Vijesti/Najnovije
01.12.2020.
Autor: Danica Manojlović

8 godina čekanja Cyberpunk 2077

Od 2012 do 2020

Da li ste primetili koliko se poslednjih par nedelja govori o ovoj igri? 

OK, govori se poslednjih osam godina ali nekako, možda i zbog toga što sam poslovno vezana za igru pa primećujem, poslednjih desetak dana kao da je sve više onih koji su ubeđeni u jednu od navedene dve konstatacije:

  • Igra se neće pojaviti 10.12. u radnjama.
  • Igra neće ispuniti očekivanja.

Fascinantno je koliko uvek kod nas postoji ta potreba da se bude negativan i da se prave neke teorije zavere. Sa antimaskera i brnjičara, a iskreno užasno mrzim ne samo te izraze već i potrebu da se pljuje nečiji izbor, odjednom je veliki broj komentara na društvenim mrežama onih koji imaju informaciju da nema igre i da je to samo uzimanje para ali i onih koji imaju nekoga ko im je rekao da je igra loša.

Pravi gejmeri, ne mislim na one pro već na one koji jednostavno vole da igraju dobre igre, kao da imaju neku blagu zebnju da će se posle tolikog čekanja razočarati. Ja želim da verujem da će igra biti nešto toliko drugačije od svega do sada i da će se igrati kao GTA ako ne i više. I da će je svi prihvatiti.

Ko je u pravu, videćemo. Ono što sada znamo je da je ovo jedna od najočekivanijih igara ikada. 

A počelo je sve trejlerom 19. oktobra 2012. kada je  CD Projekt Red najavio Cyberpunk 2077 animiranim logom. Ukoliko vam sada izgleda interesantno, zamislite kakav utisak je ostavljao tada. 

 

Te 2012. godine su se pojavili u prodaji naslovi kao Far Cry 3, Mass effect 3, Borderlands 2Call of Duty Black Ops 2. Najprodavaniji su bili CoD, WoW, LoL, WoT, Cross fire i FIFA 13.

Već u januaru 2013. godine imamo tizer trejler i uvid u ton igre i tada već odličnu muziku. Nigde nije bilo informacija o datumu kada se igra očekuje u prodaji.

Čini se da sve do 2015. godine nema novih informacija o igri. CDPR tada objavljuje The Witcher 3 i kompanija prebacuje veliki broj radnika na razvoj Cyberpunk 2077. Michal Nowakowski u ime kompanije daje intervju za GamesRadar  i kaže "Jedan deo tima još uvek radi na The Witcher 3: Blood and Wine, ali veći deo tima već neko vreme radi na Cyberpunk-u."

2016. godine počinje da se priča o igri dok neki zameraju Poljskoj vladi koja je dodelila CDPR $7 miliona (30 miliona PLN) preko NCBR (National Center for Research of Development). To je najveći iznos koji je ikada dodeljen a namena je naravno bila da se iskoristi za četiri fokusa CDPR: kreiranje grada, beskonačni multiplayer, bioskopski izgled i osećaj i neverovatno dobru animaciju. Ono što je mnogima tada nepoznanica je multiplayer i nagađanja i teorije zavere kreću. Da li će Cyberpunk 2077 biti MMO? Da li će imati odvojene i poznatije modove? Da li će to biti nešto totalno novo? Da li je možda u pitanju neka igra sa državnim novcem? Ni tada nije bilo informacija o datumu izlaska igre.

2017. je bila malo torbulentnija. Neko se dočepao internih dokumenata koji detaljno opisuju dizajn Cyberpunk 2077 i pokušava da ucenjuje i naplati veliki novac od CD Projekt Red za njihove "važne podatke". Ali CDPR javno objavljuje i kaže da su dokumenti stari i ne predstavljaju ono što je postao Cyberpunk 2077. Hladnokrvan način da kažete da ništa ne proizlazi iz pretnje, bar javno. Pozadina možda postoji.

2018. bi se mogla nazvati i godinom buđenja jer se The Cyberpunk 2077 Twitter nalog vratio u život nakon četiri godine mirovanja sa jednostavnim i čudnim beep. Neki bi tu godinu mogli nazvati i godinom početka produženih rokova, kašnjenja, kontraverzi oko kranča, a tu su i razni drugi unutrašnji problemi i tajne. 

Neverovatno je koliko je ovih par karaktera uzburkalo gejmersku zajednicu. Dok je sa jedne strane uzbuđenje raslo, drugi su se pitali da li se neko možda igra s naalogom igre koja se nikada neće pojaviti. Komentari su se samo ređali i tako se stvorio neverovatan broj mimova koji je sve impresionirao. Još je interesantnije da su oni koji su tada ostavljali komentare poslednjih par dana veoma aktivni sa komentarima svojih tadašnjih tvitova što sve zajedno čini jedan jako interesantan vremeplov. U Junu napokon stiže uvid u igru i to u okviru  Xbox showcase. Bilo je i onih koji nisu bili oduševljeni. Steven Messner ima priliku da pogleda prvi gameplay Cyberpunk 2077 iza zatvorenih vrata na E3, i svoje impresije deli preko Slack-a. On je više nego oduševljen i još više iznenađen onim što je video. Otkrio je da je u pitanju FPS sa jurnjavama, pucanjima, automobilima. 

