Ova mama je gejmer
21.12.2020.
Autor: Danica Manojlović

Rukovodstvo CD Projekt Red je na velikim mukama

Najteža su pitanja radnika ali i preterana očekivanja

Nakon dobrog lansiranja za PC i fijaska na Xbox One i PlayStation 4 (što je dovelo do uklanjanja igre sa Sony Store), zaposleni u developeru igre Cyberpunk 2077, CD Projekt Red, navodno su postavili neka bitna pitanja tokom video sastanka sa upravom studija ove nedelje .

Kako navodi Jason Schreier iz Bloomberga, jedan član osoblja pitao je upravu zbog čega je rekla da je Cyberpunk 2077 završen u januaru, kada, prema rečima tog zaposlenog, nije. Drugi programer je sugerisao da je licemerno razvijati igru o korporativnoj eksploataciji uz pomoć obaveznog prekovremenog rada.  Na pitanje o propadanju kompanije, direktori studija su rekli da imaju planove za poboljšanje proizvodne prakse u budućnosti, ali nisu detaljno objasnili,piše Schreier. Njegov izveštaj o sastanku potvrdilo je dvoje zaposlenih u kompaniji. Pored toga, on kaže da je nekoliko zaposlenih u CD Projekt Red, prošlih i sadašnjih, reklo da su rokovi za razvoj bili nerealni tokom celog projekta.

Cyberpunk 2077 je lansiran prošle nedelje. PC verzija većini radi bez problema iako zahteva hardver koji je malo jači od onog koji su naveli, mnogi su uživali u igri. I uživaju još uvek. Neki zameraju da to nije baš složen otvoreni svet kome su se mnogi nadali.  Veliki tehnički problemi su nastali na poslednjoj generaciji konzola, konkretno na originalnim verzijama XBox One i PS4 iz 2013. godine, gde se čini da su greške pojačane. Teksture znaju da kasne, a rezolucija prikaza je očigledno smanjena da bi se postigao igriv framerate. I Sony i Microsoft su do danas nudili povraćaj novca svima koji to žele, a Sony je povukao potez bez presedana kada je uklonio igru sa PlayStation Store. Bila je loša sedmica za CD Projekt, u najmanju ruku, iako je pre ovog posla sa povraćajem novca, kompanija vratila svoje Cyberpunk 2077 troškove razvoja, pa i više, za samo jedan dan.

Cyberpunk 2077 je toliki fenomen, sa svojim usponom i padom da je čak i New York Times rešio da piše o tome. Oni čak navode da advokati i investitori u Varšavi zaokružuju situaciju, razmišljajući o kolektivnoj tužbi protiv kompanije.To se odnosi na post Mikołaja Orzechowskog, partnera u poljskoj firmi. Mikołaj Orzechovski je takođe investitor u CDPR. On piše da se trenutno analizira sa timom advokatske kancelarije, osnova za pokretanje kolektivne tužbe zajedno sa obaveštenjem o mogućnosti izvršenja krivičnog dela iz čl. 286 Kaznenog zakona. - lažno predstavljanje radi ostvarivanja finansijske koristi. Navodi se da su pozvani investitori da se jave ukoliko su pretrpeli gubitke. Koliko je sve to tačno, videćemo. 

Igra je daleko od neuspeha, a unapređenja dolaze. Mnoge druge igre su imale D1 u lošijem izdanju i vremenom su se znatno poboljšale.  Da li će se i kako rešiti frustracije i nezadovoljstva koja su izneli neki od zaposlenih u CD Projektu, drugo je pitanje. Ovo nije prvi put da se rukovodstvo CD Projekta suočava sa osobljem. Na primer, još u oktobru, zajednički izvršni direktor Adam Kiciński se izvinio zaposlenima zbog umanjivanja problema u studiju kada je rekao investitorima da situacija nije tako loša.

U čemu je problem sa baš ovom igrom? Lošija grafika je bila problem mnogih igara poslednjih par godina i ovde imamo slučaj da je u pitanju grafika na konzolama koje polako odbrojavaju svoje. Bagovanje je pratilo skoro svaki D1 i vremenom su rađena unapređenja. Prosto je postalo normalno očekivati da će na primer Bethesda imati neke probleme u startu. Koliko je samo poslednje izdanje WW 2K20 izazvalo razočarenja... Ipak, većina bagova se vremenom sredila i čini se da nikada do sada revolt nije bio tako jak. Neki kažu da je kriv preterani hajp. Samo, postoji li nešto što bi mogli nazvati preterani hajp?

