Ova mama je gejmer
24.11.2020.

Hoću da budem gejmer i youtuber!

Ne plašite se kada vam dete to kaže

Nova istraživanja na Oxford Univerzitetu pokazuju da je Svetska zdravstvena organizacija malo požurila i bez dovoljno dokaza stavila gejming na listu bolesti zavisnosti.

Oni koji nikada nisu igrali neku igru, ili jednostavno ne žele da pokušaju da vide i nauče nešto novo, jedva su dočekali objavu SZO i krenuli da napadaju sve one koji drugačije misle. Pojedinim ličnostima kod nas u zemlji su poklonjeni sati u emisijama da ispričaju svakakve neistine o gejmingu. Neki su išli toliko daleko da su dva sata igranja poistovetili sa uzimanjem droge više puta. Tu i tamo bi se pojavio neki youtuber koji igra igre kako bi im se dala "šansa" da odbrane neke svoje stavove ali što zbog godina, a više zbog bahatosti i predubeđenja voditelja, njihov glas se nije čuo. Kao da je neko rekao da treba okriviti gejming za sve propuste sa mladima i lov je počeo. Pucalo se iz svih oružja a svi koji su imali drugačije mišljenje teško da su mogli da ga iskažu. Jedan od svetlih i pozitivnih primera u poslednjih par godina je emisija koju sada možete pogledati na RTS Nauka jer se često reprizira, Nauka 2019: Video igre. Moram da pomenem i fenomenalnog doktora Olivera Vidojevića, koga na žalost ne poznajem, ali koji je rekao sve ono o čemu godinama pišem. Kao da smo se dogovarali kako i šta reći. 

Svaki posao, svaki hobi, sve što preterano volimo ili se preterano dajemo može biti nezdravo i opasno na neki način. Nije to samo gejming već mogu biti i neke druge stvari koje roditelji odobravaju. Razlika je u tome što većina roditelja ne ume da igra igre, ili ne želi da prizna da nešto ne zna toliko dobro kao njihovo dete, nemaju dovoljno vremena ili nisu u stanju da shvate sve pozitivne strane i potencijal gejminga koji je svakako industrija budućnosti koja će zaposliti neverovatno veliki broj iste te dece.

Šta uraditi kada vam dete kaže da želi da bude gejmer? Ili youtuber?

Prvo i osnovno, udahnite duboko i nasmejte se. Umesto kritika sedite i naterajte dete da uzme papir i olovku i započnite razgovor.

Zbog čega želi time da se bavi? Ne prihvatajte odgovore tipa to se puno plaća ili želim da budem poznat. Objasnite mu da iako nešto donosi puno novca ne znači da će ga to činiti srećnim. Navedite sve negativne strane slave i objasnite da se do uspeha, naročito na youtube platformi, dolazi sporo i da je jako teško. Navedite primer Baka Prase, iako ga roditelji ne vole, i objasnite mu da je i njemu bilo potrebno više godina da postane to što jeste.

Ko mu je inspiracija i zbog čega? Odmah da se razumemo, ukoliko navede Baka Prase, nemojte padati u vatru i nemojte bacati drvlje i kamenje na njihovog idola. Nekima je sve to neshvatljivo ali je i našim roditeljima bilo teško da se izbore sa našim idolima mladosti. Svako vreme ima svoje idole. Ne sviđa vam se ideja da vaše dete psuje i vređa druge i to je normalno. Lepo mu to objasnite. Sedite i pogledajte zajedno neki klip i na konkretnom primeru objasnite šta nije bilo u redu, kako je taj youtuber trebalo da odreaguje, koje su sve posledice njegovog ponašanja, da li njegovi postupci mogu negativno da utiču na nekoga i da li bi nešto bilo bolje da je postupio na drugačiji način. Bez psovki sa vaše strane, teških reči ili vike. Zapamtite da isto to zamerate navedenom youtuberu.

