Ova mama je gejmer
23.10.2020.
Autor: Danica Manojlović

Gejming kao deo naših života

Svaki proizvod može da se poveže sa gejmingom

Ovog meseca se desila neverovatna marketinška kampanja i nekima čudan ali meni sasvim logičani zbor kompanije Hisense.

Oni su potpisali ugovor sa najboljima od najboljih i od sada eSport Fnatic tim možete videti u njihovim kampanjama. Esport i kućni aparati i televizori je kombinacija koja se "kuva" odavno...

Ukoliko ste mislili da je eSport priča tu poslednjih par godina, grešite.

Još je 50-ih godina postavljen "kamen temeljac" razvoja video igara, a to je vodilo takmičenjima u igranju na računaru ili konzoli.

19. Oktobra 1972. godine Laboratorija za veštačku inteligenciju na Univerzitetu Stanford organizovala je prvi svetski turnir u eSportu, Intergalaktičke svemirske olimpijske igre. Tog dana su se 24 igrača okupila i odmerila snage u igri Spacewar-u! Pobednik je dobio godišnju pretplatu na časopis Rolling Stones. Prve igre su još uvek bile ograničene na univerzitete i slične institucije, jer su oni imali tehničke preduslove. 

Osamdesetih su kompjuteraši i gejmeri bili retka bića koja su obitavala u mraku svojih soba i rešavala velike probleme ili igrala neke slike koje su ispuštale čudne zvukove. Neki su govorili da su to "gikovi" koji nemaju pametnija posla ili društvo pa sede i rade nešto što većini nije bilo jasno a ni interesantno. 1982. godine je osnovana je prva liga i o "Atari VCS Bundeliga"

Devedesete donose brže promene u IT industriju i tako menjaju i svet video igara. Kako pokazati koliko je neki računar dobar ako se ne pokaže na primeru neke video igre? Unapređenje hardvera, grafike i razvoj Interneta širom sveta doprineli su razvoju sajber sporta i doveli do toga da postane pravi sport. 1990. se organizuje i "Nintendo World Championships". Ali, već tada svima postaje jasno da je budućnost takmičenja u video igrama PC računar i mreža pa sredinom devedesetih imamo prva LAN takmičenja. U Srbiji se organizuju turniri a prvi je bio u igraonici Monolit. Ja sam imala tu sreću da budem kako na izvoru igara, tako i u medijima koji su sve to pratili. 

2000 u celu priču ulazi i Korean e-Sports Association i ostalo je istorija jer su oni shvatili potencijal marketinga u celoj priči. I ne samo to! Kod nas počinje da se organizuju WCG turniri a jedna od retkih firmi koja nije bila u okviru IT industrije a na svoj način je pružila doprinos odlasku naših igrača na finale je bio JAT.

Marketing je postao veliki deo eSporta. Iskreno, ja nisam pronašla informaciju o tome ko je prvi, sem kompanija koje organizuju, uložio novac u reklamiranje na turnirima ili promocijama vezanim za isti.

Sećam se da je WCG prštao od Samsung reklama a kod nas su na turnirima bile samo IT kompanije. Imtel je i tu bio prvi, pa zatim Pakom su isporučivali računare a Logich i ostali brendovi periferije. Energetska pića su postala redovni oglašavači i to je nekako povazano. Ali, od 2018. godine se povećava broj kompanija koje ulaze u gejming a vi se možda i dalje pitate kako su povezani. Verujte mi, ne postoji proizvod koji ne može da se poveže sa gejmingom, ili da se oglašava uz pomoć gejminga.

Ali hajde da navedemo neke od najinteresantnijih koolaboracija.

Gejmerke su prelepe devojke a i svakome od nas je potrebna nega. Sephora je to shvatila na vreme i 2018. ušla u eSport kao sponzor GIRLGAMER Esports Festival-a. Sephora je glavni igrač u kada je u pitanju reail za negu i lepotu. Brend fokusiran na žene koji ulazi u esports naglašava jedan od važnih sponzorskih trendova te godine; shvatanje ne-endemskih kompanija da esport nije samo industrija usmerena na tinejdžere.

