopularnijih izdanja su zabilježila povećanje standardnih cijena a sada, bivši izvršni direktor Blizzarda ima svoje mišljenje o cenama igara. Šta vi mislite?
  • Portparol Nintenda je potvrdio da kompanija neće biti izlagač na Gamescom-u ove godine. Odluka je donijeta poslije pažljivog razmatranja. Iako lista kompanija koje prisustvuju događaju još nije objavljena, fanovi su očekivali da će se Nintendo pojaviti na osnovu njegovog prošlogodišnjeg učešća. Godišnja izložba igara vratiće se u Keln, Nemačka, 21. avgusta.
  • Najava nove Mafia igre je na pomolu, tvrdi poznati liker. Navodni dio predstojećih vijesti vjerovatno je povezan sa četvrtom glavnom mafijaškom igrom.
  • Klasična kartaška igra Sabacc će konačno moći da se igra u Star Wars Outlaws, kao što je otkriveno ESRB rejtingom igre. Odmetnici iz Ratova zvijezda će staviti igrače u ulogu Kej Ves, odmetnice koja želi da ostavi trag u kriminalnom podzemlju izvodeći ogromnu pljačku protiv organizacije Zerek Beš koja je u usponu.
  • Danas smo saznali za Tiny Tina’s Wonderlands: Land of the Giants, novu strip seriju povezanu sa spin-offom Borderlands. Prvo izdanje kompleta stripova inspirisanog Tininim zemljama čuda trebalo bi da se pojavi u prodavnica na ljeto 2024.
  • Nezvanična roadmap koja detaljno opisuje ažuriranja sadržaja Fortnite za ostatak 2024. godine pojavila se na mreži, a istaknuti liker vjeruje da bi to moglo biti stvarno. Ova moguća mapa ukazuje na to da Fortnite može imati novu Marvel sezonu, saradnju sa Piratima sa Kariba i više kasnije 2024. godine, ali nije poznato da li je to stvarno curenje ili ne.
  • 20. april nam je donio ovu informaciju poznatog insajdera koji tvrdi da će prai naslov nove Assassin’s igre umesto  Assassin’s Creed Red  biti Assassin’s Creed Shadows.

  • Još jedna vijest o igri Fallout ovog mjeseca! Fallout je postigao još jedan rekord broja igrača svih vremena na Steam-u. Skoro 52.000 Fallout 76 igrača je bilo na mreži u isto vrijeme 19. aprila, s tim da je igra oborila svoj istovremeni rekord Steam igrača po peti put od početka mjeseca.
  • Dokazani Ubisoft liker je nedavno podstakao neke lude spekulacije sa zagonetnom objavom koju su neki fanovi protumačili kao nagovještaj da će u Far Cry 7 glumiti Cillian Murphy. Dok je insajder naknadno odbacio ovu teoriju, Far Cry tizer je ipak izazvao dosta priča među fandom zajednicom.
  • Nedavna lista poslova na web lokaciji Santa Monica Studio nagovještava novu igru God of War u razvoju. Serija God of War završila je nordijsku sagu sa Ragnarok iz 2022., nakon čega je uslijedio besplatni Valhalla DLC iz 2023. godine, od kojih su oba postavila linije zapleta za buduće igre.
  • Fizičke kopije Resident Evil 2, Resident Evil 3 i Resident Evil 7 za PS5 nedavno su primjećene na web stranici jednog rumunskog prodavca. Ovo ukazuje da bi neke nedavne igre Resident Evil mogle dobiti fizička izdanja za PS5 31. jula.
  • Programer Shift Up je izdao novo ažuriranje za Stellar Blade koje dodaje režim New Game+ prije nego što je igra stigla na police prodavnica. Datum izlaska Stellar Blade-a je petak, 26. april, ali su recenzije vrhunske akcione igre objavljene uživo. Ako su recenzije iskrene, Stellar Blade je još jedna visokokvalitetna PlayStation ekskluziva i mogla bi biti jedna od boljih igara objavljenih tokom cijele godine.