CDPR nije uradio ništa što ne rade drugi developeri sem što nam je davao možda malo više informacija od ostalih. I to je sa jedne strane privlačilo sve više fanova dok je sa druge stvaralo ono što bi se moglo nazvati "preterana" očekivanja. Čini se da je svako od igre očekivao nešto po svom izboru. Svako je projektovao neka svoja očekivanja na ono što je CDPR objavljivao. Možda smo svi videli nešto čega nije bilo, ili nešto što ćemo tek dobiti. Znali smo, i znamo da se radi na multiplayer modu koji će verovatno dosta toga usavršiti. Sećate li se koliko je vremena prošlo od kada je izašao The Witcher do momenta kada je ušao u legendu? Koliko je unapređenja i dodataka urađeno? Mrzeli smo CDPR zbog pomeranja datuma objava. Neki su išli toliko daleko da su pretili bombama i ubistvima. Šta bi se desilo da su rekli da se objavljivanje igre pomera za recimo februar?

Čini se kao da su se "slomila kola" na CDPR za sve ono što su neki drugi developeri radili. Verovatno je dodatno na toliki hejt uticala i celokupna situacija u svetu, nevoza i poveći spisak stvari koje nismo u stanju da radimo a nekada smo mogli. Ono što nije zabranjeno je kritika. I negativni komentari. I mnogo negativnih komentara jer je to sada jednostavno u modi. Ko je još video da lepe vesti i komentari donose preglede kao kritika. A da li su sve kritike i osnovane?

Svi znaju kakva je igra u pitanju i negativni komentari o preteranom izboru genitalija je daleko od toga da govori o tome da li je igra dobra ili ne. Pompezan naslov o tome da nekima smeta što je Cyberpunk 2077 zatrpan dildoima može biti samo želja da se privuku pregledi na proveren "dajte seksa i krvi" način. 

Postoje i oni koji su više nego zadovoljni igrom ali se njihov glas ne čuje toliko. Trenutno nije "in" govoriti pozitivno o Cyberpunk 2077, ali će je mnogi igrati. Da li znate da je veliki broj onih koji su tražili povrat novca od PS Store-a ona pisali istom da se žale kako igru ne mogu više da igraju. I jare i pare, rekli bi neki. Zvanična informacija je da će se Cyberpunk za PS Store "ponovo" lansirati posle Nove godine a do tada su se osigurali od svih onih koji bi i da igraju i da im se vrati novac.

Cyberpunk 2077 je dobra igra koja će svakako biti još bolja. Da li je trebalo sačekati sa objavom, da. 

Na vama je da ili sačekate mesec ili dva dok izađu sva unapređenja, ili je zaigrate sada kao recimo nomad a kasnije okušate sreću kao corpo. Tu je i street kid a sledeće godine i multiplayer mod.

Ovaj grad tek čeka da ga zapalite.

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PC
PC igre PC2261
Cyberpunk 2077 je open-world akciona avantura smještena u Night City, megalopoli...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
52,99 EUR
Veličina
Nova
52 ,99 EUR
Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS44852
Cyberpunk 2077 je open-world akciona avantura smještena u Night City, megalopoli...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
29,99 EUR
Veličina
Nova
29 ,99 EUR
Korišćena
29 ,99 EUR

Slični članci

17.
Dec.
2020.
Vijesti/Najnovije
Komentari i mišljenja su podeljena a CD Projekt Red obećava da će sve dovesti u red.
10.
Dec.
2020.
Ova mama je gejmer
Games Blog vam donosi ekskluzivni intervju koji je morao da sačeka 00:01 naravno 10.12.2020 kada je istekao NDA Ugovor koji su potpisali svi oni koji su radi...
01.
Dec.
2020.
Vijesti/Najnovije
Za osam godina se toliko toga izdešavalo da neki jednostavno i dalje ne veruju da ćemo je sledeće nedelje igrati. Cyberpunk 2077 od prve najave do sad...