Tada i Ruska esports organizacija Virtus.pro  uazi u veliki sponzorski dogovor sa Megafon operaterom. Niko nije ni mogao da zamisli rezultate koje je ova saradnja donela.

Tokom 2018 i muzička industrija postaje duboko povezana sa esportom. Pored više manjih saradnji, najupečatljivija i najskuplja je bila višegodišnje partnerstvo ESL sa Universal Music Group Europe. Sada je već muzika toliko u celoj priči da se još uvek govori o nekim premijerama pesama i virtualnim koncertima u igri Fortnite.

Ko ima najviše reklama kada su u pitanju šamponi za kosu? Naravno, Head & Shoulders. Oni 2018 takođe pokreću saradnju sa organizacijom Virtus.pro. Dota 2  pro Roman “RAMZES666” Kushnarev postaje brend ambasador za njihove šampone. 

Iste godine i proizvođači alkoholnih pića shvataju da ne žele da dele deo kolača sa energetskim pićima. ESL, DreamHack i ELEAGUE potpisuju različite ugovore tokom godine.  New Belgium Brewing i Bud Light saradnje nastavljaju i kasnije tokom godina što pokazuje da je eksperiment bio uspešan.

Fortnite strimer Tyler “Ninja” Blevins  poseduje već tada ugovore sa Red Bull, Uber Eats, dobija i Twitch kao sponzora ali niko nije toliko uradio kao Samsung. Shvatili su da je bitno ponuditi aplikacije sa igrom Fotnite koja je jedan od fenomena gejminga, i naravno da su angažovali najboljeg od najboljih da ih promoviše.

2019. PayPall posaje sponzor Rainbow Six Siege  a Ubosoft i dan danas broji novac koji zarađuje.

Activision Blizzard zahvaljujući Owerwatch uspostavlja saradnju sa više brendova kao što su T-Mobile, Sour Patch Kids, i Toyota a prava prenosa turnira se prodaju čak kompanijama Disney i ESPN.

Riot popisuje ugovore sa State Farm i Jersey Mike’s ali je najbiniji sa Mastercard

Lista kompanija se širi na Levis, Mad Lions, Puma, Nestle, Motorola a Gucci ima isti izbor kao Hisense za reklamiranje satova.

Kod nas u Srbiji se stidljivo ulazi u ovakve dogovore jer je gejming i dalje nešto "opasno" pa marketinške kompanije nisu baš najsigurnije kako da na najbolji način iskoriste ove nove trendove. Skidam kapu onima koji su odlučili da Idea, Dijamant ili Telenor sponzorišu turnire.

Meni je iskreno, neverovatno da se postavlja pitanje kako reklamirati proizvod kroz eSport. 

Svaki proizvod može da se reklamira pomoću gejminga jer je gejming postao deo svakodnevnog života. 

Uostalom, uvek sam spremna na izazove pa dajte primer da vas razuverim!

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Kodovi važe za EU Nordic, East i West regione! Riot poeni važe za League of Legends i ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
64,99 EUR
Veličina
Nova
64 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS4189
PS4 Tom Clancy"s Rainbow Six Siege
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
23,28 EUR
Veličina
Nova
23 ,28 EUR
Korišćena
23 ,28 EUR

Slični članci

21.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
Pandemija je pokazala da ne moramo da izlazimo iz stana da bismo ostali u formi. Sa druge strane, natjerala nas je da shvatimo koliko je vježbanje bitno.
11.
Apr.
2024.
Ova mama je gejmer
U posljednje vrijeme se sve više govori o načinima na koji djeca možda mogu biti uvučena u svijet klađenja kroz video igre
13.
Feb.
2024.
Ova mama je gejmer
"Vajde ti si poseban, ovo je tvoja prilika....da budeš heroj veći od svih"