  • Ažuriranje za PlayStation 5 24.03-09.20.00 je dostupno za preuzimanje od 24. aprila. Kao i svi moderni sistemi za igre, Soni PlayStation 5 se redovno ažurira. Obim ovih ažuriranja za PS5 dramatično varira. Postoje slučajevi kada su bilješke o patch-u nejasne i nema zaista uočljivih razlika, ali postoje drugi slučajevi kada su ažuriranja PS5 konzole značajnija.
  • Bandai Namco je najavio novi akcioni RPG u formi That Time I Got Reincarnated as a Slime ISEKAI Chronicles. Baziran na popularnoj naučno fantastičnoj seriji naslov stiže na PC i konzole na ljeto 2024.

  • Još jedna peticija, Stellar Blade u kojoj se od programera traži da poništi navodne promjene u akcionoj igrici eksplodirala je na Change.org. Stellar Blade je nedavno objavljena PlayStation 5 ekskluzivna igra koja se već neko vrijeme igra. Jedna od osobina koje definišu igru su njeni seksualizovani likovi, sa igračima koji mogu da oblače glavnu protagonistkinju Evu u odjeću koja baš mnogo otkriva.
  • Još više potencijalnih detalja oko konzole Nintendo Switch 2 koja tek treba da bude najavljena je procurila na mreži. Sam Nintendo nije zvanično otkrio Switch 2, ali uporne glasine i curenja sugerišu da će konzola doći prije nego se sada očekuje poslije svih nepotvrđenih vijesti. Neki izvještaji su čak sugerisali da će datum izlaska Switch 2 biti krajem 2024. godine, za razliku od 2025. godine, o kojoj se ranije pričalo.
  • Programer Hades 2, Supergiant Games, objavio je da je tehnički test skoro gotov pa će fanovi uskoro moći da igraju igru preko ranog pristupa. Supermassive Games je nedavno održao “tehnički test” ranije ovog mjeseca, što je željnim fanovima dalo priliku da igraju Hades 2 ranije. Ovaj testni period se razlikovao od ranog pristupa, jer su igrači nasumično birani iz grupe koji su se prijavili za šansu sa igraju, za razliku od toga da je pristup bio dostupan svima.
  • Camouflaj, Oculus Studios, Warner Bros. Interactive Entertainment i DC su zvanično najavili Batman: Arkham Shadow, novi naslov u voljenom Arkham serijalu će ekskluzino biti objavljen za Meta Quest 3 kasnije u 2024. 

  • FromSoftware-ov Hidetaka Miyazaki je potvrdio da će Shadow of the Erdtree DLC biti jedina ekspanzija ikada za Elden RingElden Ring je doživeo nevjerovatan i neočekivan uspjeh kada je objavljen 2022. Ovaj toliko hvaljen i nagrađivan otvoreni svijet je pobio sve rekorde prodaje za FromSoftware stvarajući gomilu novih zaljubljenika u Soulslike i vodi se kao jedna od najboljih video igara ikada!
  • Nedavno objavljena Nintendo Switch ekskluzivna avanturistička igra za ronjenje s bocom Endless Ocean: Luminous dobila je različite kritike što je čini jednom od niže ocenjenih igara koje je Nintendo objavio u poslednje vreme. Endless Ocean: Luminous je treća igra Endless Ocean koju je razvio Akira, pri čemu je prva objavljena kao Wii ekskluziva 2007. godine, nakon čega je uslijedio nastavak 2009. godine.
  • Stigla nam je vest da 24. maja EA ukida EA Sports MLB Tap Sport Baseball 2023, F1 Mobile Racing, Lord of the Rings: Heroes of Middle-earth i MLB Tap Sports Baseball 2022. Ovo će najviše uticati na mobilne gejmere a vi svakako požurite da poskidate sve što vam treba.

Slični članci

05.
Jun.
2024.
Ova mama je gejmer
Preneto sa bloga Indijanka Danka   Iskreno, nijesam planirala da se bavim povećanim interesovanjem za igru Fallout nakon početka emitov...
04.
Jun.
2024.
Ova mama je gejmer
Zaplet u nekim video igrama može biti jednostavan ali je najčešće složen i sveobuhvatan. Zapleti mogu uzeti nekoliko dana igranja, vi&scaron...
04.
Jun.
2024.
Ova mama je gejmer
Preneto sa bloga Indijanka Danka   Toliko puta smo čitali o današnjem modernom svijetu koji se pod uticajem tehnologije konstantno razvija...