Šta bi snimao i čime bi se bavio kanal? I ovde savetujem dubok udah i osmeh. Većina nema pojma kako stvari funkcionišu i konkretnu ideju o tome šta i kako treba da rade. Prvi odgovor će najverovatnije biti pa pričaću o svemu. OK, o čemu konkretno, zbog čega misli da može da priča o svemu i najbitnije po čemu će se razlikovati od ostalih? Šta je to što će privući preglede i lajkove? Nikako nemojte navoditi sve ono što je vama možda minus u izgledu i ponašanju vašeg deteta jer nije poenta u tome da mu ubijete želju da se posveti nečemu već da otvoreno prihvatite ideju i usmerite dete. Iskoristite sve što znate i usmerite ga ka tome što voli. Nisu svi youtuberi gejmeri i ne idu svi po ulici da prepadaju ljude. Voli sport, hajde da se skoncentiše na to kako da na svom kanalu pokaže svoje znanje. Fenomenalno crta a nije mu palo na pamet da i to može biti ideja za kanal. Voli životinje pa neka to i objasni na kanalu i privuče one koji ih takođe vole. Svaka tema može biti dobra ukoliko to neko zna, voli i radi od srca.

Koliko vremena dnevno planira da posveti snimanju i planiranju? Pokušajte da zajedno napravite plan rada na kanalu. Neka napiše na papiru šta mu je sve potrebno da bi pokrenuo kanal. Ovde je naravno neophodna vaša pomoć zbog činjenice da oni nemaju ideju o tome šta je sve potrebno sem najočiglednijeg računara, slušalica i kamere, ili mobilnog telefona koji je izbor broj 1 kada su u pitanju mlađa deca. Vi poznajete bioritam svog deteta i znate sve njegove obaveze. I to stavite na papir po danima u kalendaru i po satima. Kada kaže da će snimati svakoga dana, pokažite na konkretnim primerima sve obaveze koje ima i koje mora da obavi i smireno objasnite da nemate ništa protiv ukoliko smatra da će to moći da uradi. Više puta ponovite da nije nikakav problem da snima ukoliko svoje obaveze uradi na vreme i bez greške. Navedite primere poznatih gejmera i youtubera koji su dobri đaci i koji nisu dozvolili sebi da zapostave školu i učenje. Zajedno napravite plan snimanja i držite se toga.

Šta je osnova plana? Kao što svaki posao ima kvartalne planove i targete, godišnje izveštaje i planove, tako je potrebno postaviti i plan jednog novog kanala. Koliko je osnovno ulaganje u opremu i neka to bude prvo što mora da "pokrije" zaradom od kanala. Ne govorite im da para neće biti i da nikome neće biti interesantni a svakako ne ono naše standardno šta ako ne uspe i ako sve propadne. Okrenite malo pristup i pretpostavite da će uspeti. Ipak je to vaše dete i mora da je nešto nasledilo i od vas, možda baš taj vaš gen za uspeh :) Uostalom, osnovna oprema ne mora biti skupa i precrtajte sa spiska najnovije patike ili brendirani duks. Neka shvati da je potrebna i neka žrtva sa njihove strane ukoliko zaista želi da se posveti snimanjima. Koliko materijala će snimati na početku? Kako će reklamirati kanal? Ukoliko želi da igra igre ili da radi recenzije, kako će dolaziti do proizvoda? Proverite koje cifre donose novac od pregleda i neka vam to bude cilj za prvih 6 meseci. Nakon tog perioda ćete sesti i proveriti gde ste u odnosu na plan. Godišnji plan bi trebalo da ima i neki "bonus" ukoliko postigne uspeh. Neka to bude neko zajedničko putovanje koje ćete povezati sa kanalom i novim materijalom koji će kasnije imati. Ja uvek glasam za odlazak u Diznilend u Parizu ali i vikend putovanje do Uvca može biti divan materijal. 

Kako sprovesti plan? Pomozite detetu da ispoštuje plan i nikako nemojte smišljati dodatne obaveze, porodične posete ili neke neplanirane akcije kako bi preskočili ili pomerili dogovoreno. Pružite podršku i možda će i sami odustati kada shvate kolika je to obaveza. Sigurno je da ni sami nećete znati šta je sve potrebno za postavku kanala. Nikako nemojte, iako vam materijalna situacija to možda dozvoljava, kupovati skupu opremu. Deca su postala jako zahtevna a mi se trudimo da im nadoknadimo na neki način vreme koje ne provodimo sa njima. Naučite ih da uživaju u postepenom napretku i u svakom koraku ka uspehu. Vaš plan bi trebalo sa uključi i kupovinu nove opreme ali sa određenim ciljevima i uslovima. Posvećenost, brojke i uspeh su osnova za poboljšanje uslova snimanja. Kada se desi da dete ima previše obaveza i želi da preskoči snimanje, sedite i argumentovano objasnite da su svi oni koji ga prate navikli na određeni ritam i da zbog njih nije u redu da ne uradi planirano. Prva pomisao će vam biti da je to super i da ne treba ni da snima ali ukoliko ste pristali onda ga i pogurajte da uradi planirano. Neka youtube kod vas bude jednak sa sportom, učenjem ili bilo kojom drugom obavezom koju odobravate.