Stiže još gomila novih informacija ali i ona o tome da multiplayer mode neće biti opcija za D1 a dizajner Patrick Mills u intervjuima objašnjava da je to još uvek u fazi istraživanja i razvoja. U avugustu stiže gameplay demo. Naravno, gejmeri kao gejmeri kreću da izbacuju obilje Gif-ova. Night City izgleda fenomenalno a svi su oduševljeni sa FPS. I dalje nema datuma izdavanja. Oktobar donosi saradnju sa Digital Scapes kako bi zajedno razvijali multiplayer jer je Digital Scapes specijalizovan za isti.  

Dolazimo do 2019. godine u kojoj je, verovali ili ne, u Beogradu bila i ekipa iz CDPR. Januar  je obeležio odlazak glavnog pisca Sebastian Stepien-a i to u Blizzard. On nije komentarisao svoj odlazak ali se nagađalo da je u pitanju bilo preopterećenje poslom. Jun nam donosi sada već legendarno pojavljivanje Kianu Reeves-a na E3 u okviru Xbox E3 Showcase, i saznajemo da će on biti Johnny Silverhand. Ne mogu vam opisati koliko me je oduševilo pojavljivanje dotičnog na sceni i odmah sam videla sebe na predstavljanju igre u Poljskoj kako ćaskam sa istim. Korona je i tu na žalost poremetila planove pa klasičnog predstavljanja igre distributerima i novinarima nije bilo. Iako je planirano da se za marketing koristi samo pojavljivanje ovog glumca uz "Check this out" internet je i dalje pun onog neplaniranog i iskrenog "You are breathtaking".

U avgustu svi imaju mogućnost da vide 15 minuta gameplay-a dok u septembru sledi hladan tuš i informacija da neće postojati opcija za muvanje Jonny-ja (Kianu) u igri. Decembar je mesec kada se dodeljuju razne nagrade, pa i one u svetu igara. Na Game Awards, CD Projekt Red predstavlja neke od muzičara koji su radili na muzici u igri.  Grimes, Run the Jewels i ASAP Rocky chief, dok Grimes izvodi fenomenalnu pesmu kao in-game ličnost. 

2020 i pandemija, rad od kuće i pomeranje datuma izdavanja sa 16. april na 17. septembar, a u junu saznajemo da je sada to 19. Novembar. Nemamo E3 pa CDPR odlučuje, i kapa dole na tome, da emituje serijal sa najavama o igri. Saznajemo i da stiže Cyberpunk: Edgerunners, serijal anime od 10 epizoda koji će biti emitovan na platformi Netflix  2022.  I strip je svakako tu, takođe.  Saznajemo da su neki delovi izbačeni iz igre, radnici moraju da rade prekovremeno 6 dana ali će biti dobro plaćeni i dobiće deo zarade. U istom periodu pada i vrednost deonica kompanije. U oktobru igra postaje zlatna a saznajemo i da se datum pomera na 10.12.2020. U novembru kreću promocije koje smo očekivali dosta ranije. Andy Kelly tajno igra igru čitavih 15 sati kao lik koji je nekako zapostavljen od strane medija i marketinga. 

Danas je 1. decembar i neka ostane zabeleženo da su kopije igre za naše tržište upakovane i kreću za Srbiju. Igra će moći da se prodaje od 00:01 tog 10. decembra. Na žalost, ponoćne prodaje, žurka, cosplayeri i predstavljanje igre ostaju samo propala planiranja pa vam predlažem da proverite ko sve od gejmera i poznatih ličnosti planira strimovanje igre od prvog momenta i ispratite odbrojavanje na tom kanalu, ili twitter kanalu igre, Yourcountdown.to ali i na Games sajtu.

 

 

Povezani proizvodi

Sačuvano u omiljne
PS4 igre PS44852
Cyberpunk 2077 je open-world akciona avantura smještena u Night City, megalopoli...
Motivišuće
Kreativno
Prilagođeno uzrastu
19,99 EUR
Ušteda 33%
30,00 EUR
Veličina
Nova
30,00 EUR
19 ,99 EUR
Korišćena
30,00 EUR
19 ,99 EUR

Slični članci

27.
Nov.
2020.
Vijesti/Najnovije
Predsednik CD Projekt Red Adam Kiciński je vest o kašnjenju DLC za Cyberpunk 2077 izneo tokom razgovora o rezultatima kompanije u Q3 2020.  
25.
Nov.
2020.
Vijesti/Najnovije
Bethesda je postala poznata po onome "Tresla se gora a rodio se miš". Kada je Cyberpunk 2077 u pitanju, plašimo se i da pomislimo da ...
28.
Oct.
2020.
Ova mama je gejmer
Juče su društvene mreže opet bile pretrpane "žutim" objavama o odlaganju Cyberpunk 2077 a meni je nekako to bilo manje iznenađenje od slika ...