Šta ako nema uspeha? Prvo i osnovno, držite se plana i ne terajte ih da dižu ruke na prvoj prepreci. Uspeh ne dolazi svima u isto vreme. Neki su rođeni pod srećnom zvezdom ali većini uspeh dolazi posle napornog rada i truda. Uostalom, ne kažu bez razloga da mnogo više cenimo stvari oko kojih smo se pomučili da ih dobijemo. Naporan rad i posvećenost možda neće doneti željeni uspeh ali ne dozvolite da dete misli da je u njemu problem. I nemojte im to "nabijati na nos" svaki put kada se iznervirate. Ni mi nismo sa oduševljenjem posmatrali roditelje koji nam trljaju nos našim greškama koje možda i nisu bile greške već životni izbori ili igra sudbine. Nije svako dete budući Novak Đoković, Jokić ili Bogdanović a svakako ne Baka Prase. I ne treba da bude. Shvatiće da mu youtube svet ne prija, zahteva previše vremena ili da jednostavno postoji nešto što više voli da radi. I to je ok jer je i to deo odrastanja.

Šta ako postigne uspeh? Budite ponosni na svoje dete ukoliko posvećenost donese uspeh. Biti youtuber ili gejmer nije sramota i ističite uspeh svog deteta svuda, kao da je u pitanju zlatna medalja u nekom sportu. Držite se plana i poboljšajte uslove snimanja, igranja, opremu i sve ono što je neophodno da napreduje. Ne dozvolite da druge stvari u životu trpe zbog snimanja već pomozite da se organizuje na pravi način. I nastavite da zajedno planirate i držite se plana. Pratite i odmah pokušajte da utičete ukoliko primetite da se dete menja u svom nastupu, načinu govora ili odnosu prema vama. Kazna i prekid snimanja nisu rešenje već samo razgovor i argumenti, naročito oni o negativnim stranama promene.

Kako pomoći? Svi mi imamo prijatelje ili smo u mogućnosti da im pomognemo oko kanala. Nemojte im navoditi šta sve vi možete uraditi za njih da bi postigli uspeh već im to postavite kao nagradu i cilj ukoliko budu radili sve kako treba. Oni od nas uvek očekuju da dobiju sve bez truda i vremenom prestanu da cene sve ono što im pružamo. Pomoći previše nekada znači i odmoći. Budite tu, pratite i ukoliko vidite da se dete trudi, tu i tamo pomozite. I razgovarajte o svemu otvoreno i često.

Šta je bitno da ne zaborave? Poštujte njihov izbor i uspeh ali zahtevajte da oni cene vas i  nastave da obavljaju sve one obaveze koje jedno dete mora da obavlja. Škola, učenje, poznavanje bar jednog stranog jezika, higijena, spremanje sobe i iznad svega poštovanje svojih prijatelja i ljudi oko sebe.

Youtube i gejming nisu droga, alkohol, kladionice, pušenje, vršnjačko nasilje ili neka druga zavisnost. Sviđalo se to vama ili ne, to su poslovi i profesije budućnosti i ukoliko to tako gledate, i pravilno se postavite, nema razloga za brigu.

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
Accessories HAC1479
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
57,99 EUR
Veličina
Nova
57 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PC
Slušalice HSL281
Reprodukcija zvuka Stereo Audio kanal 2.0 Osjetljivost 115 dB Nivo zvučnog pritiska 95 ...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
48,99 EUR
Veličina
Nova
48 ,99 EUR

Slični članci

23.
Oct.
2020.
Ova mama je gejmer
Godinama se govori o tome da je gejming industrija budućnosti ali u Srbiji je mnogima to i dalje teško da shvate. Najnoviji potez kompanije Hissense ć...
07.
Sep.
2020.
Ova mama je gejmer
Svi mi imamo momente kada ne želimo da naučimo nešto novo jer mislimo da smo sve već videli i probali. I to je normalno. Poenta je u tome da shvatimo ...
01.
Sep.
2020.
Ova mama je gejmer
Protiv gejminga ne treba voditi bitke. Gejming je tu i sigurno je da se neće povući. Na nama je da nađemo način da se pravilno postavimo prema ovom fenomenu....